Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

Znalazłem europejską wersję softu 4.70.30 i od razu ją wrzuciłem na C7. Oczywiście od razu sprawdziłem HDR na youtube i potwierdzam - jest już wszystko ok:)

Link do software'u: http://su.lge.com/GlobalSWDownloadCdn.laf?IMG=/201711/starfish-dvb-secured-m16p-571.drto.m16p-57113-04.70.30-prodkey_nsu_V3_SECURED.epk

UWAGA: Aktualizacja na własną odpowiedzialność, aby co nie było w razie czego na mnie ;)

@Najgorszy77

Tak, to ta opcja. Musisz podłączyć amplituner do wejścia HDMI na LG, które również wspiera ARC, zmieniasz na LG wyjście dźwięki na ARC i po problemie. Dźwiek powinien przejść z konsoli do TV, a następnie po ARC do amplitunera.

• Plusik 1
  • Lubię 1
  • Dzięki 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, Michadex napisał:

Daj znać czy pomogło.

Bez zmian. Zauważyłem, że podczas wchodzenia w ustawienia np obrazu na Netflixie, kursor również nie działa płynnie. Dzieje się tak tylko w przypadku, kiedy film leci w tle (główne podczas wyświetlania materiałów HDR i DV).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, jim1990 napisał:

Bez zmian. Zauważyłem, że podczas wchodzenia w ustawienia np obrazu na Netflixie, kursor również nie działa płynnie. Dzieje się tak tylko w przypadku, kiedy film leci w tle (główne podczas wyświetlania materiałów HDR i DV).

Jak bardzo go ścina? Potrafi się zatrzymać na sekundę mimo tego że powinien się przemieszczać ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Gworm

Banding w normie (ani rewelacja, ani nie jest źle), natomiast te różowe zabarwienie nie wygląda zbyt dobrze. Widzisz to podczas oglądania ? Mógłbyś wrzucić białą, 100% planszę.

Edytowane przez Subman
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,
Czy komuś po czyszczeniu pokazało się coś takiego? Uszkodzona matryca?
388de2d5d6c3eb2ac5a4773a5805d70f.jpg

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak miałem tak, matryca śmieci. Mi to wskoczyło po 2 tyg użytkowania dodatkowy efekt zanim to wskoczyło ciut dłużej uruchamiał się TV.

To zapewne zniknie za jakiś czas na jakiś czas, ale się powtórzy miałem to w podobnym miejscu... seria 7 B7?

Ile czasu użytkujesz TV. Nic nie czyść zgłaszaj do LG.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Tak miałem tak, matryca śmieci. Mi to wskoczyło po 2 tyg użytkowania dodatkowy efekt zanim to wskoczyło ciut dłużej uruchamiał się TV.

To zapewne zniknie za jakiś czas na jakiś czas, ale się powtórzy miałem to w podobnym miejscu... seria 7 B7?

Ile czasu użytkujesz TV. Nic nie czyść zgłaszaj do LG.

Tak B7 Niecałe dwa tygodnie..Wymienili Ci matryce?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
50 minut temu, Subman napisał:

@Gworm

Banding w normie (ani rewelacja, ani nie jest źle), natomiast te różowe zabarwienie nie wygląda zbyt dobrze. Widzisz to podczas oglądania ? Mógłbyś wrzucić białą, 100% planszę.

Wydaje mi się że te zabarwienia występują tylko na zdjęciu.

Zobacz u mnie :)

Zobaczyłem to dopiero po zrobieniu zdjęcia, tak samo jak tą jasną kropeczkę.

20171122_194529.jpg

20171122_194557.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 minut temu, mooskalik napisał:

Tak B7 Niecałe dwa tygodnie..Wymienili Ci matryce?

U mnie Nowy TV.

Jak 2 tygodnie to mozna przez sklep.

Inaczej będzie nowa matryca..

To jest wada w ticonie Matrycy.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
U mnie Nowy TV.
Jak 2 tygodnie to mozna przez sklep.
Inaczej będzie nowa matryca..
To jest wada w ticonie Matrycy.

Wywaliłem karton więc sklep raczej odpada. No nic dzwonię do LG:(. Dzięki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Michadex napisał:

Jak bardzo go ścina? Potrafi się zatrzymać na sekundę mimo tego że powinien się przemieszczać ?

Aż tak długo nie. Momentami przemieszcza się jakby miał bardzo mało klatek. Tak około 4 na sekunde.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, jim1990 napisał:

Aż tak długo nie. Momentami przemieszcza się jakby miał bardzo mało klatek. Tak około 4 na sekunde.

To ja mam tak samo, w takich samych okolicznościach...

Z jakiego miesiąca jest twój egzemplarz ?

Edytowane przez Michadex

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
41 minut temu, Michadex napisał:

Z jakiego miesiąca jest twój egzemplarz ?

Egzemplarz z sierpnia. Zakupiony u Zuk_Wa-wa w zeszły wtorek. Wygląda to na to jakby procesor nie radził sobie z innymi zadaniami w momencie kiedy wyświetlany jest materiał 4k. 

Swoją drogą zastanawiam sie czy egzemplarz z sierpnia sprzedawany w listopadzie nie jest staruszkiem? :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Gworm masz chyba w tym samym miejscu co ja, wyglądający identycznie jeden bardziej wyraźny pas. W 2/5 szerokości ekranu od prawej. U mnie widać go też na planszy 10%, wcześniej na 20% ale teraz już prawie w ogóle. Widzisz go oglądając filmy? Mi się często pojawia w ciemniejszych, ale nie bardzo ciemnych scenach.

@Najgorszy77 jak dostaniesz TV to ciesz się jakością obrazu i nie wnikaj dopóki czegoś w trakcie oglądania nie zobaczysz. Ja dopiero jak zobaczyłem w trakcie używania telewizora ciemniejszy pionowy pas zacząłem sprawdzać go na planszach testowych. Na szczęście powoli banding u mnie się zmniejsza, najpierw był widoczny na planszy 20% a teraz już prawnie w ogóle. Mam nadzieję że za jakiś czas jeszcze bardziej się zmniejszy. Żółty lewy brzeg ekranu widać u mnie tak rzadko, że nie wnikam. 

Edytowane przez jaapko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, jaapko napisał:

@Najgorszy77 jak dostaniesz TV to ciesz się jakością obrazu i nie wnikaj dopóki czegoś w trakcie oglądania nie zobaczysz. Ja dopiero jak zobaczyłem w trakcie używania telewizora ciemniejszy pionowy pas zacząłem sprawdzać go na planszach testowych. Na szczęście powoli banding u mnie się zmniejsza, najpierw był widoczny na planszy 20% a teraz już prawnie w ogóle. Mam nadzieję że za jakiś czas jeszcze bardziej się zmniejszy. Żółty lewy brzeg ekranu widać u mnie tak rzadko, że nie wnikam. 

Banding się zmniejsza a co z  tym ciemniejszym pionowym pasem ?

Edytowane przez Najgorszy77

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze raz Bandingu na OLED nie ma , takowy nie występuję są tylko pionowe pasy i linie które nie wiem czemu nazywamy potocznie bandingiem....

Pasy pionowe jakie masz na swoim TV będą się zmieniać będą z czasem mniej widoczne, te pionowe cienkie linie tu jest większy problem...generalnie nie znikają...

Generalnie to jest największy problem w OLED i jednolitości ekranu, przez mniejsze różnice w odcięciach barw szarości mogą się z czasem wyrównać...

Ten czarny pionowy pas może sie zmniejszyć może zwiększyć to jest ruletka OLED...

Czas i procesy czyszczące działają w 90% na korzyść...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak u Was ze spasowaniem obudowy? U mnie wygląda to w ten sposób. Przed zakupem czytałem, że samo wykonanie zewnętrzne B7 jest bez zarzutu. Wersja 55cali.

oled.jpg

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie wszystkie niedoskonałości obrazu póki co się zmniejszają. Najpierw miałem na 20% dwa pasy i ciemniejszy lewy górny róg ekranu, ale po ponad 2 tygodniach użytkowania i 3 ręcznych czyszczeniach wszystko powoli znika. Na 20% jest niemal idealnie, a na 10% został jeden pas i kilka mniejszych ledwo widocznych. Zobaczymy za jakiś czas co się z nimi stanie. Jak zauważę jakąś różnicę to dam znać.

@jim1990 u mnie w 65" obudowa dopasowana jest idealnie. Miałeś to po rozpakowaniu TV? Może podczas wieszania na ścianie coś się poluzowało?

Edytowane przez jaapko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@jaapko Tak, od nowości. tego typu nierówności pojawiają się praktycznie z każdej strony (ta widoczna na zdjęciu jest najbardziej widoczna).

Edytowane przez jim1990

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@jim1990

To wygląda jakbyś miał wygiętą matrycę. To w połączeniu z faktem że kursor Ci skacze jest chyba wystarczającym powodem do tego żeby oddać ten egzemplarz i wylosować w loterii inny.

• Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@efel

Matryca wydaje się być prosta. Jedynie biała część wydaję się być kiepsko spasowana. Ale nie wykluczam, że możesz mieć rację. Nasuwa sie tylko pytanie, czy przysługuje mi zwrot, bo to już mogłoby podchodzić pod uszkodzenie mechaniczne. Sprzedawca mógłby mi zarzucić, że sam to zrobiłem. Wcześniej nie zwrócilem na to uwagi (byłem jedynie zainteresowany jakością wyświetlanego obrazu, który musze przyznać jest chyba bez wad). Oprócz kursora i obudowy nic mu chyba nie dolega. 

A tak jeszcze z innej beczki. Czy świecąc latarką z telefony, albo nawet zwykłą lampką w kierunku wyświetlacza powinny być widoczne fioletowe, a jeśli patrzę pod innym kątem - turkusowe przebarwienia (na wyłączonym tv) ? Zastanawiam sie czy może mój nowy egzemplarz na pewno jest taki nowy. Może kiepsko spasowany ekran wynika ze zmienianej w przeszłości matrycy?

Edytowane przez jim1990

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi