Skocz do zawartości
mseredin

Zakup zestawu KD - prośba o pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim. Z okazji zbliżających się urodzin (niestety już 40.) zaplanowałem sobie kupić w prezencie zestaw KD, a dokładnie wymienić soundbar HK SB26 na coś poważniejszego. Sam soundbar w sumie mnie zadowala dźwiękowo (filmy, seriale, sport, gry). Muzyki słucham tylko na słuchawkach. I estetyczna na początek budżet nie będzie zbyt wysoki bo chciałbym się zmieścić w maksymalnie 4-5k. Pokój to 20m2 (5x4m), a TW stoi dokładnie na środku dłuższej ściany. Najważniejszym aspektem zestawu muszą być głośniki które można powiesić. Niestety nie mam żadnej możliwości kupić kolumn stojących. Sam zastanawiałem się nad HKTS 16 lub 35 (tak wiem że nie jest to zestaw najwyższych lotów). Ogólnie nie oglądam niczego bardzo głośno (dźwięk jest ustawiony tak aby nie przeszkadzał w rozmowie z odległości 1m, dźwięk powinien być po prostu fajny, dialogi czyste (wszystko oglądam w oryginale z napisami). Byłbym wdzięczny za jakąś pomoc bo sam niestety nie znam się na takim sprzęcie a wolałbym nie utopić pieniędzy w badziewie. Sam zakup planuje jakoś na początku lub połowie października.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Onkyo wprowadza nowy model zestawu THX - HT-S9800THX. Jest to urządzenie ze średniej półki jednak kolumienki są większe i drewniane przez co zapewniają zdecydowanie lepszy dźwięk. Do tego w zestawie jest dobrze wyposażony ampli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@musti
Ciekawy zestaw. A masz może jakieś info o HT-S9405 który jest do kupienia. Bo ten nowy to będzie 7.1 a u mnie nie ma opcji na taki system bo kanapa stoi przy ścianie więc maksymalnie 5.1 się nadaje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9405 to jest stary model z przed paru lat. Pewnie komuś wisi na stronie bo u dystrybutora od dawna nie ma. Można jeszcze nabyć 9700THX ale zaraz będzie nowy.

Możesz zrobić 5.1 a dwie kolumienki wykorzystać jako strefę i nagłośnić drugie pomieszczenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i jestem już po odsłuchu i po wczorajszym wieczorze oraz dzisiejszym poranku zdecydowany jestem praktycznie na Klipsch RP-160M + RP-440C. Jedynym pytanie pozostaje czy na tyłach R-15M dadzą sobie jakoś radę (przynajmniej na początku), czy od razu jednak celować w RP-150M? Dodatkowo pytanie o ampli bo u znajomego kolumny były podłączane do: Denon AVR-X2400H i Yamaha RX-A670. Ja planowałem Onkyo TX-NR656, co z głośnikami i tak już dosyć mocno nagina budżet. Czy ten Onkyo da radę? Później planuje kupić suba do zestawu, jednak tutaj sytuacja jest o tyle trudna że nie jestem w stanie zmieścić nic ponad 10" (a najlepiej 8"). Wiem że to pewny kompromis ale myślę że ns 17m2, taka 8 już powinna sobie nieźle poradzić. Z subów zastanawiam się nad: VELODYNE EQ-MAX 8 (lub 10) oraz KLIPSCH REFERENCE R-110SW. Tutaj zdecydowanie skłaniam się w stronę EQ-MAX 8 bo ma dobre opinie oraz ma idealna wielkość :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie odsłuchałeś na ; docelowym ; amplitunerze? Trochę to dziwne ponieważ Klipsch RP 160 w zestawieniu np. z Onkyo zagra inaczej niż z Denon i możesz być zawiedziony zgraniem zestawu. Dla mnie te kolumny bardzo dobrze ; grają ; z Pioneer A 30 AE ( wiem że to nie amplituner tylko wzmacniacz ) ale słuchałem z Onkyo A 9030 i jakoś czegoś mi brakowało , a Yamaha A-S301 to lepiej nie wspominać . Przed wydaniem kasy idz do sklepu wybierz sprzęt który chcesz zakupić odsłuchaj , porównaj z innym i dokonaj zakupu .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście że będę starał się jeszcze posłuchać. Tu raczej chodziło o porównanie z Zensor 3,ktore ki również chodziły po głowie. Odsłuch był u mojego dobrego kumpla który ma Klipsch tylko RP-150M, a jego brat Zensory 3. Wiem że ja też chcę kupić wyższy model ale samo brzmienie będzie podobne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brzmienie podobne i zapewne ogólnie wiesz czego można się spodziewać po Klipsch RP 160 M więc pozostaje dobranie do nich odpowiedniego partnera. Jak będziesz miał możliwość to posłuchaj oprócz swojego faworyta któregoś Pioneera który z Klipsch dość dobrze się dogaduje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

R-15M na tyłach dadzą radę, popatrz jeszcze na dipole R-14S też są fajne ;-)

Onkyo 656 dobrze się zgrywa z Klipschem, często taki zestaw jest wybierany.

Co do suba to Klipsch wprowadza takiego malucha 8" R-8SW, ale jeszcze go fizycznie nie ma u dystrybutora, powinien być dostępny lada dzień.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z do polski mogę mieć problem aby je poprawnie powiesić. Chyba se jestem w błędzie. Bo tylne będą wisieć na bocznych ścianach, jakieś 30-50cm za słuchaczem i skierowane w jego stronę. Jeśli tam powiesił bym dipole to słuchacz były w martwej strefie.

Ciekawe info w sprawie tego suba. Ogólnie to pieśń przyszłości i raczej jakoś na swieta go będę kupował więc przesłucham zarówno klipsch 8 i 10 a do tego velodyne i wybiorę to co będzie mi bardziej pasowało. Zobaczę może uda mi się wygospodarować miejsce na 12".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi