Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

Gdzie masz treści z audio DD TrueHD ?

Kilka sztuk na rynku. Chyba nie ma się o co bić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do konsoli warto rozważać 65PUS8102/12 zamiast LG B7 55"? Czy brać OLED i się nie zastanawiać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę zmienię temat bieżący. Co myślicie o dodatkowej, przedłużonej o 3 lata gwarancji w firmie Easy Protect. Dzisiaj właśnie zadzwonili do mnie po trzech tyg. od zakupu z ofertą przedłużenia gwarancji o 3 lata za ok 650 PLN. Nie słyszałem raczej o tej firmie i właściwie to nie wiadomo skąd mają moje dane. 

• Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hestia która ma 90% rynku ubezpieczeń (przedłużenie gwarancji OK) reszta to moim zdaniem ściema...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

US ma już nowy firmware 4.70.36, podobno poprawili problem z dźwiękiem Dolby. Chyba chodzi o przesyłanie cyfrowego dźwięku "pass through" który teraz aby działał musimy za każdym razem w menu wyłączać Dolby Atmos (przynajmniej dla wyjścia optycznego).

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@kKadajo

Czy chcesz przez to powiedzieć, że mam już zacząć szukać europejskiej wersji 4.70.36 ? ;) 

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba tak, bo mi się znaleźć nie udało

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, 2015 napisał:

Gdzie masz treści z audio DD TrueHD ?

Kilka sztuk na rynku. Chyba nie ma się o co bić.

Fakt, jest tego niewiele na tą chwilę, ale też zaczyna się tego pojawiać coraz więcej. Dodatkowo jeśli LG teoretycznie udostępnia odczyt tego formatu (przynajmniej tak pisze w opisie aktualizacji) to próbuję go odtworzyć bo może robię gdzieś błąd, albo jest coś nie tak z moim egzemplarzem TV.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mało Dolby TrueHD? Każdy tytuł z Dolby Atmos to Dolby TrueHD. I jest też masa filmów na bluray z tym systemem dźwięku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie do osób, które mają skalibrowany tryb HDR (Kino). Na standardowych ustawieniach kolor jest na 55. Wydaje mi się, że kolor jest odrobinę za mocny. Jaką macie wartość po kalibracji?  W Dolby Vision kolor jest ustawiony standardowo na 50 właśnie.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Pytanie do osób, które mają skalibrowany tryb HDR (Kino). Na standardowych ustawieniach kolor jest na 55. Wydaje mi się, że kolor jest odrobinę za mocny. Jaką macie wartość po kalibracji?  W Dolby Vision kolor jest ustawiony standardowo na 50 właśnie.
Kwestia raczej indywidualna. U mnie wyszedl kolor 63.
  • Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, stecko napisał:
15 godzin temu, Damiano85 napisał:

Kwestia raczej indywidualna. U mnie wyszedl kolor 63.

Masz rację, że jest to kwestia indywidualna matrycy. Jednak jestem ciekaw. Jestem zaskoczony, że aż taki wysoki kolor u Ciebie wyszedł. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 hours ago, Damiano85 said:

HDR Kino - kolor 55.

DV - kolor 50.

• Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, w trybie gry z HDR zmniejszanie wartość oświetlenia OLEd? Fabrycznie jest na 100.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minutes ago, mooskalik said:

Panowie, w trybie gry z HDR zmniejszanie wartość oświetlenia OLEd? Fabrycznie jest na 100.

Nie, ma zostać 100.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zwrócić na coś uwagę podłączając PS4 Pro? Jakieś konkretne hdmi wybrać, zmienić coś w ustawieniach?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oświeć sobie światło w pokoju :)

HDR ma być na 100 i kino i gra. Wartości mniejsze zmniejszają efekt HDR. Ale co kto lubi oczywiście.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy HDR inaczej działa to ustawienie?Zalecano tu na forum by zmniejszyć wartość oświetlenia OLED np przy WOT. Czy coś pomieszałem?

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja przy hdr oled light mam na 75, contrast 85, color 70. Jasność 50 gamma 2.2 lub bt.1886

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A ja przy hdr oled light mam na 75, contrast 85, color 70. Jasność 50 gamma 2.2 lub bt.1886

Wszyscy narzekają na zbyt małą sprawność aktualnych matryc, jeżeli chodzi o jasność w HDR, a okazuje się, że są osoby, które celowo ją zmniejszają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Być może jest to zależne od odległości. Ja siedzę dosyć blisko swojej 55 bo niecałe dwa metry (1.8) i oled light na 100% jest oslepiajacy. Na początku zmniejszyłem dosyć szybko na 85 ale ostatecznie mam 75. Co ciekawe z tego co zauważyłem to domyślnie lg chyba ustawia oled light na 80 w najasniejszych trybach.

Edit

Np. Teraz oglądam na Netflix start treka generation serial. Oled light 55, contrast 85, color 50, brightness 51.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OLED podłączony :D Kilka godzin męczyłem się z ustawieniami. Nie miałem wcześniej do czynienia z HDR. Pomogły mi filmy na YT i fora. Na tą chwilę jest ok i gry w HDR zgwałciły mi oczy. Nie chodzi tu o oślepienie, a o jakość obrazu. MASAKRA :D Jutro biorę się za Last of Us. Trzeba nadrobić te parę lat bez gier, szczególnie, że za TV stoi PS4 Pro i One X Scorpio.

Super sprawą są działające słuchawki Bluetooth. Podłączyłem Sony z ANC i mogę teraz grać gdy narzeczona obok ogląda film na projektorze. Wcześniej grałem na przewodowych CAL, ale często słyszałem film lecący obok niż grę w cichych momentach. W Sony jest do mocno zredukowane. 

20171215_001147.jpg

Edytowane przez lycone
  • Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja również zmniejszylem oświetlenie OLED w hdr.Tego nie da się oglądać gdy jest 100. Nawet na zmniejszonym oświetleniu efekt HDR jest spoko i jakość super. TV jest dla mnie i dla moich oczu a nie ja dla telewizora;)

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi