hubio 415 Napisano 18 Września 2018 (edytowane) 55 minut temu, szewi napisał: ja potrzebuje tani drugi odtwarzacz z dekoderem Dolby Vision pod oleda do sypialni, a ta funkcje ten odtwarzac powinien spelniac. Upscaling mi nie potrzebny, bo bede na nim ogladał 100% filmow 4K / Netlifx w DV. Aktualizacja do DV z tego co czytalem na nim dziala. . Jak sie orientuje jest to jeden z nielicznych odtwarzaczy ktore posiadaja dzialajace DV, nie mowie o najnowszych wynalazkach ktore kosztuja wielokrotnosc jego ceny bo tego LGka mozna kupic juz za 500zł jak sie trafi. Do bardziej zaawansownych zastosowan mam oppo w polaczeniu z prjektorem, oppo tez ma DV, ale nie bede go przenosil za kazdym razem jak bede ogladal film DV ... No ten człowiek co był u mnie bardzo narzekał na tego LG mimo, że ma też TV LG. Oprócz upscalingu mówił też coś o jakiś czarnych pasach... Jak będziesz miał słabą jakość to na OLEdzie w UHD czy BD może to wyjść, a szczególnie, że masz porównanie do Oppo A ten Twój Panasonic nie ma DV ? Jak ktoś jest takimi maniakami jak my to może mieć problem z gorszą jakością... Edytowane 18 Września 2018 przez hubio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
riddle 96 Napisano 18 Września 2018 Niewiele nowości ze świata, Epson obniżył cenę na następne generacje projektorów TW7400 i TW9400 ? JVC ogłosiło obniżkę cen JVC RS540/7900 w USA na 3990 USD z 5.990... ? 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szewi 652 Napisano 18 Września 2018 (edytowane) 7 minut temu, hubio napisał: No ten człowiek co był u mnie bardzo narzekał na tego LG mimo, że ma też TV LG. Oprócz upscalingu mówił też coś o jakiś czarnych pasach... Jak będziesz miał słabą jakość to na OLEdzie w UHD czy BD może to wyjść, a szczególnie, że masz porównanie do Oppo A ten Twój Panasonic nie ma DV ? To, ze cos ktos powiedzial a potem ktoś inny przekazał, to kiedyś byla taka zabawa 'głuchy telefon' czy jakoś tak sam dobrze wiesz, ze najlepiej ocenic samemu Czarne pasy to pewnie kwestia ustawień, jesli mowimy o tym samym odtwarzaczu. Zobaczymy w tej cenie jestem gotow zaryzykować Edytowane 18 Września 2018 przez szewi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubio 415 Napisano 18 Września 2018 (edytowane) 6 minut temu, szewi napisał: To, ze cos ktos powiedzial a potem ktoś inny przekazał, to kiedyś byla taka zabawa 'głuchy telefon' czy jakoś tak sam dobrze wiesz, ze najlepiej ocenic samemu W reckach nic takiego nie znalazłem. Czarne pasy to pewnie kwestia ustawień, jesli mowimy o tym samym odtwarzaczu. Zobaczymy w tej cenie jestem gotow zaryzykować No ja wiem, że głuchy, ale zastanowiło mnie, że wymienia tego LG na mojego Samsunga M9500, który teoretycznie nie powinien być dużo lepszy... Jak by wymieniał na Oppo albo Panasonica albo upragde z BD to by było logiczne, ale tutaj... Był naprawdę wkurzony na tego LG... Może kup tak żebyś mógł oddać w razie czego... Jakiś używany to i znajdziesz Samsunga M8500 za może z 700zł no i szkoda, że ode mnie nie kupiłeś tego Samsunga - ja sprzedałem za 750zł, a akurat streaming w Samsungu działa pięknie i Netflix z 25 klatkami (najpewniej) na projektorze... Edytowane 18 Września 2018 przez hubio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szewi 652 Napisano 19 Września 2018 Tak bedzie opcja na zwrot jakby co. Netflix na tv bede ogladal nie przez odtwarzacz. Samsung nie ma Dolby Vision. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubio 415 Napisano 19 Września 2018 11 minut temu, szewi napisał: Tak bedzie opcja na zwrot jakby co. Netflix na tv bede ogladal nie przez odtwarzacz. Samsung nie ma Dolby Vision. Ok racja zapomniałem o DV, że Ci zależy. Wtedy rzeczywiście chyba tylko ten LG z najtańszych... Underwolrd Evolution jak i pierwsza część - rewelacja na projektorze - POLECAM. Świetna czerń, idealny kontrast - ogląda się wyśmienicie... Jak bym był sprzedawcą projektorów to tylko ten film bym pokazywał klientom... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szewi 652 Napisano 20 Września 2018 (edytowane) UP970 przyjechal. Ogolnie spoko, przy okazji moge potwierdzic ze dziala w 24 klatkach 4k z HDR 12 bit na Epsonie. Zadnych czarnych pasow itp historii nie stwierdzilem Hubio. jedyny problem to glosna praca, ale z tym jak ktos ogarniety moze sobie poradzić w 5 minut (zadawalem sobie z teog sprawe przed zakupem, takze nie bylo to dla mnie zaskoczenie). Odpalilem probnie pierwszy lepszy film z brzegu 4k i dziala poprawnie, HDR tez. Wiekszych zastrzezen na ten moment brak. Upgrade do DV zrobiony / soft zaktualizowany po wifi. Menu konfig skromne, ale za duzo opcji to tez nie dobrze z aplikacji jest Youtube i Netflix na nim, nie probowalem ich uzywac i raczej nie bede, bo te aplikacje sa i dzialaja b dobrze na TV (dodatkowo TV ma codec dla Youtube w HDR Takze naped zostaje. mysle ze z oledem LG beda stanowily dobre combo. Edytowane 20 Września 2018 przez szewi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bubusia 27 Napisano 20 Września 2018 Czy po USB tez wszystko dziala dobrze? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szewi 652 Napisano 20 Września 2018 (edytowane) upscaling blue rayow za pewne jest adekwatny do budzetowych playerow, czyli slaby, ale za to sie doplaca premium np w Oppo w 4K / DV roznic nie powinno byc duzych in "-" 12 minut temu, bubusia napisał: Czy po USB tez wszystko dziala dobrze? wszystkiego nie ma opcji sprawdzić, a a co konkretnie Ciebie interesuje ? Nie mialem czasu sprawdzić USB. w teście znalazłem takie info dot USB https://www.trustedreviews.com/reviews/lg-up970 "in terms of video file support via USB, the UP970 can handle MPEG 1/2/4, HEVC, Xvid, MKV, AVCHD, M4V, WMV, 3GP, MOV, FLV, VOB, TS and DAT." Nie ma DLNA wiec serwera plikow do niego nie podlaczysz. Edytowane 20 Września 2018 przez szewi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szewi 652 Napisano 20 Września 2018 (edytowane) ciekawostka dot chipa mediateka odpowiedzialnego m.in za dekodowanie Dolby Vision: naped LG: https://www.youtube.com/watch?time_continue=18&v=Qzu-S9L1BvU Oppo 203: http://hifireview.com.hk/wp-content/uploads/2017/02/Oppo_UDP203_inside_mediatek-1024x800.jpg nie wiem czy ww to prawda, ale wyglada ze chipsety sa podobne, chociaz oppo ma customizacje pod swojego chipa. tutaj inna recka: https://www.avforums.com/review/lg-up970-4k-ultra-hd-blu-ray-disc-player-review.13788 Takjak pisalem dla mnie wazne bylo Dolby Vision i podstawowa funkcjonalnosć pt odtwarzanie UHD i tu raczej nie ma tanszej alternatywy, w poronaniu np z Samsungiem Hubio, ktorego sprzedales odtwarzacz LGka ma tez 3d, ktorego samsung nie ma... Chociaz w sieci sporo narzekań na glosna prace napedu w LG... Edytowane 20 Września 2018 przez szewi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubio 415 Napisano 20 Września 2018 2 godziny temu, szewi napisał: Chociaz w sieci sporo narzekań na glosna prace napedu w LG... Jak do sypialni to trochę lipa, no chyba, że i w sypialni masz jakiegoś Atmosa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szewi 652 Napisano 21 Września 2018 TV ma w sobie dekoder atmosa, wiec moze jakis soundbar zakupie, zobaczymy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Olgierdowyy 0 Napisano 21 Września 2018 Panowie... Stoje przed wyborem... Aktualnie mam oferte na tw7400 w cenie tw7300... wiec mysle, że cena spoko. Ale pytanie zasadnicze czy dopłata pomiędzy 7300 - 7400 ( bo mysle ze tu jest kosmetyka) a 9300 jest warta ? Salon jasny. sufit biały. Sciany "solidny szary beż" z duluxa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubio 415 Napisano 21 Września 2018 (edytowane) 32 minuty temu, Olgierdowyy napisał: Panowie... Stoje przed wyborem... Aktualnie mam oferte na tw7400 w cenie tw7300... wiec mysle, że cena spoko. Ale pytanie zasadnicze czy dopłata pomiędzy 7300 - 7400 ( bo mysle ze tu jest kosmetyka) a 9300 jest warta ? Salon jasny. sufit biały. Sciany "solidny szary beż" z duluxa. Ja uważam, że lepiej 9300, ale de facto póki nie włączysz w określonym pomieszczeniu obu modeli na identycznych ustawieniach i identycznym źródle i samemu tego nie ocenisz nigdy nie będziesz wiedział czy w 100% podjąłeś słuszną decyzję... Stałem przed takim wyborem rok temu i wydałem na 9300 ostatnie pieniądze jakie miałem, ale nie żałuję... zastanawiając się jak mogło by być lepiej... Wtedy analizowałem różne czynniki i najbardziej przekonał mnie test (z linku szewi) do niemieckiej strony gdzie ładnie wszystko porównali. Owszem w zaadaptowanym pomieszczeniu wzrost jakości jest większy niż w takim jak Twoje, ale to nie oznacza, że w niezaadaptowany pomieszczeniu nie ma go wcale. Szczególne znaczenie ma to w kontraście ANSII który tak z wyliczeń jak i moich codziennych obserwacji rzuca na kolana... Np. w przypadku mieszanej sceny wzrost kontrastu nawet w niezaadaptowanym pomieszczeniu na 9300 był (jak dobrze pamiętam) ok 30%... Po za tym pozostaje sama kwestia nazewnictwa bo dla mnie nie ma tutaj zerojedynkowego zaadaptowania lub nie, można tylko określić to procentowo. Na słynnym filmie gdzie pokazuję zmianę kontrastu z niezaadaptowanego na zaadoptowane to "niezaadaptowane" nie wygląda jak większość naszych salonów... Tam są co prawda rolety zewnętrzne, ale nie ma żadnych wewnętrznych tylko zwykłe niczym nie osłonięte szyby, które w całej długości pokoju tworzą odblaski, do tego wszystko w idealnej bieli, bez mebli bez niczego... I nawet w takich warunkach był chyba z 10% lepszy kontrast na 9300... Edytowane 21 Września 2018 przez hubio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szewi 652 Napisano 21 Września 2018 (edytowane) 1 godzinę temu, Olgierdowyy napisał: Panowie... Stoje przed wyborem... Aktualnie mam oferte na tw7400 w cenie tw7300... wiec mysle, że cena spoko. Ale pytanie zasadnicze czy dopłata pomiędzy 7300 - 7400 ( bo mysle ze tu jest kosmetyka) a 9300 jest warta ? Salon jasny. sufit biały. Sciany "solidny szary beż" z duluxa. wg mnie nie, jesli nie planujesz zaciemnienia salonu i dostosowania pokoju na potrzeby projekcji, bo tylko wtedy przewaga 9300 bedzie najwieksza. Hubio ma swoje teorie dot % przystosowania pokoju, ale wg mnie (bez urazy Hubio) ale to troche fantastyka Jesli juz to raczej rozpatrywac w kategoriach przystosowany salon lub nie, oraz pokoj dedykowany. Lepiej zainwestować w sprzet pokroju amplituner, odtwarzacz UHD, audio, dobry ekran (ktory wyciagnie max z danego prjektora w danych warunkach) oraz filmy / tv box, zebys mial co na nim ogladac / streamować i zeby wszystko sie dopelniało. A najlepiej udać się na prezentację i zobaczyć jak to sie sprawuje na żywo i potem podjąc decyzje. Edytowane 21 Września 2018 przez szewi 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 21 Września 2018 Ja wybrałem tw 7300 ale na tamten czas do tw 9300 trzeba było dopłacić 800 funtów.Wg mnie, różnica między nimi aż tyle nie była warta.Tak 300-400 funtów, to bym dopłacił. Swojej decyzji nie żałuję i teraz bym zrobił tak samo.Moim zdaniem decyzja zależy od aktualnej różnicy w cenach.Każdy musi sam zdecydować na ile taką różnicę wycenia.Tak jak Szewi napisał, im lepiej przystosowany pokój, tym ta dopłata jest bardziej opłacalna.Z tego co Ty opisałeś, to mało zyskasz na lepszym modelu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubio 415 Napisano 22 Września 2018 (edytowane) A ja uważam, że zyska... Pytanie tylko jak dokładnie wygląda ten salon bo beżowe ściany i biały sufit to trochę za mało... Ważny jest też rozmiar powierzchni projekcyjnej, czy na ekranie będzie pas rozbiegowy od sufitu, czy ekran będzie montowany na ścianie bezpośrednio w sąsiedztwie białych ścian czy od sufitu, czy w pomieszczeniu jest dużo mebli, a jak są jaką mają kolorystykę itd. Ja swojej teorii jestem pewien po tym jak skonfrontowałem "niezaadaptowane pomieszczenia" jakie mi tutaj i na innych forach ludzie wklejali fotki i swoje... Szewi musisz przyznać, że jest różnica między wielkim pustym białym salonem z ekranem 120'' umieszczonym na ścianie, w którym jest szklana ława, telewizor i nie ma mebli, a salonem w którym jest ekran 100'', ściany są co prawda białe, ale zasłonięte przez czarne meble, a od sufitu do powierzchni projekcyjnej dzieli 60cm pas rozbiegowy, czarny jak smoła. Ja od ekranu do tych "białych" ścian to mam po bokach po 30cm i 1m, przy czym tak naprawdę to tylko kawałek ściany jest biały. A od sufitu w ogóle nie ma wpływu bo przy 100'' ekranie pas rozbiegowy ok 60cm całkowicie eliminuje odbicia... Naprawdę wszystko zależy od konkretnego miejsca. Nic nie jest czarno-białe nomem omen jak to w życiu... Najlepiej jak by porównał sobie oba projektory to by wiedział... A ja mogę zarekomendować do oglądania na projektorze całą serię Underworld... Rewelacja. Edytowane 22 Września 2018 przez hubio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szewi 652 Napisano 22 Września 2018 Hubio oczywiscie ze jest roznica, ale % zaadaptowaniu pokoju o ktorym czesto wspominasz, to jest dla mnie totalna abstrakcja (mimo ze umysl scisly jestem;), wiec pozwol, ze nie bede dalej sie zaglebiać w te rozważania Ja bym podsumował tak: jesli roznica w cenie nieduża to pomimo ze w salonie wielkiej przewagi nie bedzie, można brać lepszy projektor. Poprawiajac warunki mozna uzyskac wieksza przewage. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubio 415 Napisano 22 Września 2018 (edytowane) 1 godzinę temu, szewi napisał: Hubio oczywiscie ze jest roznica, ale % zaadaptowaniu pokoju o ktorym czesto wspominasz, to jest dla mnie totalna abstrakcja (mimo ze umysl scisly jestem;), wiec pozwol, ze nie bede dalej sie zaglebiać w te rozważania Przyznając, że jest różnica przyznajesz jednocześnie, że można mówić o % zaadaptowaniu... Proszę pomyśl nad moją teorią bo naprawdę ona jest prawdziwa. Ja wiem, że ideałem jest jaskinia batmana, a na 2 biegunie jest projektor ustawiony na słonecznej polanie, ale pomiędzy tym są tysiące innych pomieszczeń i w każdym z nich inaczej będzie działał ten sam projektor... A tak na marginesie to zapomniałem, Ty masz osobną salkę na to 9300 czy też w salonie ? Edytowane 22 Września 2018 przez hubio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szewi 652 Napisano 22 Września 2018 salka kinowa 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 23 Września 2018 Niedościgniony ideał Możesz się junior schować ze swoimi,,% Ale i tak Cię lubimy 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubio 415 Napisano 23 Września 2018 7 godzin temu, raf7705 napisał: Niedościgniony ideał Możesz się junior schować ze swoimi,,% Ale i tak Cię lubimy No Szewi ma 100% i tyle i wymiata... To chyba lepiej Ci Szewi zamienić na JVC na salce... Telefon wciąż ci Raf zmienia na juniora... Miło... Ja was też lubię Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szewi 652 Napisano 23 Września 2018 (edytowane) powiem tak, nawet gdybym kupil niewiadomo jaki projektor za niewiadomo ile kasy to nigdy nie bedzie to OLEDowa czerń nawet w sali kinowej. Dlatego jako dopelnienie projekcji w w kwestiach kontrastu mam OLEDa. Epson wg mnie powiem to jeszcze raz odzwierciedla idealny stosunek jakości do ceny. Ma bardzo dobra optyke i to jest jego duzy plus pomimo ze nie natywne 4k. Kontrast dynamiczny jest akceptowalny, chociaz widac efekt pompowania czerni/obrazu, ale idzie przywyknac. W JVC dynamiczna przeslona ma mniej do roboty ze wzgledu na lepsze parametry natywne, ale nie jest to tak ze jest przepasc w sali kinowej jak sie porowna Epsona nawet z nowszymi i drozszymi modelami. Oczywiscie nowe JVC kuszą, powiedzialem sobie ze chce panel natywny w nowym prjektorze, ale ja musze sam obejrzeć i najlepiej porownać na wlasne oczy na filmach ktore znam, dodatkowo fajnie jak beda gdzies jakies testy. Wiec na ten moment nie spieszy mi sie z wymianą. Ciekawa opcja jest HDR tone mapping w nowszych JVC (ponoć swietnie to dziala), gdzies wyczytalem, ze Epson 9400 tez ma miec cos w tym styl w HDR, wszystko sie rozbija o optyke. Mnie interesuje jak np bedzie wygladalo porownanie Epson vs N5/N7 (RS1000/RS2000) vs RS540. Mysle ze jak bede gotow na upgrade to zanim jakakolwiek zmiana nastapi to wypozycze sobie N5 lub N7 do testów i porownam w swoich warunkach. Albo zabiore swojego Epsona na potestowanie Ciekawi mnie tez porownanie RS540 z nową serią JVC, czy zastosowana optyka uwidoczni roznice miedzy eshift5 a 4k natywne. Nowe Sony mialem okazje widziec, w tym laserowy 870ES za ponad 100k w akcji. Bardzo zacny projektor Edytowane 23 Września 2018 przez szewi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubio 415 Napisano 23 Września 2018 6 godzin temu, szewi napisał: Mysle ze jak bede gotow na upgrade to zanim jakakolwiek zmiana nastapi to wypozycze sobie N5 lub N7 do testów i porownam w swoich warunkach. A jaki sklep w Polsce umożliwia wypożyczenie ? To w projektorach byłby super pomysł i jakże przydatny... W sumie pomysł na biznes... No chyba, że masz na myśli zakup przez net i oddanie w ciągu 14 dni to w taki sposób można... 6 godzin temu, szewi napisał: Epson wg mnie powiem to jeszcze raz odzwierciedla idealny stosunek jakości do ceny. Teraz po obniżkach w jeszcze większym stopniu niż rok temu... Cena jak za TV 75'' i to z średniej półki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 23 Września 2018 Ja bardzo mało używam tego projektora, pewnie dlatego, że mam spory telewizor.Przez półtora roku mam ze 300godzin tylko. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach