Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

5 minut temu, Paniczos napisał:

Aaa widzisz. Ważna uwaga emoji781.png dzięki wielkie. Czyli jeżeli coś w 5 roku się stanie, to zwracają tylko te 40% od tej kwoty którą ja płaciłem?

Tak. I to nie w gotówce. Dostaniesz to w formie karty podarunkowej do wykorzystania w sklepie w którym kupiłeś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Tak. I to nie w gotówce. Dostaniesz to w formie karty podarunkowej do wykorzystania w sklepie w którym kupiłeś.
No to dziękuję, że mówisz. Zaraz poczytam sobie jeżeli uda mi się znaleźć ten regulamin. Dawno Ty kupowałeś?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Przed chwilą, Paniczos napisał:
2 minuty temu, Tomek1977 napisał:

No to dziękuję, że mówisz. Zaraz poczytam sobie jeżeli uda mi się znaleźć ten regulamin. Dawno Ty kupowałeś?

Dwa lata temu. Samsung uznał mi w trakcie gwarancji wymianę matrycy, ale przez moją opieszałość przegapiłem 2 letni okres gwarancji Samsung. Skorzystałem z gwarancji 5 letniej MM i zwrócono mi 80% wartości w formie karty podarunkowej. Z tego co rozmawiałem teraz przy kupnie C7 to nic się nie zmieniło. Ja to olałem. Jak się zepsuje to pewnie wcześniej. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Invicto napisał:

skanowanie masz włączone?

O jakie skanowanie chodzi?

Ok już widzę wyłączyłem skanowanie bo chyba było na auto . Zobaczę teraz.

Edytowane przez pamel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dwa lata temu. Samsung uznał mi w trakcie gwarancji wymianę matrycy, ale przez moją opieszałość przegapiłem 2 letni okres gwarancji Samsung. Skorzystałem z gwarancji 5 letniej MM i zwrócono mi 80% wartości w formie karty podarunkowej. Z tego co rozmawiałem teraz przy kupnie C7 to nic się nie zmieniło. Ja to olałem. Jak się zepsuje to pewnie wcześniej. 
Ale widzisz ja mówię o ubezpieczeniu w euro rtv agd. Może tam jest inaczej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Paniczos napisał:
8 minut temu, Tomek1977 napisał:

Ale widzisz ja mówię o ubezpieczeniu w euro rtv agd. Może tam jest inaczej?

Dokładnie to samo. To ubezpieczenie. W moim przypadku MM załatwia to ze swoim ubezpieczycielem. Euro rtv agd będzie załatwiało ze swoim. Zapytaj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dokładnie to samo. To ubezpieczenie. W moim przypadku MM załatwia to ze swoim ubezpieczycielem. Euro rtv agd będzie załatwiało ze swoim. Zapytaj.
Dobra dzięki wielkie. Nie ma co już ciągnąć tu tego tematu i zaśmiecać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 minut temu, Tomek1977 napisał:

No i się mylisz. Ja kupowałem swój wcześniejszy tv w euro i po 4.5 roku padl, skorzystałem z ubezpieczenia i wymienili mi na nowy tej samej klasy co 4.5 roku temu. Więc dostałem praktycznie najnowszy model na dzień wymiany. I teraz to ubezpieczenie działa tak samo. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
No i się mylisz. Ja kupowałem swój wcześniejszy tv w euro i po 4.5 roku padl, skorzystałem z ubezpieczenia i wymienili mi na nowy tej samej klasy co 4.5 roku temu. Więc dostałem praktycznie najnowszy model na dzień wymiany. I teraz to ubezpieczenie działa tak samo. 
No czytałem właśnie tę umowę i nie ma tam nic o tych procentach itd. O których pisał Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, panedek napisał:

Biorą udział, kupiłem 65B7 i dostałem 300zl oraz Xboxa S. Zapłaciłem 11 tys brutto. Jeszcze netflixa na 3 miesiące dostałem.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Możesz napisać jak dostałeś Xboxa s?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, m1xer napisał:

Możesz napisać jak dostałeś Xboxa s?

Masz w cenie tv, wrzucasz do koszyka oleda 65 i konsolę i w następnym kroku wybierasz albo xox za 50% albo xos w cenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, bcpl napisał:

Masz w cenie tv, wrzucasz do koszyka oleda 65 i konsolę i w następnym kroku wybierasz albo xox za 50% albo xos w cenie.

No nie do końca ;) to co opisujesz działa gdy zakupujesz TV w jednym z wymienionych sklepów w regulaminie (np mm, saturn itp). Ja natomiast pytam jak odstał konsolę przy zakupie TV u kikiego skoro jego "sklep" nie występuje w regulaminie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Zasadniczo w DV nie powinno się ruszać oled light z 50 ani w górę ani w dół, bo zaburza to HDR. Tak twierdzi Maciej, a ja się z nim 'organoleptycznie' zgadzam.
W każdym razie bardzo dziwne jest to co piszesz, bo ja ani razu do tej pory nie miałem w DV takiego wrażenia, że mam za jasno - przeciwnie, zazwyczaj jest za ciemno w dziennych scenach, vide Mindhunter czy niektóre filmy. I wtedy jest problem, bo albo zostawiam 50 i się przyzwyczajam (i po 30 minutach jest OK, no ale...), albo lecę w górę do ~75, ale wtedy trochę kastruję HDR. Z kolei w innych produkcjach vide ST2 jest bardzo, bardzo fajnie - w zasadzie idealnie, pod każdym względem, w tym jasności. Czyli potwierdzasz, że różnicę w jasności też widzisz, ale jednocześnie norma u ciebie to wyższa jasność bazowa. Ciekawym zatem jestem jak ci skalibrowali to DV. Podeślij może proszę (jeśli oczywiście chcesz) dane na priva, to porównam z moimi i może do czegoś dojdziemy  
Wiem ze nie powinno sie grzebac podswietlenia ale dla mnie jest za jasno:) Na kilkuminutowe demo to moze ok zeby wywolac efekt wow ale film 2 godziny to jest zdecydowanie za duzo. Oczy mnie bola. Testowalem na malzonce i rowniez twierdzi ze dla niej jest za jasno.

Tak szczerze to najlepiej oglada mi sie zwykle uhd i hdr. Dv jakos nie do konca mi lezy z tego co widzialem na netflix.

Dane podesle jutro to zerkniesz i dasz znac jak u Ciebie.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, plast napisał:

porównaj proszę jak znajdziesz chwilkę Mindhunter i Stranger Things 2, bo u mnie jest diametralna różnica w jasności (co szczególnie widać w scenach "dziennych").

Porównywanie różnych tytułów nie ma najmniejszego sensu :) O ich wyglądzie decydują twórcy, więc jeden tytuł będzie wypalać oczy, inny będzie się wydawać zbyt ciemny. Mindhunter (nawet w HDR) ma taki mocno stylizoway, przyciemniony wygląd spójny z ostatnimi filmami Finchera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, m1xer napisał:

No nie do końca ;) to co opisujesz działa gdy zakupujesz TV w jednym z wymienionych sklepów w regulaminie (np mm, saturn itp). Ja natomiast pytam jak odstał konsolę przy zakupie TV u kikiego skoro jego "sklep" nie występuje w regulaminie. 

Wystarczy zalogować się na http://www.strefalg.pl/ i tam w sklepach stacjonarnych jest sklep LOCO. Wypełniasz formularz i samo wskakuje że do odebrania 300zł oraz Xbox One S.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie to jak to jest z tą gwarancją LG  i wypaleniami? Ilu osobom z forum wymienili wypaloną matrycę 2016 (bo niby 2017 jeszcze się nie udało wypalić) czy to taka lokalna legenda?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 hours ago, stecko said:

Tak szczerze to najlepiej oglada mi sie zwykle uhd i hdr. Dv jakos nie do konca mi lezy z tego co widzialem na netflix.

Mnie też, w HDR10 nie miałem jeszcze ani razu problemów z jasnością.

Przy czym z DV te problemy są tylko na Netfliksie, no ale trudno o materiały DV inne niż dema z innego źródła.

11 hours ago, Mierzwiak said:

Porównywanie różnych tytułów nie ma najmniejszego sensu :) O ich wyglądzie decydują twórcy, więc jeden tytuł będzie wypalać oczy, inny będzie się wydawać zbyt ciemny. Mindhunter (nawet w HDR) ma taki mocno stylizoway, przyciemniony wygląd spójny z ostatnimi filmami Finchera.

Z jednej strony zgoda. Z drugiej strony jeśli problem powtarza się w co drugim filmie z Netfliksa, to jednak coś może jest na rzeczy. O ile w Mindhunterze mogę się zgodzić, że jasność jest celowo zaniżona przez twórców by nadać produkcji charakteru, o tyle np. w takich filmach jak "Our souls at night" czy "Ridiculous 6" jasność powinna być normalna, a nie jest - oczywiście cały czas rozmawiamy o scenach dziennych. Przez "normalna" rozumiem taką samą jasność jak w filmach HDR10 i SDR. Co dodatkowo ciekawe, wymienione produkcje można też oglądać w zwykłym HDR10 puszczając je np. przez konsolę, która nie obsługuje DV. I tutaj też dostajemy różne efekty, dla jednych jest zdecydowanie jaśniej, a dla innych w zasadzie bez zmian. Zasadniczo zatem obstawiałbym  jednak, że to problem wieku dziecięcego tego formatu i eksperymentów Netfliksa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 godzin temu, Paniczos napisał:
14 godzin temu, Łukasz Ostrowski napisał:

No czytałem właśnie tę umowę i nie ma tam nic o tych procentach itd. O których pisał Tomek

Więc zwracam honor. Byłem przekonany że to podobne ubezpieczenia. Ja o tym kruczku przekonałem się w momencie kiedy dwa dni po ustaniu gwarancji Samsunga zadzwoniłem do MM. Jeśli kolega Łukasz miał z tym styczność i jest tak jak napisał to inne ubezpieczenie.

Panowie, tak z innej beczki. Zastanawiam się o ile  wzrośnie input lag gdy połączy się konsolę - amplituner - tv ? Szukałem na necie informacji i ni chu chu.. Kiedyś dawno miałem onkyo na którym czułem input lag, więc podłączyłem bezpośrednio do tv. Teraz mam nowy sprzęt i jestem ciekawy czy coś w temacie się zmieniło ( nie próbowałem bo z rozpędu wypiąłem kable z one box connection samsunga i wpiąłem do nowego tv)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 godzin temu, pamel napisał:

O jakie skanowanie chodzi?

Ok już widzę wyłączyłem skanowanie bo chyba było na auto . Zobaczę teraz.

Wyłącz HDMI CEC na konsoli, włącz prawidłowo HDMI CEC na VU+ i bedzie działać, równolegle będą problemy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piszecie o pionowych pasach na szarych planszach. Czy podczas oglądania meczy (sporo tego leci u mnie w telewizorku) będą one widoczne i przypominały beznadziejny banding w LEDach?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minutes ago, Miszek said:

Piszecie o pionowych pasach na szarych planszach. Czy podczas oglądania meczy (sporo tego leci u mnie w telewizorku) będą one widoczne i przypominały beznadziejny banding w LEDach?

Nie, o ile nie masz walniętego egzemplarza to poza bardzo ciemnymi jednolitymi scenami nigdzie nie zobaczysz pionowych pasów. W meczach masz jasne zielone tło. Obraz żyleta pod każdym względem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wystarczy zalogować się na http://www.strefalg.pl/ i tam w sklepach stacjonarnych jest sklep LOCO. Wypełniasz formularz i samo wskakuje że do odebrania 300zł oraz Xbox One S.
Ale ta promocja chyba już nie obowiązuje co? Bo na stronie jest, że do 3 grudnia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
36 minut temu, plast napisał:

Nie, o ile nie masz walniętego egzemplarza to poza bardzo ciemnymi jednolitymi scenami nigdzie nie zobaczysz pionowych pasów. W meczach masz jasne zielone tło. Obraz żyleta pod każdym względem.

Czyli ujęcie w Gwiezdnych Wojnach krążownika na tle czarnego nieba z gwiazdami może obnażyć tę "cechę" OLEDów?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi