Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

5 godzin temu, plast napisał:

Gwarancja LG pokrywa wypalenia więc jeśli nie chcą wymienić telewizora z uwagi na winiety to to może być dobry sposób na to by dostać nową matrycę. Dajesz! :)

Gwarancja LG nie pokrywa wypaleń..., to nad-wyraz dobra wola LG ze to honorują...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Mój 65b7v już po kalibracji.Powiem tak: jest poprawa ale nie jakaś bardzo znacząca. Wychodzi na to że moja sztuka miała dosyć dobry fabryczny tryb technicolor. Bezpośrednie przełączanie pomiędzy moim trybem a po kalibracji daje się zauważyć że biel jest bardziej biała po kalibracji niż u mnie. W fabrycznym ustawieniu była bardziej szara. Dodatkowo obraz na fabrycznym minimalnie wchodził pod niebieski. Są to naprawdę minimalne różnice widczne przy bezpośrednim przełączaniu trybów.. Czy warto? hmmm za kwotę którą mi oferowano (1700zł UK) przyznam że nie było warto. Ale jako że mam obsesję i chciałem wycisnąć max z tv to ją zrobiłem. Teraz wiem że tv gra na 100% swoich możliwości. Za zachcianki niestety się płaci:)

Jeszcze jedna rzecz: po kalibracji obraz jest delikatnie za jasny dla mnie( dziwne nie?) Wywodzę się z plazmy i być może dlatego tak jest. Lubię bardziej stonowaną jasność. Jak widzę wypalające oczy dema DV czy HDR to po 10 minutach oczy mnie bolą.

Moja sztuka wycisła max 700 nitów.

aha... zółte zabarwienie zostało na takim samym poziomie po kalibracji. Miałem cichą nadzieję, że będzie delikatnie mniej widoczna.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W gwarancji udzielanej przez LG Polska nie ma absolutnie nic napisane o wypaleniach. Przeciwieństwem jest np. gwarancja Sony - tam jest wyraźna informacja, że wypalenia nie podlegają gwarancji.

• Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, Subman napisał:

W gwarancji udzielanej przez LG Polska nie ma absolutnie nic napisane o wypaleniach. Przeciwieństwem jest np. gwarancja Sony - tam jest wyraźna informacja, że wypalenia nie podlegają gwarancji.

Myślę że ma_ko wie co pisze. Po tylu wymianach Oledów już się pewnie nieźle zakumplował z serwisantami z LG ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj tak, nawet chyba będą za mną tęsknić jak kiedyś z serwisu przyjdzie ta 20 wymiana i będzie OK...(ale do obłśugi serwisowej ja naprawdę nie mam "ale" co innego to co LG wysyła z Dani z magazynu serwisowego...)

A poważnie w PL o wypalenia bym się nie bał, bo rzeczywiście po pierwsze w samej gwarancji słowa o tym nie ma, ale co będzie za jakiś czas..., to zobaczymy...

Poza tym mam wrażeni ze LG chyba problem wypaleń z grubsza ogarnęło na plus w serii 7 bo ludziki w UK juz by dawno popaliły matryce SKY czy jakimś innym CNN...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

My mamy yoshka i jego motyw tekkena, więc może za chwilę się okazać, że mamy pierwszy przypadek wypalonego egzemplarza B7 :) 

Swoją drogą to w LG panuje chyba bałagan. Wydaje mi się mało prawdopodobne, że nie wiedzą jak wyglądają gwarancje LG w innych krajach, czy też u innych polskich producentów. Jeśli piszą na stronie w FAQ, że wypalenia nie podlegają gwarancji i to samo słyszymy na infolinii, to czemu tego nie ma tego w samej gwarancji ? Zapomnieli ? Ale brak takich zapisów jest zawsze korzystniejszy dla nas. Inna natomiast sprawa, co by np. zrobił sąd z czymś takim, gdyby LG Polska przestało nagle wymieniać wypalone matryce, a taki użytkownik chciałby jednak dochodzić swoich praw...

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 hour ago, stecko said:

Mój 65b7v już po kalibracji.

Jakie tryby kalibrowałeś?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Technicolor, dv, hdr. Nie robilem isf dzien i noc . Techni odpowiada mi i w dzien i w nocy:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, Ary napisał:

Subman. Włącz jak będziesz miał czas pierwsza część Sherlocka Holmes'a na Netflix. W pierwszych minutach biegają oni w jakiś tunelach jeśli się nie mylę. 

Jak możesz, to sprawdź czy w czerniach również Tobie wyskakują takie kwadraty kompresji i słabe przejścia tonalne.

Puściłem testowo kilka razy ten kawałek i chyba wiem o jakie kwadraty Ci chodziło. Ale wystarczyło trochę ustawienia pozmieniać (wyłączyć dynamiczny kontrast, wyłączyć wyostrzanie krawędzi, wyłączyć ostrość, włączyć likwidację szumów i szumów MPEG oraz super rozdzielczość) i już praktycznie nie byłem wtedy w stanie już zauważyć tych makrobloków. Natomiast oczywiście te nienajlepsze przejścia tonalne były wciąż widoczne w niektórych ciemniejszy scenach, ale były one dzięki powyższym prostym zmianom dość mocno zredukowane. Ale fakt, faktem, można je było wciąż czasami zauważyć - niestety LG nie ma łagodnej gradacji tak jak Sony.

I jeszcze jedna kwestia - pytanie jaką wersję firmware'u miał Twój znajomy na B7. Wersja 4.70.x radzi sobie wyczuwalnie lepiej z gradacją, szumem i makroblokami w ciemnych scenach niż stara wersja 3.60.x.

Edytowane przez Subman
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, Subman napisał:

Puściłem testowo kilka razy ten kawałek i chyba wiem o jakie kwadraty Ci chodziło. Ale wystarczyło trochę ustawienia pozmieniać (wyłączyć dynamiczny kontrast, wyłączyć wyostrzanie krawędzi, wyłączyć ostrość, włączyć likwidację szumów i szumów MPEG oraz super rozdzielczość) i już praktycznie nie byłem wtedy w stanie już zauważyć tych makrobloków. Natomiast oczywiście te nienajlepsze przejścia tonalne były wciąż widoczne w niektórych ciemniejszy scenach, ale były one dzięki powyższym prostym zmianom dość mocno zredukowane. Ale fakt, faktem, można je było wciąż czasami zauważyć - niestety LG nie ma łagodnej gradacji tak jak Sony.

I jeszcze jedna kwestia - pytanie jaką wersję firmware'u miał Twój znajomy na B7. Wersja 4.70.x radzi sobie wyczuwalnie lepiej z gradacją, szumem i makroblokami w ciemnych scenach niż stara wersja 3.60.x.

Wersja 4.ileś

Dzięki, że chciało Ci się to sprawdzić. Faktycznie lepiej

Co do łagodnej gradacji na Sony, to wcale tak kolorowo nie jest. Też potrafi się pojawić "tęcza" szarości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ceny B7 spadają jak szalone. Wczoraj rozmawiałem z jednym sklepem z Katowic. Są mi go w stanie sprzedać za ~6600 zł (Polska karta gwarancyjna). Widziałem też na portalu Kiki/Loco, że sprzedaje B7 z jakimś rabatem z okazji Olimpiady i cena finalna to 6400 zł. Osobiście wolałbym dopłacić do tego na mijescu ze Śląska niż kupić od Kikiego, ale sam fakt tak niskich cen jest ciekawy. Poczekam jeszcze kilka dni i chyba się skuszę :D 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, lycone napisał:

Ceny B7 spadają jak szalone. Wczoraj rozmawiałem z jednym sklepem z Katowic. Są mi go w stanie sprzedać za ~6600 zł (Polska karta gwarancyjna). Widziałem też na portalu Kiki/Loco, że sprzedaje B7 z jakimś rabatem z okazji Olimpiady i cena finalna to 6400 zł. Osobiście wolałbym dopłacić do tego na mijescu ze Śląska niż kupić od Kikiego, ale sam fakt tak niskich cen jest ciekawy. Poczekam jeszcze kilka dni i chyba się skuszę :D 

kiki, loco i jeden sklep z Katowic robią Cię w ... :D

1360€ x 4,22 = 5739 PLN 

Zrzut ekranu 2017-12-10 o 18.24.07.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
kiki, loco i jeden sklep z Katowic robią Cię w ...
1360€ x 4,22 = 5739 PLN 
5a2d6e2ea12c6_Zrzutekranu2017-12-10o18_24_07.thumb.png.36051e489200acb55795075e84cccd36.png
Gdyby tylko wysyłali do Polski. Czekam aż Amazon zrobi taką promocję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ten sam tv co b7v tylko z inną podstawą? Jak ty wszedłeś na tą stronę, że masz taką cenę i język angielski?:huh:

Sklep kikiego nie bierze udziału w promocji 20 lat LG.

Ok od razu pytanie, ile jest osób na tym forum, które mają oledy, u których pojawiły się wypalenia i po kontakcie z LG została wymieniona matryca/telewizor?

Edytowane przez bcpl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma na tym forum osoby, która by wypaliła LG 2017.

21 hours ago, stecko said:

Technicolor, dv, hdr. Nie robilem isf dzien i noc . Techni odpowiada mi i w dzien i w nocy:)

Też rzadko używam skalibrowanego trybu nocnego, chociaż ze dwa czy trzy razy się przydał, gdy jednak film był bardzo jasny i za bardzo wszystko dawało po oczach :)

Czy po kalibracji DV pozostało oświetlenie oled 50? Jak oceniasz jasność filmów / seriali z Netfliksa w DV np. porównaj proszę jak znajdziesz chwilkę Mindhunter i Stranger Things 2, bo u mnie jest diametralna różnica w jasności (co szczególnie widać w scenach "dziennych").

Jak widzę obecne ceny B7V to pozostaje mi tylko żałować, że plazma padła mi we wrześniu, a nie w grudniu, heh. Ale nie ma co płakać, przynajmniej mam sensowny egzemplarz ;P

Edytowane przez plast

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Panowie proszę o pomoc zakupiłem LG 65B7 i zaczęły się problemy . Podpięty dekoder vu solo 2 ni cholery nie można ustawić żeby po włączeniu z pilota VU był odtwarzany program. LG uparcie po samoczynnym włączeniu przerzuca na hdmi 3 gdzie mam konsolę ( która jest wyłączona).

Poza tym po pewnym czasie oglądania kanałów z dekodera po lewej stronie pojawia się pasek pikseli jak na zdjęciu i tylko wyłączenie tv pomaga . Co może być przyczyną ? Jak się tego pozbyć. Jednak KURO to był sprzęt nie do zajechania. :)

20171210_192353.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, pamel napisał:

Witam,

Panowie proszę o pomoc zakupiłem LG 65B7 i zaczęły się problemy . Podpięty dekoder vu solo 2 ni cholery nie można ustawić żeby po włączeniu z pilota VU był odtwarzany program. LG uparcie po samoczynnym włączeniu przerzuca na hdmi 3 gdzie mam konsolę ( która jest wyłączona).

Poza tym po pewnym czasie oglądania kanałów z dekodera po lewej stronie pojawia się pasek pikseli jak na zdjęciu i tylko wyłączenie tv pomaga . Co może być przyczyną ? Jak się tego pozbyć. Jednak KURO to był sprzęt nie do zajechania. :)

20171210_192353.jpg

skanowanie masz włączone?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
To ten sam tv co b7v tylko z inną podstawą? Jak ty wszedłeś na tą stronę, że masz taką cenę i język angielski?:huh:
Sklep kikiego nie bierze udziału w promocji 20 lat LG.

Ok od razu pytanie, ile jest osób na tym forum, które mają oledy, u których pojawiły się wypalenia i po kontakcie z LG została wymieniona matryca/telewizor?

Biorą udział, kupiłem 65B7 i dostałem 300zl oraz Xboxa S. Zapłaciłem 11 tys brutto. Jeszcze netflixa na 3 miesiące dostałem.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nie ma na tym forum osoby, która by wypaliła LG 2017.
Też rzadko używam skalibrowanego trybu nocnego, chociaż ze dwa czy trzy razy się przydał, gdy jednak film był bardzo jasny i za bardzo wszystko dawało po oczach
Czy po kalibracji DV pozostało oświetlenie oled 50? Jak oceniasz jasność filmów / seriali z Netfliksa w DV np. porównaj proszę jak znajdziesz chwilkę Mindhunter i Stranger Things 2, bo u mnie jest diametralna różnica w jasności (co szczególnie widać w scenach "dziennych").
Jak widzę obecne ceny B7V to pozostaje mi tylko żałować, że plazma padła mi we wrześniu, a nie w grudniu, heh. Ale nie ma co płakać, przynajmniej mam sensowny egzemplarz ;P
Witaj

Po kalibracji DV OLED light jest na 50.
Powiem Tobie ze stranger things jest jaśniejsze w dziennych scenach niż mindhunter. W stranger pasuje mi Oled light na 39 a na mindhunter 50.
Tak samo na nc+ jest trochę za jasno po kalibracji(120 nit chyba mam ustawione ale nie jestem pewien). Musialem delikatnie zmniejszyć na 26.
Dziwne, myslalem ze profesjonalna kalibracja będzie mi w 100% odpowiadać a jednak nie:) Chyba ze cos z moimi oczami jest nie tak. Nie lubie jak mi oczy obraz wypala.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Matt Schiller napisał:

kiki, loco i jeden sklep z Katowic robią Cię w ... :D

1360€ x 4,22 = 5739 PLN 

B7A to jest model sprzedawany w USA, który nie ma dekodera Dolby Atmos. Po drugie kupując w stanach trzeba uiścić podatek stanowy, który tutaj nie jest podany. Nie jest to co prawda wysoki podatek, ale zawsze. Poza tym chcąc sprowadzić takiego OLEDa do polski trzeba by dodać koszty transportu, cło i podatek VAT w Polsce. Końcowa cena byłaby o wiele wyższa, niż to co podałeś.

• Plusik 1
  • Lubię 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minute ago, stecko said:

Po kalibracji DV OLED light jest na 50.
Powiem Tobie ze stranger things jest jaśniejsze w dziennych scenach niż mindhunter. W stranger pasuje mi Oled light na 39 a na mindhunter 50.
Tak samo na nc+ jest trochę za jasno po kalibracji(120 nit chyba mam ustawione ale nie jestem pewien). Musialem delikatnie zmniejszyć na 26.

Zasadniczo w DV nie powinno się ruszać oled light z 50 ani w górę ani w dół, bo zaburza to HDR. Tak twierdzi Maciej, a ja się z nim 'organoleptycznie' zgadzam.

W każdym razie bardzo dziwne jest to co piszesz, bo ja ani razu do tej pory nie miałem w DV takiego wrażenia, że mam za jasno - przeciwnie, zazwyczaj jest za ciemno w dziennych scenach, vide Mindhunter czy niektóre filmy. I wtedy jest problem, bo albo zostawiam 50 i się przyzwyczajam (i po 30 minutach jest OK, no ale...), albo lecę w górę do ~75, ale wtedy trochę kastruję HDR. Z kolei w innych produkcjach vide ST2 jest bardzo, bardzo fajnie - w zasadzie idealnie, pod każdym względem, w tym jasności. Czyli potwierdzasz, że różnicę w jasności też widzisz, ale jednocześnie norma u ciebie to wyższa jasność bazowa. Ciekawym zatem jestem jak ci skalibrowali to DV. Podeślij może proszę (jeśli oczywiście chcesz) dane na priva, to porównam z moimi i może do czegoś dojdziemy ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
33 minuty temu, panedek napisał:

Biorą udział, kupiłem 65B7 i dostałem 300zl oraz Xboxa S. Zapłaciłem 11 tys brutto. Jeszcze netflixa na 3 miesiące dostałem.

Kupowałeś u kikiego? Kiedy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Kupowałeś u kikiego? Kiedy?

Data z faktury to 24/11, kupiłem dwie sztuki. Obie dramat skalibrowane, oświetlenie oled ustawione na 7. Jak to zobaczył Maciej to nie mógł uwierzyć ;)
Tak się zastanawiam bo w większości czytam ze w DV oświetlenie na 50, ja natomiast po kalibracji mam na 73. Tylko ze ja mam uśrednione ustawienia dzień/noc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 9.12.2017 o 17:36, Paniczos napisał:
Dnia 9.12.2017 o 17:31, plast napisał:
Rozwiniesz myśl?

No chodzi mi o to, że za 5 lat mogę go po prostu pobić. Gwarancja to obejmuje czyli uszkodzenia mechaniczne. Za 5 lat nie będzie już tego modelu, za tv płacę 10999 zł dziś. Czyli za 5 lat będę mógł wybrać jakiś inny telewizor do tej kwoty.

1 i 2 rok = 100% wartości

3 rok - 80% wartości

4 rok - 60%

5 rok - 40%

Doczytaj dokładnie umowę. Tego nie mówią klientom. Sam się o tym przekonałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 i 2 rok = 100% wartości

3 rok - 80% wartości

4 rok - 60%

5 rok - 40%

Doczytaj dokładnie umowę. Tego nie mówią klientom. Sam się o tym przekonałem.

Aaa widzisz. Ważna uwaga dzięki wielkie. Czyli jeżeli coś w 5 roku się stanie, to zwracają tylko te 40% od tej kwoty którą ja płaciłem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi