Skocz do zawartości
szewi

Epson TW9300 / TW7300 w codziennym użytkowaniu

Rekomendowane odpowiedzi

23 minuty temu, 2.0 napisał:

Trochę męczy już przełączanie kabelka między PS4 Pro a X700, widzę że switcha do 4k nie trafię więc może ktoś poleciłby jakiś tani wzmacniacz który porozdzielałby dobrze sygnały? Tani bo do audio mam już dobry ale bez obsługi 4k więc dźwięk oddzielnie puszczę.

Wzmacniacz ? Chodzi Ci chyba o amplituner ? Jak kupowałem na samym początku roku swoje Onkyo to było najtańsze rozwiązanie z 2 hdmi za ok 2000zł. Generalnie te po ok 1000zł mają tylko jedno wyjście hdmi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hubio na allegro był epson 9300 od gostka o nicku hubio z Łodzi. Był wystawiony w momencie kiedy zniknąles z forum. Aukcja została zakonczona a Ty się znowu pojawiłeś
@szewi szukam hansa zimmera

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój Marantz sr5012 wyszedł mnie kilka tygodni temu ok 2,1tys z dostawą z niemieckiego sklepu cyberpoint czy jakoś tak tak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Amplitunery ostatnio znowu podrożały w DE.
Najlepiej wychodzi teraz Marantz 6012 za około 800eur a najtaniej go widziałem za 750 eur. Pozostałe Denony, marantzy i onkyo poszły trochę w góre.
Ja uzywam ciągle denona x3400 ale przymierzam się do x6400 jak cena trochę spadnie - obecnie ok. 1800 eur

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
24 minuty temu, user7878 napisał:

Hubio na allegro był epson 9300 od gostka o nicku hubio z Łodzi. Był wystawiony w momencie kiedy zniknąles z forum. Aukcja została zakonczona a Ty się znowu pojawiłeś emoji6.png
@szewi szukam hansa zimmera emoji6.png

To jakiś kosmiczny zbieg okoliczności... :) W każdym razie to nie ja... Mam konto na Allegro, ale z innym nickiem... Ale może ktoś rzeczywiście pomyślał, że to ja bo takie same nicki i stąd to całe zamieszanie z tą "sprzedażą". W Polsce jest 38 mln ludzi więc wszystko możliwe... :)A za ile on miał w ogóle tego Epsona i sprzedał go w ogóle ?

43 minuty temu, raf7705 napisał:

Fajnie, że wróciłeś Hubio.
Baliśmy się, że coś Ci się stało.

Dzięki... Żyję i wszystko ok... Mam nadzieję, że to była tylko czasowa, jednorazowa nieobecność kilka miesięcy... Nie miałem głowy do pisania bo miałem ważną sprawę osobistą w realu na tapecie, a jak wróciłem okazało się, że ktoś na Allegro o nicku takim jak ja mam tutaj sprzedawał projektor... :) Niezłe zamieszanie...

30 minut temu, user7878 napisał:

Amplitunery ostatnio znowu podrożały w DE.
Najlepiej wychodzi teraz Marantz 6012 za około 800eur a najtaniej go widziałem za 750 eur. Pozostałe Denony, marantzy i onkyo poszły trochę w góre.
Ja uzywam ciągle denona x3400 ale przymierzam się do x6400 jak cena trochę spadnie - obecnie ok. 1800 eur

Ja ze swojego Onkyo też jestem bardzo zadowolony... Jedyne co to męczące jest to wchodzenie za każdym razem żeby przełączyć hdmi wyjściowe... Szkoda, że nie ma od razu z pilota jednym przyciskiem. Tak to jest ok i wyłączanie na początku było winą tego, że nie było wystarczającej ilości miejsca wokoło. Teraz już jest ok...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hubio chodziło Ci o Resident Evil: The Final Chapter 2016 czy inną część?
Z fajnym HDR oglądałem niedawno Death Wish nowy z Brucem Willisem, tam robiły szczególnie sceny w nocy w mieście, scena pod mostem

Co tam jeszcze polecacie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hubio, ja tam nawet pisałem do tej osoby na allegro ale bez odzewu.
A nie możesz ustawić na stałe, żeby sygnał był na obydwu hdmi.
Po prostu wyłączasz tv, włączasz projektor.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, Fanek napisał:

Hubio chodziło Ci o Resident Evil: The Final Chapter 2016 czy inną część?

Dokładnie tą. Jak ktoś obejrzy bez zamykania oczu te sceny co ona daje latarką po oczach to będzie dobry zawodnik... Mnie tak oślepiało, że aż nie mogłem oglądać i miałem odruch przewinięcia, ale dałem radę... :) Być może wrażenie potęgowało naprzemienne światło i ciemność, ale np. w Jestem Legendą były podobne sceny, a nawet nie musiałem mrużyć oczu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@szewi ten koncert Zimmera rzeczywiście daje rade
Motyw z Interstellara i Gladiatora super. Atmos obecny cały czas. Miodzio
@hubio poszukaj w ustawieniach. U mnie nawet w starszym denonie wszystkie hdmi mozna bylo aktywne zrobić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, raf7705 napisał:

Hubio, ja tam nawet pisałem do tej osoby na allegro ale bez odzewu.
A nie możesz ustawić na stałe, żeby sygnał był na obydwu hdmi.
Po prostu wyłączasz tv, włączasz projektor.

Dobre pytanie :) Niestety to nie jest wszystko tak idealnie jak powinno być. HDMI i jeszcze w HDCP 2.2 jest bardzo wymagające :) Nasz projektor ma ograniczenie jak wiemy i nie przepuszcza w 60Hz 4:4:4/12 bitów, a TV owszem i pierwszy problem pojawiał się z tym. Następnie amplituner nie łapał prawidłowo dźwięku tylko puszczał PCM w 2.0. Już dokładnie nie pamiętam co się działo wtedy, ale były ogromne problemy. No i kwestia automatycznego włączania/wyłączania... Mam to co prawda wyłączone, a wtedy to był problem, ale nie próbowałem... Przy okazji Panasonica spróbuję tak ustawić i powiem dokładnie co się dzieje... Może teraz wyjdzie lepiej... ale w Onkyo hdmi jest bardzo grymaśne...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, hubio napisał:

Wzmacniacz ? Chodzi Ci chyba o amplituner ? Jak kupowałem na samym początku roku swoje Onkyo to było najtańsze rozwiązanie z 2 hdmi za ok 2000zł. Generalnie te po ok 1000zł mają tylko jedno wyjście hdmi.

Ale nie ma jakichś problemów z tymi po 1000zł? Ja oglądam praktycznie teraz tylko na projektorze więc nie potrzebuje nawet dwóch wyjść hdmi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dobre pytanie Niestety to nie jest wszystko tak idealnie jak powinno być. HDMI i jeszcze w HDCP 2.2 jest bardzo wymagające Nasz projektor ma ograniczenie jak wiemy i nie przepuszcza w 60Hz 4:4:4/12 bitów, a TV owszem i pierwszy problem pojawiał się z tym. Następnie amplituner nie łapał prawidłowo dźwięku tylko puszczał PCM w 2.0. Już dokładnie nie pamiętam co się działo wtedy, ale były ogromne problemy. No i kwestia automatycznego włączania/wyłączania... Mam to co prawda wyłączone, a wtedy to był problem, ale nie próbowałem... Przy okazji Panasonica spróbuję tak ustawić i powiem dokładnie co się dzieje... Może teraz wyjdzie lepiej... ale w Onkyo hdmi jest bardzo grymaśne...

U mnie tam wszystko dobrze działa. Nie używam funkcji CEC.

Nie lubię jak mi się coś samo włącza, bez pytania

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, 2.0 napisał:

Ale nie ma jakichś problemów z tymi po 1000zł? Ja oglądam praktycznie teraz tylko na projektorze więc nie potrzebuje nawet dwóch wyjść hdmi.

Więc po co chcesz cokolwiek zmieniać ? Sorry za bardzo nie rozumiem... W szczególności, że projektor ma 2 wejścia hdmi więc to na czym nie będziesz puszczał materiałów z HDCP 2.2. możesz podpiąć pod to 2 wejście.

51 minut temu, raf7705 napisał:

U mnie tam wszystko dobrze działa. Nie używam funkcji CEC.

Nie lubię jak mi się coś samo włącza, bez pytania emoji5.png

CEC to w ogóle musiałem powyłączać bo np włączając player UHD włączał się i TV i projektor naraz :) To na pewno był większy problem niż z samym CEC. Z tego co pamiętam po prostu to nie działało... TV odbierał, ale projektor nie - mogła być np. kwestia automatycznego ustawienia na wyjściu z playera, co innego by szło do TV i co innego do projektora.

Raf jaki masz dokładnie amplituner ? i jak pamiętam masz TV box i player podpięty pod ampli. Ja mam podpięty pod ampli player i tuner SAT.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marantz sr7010 mam. Wszystko do niego jest podpięte z wyjątkiem dekodera tv.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Marantz sr7010 mam. Wszystko do niego jest podpięte z wyjątkiem dekodera tv.

Masz ATMOSa? Jeśli tak, to na jakim trybie oglądasz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, USS-SMAUG napisał:

Masz ATMOSa? Jeśli tak, to na jakim trybie oglądasz?

Koledze chyba chodziło o tryb upscalowania np z 2.0 lub 5.1. Ja wszystko mam upscalowane do Atmosa 5.1.2 (jako Dolby Sorround) się wyświetla. W przypadku DTS do jakiegoś DTS Neutral. Generalnie ampli samo automatycznie upscaluje do najlepszego formatu. Choć w przypadku koncertu z Sopotu nadawanego zresztą w DD 2.0 (to też zresztą paranoja, wciąż Polska 100 lat za murzynami :) ) w którym jak wiemy były ogromne problemy z dźwiękiem nie dało się słuchać w DS 5.1.2 więc włączyłem all channels stereo i było lepiej...

1 godzinę temu, raf7705 napisał:

Jak to na jakim trybie?
Używam dekoderów zgodnych ze ścieżką z nagrania.

Zawsze direct ? Nie upscalujesz sobie do Atmosa ?

Edytowane przez hubio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Upskaluje. Jak jest tylko dolna warstwa, to używam dsu lub dts neutral, adekwatnie do ścieżki dźwiękowej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 19.08.2018 o 16:39, hubio napisał:

Więc po co chcesz cokolwiek zmieniać ? Sorry za bardzo nie rozumiem... W szczególności, że projektor ma 2 wejścia hdmi więc to na czym nie będziesz puszczał materiałów z HDCP 2.2. możesz podpiąć pod to 2 wejście.

CEC to w ogóle musiałem powyłączać bo np włączając player UHD włączał się i TV i projektor naraz :) To na pewno był większy problem niż z samym CEC. Z tego co pamiętam po prostu to nie działało... TV odbierał, ale projektor nie - mogła być np. kwestia automatycznego ustawienia na wyjściu z playera, co innego by szło do TV i co innego do projektora.

Raf jaki masz dokładnie amplituner ? i jak pamiętam masz TV box i player podpięty pod ampli. Ja mam podpięty pod ampli player i tuner SAT.

Chce puszczać materiały w 4k z trzech różnych źródeł, teraz muszę przepinać kabel między nimi. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
43 minuty temu, 2.0 napisał:

Chce puszczać materiały w 4k z trzech różnych źródeł, teraz muszę przepinać kabel między nimi. 

Chyba switch rozwiązał by sprawę. Gdzieś było w wątku to poruszane...

https://ligawo.pl/Produkt/6518857_HDMI_Switch_3x1_4K_3D_IR

Przed kupnem ampli rozważałem też takie rozwiązanie.

Edytowane przez hubio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 19.08.2018 o 10:42, szewi napisał:

Witaj Hubio.

Nudno tu bylo bez ciebie ;) No coz moze to Twoj sobowtor na allegro wystawial Epsona 9300 ;) 

Tak czy owak, fajnie, ze wrociles do tematu. Koledzy sie martwili ze tak nagle przestałeś pisać.

Nadal widze ze nie znalazles docelowego uhd playera ;)

5900 to inaczej RS440 wiec kontrast ma wyzszy, ale za to ciemniejszy tak jak napisal riddle. 

Ciesze sie, ze Atmosy Wam dzialaja. Polecam koncert Hansa Zimmera w Dolby Atmos, tam jest naprawde moc non-stop ;)

ktos ogladał Mission Impossible w 4K ? Zastanawiam sie czy nie zakupic setu. Przed fallout dobrze by bylo odswiezyc

znowu lipa ze nie ma boxa wszystkich filmow wydania polskiego...

Tak RS440 ma nativny kontrast 40.000 i Epson TW9300 5.000

i tam jest duża różnica .. ?

jeśli ktokolwiek byłby zainteresowany, mogę mieć DEMO RS440 i 540 z możliwością odliczeniem podatku VAT dla firmy ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, raf7705 napisał:

A czego nie AVR?

2 godziny temu, USS-SMAUG napisał:

A switch to raczej nie ma wyjście? IMHO lepiej amplituner wymienić

Najlepiej apmlituner - zgadzam się, ja sam ostatecznie też wziąłem amplituner, ale kolega szukał jak najtaniej więc switche kosztują ok 200zł, amli najtańszy z 1000zł. Trzeba by jednak dokładnie ogarnąć sprawę HDCP 2.2. w switchach bo bez tego nie ma sensu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi