Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED C7 Test - płaski OLED Ultra HD 2017 (OLED55C7V)

Rekomendowane odpowiedzi

99% ludzi nawet nie wie co to są wypalenia i dlaczego mogą wystąpić. Po prostu zgłoszą usterkę, polegającą na tym, że na ekranie pojawiły się jakieś dziwne artefakty. I tyle.

I naprawdę bardzo chciałbym widzieć sąd, który przyzna rację producentowi, że oglądając telewizję na telewizorze klient realizował "niewłaściwe użytkowanie". He he.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Spiralus
Ani w instrukcji ani w gwarancji LG Polska nigdzie nie jest napisane, że wypalenia nie podlegają gwarancji. W instrukcji jest jedynie informacja o tym, aby nie oglądać statycznych obrazów zbyt długoi. Fakty są takie, że wszystkie zgłoszone wypalenia OLEDów LG 6 serii zostały uznane przez polski oddział LG i faktycznie zostały albo wymienione matryce, albo został dostarczony nowy telewizor. Co do Sony, to jest wprost napisane w gwarancji, że wypalenia nie podlegają gwarancji.

Co do Sony - koledzy już powiedzieli - ma lepszy postprocessing obrazu (łagodna gradacja, wyostrzanie) który całkiem nieźle sprawdza się w słabych materiałach, natomiast LG ma zdecydowanie lepszy ABL (większa jasność przy wyższych poziomach APL), wsparcie DV (chyba Sony wciąż tego nie wspiera), szybszy SmartOS, Aktywny HDR. 

@Kalip1

Czy Ty piszesz o bandingu (pionowe pasy) w ciemnych scenach, czy też o posteryzacji ? Bo to są dwa zupełnie różne zjawiska. Co do podłączeń - amplituner do HDMI 2 z ARC, Xbox X i dekoder NC+ do dowolnego innego wejścia HDMI.

• Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
36 minut temu, Subman napisał:

@Spiralus
Ani w instrukcji ani w gwarancji LG Polska nigdzie nie jest napisane, że wypalenia nie podlegają gwarancji. W instrukcji jest jedynie informacja o tym, aby nie oglądać statycznych obrazów zbyt długoi. Fakty są takie, że wszystkie zgłoszone wypalenia OLEDów LG 6 serii zostały uznane przez polski oddział LG i faktycznie zostały albo wymienione matryce, albo został dostarczony nowy telewizor. Co do Sony, to jest wprost napisane w gwarancji, że wypalenia nie podlegają gwarancji.

Co do Sony - koledzy już powiedzieli - ma lepszy postprocessing obrazu (łagodna gradacja, wyostrzanie) który całkiem nieźle sprawdza się w słabych materiałach, natomiast LG ma zdecydowanie lepszy ABL (większa jasność przy wyższych poziomach APL), wsparcie DV (chyba Sony wciąż tego nie wspiera), szybszy SmartOS, Aktywny HDR. 

@Kalip1

Czy Ty piszesz o bandingu (pionowe pasy) w ciemnych scenach, czy też o posteryzacji ? Bo to są dwa zupełnie różne zjawiska. Co do podłączeń - amplituner do HDMI 2 z ARC, Xbox X i dekoder NC+ do dowolnego innego wejścia HDMI.

Dzięki @Subman kupiłem właśnie LG C7 :) Dzięki wszystkim za uwagę i pomoc . Dam znać za jakiś zaś jak się sprawuje ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, Subman napisał:

@Spiralus@Kalip1

Możesz podpowiedzieć czemu nie masz tunera/dekodera do ampli podłączonego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@zejnowski

Amplituner mam podłączony po HDMI ARC, czyli kanał zwrotny z TV idzie do amplitunera i głośnością steruję z pilota MagicControl. A dekodera nie mam, bo mam moduł CAM do nc+. Jeśli miałbym jednak dekoder albo Xboxa to też bym podłączył go bezpośrednio do telewizora, bo wtedy z jednego pilota LG mógłbym łatwo zmieniać wejścia na którym mam skonfigurowany odpowiedni tryb obrazu.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[mention=60576]zejnowski[/mention]
Amplituner mam podłączony po HDMI ARC, czyli kanał zwrotny z TV idzie do amplitunera i głośnością steruję z pilota MagicControl. A dekodera nie mam, bo mam moduł CAM do nc+. Jeśli miałbym jednak dekoder albo Xboxa to też bym podłączył go bezpośrednio do telewizora, bo wtedy z jednego pilota LG mógłbym łatwo zmieniać wejścia na którym mam skonfigurowany odpowiedni tryb obrazu.
To samo mam z dekoder - amp - tv

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@zejnowski
A gdybyś miał jeszcze Xboxa podłączonego do amp to co wtedy ? Zmieniasz kino<->PC ręcznie na LG ?

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[mention=60576]zejnowski[/mention]
A gdybyś miał jeszcze Xboxa podłączonego do amp to co wtedy ? Zmieniasz kinoPC ręcznie na LG ?
Amp zmienia z tego co kojarzę. Nie mam konsoli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, zejnowski napisał:

Amp zmienia z tego co kojarzę. Nie mam konsoli.

Amp Ci tego nie zmieni, bo to są ustawienia telewizora. Zmieniając tryb obrazu na LG (kino,ISF,technicolor,vivid) zapamiętywany jest on na każdym wejściu HDMI z osobna i to jest ten plus.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Amp Ci tego nie zmieni, bo to są ustawienia telewizora. Zmieniając tryb obrazu na LG (kino,ISF,technicolor,vivid) zapamiętywany jest on na każdym wejściu HDMI z osobna i to jest ten plus.
Ok. Dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam podłączonego xboxa z TV hdmi, oraz amplitunerem z TV hdmi, ale amplituner odtwarza mi tylko zwykłe stereo. Czy żeby mieć dźwięk przestrzenny muszę połączyć xbox z amplitunerem przewodem optycznym?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko zależy od tego jak masz poustawiane w konsoli wyjście dźwięku oraz jaki masz amplituner. Nie bez znaczenia jest też przewód hdmi. W konsoli masz ustawione przestrzenny dźwięk (5.1 albo 7.1)? Jak masz ustawione na amplitunerze? Autosorround lub coś podobnego? Przewód hdmi kompatybilny?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A z innej beczki. Mój C7 jest chory. Ma sklerozę. Polega to na czym, że gubi ustawione programy na dekoderze DVB-S.  Są to różne programy, ale najczęściej TVP1,TVP2,TVp Info ,Polsat News. Zdarza mu się to dość często, bo raz na dzień lub dwa dni. Ustawiony program ginie z listy zaprogramowanych i trzeba od nowa stroić. Mam zgrany plik z kanałami, więc wczytuję i po problemie, ale taką czynność trzeba robić dość często, co jest wku....ce. Czy spotkaliście się z taką przypadłością?

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Jacek1402
Hmmm, dziwne. Ja mam moduł CAM od nc+ i tam żadne programy mi nigdy nie zginęły. Nie wiem co jest grane. Jaką masz wersję software'u ?

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 godzin temu, Subman napisał:

@Jacek1402
Hmmm, dziwne. Ja mam moduł CAM od nc+ i tam żadne programy mi nigdy nie zginęły. Nie wiem co jest grane. Jaką masz wersję software'u ?

Bardzo dziwne, ale tak jest niestety. Soft ostatni. Moduł nie ma nic do tego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
On 11/17/2017 at 7:46 PM, Kalip1 said:

Mam podłączonego xboxa z TV hdmi, oraz amplitunerem z TV hdmi, ale amplituner odtwarza mi tylko zwykłe stereo. Czy żeby mieć dźwięk przestrzenny muszę połączyć xbox z amplitunerem przewodem optycznym?

Nie trzeba optyka, ARC spokojnie daje 5.1, poustawiaj wszystko poprawnie w konsoli i amplitunerze. I używaj dobrych kabli, bo u mnie na gorszych ARC świrował (czasami dźwięk znikał lub "strzelał", chociaż efektu z brakiem 5.1 nie miałem).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam. Mam pytanie, chce sobie kupic konkretny tv glownie do grania na ps4 i nowym xboxie one x. Czy Lg Oled55c7v bedzie dobrym wyborem? Czy moze cos innego w tej kategori parametrowej i cenowej. Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpowiem Ci z mojego punktu posiadania wspomnianych konsol. Jak Cię stać to bierz ;)  Niski inputlag (niespełna 21ms), żywe kolory, zarąbisty HDR... czego chcieć więcej? Posiadam go niespełna miesiąc i granie jest zupełnie na innym poziomie. Szczególnie kopara mi opadła w Forza Horizon 3 i Motorsport 7, a na PS4 gdy inFamous odpaliłem. No po prostu wow!

Jeśli zaś preferujesz jednak LCD to wg mnie modele SONY powinny Cię zainteresować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawiązując do wcześniejszego mojego posta.
Przetestowałem w domu 3 modele 65".
Sony xe93, sony zd9, no i oczywiście LGc7v. Oled stal obok każdego Sonego. Porównywałem nie profesjonalnie i tylko na ustawieniach fabrycznych.
Xe93 nie może konkurować z oledem, mimo wspaniałych kolorów, mocy podświetlenia, po prostu polega na kontach, czerni, no i samo podświetlenie tworzy taka dziwna ramkę, przyciemniając krawędzie wokół całego tv widoczne gołym okiem ( w sklepie na wystawie było to samo). Strasznie irytujące.
Zd9 przy c7v to zupełnie inna bajka. Fantastyczna czerń, kolory, katy slabsze, ale co tam - dalej bomba!
Mimo to został ze mną LG , a tylko dla tego ze w Zd9 nie spodobało mi sie wygaszanie stref podczas nocnych scen gdzie np. twarz człowieka poruszała sie a zaraz za nią jasna smuga od wygaszającej sie strefy. Śmiesznie to wyglądało, jakby każdy w nocy był duszkiem. Ale to bardzo mały niuans, największą wada był jednak system Android- po prostu masakra, jeśli ktoś nie zna molowatosc i tego tworu to może mieć problemy z obsługą tv(przyciskamy jedno i czekamy, przyciskamy znów myśląc ze pilot nie załapał i juz otwiera sie to co wcześniej nacisnęliśmy, ale chwila, chwila bo przecież nacisnęliśmy jeszcze raz. I juz nie wiemy co sie dzieje
Wiec jak napisałem został mi C7v mimo widocznego od czasu do czasu na jasnym tle pod różnym katem pomarańczowego zafarbu oraz bandingu( tak naprawdę widocznego przy szarej planszy 5 i 10%.

Teraz przejdę do sedna.

Oddałem tv do kalibracji, nastąpiła ona w sklepie.
Po przyjeździe do domu odpaliłem tv i wszedłem w ustawienia obrazu, a tam nie widze żadnych zmian, wszystkie kolory na zero. sprawdzałem ustawienia we wszystkich trybach obrazu. Chciałem zarchiwizować ustawienia na wszelki wypadek. Czy jest jakieś inne menu?
Generalnie obraz wygląda jak żyleta, ale juz sam nic nie wiem.
Jak juz wspominałem nie jestem specjalista i opisuje to co widze.
W załączniku sa wydruki które dostałem po kalibracji.

Bardzo prosze, niech wypowie sie ktos kto sie na tym zna

kalibracja 65c7v.pdf

• Lubię 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, franus122 napisał:

Witam Kolego a u kogo ten tv kalibrowałeś ?

Tv kalibrowany byl w Norwegii. W sklepie w ktorym byl kupywany. Z pewnoscia maja dobry sprzet do kalibracji, ale nie mam pewnosci co do umiejetnosci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 hour ago, lonxx26 said:

Oddałem tv do kalibracji, nastąpiła ona w sklepie.
Po przyjeździe do domu odpaliłem tv i wszedłem w ustawienia obrazu, a tam nie widze żadnych zmian, wszystkie kolory na zero. sprawdzałem ustawienia we wszystkich trybach obrazu. Chciałem zarchiwizować ustawienia na wszelki wypadek. Czy jest jakieś inne menu?

Nie ma innego menu - po kalibracji powinieneś mieć w trybach, które były kalibrowane, a zatem zazwyczaj minimalnie dwa tryby tj jasne/ciemne pomieszczenie eksperckie, wprowadzone ustawienia balansu bielu 2 i 20-to punktowej pod konkretną gammę (np. 2.4 dla ciemnego, 2.2 dla jasnego), a także korekty kolorów, no i oczywiście ustawione optymalnie standardowe ustawienia. Jedyne co może dodatkowo zrobić kalibrator to zablokować zmiany w menu, no ale one tam muszą być. Jeśli w żadnym trybie nic nie masz to zostałeś raczej oszukany, a raport pochodzi "skądkolwiek" i wcale nie musi dotyczyć nawet twojego telewizora. Dodatkowo w raporcie w dobrym guście jest umieścić wprowadzone do menu ustawienia, tak by w razie resetu użytkownik wiedział co ma wprowadzić samodzielnie. Tutaj tego nie widzę.

I oczywiście jeśli kalibrowane też były inne tryby, np. HDR / DV / Gra / Gra HDR, to też powinny być uwzględnione w raporcie, bo ich parametry będą inne (z racji inności tych trybów i dostępności opcji w nich) niż SDR jasny/ciemny.

Edytowane przez plast

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, plast napisał:

Nie ma innego menu - po kalibracji powinieneś mieć w trybach, które były kalibrowane, a zatem zazwyczaj minimalnie dwa tryby tj jasne/ciemne pomieszczenie eksperckie, wprowadzone ustawienia balansu bielu 2 i 20-to punktowej pod konkretną gammę (np. 2.4 dla ciemnego, 2.2 dla jasnego), a także korekty kolorów, no i oczywiście ustawione optymalnie standardowe ustawienia. Jedyne co może dodatkowo zrobić kalibrator to zablokować zmiany w menu, no ale one tam muszą być. Jeśli w żadnym trybie nic nie masz to zostałeś raczej oszukany, a raport pochodzi "skądkolwiek" i wcale nie musi dotyczyć nawet twojego telewizora. Dodatkowo w raporcie w dobrym guście jest umieścić wprowadzone do menu ustawienia, tak by w razie resetu użytkownik wiedział co ma wprowadzić samodzielnie. Tutaj tego nie widzę.

I oczywiście jeśli kalibrowane też były inne tryby, np. HDR / DV / Gra / Gra HDR, to też powinny być uwzględnione w raporcie, bo ich parametry będą inne (z racji inności tych trybów i dostępności opcji w nich) niż SDR jasny/ciemny.

Ustawienia mialy byc robione tylko dla jednego trybu"pomieszczenie eksperckie-jasne", na dole zdjecia trybu

image2.jpeg

image4.jpeg

image3.jpeg

image1.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi