Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

mam już zgrany na pendriva ale mi tego nie widzi jak wybieram źródło pendrive to pokazuje co mam wybrać muzyka, nagrania, filmy zdjęcia ,a jak wchodzę w informacje o TV i sprawdź aktualizację to pisze ,że nic nie ma 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, MediaN1906 napisał:

mam już zgrany na pendriva ale mi tego nie widzi jak wybieram źródło pendrive to pokazuje co mam wybrać muzyka, nagrania, filmy zdjęcia ,a jak wchodzę w informacje o TV i sprawdź aktualizację to pisze ,że nic nie ma 

Przeczytaj dokładnie instrukcje ze strony LG. Plik trzeba wypakować i  nazwać folder z plikiem LG_DTV . Po podłączeniu do telewizora ten sam znajdzie aktualizacje i wyświetli komunikat.

Edytowane przez Damiano85

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
29 minut temu, Damiano85 napisał:

Z menu telewizora lub pobrać ze strony LG na pendrive. Na stronie jest zresztą instrukcja jak ta lala... Co do przycinania kursora to u mnie brak tego typu problemów, niezależnie od źródła sygnału. Wszystko lata płynnie. Wersja oprogramowania najnowsza czyli 4... coś tam;) 

Sprawdzałem aktualizację bezpośrednio z poziomu tv i takowej nie wykrywał. Dziwne, bo obecnie mam 3.60, a na stronie LG dostępne jest 4.70. Spróbuję w takim razie zaktualizować za pomocą USB. Może pomoże to w przypadku szarpania kursora.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, jim1990 napisał:

Może pomoże to w przypadku szarpania kursora.

Daj znać czy pomogło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 hours ago, ma_ko said:

A Kalibruje już ktoś DOLBY ? Bo jak kalibrowałem 2 miesiące temu Oled LG u Macieja to nie było jeszcze szans..

Maciej już od kilku tygodni kalibruje DV. Co niestety nie zmienia faktu, że jest to póki co kalibracja nieco eksperymentalna (lub pionierska), a i samo DV jest oglądalne obecnie w zasadzie tylko na Netfliksie i tam raz jest lepiej raz gorzej, głównie występują problemy z jasnością w jasnych scenach (np. na dworze w dzień), gdzie jest zwyczajnie zbyt ciemno przy zalecanym oświetleniu oled 50, nawet gdy oglądamy film w całkowicie ciemnym pomieszczeniu, a jednocześnie nie bardzo można ten parametr podnieść, bo wtedy kastrujemy hdr. Problem nie występuje we wszystkich produkcjach - w niektórych jest bardzo, bardzo dobrze (np. ST2).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No własnie wiedziałem ze to jeszcze jest w powijakach bo nie jest to w 100% w punkt. No cóż jak wreszcie będzie mi dane spocząć na prawidłowym w 90% egzemplarzu po raz kolejny kalibracja i pomęczę ich o ten tryb...

Dzięki za info.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Może ktoś mi odpowie na proste pytanko - czy podłączenie słuchawek odłącza głośniki telewizora? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od paru dni bawię się nowym nabytkiem i dopiero teraz zauważyłem, że mam starą wersję oprogramowania.

Czy warto robić aktualizację? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Miszek napisał:

Witam. Może ktoś mi odpowie na proste pytanko - czy podłączenie słuchawek odłącza głośniki telewizora? 

Można ustawić tak by grało jedno i drugie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, szra_ma napisał:

Czy warto robić aktualizację? 

Chyba warto, bo jest sporo usprawnień, które opisał Vincent z brytyjskiego hdtv: http://www.hdtvtest.co.uk/news/oled65b7v-201711264510.htm
Jest natomiast jeden duży minus: skopane kolory w HDR na youtube.

• Lubię 1
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Panowie nie ukrywam ale jestem trochę przerażony. Przeczytałem dzisiaj wszystkie 54 strony tego tematu. W środę dojdzie do mnie 65B7V. Wg mnie po lekturze bardzo wielu z Was zgłasza problemy z obrazem, dźwiękiem działaniem zaraz na początku po zakupie. Napiszcie proszę co mam sprawdzić po otrzymaniu egzemplarza bo może być tak że zacznę wymyślać lub coś przeoczę. Z drugiej strony to kupując topowy model na rynku za nie małe pieniądze i tak wiele problemów ( jakieś pasy, żółty odcień z lewej strony, ramki widoczne, granie nie dłużej niż 1 h bo się hud wypali na stałe ).

• Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Najgorszy77 napisał:

Panowie nie ukrywam ale jestem trochę przerażony. 

Przede wszystkim nie daj się zwariować:D Ja odebrałem swój egzemplarz w zeszłą środę i miałem podobne odczucia jak Ty. 

Ciesz się nową zabawką i nie doszukuj się bandingu w każdym odcinku ulubionego serialu.

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Najgorszy77

Jak się dużo  sprzedaje OLEDów, to też więcej osób zgłasza jakieś awarie :) Bez przesady... Jak kupiłeś przez internet to zawsze masz prawo do zwrotu telewizora w ciągu 14 dni bez podania przyczyny. To co dolega w mniejszym lub większym stopniu wszystkim OLEDom, to banding i czasami zbyt duże żółte zabarwienie od polaryzatora. Najczęściej te problemy są na tyle małe, że nie ma w ogóle oczym mówić (szczególnie w porównaniu do tego co się dzieje na LCDkach) i nie zauważysz je podczas normalnego oglądania. Ja np. mam lekki banding na C7 i zobaczyłem go dopiero po 4 miesiącach oglądania w jednym filmie o niskiej jasności. To co powinieneś sprawdzić, to duże kolorowe plansze 100% i białą planszę (tu patrzysz, czy nie ma jakiś zbyt dużych żółtawych pasów). Na 5% planszy możesz sprawdzić banding i jeśli będziesz miał wątpliwości to wrzuć tu zdjęcie. Natomiast trzeba też pamiętać, że banding dość często sam zmniejsza się wraz z kolejnymi automatycznymi cyklami czyszczenia (lub po ręcznym czyszczeniu matrycy).

• Lubię 1
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielkie dzięki za wsparcie. Plansze czarną 5% juz mam. Mógłbyś podesłać linki do pozostałych, bo znająć życie ściągne jakieś lewe. Narazie siedzę i trzymam kciuki żeby nie trafić na kaszankę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Najgorszy77 napisał:

Wielkie dzięki za wsparcie. Plansze czarną 5% juz mam. Mógłbyś podesłać linki do pozostałych, bo znająć życie ściągne jakieś lewe. Narazie siedzę i trzymam kciuki żeby nie trafić na kaszankę :)

Muszę przyznać, że prawdziwy z ciebie hardrokorowiec :D Po lekturze tego forum już zapewne wiesz, że kupno Oleda to jak gra w rosyjską ruletkę :D

• Haha 2
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielkie dzięki za testy, ale tam jest 850 plików i to filmy. Zajadę siebie i telewizor :)

20 minut temu, Damiano85 napisał:

Muszę przyznać, że prawdziwy z ciebie hardrokorowiec :D Po lekturze tego forum już zapewne wiesz, że kupno Oleda to jak gra w rosyjską ruletkę :D

Jak to jest jak ruletka to każdy z nas jest hardcorem, kupując tv z najlepszymi testami i recenzjami za ponad 10 tysi i modlimy się żeby było ok to znaczy że coś jest nie tak. Nie wiem czy gdybym przeczytał forum przed kupnem to chyba bym się zastanowił, a tak testy z hdtv, opinia Maćka i zostałem trafiony :)

• Lubię 1
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Najgorszy77 napisał:

Wielkie dzięki za testy, ale tam jest 850 plików i to filmy. Zajadę siebie i telewizor :)

Jak to jest jak ruletka to każdy z nas jest hardcorem, kupując tv z najlepszymi testami i recenzjami za ponad 10 tysi i modlimy się żeby było ok to znaczy że coś jest nie tak. Nie wiem czy gdybym przeczytał forum przed kupnem to chyba bym się zastanowił, a tak testy z hdtv, opinia Maćka i zostałem trafiony :)

Nie ma co się przejmować. Jeśli trafisz na kiepski egzemplarz to - tak jak koledzy pisali - zawsze możesz zwrócić i kupić inny. Dobry egzemplarz = niezrównana przyjemność z oglądania :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale tak serio, jak np. będzie jeden martwy pixel to mogę bez podania przyczyny zwrócić tv do sklepu internetowego w którym go zakupiłem ? Jakoś nie chce mi się w to wierzyć ...

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stanach mają już nowy soft 4.70.30, w którym naprawiono hdr dla YouTube.

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

3728954696e53f35350c7ca2d6b9d3c3.jpg

• Plusik 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
41 minut temu, Subman napisał:

Nawet jak będzie 0 bad pixeli to możesz zwrócić telewizor i mają obowiązek go przyjąć :) Jest jeden warunek - to musi być zakup przez internet, a nie w sklepie stacjonarnym.

https://prawakonsumenta.uokik.gov.pl/prawo-odstapienia-od-umowy/

Dzięki za pomoc, mam nadzieję że nie będę musiał z tego korzystać :)

Mam jeszcze jeden problem. Mój amplituner Yamaha RX-1010 nie obsługuje 4K. Xbox One ma tylko jedno wyście HDMI, więc mam do wyboru podpiąć konsolę do TV mieć 4K bez dźwięku HD lub podpiąć do amplitunera będzie dźwięk HD ale bez obrazu. I teraz czy wpięcie splitera HDMI do konsoli jednym kablem lecieć do TV i mieć obraz a drugim do ampli i mieć dźwięk. Co o tym myślicie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy amplituner wspiera HDMI ARC ?

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi