Skocz do zawartości
wojtek90059

TV 55" piłka nożna, nieraz PS4 (fifa i wyścigi) oraz filmy

Rekomendowane odpowiedzi

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 25m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 2,5-3m2
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 1-2
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? Zazwyczaj na wprost od tv, sporadycznie przy wiekszej ilosci osob ktos moze byc bardziej na boku.
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju ? Okna są za plecami - czyli naprzeciwko tv
7. Jaki masz obecnie telewizor ? Brak
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? ?
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? NC+
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? ps4, kino domowe, NC+
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 3-4h
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? Nie wiem jakie są różnice, ale pewnie matowa lepsza
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Głównie piłka nożna, nieraz dobry film (netflix, blue ray)
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? Tak
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? Tak zamierzam na ps4 - pewnie dwa/trzy razy w tyg po 2h
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Wieczorami
17. Preferencje co do wielkości? 55"
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? 
19. Preferencje co do marki ? 
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Obojętnie
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 7/8k

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? Tak

Witam,

będę bardzo wdzięczny za pomoc. Właśnie kończę urządzać mieszkanie i muszę coś powiesić na ścianie. Myślałem o LG OLED, ale nie wiem czy to dobry pomysł. Nie wiem również czy zaokrąglony tv nadaje się na ścianę. Generalnie od zawsze w domu rodzinnym tata kupował tv Sonego i nigdy nie mogłem narzekać na jakość obrazu itp. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takiej cenie masz OLEDa LG B6J 55". Według mnie zakrzywiony telewizor na ścianie to nie najlepszy pomysł. Ja mam nowszy model C7 65" (płaski) ale jakościowo obraz będzie bardzo podobny. Trochę minusem jest to, że masz okno naprzeciwko ściany na której będzie wisiał telewizor, bo B6J ma błyszczącą matrycę, ale jeśli będziesz głównie używał telewizora wieczorem to nie będzie to problemem. OLED bardzo dobrze sprawuje się w sporcie w w filmach i dobrze w grach (brak jakiegokolwiek smużenia, stosunkowo niski input lag). W grach przydałby się bardziej "płaski" ABL (taki jak tegoroczny B7 w cenie 10 500 zł), ale B6J też będzie bardzo dobrym wyborem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, B6 jest płaski. C6 jest zakrzywiony. Różnica jest jeszcze taka, że C6 ma 3D, a B6 nie ma 3D.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To już tylko jakiś LCD, ale jeśli chodzi o czerń, kąty, smużenie, kontrast na pewno nie będzie tak dobry jak OLED. Jeśli chodzi o sport i gry to pewnie coś porównywalnie dobrego do OLEDa znajdzie się, ale jeśli mowa o filmy to będzie to pewnie krok wstecz z jakością obrazu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym się nie zastanawiał i brał OLEDa, chyba że koniecznie chcesz 65 cali. Z nowej serii 7 to model c7 w tym rozmiarze kosztuje ok. 18 tys, a b7 jest na tę chwilę droższy i kosztuje ok. 20 tys zł. Nawet starsza seria 6 przekracza Twój budżet.
Także w tym rozmiarze tylko LCD i to też nie topowe modele. Za Sony xe90 trzeba zapłacić 10 tys.

Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to B6 będzie dobry. Sam kupiłem OLEDa do grania i jestem zachwycony. B6 ma trochę wyższego Input laga od najnowszych modeli, ale powinno być ok. LG i tak go znacznie poprawił w aktualizacjach.

Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi