Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

10 godzin temu, Invicto napisał:

ponawiam pytanie, czy macie problem ze snieżeniem w Dolby Vision na Netflixie?

Ja miałem w B6 nie tyle śnieżenie, ale widoczne ziarno na obrazach w  serialu Star Trek, który jest w Dolby Vision. Poza tym kolory świetne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 minut temu, Snookerman napisał:

Ja miałem w B6 nie tyle śnieżenie, ale widoczne ziarno na obrazach w  serialu Star Trek, który jest w Dolby Vision. Poza tym kolory świetne.

Ziarno na netflix w niektórych filmach to norma. Ogólnie netflix nie powala jakością obrazu. Zdecydowanie lepiej jest na Amazon Prime. Do tego każdy film można sobie wypożyczyć. 

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, plast napisał:

Nie przestawił ci się poziom czerni z niskiego na wysoki? Bo to co opisujesz tak wygląda. Sprawdź w opcjach.

Jeśli to nie to, to jak puszczasz tego Netfliksa? Apką w tv czy z jakiegoś urządzenia? 

Poziomu czerni w aplikacjach smart nie da się zmieniać. Przypuszczam że odpalił Netfliksa wbudowanego w TV. Może jakiś bug nowego firmware że ten poziom czerni źle się automatycznie ustawia? Z tego co kojarzę kolega ma też PS4, stamtąd Netfliks może być faktycznie podatny na to ustawienie albo problemy z kablem HDMI. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Tomek1977

jestes pewien ze jasność masz na 65?

przeciez zeby prawidłowo wyświetlać odcienie szarości to jasność powinna być na 50-51 ustawiona.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, maxkorzen napisał:

@Tomek1977

jestes pewien ze jasność masz na 65?

przeciez zeby prawidłowo wyświetlać odcienie szarości to jasność powinna być na 50-51 ustawiona.

Jestem pewien.Tzn podświetlanie ( to ta pierwsza opcja po wyłączeniu "auto") Nie lubię jak jest ciemno gdy gram:)

Edytowane przez Tomek1977

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, maxkorzen napisał:

Aha. Podświetlenie. Pisałeś o jasności a to inna opcja.

Sorry, machnąłem się

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, plast napisał:

Nie przestawił ci się poziom czerni z niskiego na wysoki? Bo to co opisujesz tak wygląda. Sprawdź w opcjach.

Jeśli to nie to, to jak puszczasz tego Netfliksa? Apką w tv czy z jakiegoś urządzenia? 

Żadne kable nie są uszkodzone.

Aplikacja Netflix w tv .

poziom czerni zawsze był na nisko w trybie gra ,na pozostałych trybach zawsze był na Auto.

Pierwszy raz słyszę by czerń we wszystkich trybach miała być na niski?

Pierwsze dni na takich ustawieniach i obraz był śliczny, teraz mam wrażenie sniezenia i braku kontrastu .

Sam jestem zdziwiony ..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
25 minut temu, cureman napisał:

Żadne kable nie są uszkodzone.

Aplikacja Netflix w tv .

poziom czerni zawsze był na nisko w trybie gra ,na pozostałych trybach zawsze był na Auto.

Pierwszy raz słyszę by czerń we wszystkich trybach miała być na niski?

Pierwsze dni na takich ustawieniach i obraz był śliczny, teraz mam wrażenie sniezenia i braku kontrastu .

Sam jestem zdziwiony ..

To resetuj do ustawień fabrycznych, nic nie ruszaj z ustawieniami obrazu i potestuj. To co piszesz jest dziwne i niespotykane jeszcze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli wbudowana aplikacja, to poziomu czerni nie ustawisz, zawsze na "auto" będzie (i tak jest prawidłowo). Ogólnie poziom czerni tam gdzie się go da ustawić powinien być na "niski", chyba że podłączasz urządzenie świadomie, które obsługuje pełen zakres RGB 0-255, wtedy "wysoki". Zasadniczo potrafią to jedynie konsole i pecety, ale sens ma tylko w pecetach (dla chromy).

Problem, który opisujesz skojarzył mi się z tym, że mogłeś przypadkiem używać tzw. ustawień odwrotnych tj poziomu czerni "niskiego" z urządzeniem w trybie full rgb (0-255), które to ustawienie jest nieprawidłowe, może się jednak podobać, bo daje większy kontrast i nasycenie kolorów, a następnie telewizor sam się przestawił w ustawienia poprawne i dlatego teraz masz wizualnego kaca.

Najlepiej zrobić reset do fabrycznych po czym poustawiać wszystko od początku i potestować na kilku źródłach odpowiednio je konfigurując, nie tylko wbudowanych aplikacjach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje obawy opieram o to ze przy identycznych warunkach oglądania teraz wszystko mi się odbija w ekranie ,wcześniej przy ciemnych scenach nie było nić widoczne .Wygląda jak niższy kontrast ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie widzę związku z odbijaniem się czegoś w ekranie a kontrastem. Powierzchnia ekranu albo jest lustrem, albo nie jest. To fizyczny aspekt ekranu, a nie ustawień telewizora. Oczywiście ustawienia mogą mieć wpływ na to, że odbicia będą bardziej widoczne, ale głównie w jasnych scenach. Sceny ciemne niezależnie od ustawień są przecież ciemne i tyle, i jako takie będą generowały więcej odbić. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Przed chwilą, plast napisał:

Nie widzę związku z odbijaniem się czegoś w ekranie a kontrastem. Powierzchnia ekranu albo jest lustrem, albo nie jest. To fizyczny aspekt ekranu, a nie ustawień telewizora. Oczywiście ustawienia mogą mieć wpływ na to, że odbicia będą bardziej widoczne, ale głównie w jasnych scenach. Sceny ciemne niezależnie od ustawień są przecież ciemne i tyle, i jako takie będą generowały więcej odbić. 

Czyli sądzisz że to efekt placebo z mojej strony? 

Większy kontrast obraz będzie mocniejszy i scenach ciemnych będzie ekran mniej widoczny .Nie wiem może źle to określiłem .

Nie wiem co jest grane .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, cureman napisał:

Większy kontrast obraz będzie mocniejszy i scenach ciemnych będzie ekran mniej widoczny .Nie wiem może źle to określiłem .

Nie wiem co jest grane .

Każdy tryb ustawień tak ma? Nie ważne na jaki zmienisz? A jak zmienisz nazwę na konsola do gier,pc,albo cokolwiek innego to wtedy też wszystkie ustawienia mają zepsuty kontrast?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Przed chwilą, Yoszek napisał:

Każdy tryb ustawień tak ma? Nie ważne na jaki zmienisz? A jak zmienisz nazwę na konsola do gier,pc,albo cokolwiek innego to wtedy też wszystkie ustawienia mają zepsuty kontrast?

Nie wiem Czy mają zepsuty,takie mam wrażenie. Robiłem fabryczne i jest identycznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minutes ago, cureman said:

Wiem tylko, że ustawienia telewizora nie mogą mieć wpływu na pewne kwestie. Wiem też, że mi również zdarzył się przypadek, gdzie miałem wrażenie, że nagle mam gorszy obraz niż miałem (i dotyczyły to też innych domowników, więc nie było pomrocznością jasną). Tyle, że to wynikało z rzeczy, które opisałem wyżej. 

Teoretycznie jest możliwe, że szlag trafił jakiś element twojej matrycy i coś jest obecnie nie tak. Ale tego nie zweryfikujemy na forum przecież. Jeśli masz możliwość to zwróć telewizor i kup drugi. Jeśli nie to wzywaj technika LG i/lub kalibratora, niech oni to ocenią. Idealnie gdybyś miał inny egzemplarz dla porównania. Zgadaj się z kimś z forum z okolicy, może ktoś akurat będzie ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, cureman napisał:

Nie wiem Czy mają zepsuty,takie mam wrażenie. Robiłem fabryczne i jest identycznie

Czytam Twoje posty o tym problemie i totalnie nie wiem co mam napisać. Ze względu na Swoje problemy przeczytałem setki stron na avs forum o najróżniejszych kłopotach z obrazem na tej serii. Banding,winietowanie,żółte plamy,niebieskie i czerwone plamy,nierówna czerń,nierówna biel,pasy,martwe piksele, białe migotanie obrazu...no masa tego. Ale nigdy nie trafiłem na post żeby komuś kontrast stracił mocno na wartości i to w locie na momencie.

Nawet jakbyś zawołał serwisanta-da się to jakoś udowodnić dla kogoś kto nie widział obrazu przedtem?

• Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, Yoszek napisał:

Czytam Twoje posty o tym problemie i totalnie nie wiem co mam napisać. Ze względu na Swoje problemy przeczytałem setki stron na avs forum o najróżniejszych kłopotach z obrazem na tej serii. Banding,winietowanie,żółte plamy,niebieskie i czerwone plamy,nierówna czerń,nierówna biel,pasy,martwe piksele, białe migotanie obrazu...no masa tego. Ale nigdy nie trafiłem na post żeby komuś kontrast stracił mocno na wartości i to w locie na momencie.

Nawet jakbyś zawołał serwisanta-da się to jakoś udowodnić dla kogoś kto nie widział obrazu przedtem?

Nie ma jak udowodnić, bo niby jak mam to zrobić?  Zostawiam to jak jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, cureman napisał:

Poprzedni egzemplarz też wymieniałeś z powodu jasności i ogólnej jakości. Coś mi tu śmierdzi... :P Jakiś inny użytkownik musiałby zobaczyć jak to u Ciebie wygląda. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, Damiano85 napisał:

Poprzedni egzemplarz też wymieniałeś z powodu jasności i ogólnej jakości. Coś mi tu śmierdzi... :P Jakiś inny użytkownik musiałby zobaczyć jak to u Ciebie wygląda. 

Widzisz niektórzy mają to szczęście że wymieniają po 6 razy i ciągle coś źle.

Czekam na nowe. Modele 2018 rok .Zobaczymy jakie się pojawią cuda ! 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, cureman napisał:

Widzisz niektórzy mają to szczęście że wymieniają po 6 razy i ciągle coś źle.

Czekam na nowe. Modele 2018 rok .Zobaczymy jakie się pojawią cuda ! 

A nie możesz zrobić tak jak pisaliśmy? Czyli reset do ustawień fabrycznych i zobacz czy się nie poprawi, bo może swoim działaniem przestawiłeś jakieś ustawienie, albo samo się przestawiło podczas aktualizacji, które w Twoim odczuciu spowodowało pogorszenie kontrastu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, efel napisał:

A nie możesz zrobić tak jak pisaliśmy? Czyli reset do ustawień fabrycznych i zobacz czy się nie poprawi, bo może swoim działaniem przestawiłeś jakieś ustawienie, albo samo się przestawiło podczas aktualizacji, które w Twoim odczuciu spowodowało pogorszenie kontrastu.

Robiłem już dwa razy fabryczne,brak zmian.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Weź plansze testowe, noc i ciemny pokój.

ustaw jasność + kontrast na planszach czarno-szarej i biało-szarej zgodnie z instrukcja.

podaj jakie wartości Ci wyszły - wtedy da to jakiś pogląd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi