witkowski01 0 Napisano 14 Sierpnia 2017 1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 16m2.2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 2-3m.3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 1 lub 2.4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? Na wprost, rzadko bokiem.5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Preferuję stojącą pozycję.6. Jak słońce świeci w pokoju ? Słońce świeci na telewizor wprost, ale są rolety blokujące dopływ światła.7. Jaki masz obecnie telewizor ? Poprzednio 40' Panasonic (nie jestem w stanie podać modelu, nie jestem już w posiadaniu tego tv).8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? Możliwe dużą ilość złącz hdmi, jakieś gniazdo USB, WiFi tudzież złącze na przewodowy dostęp do internetu będzie miłym dodatkiem.9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? 4k oraz FHD10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? Komputer, Xbox 360, PS4, Raspberry Pi3, dekoder, zestaw głośników 5.1. 11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? Około 5h może więcej12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? Obojętnie13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Filmy, gry, nie oglądam sportu.14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? Jeśli będzie taka możliwość to tak.15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? Tak, 40%.16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Wieczorami.17. Preferencje co do wielkości? 43' nie więcej niż 46'.18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? Nie jestem fanem zagiętych ekranów.19. Preferencje co do marki ? Brak.20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Nie, nie interesuje mnie 3D.21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 2700 jest maksymalną kwotą, im mniejsza tym lepiej. 22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? Raczej nie. Szukam jakiegoś telewizora 4k wiem, że w tej kwocie nie będzie jakiś rewelacji tak jak przy zakupie za 10k, ale mimo wszystko preferowałbym ekran z rozdzielczością 4K. Tak jak napisałem nie mam preferencji co do marki, ale zdecydowanie nie podobają się mi i nie pasują mi telewizory z zagiętymi ekranami. Co jest dla mnie dodatkowo ważne to fakt bym mógł telewizor zakupić w fizycznym sklepie. Podobają się mi telewizory Sony z tym, że trochę z tego co się orientuję wychodzą poza budżet (np. KD-43XE7077). Z góry dzięki za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
witkowski01 0 Napisano 22 Sierpnia 2017 Zastanawiam się między Philips 43PUS6401 a Philips 43PUS6262 200zł różnicy i na pierwszy rzut oka laika jakim jestem wydaje się, że ubiegłoroczny model jest lepszy. Z drugiej zaś strony jest jeszcze Panasonic TX-48CX400E (500zł taniej niż reszta) i LG 43UJ6307 z zaznaczeniem iż czytałem o matrycach które podobno zastosowało LG które nie są najlepszym rozwiązaniem wręcz można by powiedzieć, że są najgorsze ile w tym prawdy nie wiem dlatego też piszę tu. Widziałem zarówno oba Philipsy jak i Panasonic'a i zastanawiam się którego wybrać, chyba że jeszcze jest coś ciekawego do wyboru? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Robert_1988_KrK 473 Napisano 22 Sierpnia 2017 (edytowane) Stosunek Jakość/Cena https://hdtvpolska.com/sony-we750-test-telewizora-full-hd-z-hdr-dla-graczy/ To chyba jedyny na ten moment sensowny wybór w tych pieniądzach. Edytowane 22 Sierpnia 2017 przez Robert_1988_KrK 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
witkowski01 0 Napisano 22 Sierpnia 2017 (edytowane) Czyli mam rozumieć, że w tej "półce cenowej" nie ma sensu kupować telewizorów 4k? Te Philips'y zdawały się mieć wsparcie dla większej ilości udogodnień oferowanych przez UHD, tymczasem z recenzji tego Sony wynika, że tylko PS4 skorzysta z HDR i to tyle. Druga kwestia nigdzie w okolicy nie ma tego Sonego w sklepach, przynajmniej jeśli wierzyć informacją dostępnym na stronach sklepów. Edytowane 22 Sierpnia 2017 przez witkowski01 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 746 Napisano 22 Sierpnia 2017 42 minuty temu, witkowski01 napisał: Czyli mam rozumieć, że w tej "półce cenowej" nie ma sensu kupować telewizorów 4k? Te Philips'y zdawały się mieć wsparcie dla większej ilości udogodnień oferowanych przez UHD, tymczasem z recenzji tego Sony wynika, że tylko PS4 skorzysta z HDR i to tyle. Te Philipsy to bardzo słabe tv. Zdecydowanie nie warto się nimi interesować - poczytaj sobie opinie ich właścicieli na forum (są wątki). Sugeruję raczej poszukać czegoś od Samsunga lub Sony wskazany wyżej przez kolegę. Pierwszy sensowny Panasonic to ex700. A i jeszcze warto poczytać o rodzajach matryc IPS vs VA - jest na portalu w bazie wiedzy 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
witkowski01 0 Napisano 22 Sierpnia 2017 (edytowane) 6 minut temu, Xisiek napisał: Pierwszy sensowny Panasonic to ex700 A modele DXU601 lub EX620E ? Edytowane 22 Sierpnia 2017 przez witkowski01 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 746 Napisano 22 Sierpnia 2017 A czy tam jest 7 z przodu czy nie ma? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
witkowski01 0 Napisano 22 Sierpnia 2017 (edytowane) 5 minut temu, Xisiek napisał: A czy tam jest 7 z przodu czy nie ma? Jak by nie patrzeć siódemki tam brakuje faktycznie w każdym bądź razie rozumiem przesłanie W takim wypadku jeszcze ostatnie pytanie nawiązujące do Twojej sugestii zainteresowania się samsungiem, przyglądam się modelowi UE43MU6172 jakieś przeciwwskazania? Edytowane 22 Sierpnia 2017 przez witkowski01 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 746 Napisano 22 Sierpnia 2017 Zdecydowanie udaj się do sklepu i popatrz jaki obraz wyświetlają te tv, najlepiej jakbyś mógł mieć pilota i zobaczyć coś oprócz dema, dwa zdecydowanie lepsze są matryce VA od IPS/PLS i taka w tym Samsungu powinna być PS. TV generalnie w 2017 jakoś dziwnie zdrożały, więc ciężko w Twoim budżecie o liczne typy niestety. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
witkowski01 0 Napisano 22 Sierpnia 2017 16 minut temu, Xisiek napisał: PS. TV generalnie w 2017 jakoś dziwnie zdrożały Niestety cała elektronika podrożała i cieszę się, że kupiłem kompa przed podwyżką. Co do budżetu telewizora to takie małe wyzwanie/postanowienie, że nie dam więcej tak jak nie widzę sensu w kupowaniu telefonu za ponad 3k kiedy taki za 1,5k daje zasadniczo takie same możliwości, ale to może taka moja mentalność. Dzięki za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 746 Napisano 22 Sierpnia 2017 Oj nie. TV za 1500 nie daje takiego obrazu jak ten za 3000. Idąc tą drogą możesz wywalić 1.5k w błoto. To jest trochę tak jak z najtańszym autem - kupisz najtaniej a potem plujesz sobie w brodę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
witkowski01 0 Napisano 22 Sierpnia 2017 2 minuty temu, Xisiek napisał: Oj nie. TV za 1500 nie daje takiego obrazu jak ten za 3000. Idąc tą drogą możesz wywalić 1.5k w błoto. To jest trochę tak jak z najtańszym autem - kupisz najtaniej a potem plujesz sobie w brodę. Ja to rozumiem, po prostu wychodzę z założenia, że nie jestem zbytnio skłonny dać w przypadku, nazwijmy to zabawki, więcej by z jakiegoś powodu mi albo innym opadała szczęka z wrażenia raczej szukam czegoś co powiedzmy będzie się nie psuło, wyglądało ok i działało tak jak należy. Co do samochodów to zgadzam się, ale raczej miałem na myśli porównanie Audi A4 a Porsche Panamera, jednym starcza Audi (np. mnie) inni będą chcieli Porsche. Dlatego przy wyborze tego tańszego wariantu uważam, że dobrze jest się poradzić osób które znają się lepiej co by uniknąć później przykrych niespodzianek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 746 Napisano 22 Sierpnia 2017 24 minuty temu, witkowski01 napisał: Ja to rozumiem, po prostu wychodzę z założenia, że nie jestem zbytnio skłonny dać w przypadku, nazwijmy to zabawki, więcej by z jakiegoś powodu mi albo innym opadała szczęka z wrażenia raczej szukam czegoś co powiedzmy będzie się nie psuło, wyglądało ok i działało tak jak należy. Proponuję podejdź do tego systemowo. Zobacz ile kosztują najtańsze i najdroższe tv porzadnych producentów, odrzuć skrajne wartości i zobacz jakie kwoty Ci wyjdą. To jest dość skuteczna metoda rozeznania "nieznanego terenu". Tu nie chodzi o opad szczęki, to absolutnie nie ten poziom cen, żeby pisać o Audi i Porsche. Tu chodzi o pierwszym poziom, który daje dobry obraz a nie syf na ekranie PS. Przyrównując do aut -1.5k zł to jest chyba nawet poniżej Dacii. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
witkowski01 0 Napisano 22 Sierpnia 2017 15 minut temu, Xisiek napisał: PS. Przyrównując do aut -1.5k zł to jest chyba nawet poniżej Dacii. Ja przyrównałem do telefonów pierwotnie (wydawały mi się bardziej adekwatne takie Mi5 do S7), swoją drogą nie wiem jakie auta "dobre" można dostać w kwocie 1.5k zł, nawet biorąc pod uwagę możliwość polowania dłuższy czas na okazję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 746 Napisano 22 Sierpnia 2017 Ojej, mowimy o nowych sprzetach, więc myślimy o jakiejś Dacii za 30-40 tys nie 1.5 tys Jak chcesz szukać porównań w mobilnym sektorze to 1.5k zł za TV to jak smartfon za jakieś 200zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach