Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

Oled jest super. Nie ma co ukrywać. Niemniej bardzo dużo minusów wychodzi na jaw. To jest tv premium i LG nie powinno wypuszczać na rynek takich sztuk. Niektórzy to klapki na oczach mają.

• Dzięki 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, Ary napisał:

Oled jest super. Nie ma co ukrywać. Niemniej bardzo dużo minusów wychodzi na jaw. To jest tv premium i LG nie powinno wypuszczać na rynek takich sztuk. Niektórzy to klapki na oczach mają.

Wygląda na to, że zaliczam się do grona ludzi z klapami na oczach ;) Nie pozostaje mi nic innego jak się cieszyć, że nic w obrazie mnie nie irytuje :D

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Podejrzewam, że takich z "klapkami na oczach" to jest ponad 90% tych co kupiło oleda.

Na forach, nie tylko AV w większości aktywni są owi "nieszczęśnicy", którzy nabyli coś z wadą 

i oczekują jakiejkolwiek pomocy ew. nie doczytali instrukcji, lub w ogóle do niej nie zajrzeli i coś co jest normą uważają za usterkę.

Jeśli Ktoś zamierzający nabyć jakiś sprzęt wejdzie na jakiekolwiek forum poświęcone temu sprzętowi

i mocno zagłębi się w dyskusje to może zniechęcić się do tego sprzętu. 

Jednak większość klientów kupuje pod wpływem bełkotu reklamowego, ew. za radą  sprzedawcy lub sąsiada :-)

Osobiście poczytałem przed zakupem, nie zraziłem się , nie "poluję" na wady, choć nieco plansz testowych obejrzałem i ciesze się pięknym obrazem.

Oczywiście ubolewam nad faktem, że są egzemplarze wadliwe i współczuję Tym co je nabyli i nie mogą ich zareklamować.

Ciekawe jaki procent jest egzemplarzy z wadami. Być może taki sam jak z LCD i było z plazmami ?

Edytowane przez Gatar
  • Lubię 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Damiano85

Albo może po prostu powinieneś jednak czasami zdejmować te klapki z oczu, pewnie tak jak ja ;) 

A tak na serio - bardzo istotne są też warunki w jakich oglądamy. W całkowitych ciemnościach łatwiej można je dostrzec w tych ciemnych, jednolitych scenach. Gdy jednak mamy już lekkie oświetlenie z tyłu OLEDa to już tego bandingu w tej samej scenie bardzo ciężko dostrzec. Bardzo rzadko doświadczam tego bandingu, choć jak mam być szczery to znalazłem ostatnio też 2 inne filmy w których widziałem czasami, w pewnych scenach lekki banding. Razem z Marco Polo to są 3 filmy na chyba ze 100, które już obejrzałem.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Subman napisał:

@Damiano85

A tak na serio - bardzo istotne są też warunki w jakich oglądamy. W całkowitych ciemnościach łatwiej można je dostrzec w tych ciemnych, jednolitych scenach. Gdy jednak mamy już lekkie oświetlenie z tyłu OLEDa to już tego bandingu w tej samej scenie bardzo ciężko dostrzec.

Ja oglądam niemal wyłącznie wieczorami i bez dodatkowego oświetlenia. Po prostu lubię warunki kinowe. Podobnie jest z graniem. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja oglądam 99% filmów / seriali całkowicie po ciemku. 

Ostatnio bodajże trzeci raz w życiu widziałem na moim B7V banding w filmie - odcinek The Crown z Netfliksa z mgłą w Londynie, prawie cały w ciemnych szarościach.

Było mi z tego powodu bardzo wszystko jedno.

• Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To widocznie ja mam jakiś tragiczny egzemplarz, albo wam to po prostu tak nie przeszkadza. Patrząc w internecie na plansze 5% to w każdym są krechy, w jednym mniejsze w jednym większe. 

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kur..ca mnie bierze powoli z aplikacją youtube. Wchodzę i co jakiś czas mieli, mieli,mieli.. i ch.. . Muszę tv z sieci na kilka minut wyłączyć i wtedy youtube działa. Ma ktoś podobnie?

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, gret2013 napisał:

To widocznie ja mam jakiś tragiczny egzemplarz, albo wam to po prostu tak nie przeszkadza. Patrząc w internecie na plansze 5% to w każdym są krechy, w jednym mniejsze w jednym większe. 

Do gier nie używam OLEDa więc tu nie powiem jak jest u mnie. Natomiast w filmach jak jest banding, to go stwierdzam, a nie mówię, że nie przeszkadza :) Bo jak go widać, to nie ma możliwości aby nie przeszkadzał. Zresztą sam napisałeś, że widzisz ten banding u siebie w 1% filmów :huh:

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo tak jest, do filmów ten TV jest genialny, ale w grach przy ruchach kamery już widać jego wady. Przynajmniej w moim egzemplarzu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Tomek1977 napisał:

Kur..ca mnie bierze powoli z aplikacją youtube. Wchodzę i co jakiś czas mieli, mieli,mieli.. i ch.. . Muszę tv z sieci na kilka minut wyłączyć i wtedy youtube działa. Ma ktoś podobnie?

Nigdy nie mam żadnych problemów z youtubem, ale mam połączonego OLEDa po miedzi, a nie po WIFI. Jak masz problemy z WIFI to sprawdź siłę sygnału i koniecznie zmień kanał na jakiś skrajny.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, Subman napisał:

Nigdy nie mam żadnych problemów z youtubem, ale mam połączonego OLEDa po miedzi, a nie po WIFI. Jak masz problemy z WIFI to sprawdź siłę sygnału i koniecznie zmień kanał na jakiś skrajny.

Żadnych problemów z netem nie mam. Właśnie piszę z lapka podłączonego do tej samej sieci wifi. Netflix też bez problemu na tv chodzi. To problem z aplikacją youtube chyba.

Właśnie wyłączyłem tv z prądu na dwie minuty. i co? youtube działa. Różnicę widzę taką że youtube jakby się "na nowo" uruchamiał. Czyli główna plansza youtube a później okienka z teledyskami

Edytowane przez Tomek1977

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minutes ago, gret2013 said:

Bo tak jest, do filmów ten TV jest genialny, ale w grach przy ruchach kamery już widać jego wady. Przynajmniej w moim egzemplarzu. 

To znaczy? Bo grałem w życiu na wszystkim co istniało i jedyne do czego mogę porównać oleda pod kątem komfortu grania to naprawdę dobre monitory CRT sprzed 10-12 lat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, plast napisał:

To znaczy? Bo grałem w życiu na wszystkim co istniało i jedyne do czego mogę porównać oleda pod kątem komfortu grania to naprawdę dobre monitory CRT sprzed 10-12 lat.

No tylko i wyłącznie o ten banding mi chodzi :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, Tomek1977 napisał:

Żadnych problemów z netem nie mam. Właśnie piszę z lapka podłączonego do tej samej sieci wifi. Netflix też bez problemu na tv chodzi. To problem z aplikacją youtube chyba.

Właśnie wyłączyłem tv z prądu na dwie minuty. i co? youtube działa

Myślę, że problem leży po stronie aplikacji i nic z tym nie zrobisz. Może jakaś aktualizacja to poprawi. U mnie też zdarzają się problemy z YouTube - podobne do tych, które opisałeś. Zdarza się to jednak sporadycznie. Telewizor mam połączony z siecią za pomocą kabla. 

Edytowane przez Damiano85

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Damiano85 napisał:

Myślę, że problem leży po stronie aplikacji i nic z tym nie zrobisz. Może jakaś aktualizacja to poprawi. U mnie też zdarzają się problemy z YouTube - podobne do tych, które opisałeś. Zdarza się to jednak sporadycznie. Telewizor mam połączony z siecią za pomocą kabla. 

3 minuty temu, Damiano85 napisał:

Chyba masz rację. Dokładnie takie same akcje miałem z Samsungiem JS9500 a to przecież był najwyższy model z 2015 roku ze wszystkimi wodotryskami 8 rdzeniami itd. I tak go muliło :D:D

Resetujesz tv czy po czasie samo mu przechodzi?

Edytowane przez Tomek1977

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Przed chwilą, Tomek1977 napisał:

Chyba masz rację. Dokładnie takie same akcje miałem z Samsungiem JS9500 a to przecież był najwyższy model z 2015 roku ze wszystkimi wodotryskami 8 rdzeniami itd. I tak go muliło :D:D

Uważam, że ta aplikacja jest ogólnie skopana pod każdym względem. I różne problemy są na różnych tv. Nawet pod względem użytkowym jest kiepsko. Ani to dobrze nie wygląd, ani nie działa porządnie ;) Dziwne to dla mnie, że Google nie zrobi porządnej aplikacji - takiej jak na smartfony. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie musisz odłączać TV z prądu. Wystarczy, że po uruchomieniu listy aplikacji, przytrzymasz rolkę na ostatnio uruchomionej i ubijesz YouTube krzyżykiem. Co do powidoków od pasów w filmach to zaczynam się obawiać o swojego B6, bo na nim oglądam prawie same filmy. Choć nigdy nie widziałem żadnego powidoku (oświetlenie 50).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kol

3 godziny temu, Damiano85 napisał:

Z powodu trybu oszczędzania energii, należało by dodać :lol:

Gram ostatnio również w Assassins creed orygins w HDR. Problemów z obrazem (banding)  nie zauważyłem. 

Kolego wcześniej dwa egzemplarze były wadliwe więc uwaga raczej śmieszna z twojej strony .

• Plusik 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słuchajcie wrzucę  parę zdjęć i proszę o pomoc czy to banding czy może matryca walnięta czy jeszcze inna przyczyna . Wszystko w 4k moldel B7 55 świezy z Grudnia.

10420629_20171221_194641.jpg10420639_20171230_193621.jpg10420634_20171230_193410.jpg10420632_20171230_193044.jpg10420631_20171230_193439_HDR.jpg10420630_20171228_122832.jpg10420633_20171221_194908.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli banding to tylko widze to na niebieskim zdjęciu. Reszta to problemy z przejściami w scenach (częściowo to problem sygnału, częściowo technologi), chcesz coś więcej wiedzieć wrzuć zdjęcia tryb ciemny na planszy 5%. Choćby poglądowo...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 hour ago, gret2013 said:

No tylko i wyłącznie o ten banding mi chodzi :P

Mnie banding bardzo przeszkadza, ale póki co w grach go nie obserwuję. Gdybym go miał to bym mocno marudził.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@muzykant1983

Ja bym proponował jednak wrzucić 5% planszę. Nie sądzę aby na szóstym zdjęciu był banding, bo wyraźnie wyszłoby to też na innych zdjęciach. Poza tym te linie nie są tak na oko poziome tylko skośne. Widzę natomiast posteryzację, ale to nie jest wada, tylko po prostu to jest w materiale źródłowym, który jest pewnie słabej jakości. Można zmniejszyć posteryację wyłączając wyostrzanie krawędzi, ostrość, włączyć likwidację szumów MPEG i pobawić się jeszcze kilkoma parametrami i ten efekt będzie mniejszy, a najważniejsza jest kalibracja. Ewentualnie jak to mocno przeszkadza to wymiana na Sony A1, który ma łagodną gradację w postprocessingu. Przypominam link: https://drive.google.com/uc?authuser=0&id=0B9FgjTtNzSy0dTZwZ3p1eGVnTG8&export=download

Edytowane przez Subman
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Subman mój Tv jest po profesjonalnej kalibracji . W materiałach na szarych,ciemnych odcieniach widać te artefakty ciągle  ,na jasnych kolorach jest ok.Mnie to osobiście bardzo przeszkadza  Gdybym wiedział ,że ten tv ma taki defekt wziąłbym Philipsa 8102 65 cali albo Sony 65 XE 9005 i miałbym święty spokój i 10 cali więcej.Czy Model C7 też tak ma ? 

10421004_20171230_202329.jpg10421006_20171230_202519.jpg10421010_20171230_202412.jpg10421011_20171230_202350.jpg

Edytowane przez muzykant1983

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tragedii nie ma widziałem gorsze, ale rozumiem Ciebie w 100% to kwestia percepcji...

Widzisz z TV OLED jest jak z piękną kobietą którą przyprowadzasz domu na wieczorną rozrywkę wszystko jest pięknie tylko nagle okazuje się ze ta piękność ma opryszczkę...

Jednym to nie przeszkadza bo przecież jest nadal piękna... inni ją wymieniają...

Edytowane przez ma_ko
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi