MarianPaz 96 Napisano 15 Września 2018 (edytowane) Dnia 12.09.2018 o 21:34, raf7705 napisał: Ale apple ma swoją wypożyczalnię filmów w wersji cyfrowej. iTunes. Jest tam mnóstwo filmów w dobrych cenach. Możesz je również kupić (kopię cyfrową ) i ona już na zawsze będzie twoja i nigdy nie zniknie. Ba, jak kupisz wersję HD a ukaże się wersja UHD , to dostaniesz ją za free. Otóż nie masz żadnej pewności, że film który nabyłeś za kilka tygodni/miesięcy nie zniknie z oferty, a tu masz właśnie na ten temat: Cytat Klienci kupujący swoje filmy na fizycznych nośnikach mogą być pewni, że nie stracą nigdy dostępu do zakupionych produkcji. Jak się jednak okazuje, pewności takiej nie mogą mieć klienci sklepu iTunes. Poznajcie szczegóły. W sieci pojawiły się doniesienia od jednego z kanadyjskich użytkowników Apple TV 4K, który zauważył, że z jego biblioteki filmów zniknęło kilka zakupionych filmów. Do sprawy ustosunkowało się samo Apple, a ich odpowiedź może być nieprzyjemnym komunikatem dla użytkowników platformy, którzy do tej pory byli przekonani, że zakupionym filmom nic nie grozi i posiadają je na własność. O całym procederze poinformował Anders G da Silva na swoim profilu w serwisie Twitter. Po zauważeniu, że w jego bibliotece brakuje trzech tytułów, skontaktował się on z firmą Apple. Tytuły filmów oraz studia, z których pochodzą, nie zostały ujawnione, ale odpowiedź, którą przesłała firma, jasno daje do zrozumienia, że takie sytuacje mogą spotkać każdy z tytułów umieszczonych w bibliotece iTunes. W oficjalnej odpowiedzi Apple stwierdziło bowiem, że filmy zostały po prostu usunięte z platformy przez dostawcę treści. Co więcej, zamiast pełnego zwrotu kosztów amerykański gigant zaproponował użytkownikowi możliwość wypożyczenia dwóch innych filmów w cenie do $6. Po odwołaniu się od decyzji Apple zaoferowało jeszcze dwa dodatkowe filmy do wypożyczenia... Podkreślmy, że takie filmy nie trafiają do biblioteki użytkownika, a są dostępne wyłącznie przez 48 godzin od rozpoczęcia oglądania w ciągu 30 dni. Apple przyznało również, że iTunes jest czymś w rodzaju pasażu handlowego, w którym różne studia umieszczają swoje produkcje. Jeśli zatem dana firma zdecyduje o wycofaniu danego produktu, zostaje on nieodwracalnie usunięty nie tylko z oferty, ale też z bibliotek wszystkich użytkowników, którzy go „posiadają”. http://filmozercy.com/wpis/apple-usuwa-zakupione-filmy-z-kont-itunes-bez-uprzedzenia-i-nie-przewiduje-zwrotu-pieniedzy Apple nie nabywa dożywotnich praw do filmów więc te siłą rzeczy mogą zniknąć z oferty i przejść na przykład do konkurencji. Dlatego moim zdaniem przy każdej pozycji powinna widnieć informacja o czasie na który serwis posiada licencję. I tu ewidentnie widać przewagę nośnika fizycznego jak też cyfrowego który pozwala na pobranie pliku i odtworzenie go na dowolnym urządzeniu (bez zabezpieczeń). Edytowane 15 Września 2018 przez MarianPaz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
user7878 376 Napisano 15 Września 2018 Właśnie wróciłem z kina z nowego "Predatora"Nie wiem o co chodzi tym scenarzystom i rezyserom ale te nowe produkcje to dno totalne. Produkcja dla 12 latków. Tak bylo z ostatnim Terminatorem i Obcym. Nowy Predator to kino klasy C. Nie polecam Dodatkowo mogłem porownać jakosc projektorów w kinie ( Helios) z naszymi Epsonami. Tutaj roznica kolosalna. Widać brak 4k ale ogolnie nawet to 1080p w kinie jest duzo slabsze niz obraz z naszych epsonów.Jedynia audio jest na przyzwoitym poziomie. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 16 Września 2018 Marian, to faktycznie lipa. Myślałem, że jak się zakupi kopię cyfrową to ma się do niej prawa na zawsze. Aczkolwiek osobiście nie kolekcjonuję filmów, tylko oglądam, więc mi wystarcza opcja wypożyczenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
binary 741 Napisano 16 Września 2018 W Apple filmy znikaja i ewentyualnie pojawiaja sie po jakims czasie z powrotem, niekoniecznie w tej samej jakosci. Nie trzeba czekac az wygasna prawa, zeby sie wkurzyc. Faktem jest natomiast to, ze jezeli chodzi o dostep do super legalnego kontentu, jakosci streamow i generowanego obrazu, oraz wygode glosowego wyszukiwania, czy prawidlowy, framerate Netflixa ( czyt kompatybilnosc z TW9300 w kwestii UHD/HDR), obok Roku, ATV4K jest godnym przykladem, ze "da sie" zyc normalnie, a nie jak to opisal hubio. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
USS-SMAUG 46 Napisano 17 Września 2018 Dnia 13.09.2018 o 20:10, user7878 napisał: A wracając do naszych Epsonów to ile macie godzin nalatanych? U mnie już 950h - od lutego 2018 ja mam 267h od.. połowy lipca (z czego 2 tyg. urlopowałem ) Właśnie zostawiłem w Castoramie prawie 800 zł. Ale boli.. a miał być ATV na dniach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 17 Września 2018 A atmos na netflixie już śmiga Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
user7878 376 Napisano 17 Września 2018 @raf7705 masz juz tvOS 12? Jest online update? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 17 Września 2018 Tak. O 18.30 ściągał się. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 18 Września 2018 Udało mi się też uruchomić promocję Amazona dla Polski 3eur przez 6mcy.I showmax też wziąłem, oj będzie co oglądać tej jesieni i zimy. nc+Go, HBO Go, Netflix, Amazon, Showmax no i iTunes Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
user7878 376 Napisano 18 Września 2018 Nc+go na appletv nie działa Co do atmosa to u mnie na tvOS12 na ampli dalej nie pokazuje info o dzwięku tylko jakieś multi in czy coś takiego. Dalej nie ma normalnego passthrough. Raf na czym w netflixie masz atmosa? Ampli pokazuje Ci na wyświetlaczu ATMOS? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 18 Września 2018 Nie powiedziałem, że nc+go jest na ATV. Wymieniłem to co mam do oglądania na jesień i zimę Na platformie streamingowej to inaczej działa niż na plikach.Netflix do ATMOSA daje sygnał lpcm z ATV. Na AVR pokazuje"Atmos" Przy okazji. Odkąd zmieniłem Amazona na niemieckiego mam dźwięk 5.1 na tym [beeep]ym brytyjskim i amerykańskim (wnosze z czytania ich forum) mają tylko stereo na Amazonie. Hehehe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
user7878 376 Napisano 18 Września 2018 Na jakim filmie/serialu masz w netflixie 7.1? Ja mam wszedzie 5.1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 18 Września 2018 Nie 7.1 Tylko lpcm mam. Na punisher na przykład. Po updated. Zrób restart i wyłącz dd5.1 Tak ma wyglądać menu ustawień dźwięku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
user7878 376 Napisano 18 Września 2018 U mnie jest. Na serialu Zagubieni w kosmosie. Jest atmos, logo atmosa i Denon też pokazuje prawidłowo ATMOS! Na Punisher to samo - pokazuje ATMOS. Super 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 18 Września 2018 Pamiętam jak pisałeś, że masz 5.1 na Jack Ryan. Ja z Amazon UK miałem stereo tylko. Teraz ma 5.1 jak zmieniłem na Amazon DE i polską ofertę.Widać Amazon inwestuje na kontynencie Zaraz im napiszę w USA, hehehe.Amazon ma ich w [beeep]ie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
user7878 376 Napisano 18 Września 2018 Jakby jeszcze AppleTV dało pelny passthrough pozostałych formatów audio to mamy full wypas. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 18 Września 2018 Ale po co....To jest głównie box do streamingu Pierwszy box do streamingu Netflix atmos. To jest coś.Ps.Przełączyłem się na iTunes polskie, rezygnuję z Siri.Ładnie działa ale showmax mam menu i opisy po angielsku, niby nie przeszkadza ale wolę po polsku i bez Siri. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
user7878 376 Napisano 18 Września 2018 Raf bo ja używam też na AppleTV aplikacji InFuse. Odtwarza ona wszystkie pliki video z mojej sieci. Kataloguje, pobiera opisy i okladki. Odtwarza 4k i wszystkie audio ale gęste formaty jak i ostatnio DTS downmixuje. To jest tylko dobra wola Apple i byłby full wypas. Teraz dodatkowo musze uzywać Egreat A5 a tak bylaby tylko jedna skrzyneczka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 18 Września 2018 Ja bardzo lubię Egret A5, nie przeszkadza mi wogole dwie skrzyneczki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubio 415 Napisano 18 Września 2018 Dnia 13.09.2018 o 19:53, Tofikmax napisał: Hubio , jaki model Panasonica posiadasz ? Jak w stopce Dnia 14.09.2018 o 12:30, szewi napisał: Z innej beczki obecnie jestem na etapie poszukiwania niedrogiego odtwarzacza z dolby vision pod oleda. Lg up970 chyba zda egzamin w temacie. Jak sprzedawałem Samsunga kupujący był u mnie i właśnie oddał jakiegoś LG UHD. Nie wiem jaki model, ale bardzo narzekał na upscalowanie... Jeśli tylko do DV to może ok, ale mój Panasonic też to ma Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
binary 741 Napisano 18 Września 2018 4 godziny temu, raf7705 napisał: Udało mi się też uruchomić promocję Amazona dla Polski 3eur przez 6mcy. I showmax też wziąłem, oj będzie co oglądać tej jesieni i zimy. nc+Go, HBO Go, Netflix, Amazon, Showmax no i iTunes To teraz ustaw sobie przypomnienie i za 5 miesiecy zrezygnuj z Amazona, a powinienes dodstac maila z ponownym zaproszeniem do korzystania z serisu za 3e/ za mc. Ja juz tak raz zrobilem i dziala. Pora powtorzyc ten trick. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubio 415 Napisano 18 Września 2018 (edytowane) I odniosę się jeszcze do dyskusji dot. streamingu.... Panowie kiedy ja piszę o dostępności filmów na DVD/BD/UHD czy w stremingu mam na myśli ZAWSZE WYŁĄCZNIE filmy z polskimi napisami. Czy to wszystko co pisaliście o tej dostępności w iTunes dotyczy filmów z polskimi napisami ? Chyba raczej nie... Bo tak naprawdę jeśli można na upartego przyznać rację, że znajdzie się "wszystko" w stremingu to czy z polskim lektorem lub napisami ? Po za tym ja dałem tylko przykład z Fellinim, a Star Treki miałem na myśli - filmy, a nie seriale Swojego czasu losowo wybrałem ze swojej kolekcji ok 20 tytułów i sprawdziłem ich dostępność w serwisach streamingowych i na te 20 tylko 5 były, oczywiście w różnych. Oczywiście mówimy PL. To forum jest zarejestrowane w Polsce i ja rozumiem, że takie czasy, że wiele osób mieszka i pracuje po za granicami kraju i świetnie włada jęz. angielskim, ale jednak nie wszyscy... i pisząc o jakimkolwiek filmie i dostępności mam na myśli ZAWSZE wersję z JĘZYKIEM POLSKIM !!! Co z tego, że jest super wydanie UHD Żołnierzy Kosmosu skoro bez PL, co z tego, że jest wyszukiwanie głosowe w Apple TV skoro z połowa, albo i więcej filmów/seriali nie ma PL... Dla osoby nie znającej biegle angielskiego to bezużyteczne... Zmieniając temat - znalazłem kolejny film idealnie nadający się pod projektory - "Underwold" - mnóstwo detali w czerniach, po "Innych" mój 2 typ do oglądania na Epsonie. Miałem na DVD i wyglądało rewelacyjnie, na BD musi być kosmos... I jeszcze jedna informacja - zmieniłem Hi Media Q10pro na Q30 i mimo 2x niższej ceny powiem wam, że jest to samo, przynajmniej jeśli chodzi o moje potrzeby. Wygląda wszystko na pierwszy rzut oka tak samo... Może są jakieś różnice w odczycie struktur dysków, ale ja z tego akurat nigdy nie korzystałem... Tutaj link do obiecanego testu Panasonica: Dodam tylko, że dla nas posiadaczy projektorów ukłonem ze strony Panasonica jest specjalny tryb "projektor" oprócz normalnego telewizyjnego... Generalnie jak pisałem w teście najważniejszą sprawą jest odczuwalne widoczne przy każdym źródle od DVD po UHD, przy czym w DVD najbardziej - polepszenie jakości obrazu... Panasonic ma super algorytmy poprawy jakości obrazu... Nie wiem czy tak dobre jak darbee ale w stosunku do Samsunga i Sony jest duży postęp... Edytowane 18 Września 2018 przez hubio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 18 Września 2018 Wszystkie wymienione przeze mnie serwisy są w języku polskim. Faktycznie, kiedy korzystam z polskiego iTunes, siri nie działa.Nie mam pojęcia, czy jest tam wszystko ale jest i tak więcej niż jestem w stanie obejrzeć, wybierając tylko interesujące mnie pozycje (filmy i seriale), nawet bardziej seriale. Jak dla Ciebie, samo iTunes było by idealne, jeśli by było w pełni po polsku. Bo nawet w polskim iTunes jest dużo pozycji bez języka polskiego, co bardzo mnie zdziwiło. Za to bardzo pozytywnie oceniam sewis showmax. Tam wszystko jest po polsku i dobrej jakości obraz jest,bynajmniej na serialu Rojst,tyle od wczoraj zdążyłem obejrzeć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubio 415 Napisano 18 Września 2018 1 godzinę temu, raf7705 napisał: Wszystkie wymienione przeze mnie serwisy są w języku polskim. Faktycznie, kiedy korzystam z polskiego iTunes, siri nie działa. Nie mam pojęcia, czy jest tam wszystko ale jest i tak więcej niż jestem w stanie obejrzeć, wybierając tylko interesujące mnie pozycje (filmy i seriale), nawet bardziej seriale. Jak dla Ciebie, samo iTunes było by idealne, jeśli by było w pełni po polsku. Bo nawet w polskim iTunes jest dużo pozycji bez języka polskiego, co bardzo mnie zdziwiło. Za to bardzo pozytywnie oceniam sewis showmax. Tam wszystko jest po polsku i dobrej jakości obraz jest,bynajmniej na serialu Rojst,tyle od wczoraj zdążyłem obejrzeć. Raf ja rozumiem, że serwisy są w jęz. polskim w sensie menu, wyszukiwania itd :), ale mnie chodziło o to czy wszystkie filmy i seriale mają dostępne polskie napisy lub jeśli nie to jak byś to procentowo ujął. Showmax chyba to w ogóle polski twór... No i na koniec kwestia opłacalności - wykupując wszystkie serwisy streamingowe i płacąc co miesiąc za nie tracimy kasę bezpowrotnie. Kupując pojedynczo film to już w ogóle kosmos bo można ściągnąć sobie dokładnie to samo z sieci za free, a do tego ceny po 50 czy 70zł to jak za nośnik. Ja nawet jak za połowę ceny sprzedam w przyszłości płytki stracę góra połowę, a czasami zyskam bo są filmy, które nie mają reedeycji i są bardzo drogie obecnie...; ale nie stracę wszystkiego... Dla mnie więc podstawowym argumentem przeciw streamingowi jest dostępność z polskimi wersjami językowymi, potem opłacalność, potem kwestia braku kolekcjonowania, a na końcu jakość... Jak już pisałem kiedyś - jak powstanie coś w filmach jak Spotify w muzyce nawet za te 2x tyle czyli za 50zł na miesiąc i będzie miało polskie wersje bo oczywiście Spotify to nie dotyczy to wtedy rozważę przejście na streaming. Póki co nie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szewi 652 Napisano 18 Września 2018 5 godzin temu, hubio napisał: Jak w stopce Jak sprzedawałem Samsunga kupujący był u mnie i właśnie oddał jakiegoś LG UHD. Nie wiem jaki model, ale bardzo narzekał na upscalowanie... Jeśli tylko do DV to może ok, ale mój Panasonic też to ma ja potrzebuje tani drugi odtwarzacz z dekoderem Dolby Vision pod oleda do sypialni, a ta funkcje ten odtwarzac powinien spelniac. Upscaling mi nie potrzebny, bo bede na nim ogladał 100% filmow 4K / Netlifx w DV. Aktualizacja do DV z tego co czytalem na nim dziala. . Jak sie orientuje jest to jeden z nielicznych odtwarzaczy ktore posiadaja dzialajace DV, nie mowie o najnowszych wynalazkach ktore kosztuja wielokrotnosc jego ceny bo tego LGka mozna kupic juz za 500zł jak sie trafi. Do bardziej zaawansownych zastosowan mam oppo w polaczeniu z prjektorem, oppo tez ma DV, ale nie bede go przenosil za kazdym razem jak bede ogladal film DV ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach