Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

W domu nie widziałam mój tv nie ma hdr wiec to oczywiste. mam bardzo dobry tv a jak wysiądzie kupie nowy ,jeszcze nie wiem czy To Oled.Wbrew Twojej dobrej opinii nawet to forum nie zostawia suchej nitki na Oledach za zafarb plamy duszki czy wypalenia...dodam ze gram dużo na Ps4 i nie widze mozliowci na dziś by Oled sie sprawdził mzoe za jakiś czas..na pewno nie dziś.Za duże ryzyko i tyle ,lektura z neta posiadaczy Oledów czy Philipsa czy Lg nie napawa optymizmem..na rzie tylko zbieram wiedze czytam pisze ..bo nie musze nic kupować.sam ten wątek pokazuje duze wady Oleda.w przeddzien. 2018 roku.Kupujac Lcd led ful typu Pus 8102 jestemn swiadoma wad ...kupujac Oleda jescze nie do końca.Wypalenia i powidoki nie dla mnie.Kupuję tv na 8 do 10 lat a nie na 3 do 5 i wtedy mogę nabyć bardzo drogi - jedyny warunek bardzo dobra zcerń i jakośc obrazu.

7 minut temu, Mierzwiak napisał:

Co ten link ma udowodnić poza oczywistym stwierdzeniem że nie każdy telewizor zagwarantuje taki sam HDR?

no to co napisałeś.Hdr jest rózny a tylko mocne wyświetlacze w pewnej jasnosci pkaża jego pazur...nadal jest udoskonalany.

http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/czy-warto-wybrac-telewizor-z-hdr.html 

nie bardzo rajcuja mnie polepszacze obrazu...jak właczyłam jeden i zobaczyłąm efekt teatru o mało nie wymiotowałam..:) a są tacy co to lubią bo podobno naturalne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, KamilaKorneta napisał:

HDR to sztucznośc

Dawno tak niedorzecznego stwierdzenia nie widziałem :D

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

trudno tak bywa zycie nas zaskakuje(kobiecie wybaczysz:))...jak radziłes  sobie z oglądaniem tv jak przez ostatnie 20 lat Hdr nie istniało..ma raptem z 2 lata dopiero?iwekszosc tv ma zbyt słabą jasnosc by to zobaczyć poprawnie.

Edytowane przez KamilaKorneta

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minutes ago, KamilaKorneta said:

Wbrew Twojej dobrej opinii nawet to forum nie zostawia suchej nitki na Oledach za zafarb plamy duszki czy wypalenia...

Nie doczytałaś dobrze niestety. Zafarby i plamy to problem konkretnego egzemplarza, nie oledów jako takich. Duszki i wypalenia to jakiś mit w oledach 2017. Strzelam, że w 2018 będzie tylko lepiej pod tym względem, skoro doszli już o co chodzi i poprawili to mocno względem 2016.

8 minutes ago, KamilaKorneta said:

dodam ze gram dużo na Ps4 i nie widze mozliowci na dziś by Oled sie sprawdził mzoe za jakiś czas..na pewno nie dziś.

No spoko, ja tymczasem gram na moim oledzie na PS4, licząc czas całej rodziny to pewnie średnio 4-5h na dobę oled w PS4 pracuje. Wszyscy sobie chwalą świetną jakość obrazu i zerowy input lag. Problemów brak, w tym brak duszków/powidoków, a także wypaleń. Zakładając, że powidok powinien poprzedzić wypalenie, to daleka droga do jakiegokolwiek problemu. Swoją drogą na plaźmie powidok miałem po każdej sesji grania, jeden dłuższy, drugi krótszy, wypaleń brak, no ale powidoków co nie miara.

4 minutes ago, KamilaKorneta said:

jak radziłes  sobie z oglądaniem tv jak przez ostatnie 20 lat Hdr nie istniało..ma raptem z 2 lata dopiero?

A jak radziłaś sobie przed 1080p? Przed 720p? Przed DVD? Sorry, ale głupie gadanie.

HDR to kolejny krok w dostarczeniu widzowi obrazu najbardziej zbliżonego do naturalnego. To prawdziwa nowa jakość.

Tylko ciężko o tym dyskutować z kimś kto tego nie widział. Trochę jak ze ślepym o kolorach dyskusja.

• Plusik 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak dlatego warto zakończyć dyskusję bo to nie na temat Oleda Lg. i nic nie wnosi.pozytywnego Miłego wieczoru.Dobranoc

p.s. Hdr widziałam tylko nie we własnym domu...każda testowa plansza w markecie Tobie to wyświetli ale to nieważne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 minuty temu, KamilaKorneta napisał:

http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/czy-warto-wybrac-telewizor-z-hdr.html 

nie bardzo rajcuja mnie polepszacze obrazu...jak właczyłam jeden i zobaczyłąm efekt teatru o mało nie wymiotowałam..:) a są tacy co to lubią bo podobno naturalne.

A to co ma wspólnego z... czymkolwiek?

To co kto lubi nie ma nic wspólnego z kolejnym krokiem w dziedzinie prezentacji obrazu i przy okazji lepszym oddaniem tego, co zarejestrowała kamera. Wersja HDR filmu X prezentuje go tak, jak życzą sobie jego twórcy, twój przykład z interpolacją klatek ma z tym zerowy związek ponieważ jest to "zewnętrzna" ingerencja w już gotowy materiał.

Edytowane przez Mierzwiak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic a co ma wspólnego moja matryca matowa z Oledem..albo matryca  w laptopach.? Wszyscy piszemy nie na tema i warto to zamknac juz.wiekszosć z was nie widziała dobrego full leda z matem na żywo jaka jest czerń i kontrast i tez zabiera głos...wypominajac brak Hdr w tv z 2012 roku.Nie mogę dyskutowac  z kims o jakosci wyswietlacza 9607 skoro go nawet nigdy nie widzieliscie na zywo  i tyle...Oled z Hdr stoi w kazdym sklepie kazdej sieci.Zaden problem go miec za jedyne 7 lub 10 k w  zależnosci od przekatnej.Dobrej Nocy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, KamilaKorneta napisał:

trudno tak bywa zycie nas zaskakuje(kobiecie wybaczysz:))...jak radziłes  sobie z oglądaniem tv jak przez ostatnie 20 lat Hdr nie istniało..ma raptem z 2 lata dopiero?iwekszosc tv ma zbyt słabą jasnosc by to zobaczyć poprawnie.

Wiesz, też pytanie jak my sobie wciąż radzimy z 24 klatkami w filmach od już niemal 100 lat ;) Jakoś sobie radzimy jak widać, ale tak jak napisał plast, HDR to jest duży jakościowy skok do przodu. To prawda, że nie ma telewizorów, które osiągają 4000 cd/m2, ale i tak na takim OLEDzie z jasnością od 0 do 800 cd/m2 widać zdecydowanie tę nową jakość obrazu. Technologia nowa, ale ja też nigdy jeszcz nie uświadczyłem żadnych "duszków" i żadnych powidoków. Na siłę można je wywołać, ale wydaje się że LG poradziło sobie z wypaleniami i tegoroczne OLEDy są już pod tym względem lepiej zaprojektowane niż np. jeszcze 6, zeszłoroczna seria, bo jeszcze nikt nie zgłosił aby mu się wypalił tegoroczny OLED. Co do testu w 2012 roku - tak, ten Phlips 9607 z tym sowim nawet kontrastem rzędu 10:000 z włączonym wygaszaniem lokalnym nie robi wrażenia w 2017 roku. OLED ma nieskończony kontrast i większość teogorocznych LCD ma kontrast również o wiele większy. To co w 2012 roku było "the best" obecnie już wcale nie musi być najlepsze, bo wszystko poszło po prostu do przodu.

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co z tymi 5 latami? Na tyle to można gwarancję wykupić w pierwszym lepszym sklepie za dodatkową opłatą rzędu 10% wartości telewizora. Co znaczy, że na pewno pochodzą 5 lat, a jak nie to dostaniesz nowy. Nie widzę tu żadnego ryzyka w tym względzie. Zobaczymy jak z okresem dłuższym niż 5 lat. Ale nie oszukujmy się, telewizor z 2017 w roku 2022 to będzie taki sam technologiczny staroć jak telewizor z 2012 dzisiaj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, Subman napisał:

Wiesz, też pytanie jak my sobie wciąż radzimy z 24 klatkami w filmach od już niemal 100 lat ;) Jakoś sobie radzimy jak widać, ale tak jak napisał plast, HDR to jest duży jakościowy skok do przodu. To prawda, że nie ma telewizorów, które osiągają 4000 cd/m2, ale i tak na takim OLEDzie z jasnością od 0 do 800 cd/m2 widać zdecydowanie tę nową jakość obrazu. Technologia nowa, ale ja też nigdy jeszcz nie uświadczyłem żadnych "duszków" i żadnych powidoków. Na siłę można je wywołać, ale wydaje się że LG poradziło sobie z wypaleniami i tegoroczne OLEDy są już pod tym względem lepiej zaprojektowane niż np. jeszcze 6, zeszłoroczna seria, bo jeszcze nikt nie zgłosił aby mu się wypalił tegoroczny OLED. Co do testu w 2012 roku - tak, ten Phlips 9607 z tym sowim nawet kontrastem rzędu 10:000 z włączonym wygaszaniem lokalnym nie robi wrażenia w 2017 roku. OLED ma nieskończony kontrast i większość teogorocznych LCD ma kontrast również o wiele większy. To co w 2012 roku było "the best" obecnie już wcale nie musi być najlepsze, bo wszystko poszło po prostu do przodu.

Nikt nie porównuje tego Phila  z Oledami nikt nie twierdzi ze ten tv spzred 5 lat jest najlepszy na rynku...jednak wiekszosc tegorocznych modeli lcd ma bedeznadziejną czerń i wszechobecny clouding..jak tak zachwalasz kup sobie lcd led krawędziowy ...ja dziekuję za ten standard.Zakonczmy to prosże...to nie na temat.

Co w takim razie stanie się, gdy do tak rewelacyjnego już wyniku dołożymy jeszcze funkcję wygaszania? Ilość stref w philipsie jest na tyle duża, że swobodnie może on wygaszać kwadratowe pola na szachownicy ANSI służącej do pomiarów kontrastu. Wyniki mieszczą się w przedziale 35 000 - 12 000 : 1. Panie i Panowie mamy po raz pierwszy od dawna do czynienia z telewizorem o lepszym kontraście ANSI niż legendarny pioneer Kuro! Sony też jest w stanie trochę nadrobić po aktywacji local dimmingu, ale jego wynik - 3500 : 1 prezentuje się przy philipsie dosyć biednie.Subman nie zadne 10000kontrast zanzcnie wiecej,,,

6 minut temu, plast napisał:

Co z tymi 5 latami? Na tyle to można gwarancję wykupić w pierwszym lepszym sklepie za dodatkową opłatą rzędu 10% wartości telewizora. Co znaczy, że na pewno pochodzą 5 lat, a jak nie to dostaniesz nowy. Nie widzę tu żadnego ryzyka w tym względzie. Zobaczymy jak z okresem dłuższym niż 5 lat. Ale nie oszukujmy się, telewizor z 2017 w roku 2022 to będzie taki sam technologiczny staroć jak telewizor z 2012 dzisiaj.

pełna zgoda też posmieje sie z waszych Oledów z Hdr w 2022 roku :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minutes ago, KamilaKorneta said:

Nikt nie porównuje tego Phila  z Oledami nikt nie twierdzi ze ten tv spzred 5 lat jest najlepszy na rynku...jednak wiekszosc tegorocznych modeli lcd ma bedeznadziejną czerń i wszechobecny clouding..jak tak zachwalasz kup sobie lcd led krawędziowy ...ja dziekuję za ten standard.

Gdyby ktoś z tu obecnych uważał, że lcd krawędziowe się do czegoś nadają to by nie siedział w tym temacie o oledach na forum. Wszyscy tutaj mają lub planują mieć oledy, a większość miała wcześniej plazmy. Tak przynajmniej wynika z moich obserwacji. LCD to technologia przeszłości, nawet topowe modele z 2017 roku nie dają rady w porównaniu z plazmami 2010-2012, poza oczywiście dostępnością nowych rozwiązań typu 4k czy hdr, czego plazmy nie miały i już mieć nie będa. 

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, plast napisał:

Gdyby ktoś z tu obecnych uważał, że lcd krawędziowe się do czegoś nadają to by nie siedział w tym temacie o oledach na forum. Wszyscy tutaj mają lub planują mieć oledy, a większość miała wcześniej plazmy. Tak przynajmniej wynika z moich obserwacji. LCD to technologia przeszłości, nawet topowe modele z 2017 roku nie dają rady w porównaniu z plazmami 2010-2012, poza oczywiście dostępnością nowych rozwiązań typu 4k czy hdr, czego plazmy nie miały i już mieć nie będa. 

Kolega subman porównał mój tv do krawedziowego wynalzaku to mu odpowiadam.Pełna zgoda

1 minutę temu, Mierzwiak napisał:

O, wybacz! Avatar malutki na telefonie a na nick nie zwróciłem uwagi.

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do 2022 roku - może być też i tak, że w kupimy sobie wtedy micro LEDa 90" od Samsunga wymieniając nasze obecnie 65" OLEDy LG. Kto wie ;) 

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minutes ago, Subman said:

Co do 2022 roku - może być też i tak, że w kupimy sobie wtedy micro LEDa 90" od Samsunga wymieniając nasze obecnie 65" OLEDy LG. Kto wie ;) 

Prędzej piekło zamarznie!

:]

• Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, KamilaKorneta napisał:

Co w takim razie stanie się, gdy do tak rewelacyjnego już wyniku dołożymy jeszcze funkcję wygaszania? Ilość stref w philipsie jest na tyle duża, że swobodnie może on wygaszać kwadratowe pola na szachownicy ANSI służącej do pomiarów kontrastu. Wyniki mieszczą się w przedziale 35 000 - 12 000 : 1. Panie i Panowie mamy po raz pierwszy od dawna do czynienia z telewizorem o lepszym kontraście ANSI niż legendarny pioneer Kuro! Sony też jest w stanie trochę nadrobić po aktywacji local dimmingu, ale jego wynik - 3500 : 1 prezentuje się przy philipsie dosyć biednie.Subman nie zadne 10000kontrast zanzcnie wiecej,,,

Ok, faktycznie masz tu akurat rację. Ten Phlips akurat wciaż bije w parametrze kontrastu ANSI współczesne LCD, ale z OLEDem i tak nie ma on szans ;) Swoją drogą widać, że nie zawsze ze wszystkimi parametrami producenci idą do przodu. Czasami widać regres.

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, Subman napisał:

Ok, faktycznie masz tu akurat rację. Ten Phlips akurat wciaż bije w parametrze kontrastu ANSI współczesne LCD, ale z OLEDem i tak nie ma on szans ;) Swoją drogą widać, że nie zawsze ze wszystkimi parametrami producenci idą do przodu. Czasami widać regres.

Choć raz jest na moim :)  tez interesuję sie Oledami. Czarny to mój ulubiony kolor..nie tylko spódniczki :) Regres w lcd led jest od dawna odkad maleje liczba stref w fullledzie  i odkad są one wycofywane kosztem beznadziejnych lcd edge.

- Wynik Sony: 0,012cd/m2 - czyli prawie identyczny z tegorocznym PDP panasonic'a.
- Wynik Philipsa: 0.0038cd/m2 - 3 razy lepiej, prawie jak pioneer kuro - taka czerń absolutnie zlewa się z tłem

Następne pomiary robiłem na jeszcze mniejszych i bardziej kłopotliwych obszarach. Z reguły Philips schodził poziomem czerni od 2 do 8 razy niżej niż Sony.

ten parametr zdecydowął ze go kupiłam...5 lat temu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, KamilaKorneta napisał:

Następne pomiary robiłem na jeszcze mniejszych i bardziej kłopotliwych obszarach. Z reguły Philips schodził poziomem czerni od 2 do 8 razy niżej niż Sony.

Oledy !!! Kamilka ty chłopczyk jesteś czy dziewczynka ? Raz piszesz robiłem raz kupiłam. Po co ta maseczka ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Olakoma napisał:

Oledy !!! Kamilka ty chłopczyk jesteś czy dziewczynka ? Raz piszesz robiłem raz kupiłam. Po co ta maseczka ?

chyba jednak dziewczynka.

tą są pewnie cytaty z testu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kamila akurat do Kuro to tak średnio ten twój philips wypada, moze syntetycznie wyniki ma dobre ale wystarczy ładne gwiezdziste niebo jak star wars opening i twój philips ma brak czerni. Niestety LCD to nie jest dobra technologia dla tv. To się nadaje tylko do wyświetlenia textu ewentualnie jasnych statycznych obrazków. Taka prawda.

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

• Lubię 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, kKadajo napisał:

Kamila akurat do Kuro to tak średnio ten twój philips wypada, moze syntetycznie wyniki ma dobre ale wystarczy ładne gwiezdziste niebo jak star wars opening i twój philips ma brak czerni. Niestety LCD to nie jest dobra technologia dla tv. To się nadaje tylko do wyświetlenia textu ewentualnie jasnych statycznych obrazków. Taka prawda.

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

sprawdzany był na tej planszy z gwiazdami nie masz racji absoutnie...poszeparaj w necie google Twoim przyjacielem.jak on nie ma czerni to i Kuro jej nie ma .Twoja parwda mnie poraża.Zal to nawet komentowac.napisz do Macka co kalibryje tv to Tobie wytłumaczy ,.Napisałes bzdure roku..alno kup sobie plazme z uzywki i zyj wspomnieniami.Cały rok czekałam by usłyszęc  najgłupszy tekst o tv.Jestes mistzrem moim.jakie masz prawo takie opinie pisac .> Produkujesz tv? Ty jeszcze nie widziałeś dobrego lcd led...a mentalnie Jestes w epoce lat 90 tych nie spodziwałam sie .pisz o Oledach bo to nie na temat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi