Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

Że niby któraś lepsza/gorsza jest? I która? Droższa (C)  czy tańsza (B)? Akurat kolega narzekał na C. 

Edytowane przez pawelll

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam dziwny problem

Po wypakowaniu telewizora i przy instalacji wyskoczyło mi że poziom głośności był ustawiony na 90(fabrycznie )co mnie zdziwiło. TELEWIZOR był fabrycznie nowy .

Mam problem z dźwiękiem, mam wrażenie że dźwięk leci mono (słychać go z obu głośników )ale dźwięk jest płaski. Bez basu .Dolby S.wlaczone czy wyłączone bez zmian .

Nie wiem czy to wada fabryczna ?

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, rudolfina napisał:

Wymieniłem 65c7 na 65b7 O wadach mojego c7 pisałem wcześniej.  W b7 ustawienia fabryczne (expert) bardzo dobre -w c7 musiałem wiele kombinować żeby obraz był przyzwoity. Trochę to dziwne. Wymiana na plus bo nie ma koloru różowego przy krawędziach ekranu co np. bardzo irytowało przy oglądaniu boiska piłkarskiego lub zimowych plenerów. Nadal ekran jest niejednorodny ale widać to tylko na planszach szarych/białych i w normalnych warunkach nie irytuje. Jakość obrazu np. z netflixa to bajka

Sama matryca ma problemy jedynie z jednorodnośćią w bardzo ciemnych kolorach, bliskich czerni (najlepiej sprawdzać na 5% planszy). Na białej planszy może Ci wyjść jedynie problem żółtego/różowego zafarbu spowodowanego polaryzatorem/filtrem pochłaniającym światło, natomiast sama matryca jest bardzo równomierna. Łatwo to sprawdzić, bo ten zafarb zmienia położenie/znika pod kątem. 

1 godzinę temu, Tomek1977 napisał:

No więc.. wypadam z grupy "pytaczy" . Kupiłem dziś w MM LG 65 C7V + xbox one s. Odbiór we wtorek. Czytając wyżej wiem już że mam szukać martwych pixeli.

Breezerpl1 - te tła są do ściągnięcia z jakiejś stronki?

Subman - jeszcze raz dzięki

No i super.  Jak odbierzesz, to napisz krótko czy jesteś zadowolony z zakupu i czy ekran jest dla Ciebie jasny/ciemny/akceptowalny :) 

10 minut temu, cureman napisał:

Ja mam dziwny problem

Po wypakowaniu telewizora i przy instalacji wyskoczyło mi że poziom głośności był ustawiony na 90(fabrycznie )co mnie zdziwiło. TELEWIZOR był fabrycznie nowy .

Mam problem z dźwiękiem, mam wrażenie że dźwięk leci mono (słychać go z obu głośników )ale dźwięk jest płaski. Bez basu .Dolby S.wlaczone czy wyłączone bez zmian .

Nie wiem czy to wada fabryczna ?

Głośniki w B7/C7 są bardzo przeciętne i nie spodziewaj ię że z jakiś małych głośniczków uzyskasz bas. Podłącz TV do amplitunera z głośnikami z subwooferem i będzie zdecydowanie lepiej.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalazłem coś takiego jeśli chodzi o różnice:

http://www.4ktvcomparison.com/lg-oled-b7-b7a-vs-oled-c7-c7p-review-oled65b7a-vs-oled65c7p-oled55b7a-vs-oled55c7p/

Subman- jasne że dam znać. Pewnie będę skamlał o pomoc w ustawieniach:)

Generalnie różnica w wyglądzie (ramka, podstawa) oraz głośniki - w C7 mały subwoofer 20W 

Panowie, a jak to jest tym Netfliksem? Na stronie lg widnieje że 3 miesiące za free. Jak z tego skorzystać?

Edytowane przez Tomek1977

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Tomek1977

Różnica jest wyłącznie w wyglądze (ramka + podstawka). Dźwięk mają identyczny. Oba modele wspierają też Dolby Atmos.

lg_sound.png

Ten model co tam podali to chyba B7A, który faktycznie jest "wybrakowany" i dostępny jedynie w USA.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Subman napisał:

Sama matryca ma problemy jedynie z jednorodnośćią w bardzo ciemnych kolorach, bliskich czerni (najlepiej sprawdzać na 5% planszy). Na białej planszy może Ci wyjść jedynie problem żółtego/różowego zafarbu spowodowanego polaryzatorem/filtrem pochłaniającym światło, natomiast sama matryca jest bardzo równomierna. Łatwo to sprawdzić, bo ten zafarb zmienia położenie/znika pod kątem. 

No i super.  Jak odbierzesz, to napisz krótko czy jesteś zadowolony z zakupu i czy ekran jest dla Ciebie jasny/ciemny/akceptowalny :) 

Głośniki w B7/C7 są bardzo przeciętne i nie spodziewaj ię że z jakiś małych głośniczków uzyskasz bas. Podłącz TV do amplitunera z głośnikami z subwooferem i będzie zdecydowanie lepiej.

Niby tak ale właśnie wymieniłem na nowy ,bo okazało się że odtwarzać mógł sygnał Mono mimo że grały oba głośniki! Wada fabryczna ,nie oczekuje cudów po glosnikach w tv ale mam porównanie bo to nie był pierwszy Oled w domu .Coś padło w oprogramowanie i grał mono .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rzecz jasna że b7 i c7 to te same praktycznie telewizory. Dla mnie dziwne jest to że z fabryki wyjeżdżają z tak różną kalibracją - jeśli tam cokolwiek kalibrują. Przypominam że rozmawiamy o tv klasy premium.

No i niestety kłania się jakość sygnału - po obejrzeniu filmu z netflixa powrót do nc+ jest koszmarem 

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@rudolfina

A kto mówił, że telewizor klasy premium ma być skalibrowany prosto z fabryki ? Który producent je kalibruje ?

A odnośnie Netflixa, to różnie bywa. Najnowsze oryginalne produkcje 4k Netflixa prezentują się nawet nieźle, ale jest też sporo przeciętnych jakościowo filmów.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zauważyłem, że mój C7 już drugi raz "zgubił" sieć wifi 5GHz. Gdy a pierwszym razem nie akceptował hasła do wifi 5GHz(komunikat, że nie może się połączyć z siecią) - zrobiłem reset do fabrycznych i połączył. Dziś znowu zgubił wifi 5GHz i nie akceptuje poprawnego hasła.  Z siecią 2,4 GHz łączy się bez problemu ...

update: zmieniłem kanał sieci z 36 na 44 i ruszyło ...

Edytowane przez sojer2005

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chwalilem ,chwalilem i wychwalilem.

Wymieniłem telewizor w sklepie (problemy z dźwiękiem) Odpakowalem telewizor i co mnie zdziwiło to to że obraz na tym egzemplarzu różni się na minus ..

SAM nie wiem .Dam jutro znać. 

Edytowane przez cureman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prośba dla posiadaczy B7/C7. Jeśli ktoś może zmierzyć ile jest cm od dolnej krawędzi telewizora do dolnego gwintu montażowego wieszaka. Z góry dziękuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 minuty temu, Tomek1977 napisał:

Prośba dla posiadaczy B7/C7. Jeśli ktoś może zmierzyć ile jest cm od dolnej krawędzi telewizora do dolnego gwintu montażowego wieszaka. Z góry dziękuję.

Do środka otworu jest 9 cm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@cureman

Co znaczy dokładnie, że "obraz różni się na minus" ?

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Maciej Gudalewicz

Biel na OLEDach jest bielą ;) Sama matryca ma praktycznie idealną równomierność na 100% bieli. Jest jeden minus natomiast - polaryzator/filtr antyodblaskowy niestety powoduje czasami pojawienie się niewielkich żółtych/różowych zafarbów, które znikają/zmieniają położenie zmieniając kąt. U mnie zjawisko to na C7 jest praktycznie zerowe jak patrzę na wprost, pod kątem biel jest miejscamie cieplejsza lub zimniejsza, ale jest to na tyle łagodne zjawisko, że praktycznie niedostrzegalne podczas normalnego oglądania. Natomiast jak mam być szczery to zdarzają się modele lepsze i gorsze pod tym względem. Poniżej masz zdjęcia z mojego C7. Oczywiście weź pod uwagę fakt, że aparaty zmnieniają kolory.

https://hdtvpolska.com/forum/topic/39529-lg-oled-b7-oled55b7v-test-modelu-2017-z-ultra-hd-i-hdr/?do=findComment&comment=430575
https://hdtvpolska.com/forum/topic/39529-lg-oled-b7-oled55b7v-test-modelu-2017-z-ultra-hd-i-hdr/?do=findComment&comment=423454

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
28 minut temu, Subman napisał:

@cureman

Co znaczy dokładnie, że "obraz różni się na minus" ?

Tragedia bo ten egzemplarz ma z 30 procent mniejsza jasność ,na tych samych ustawieniach wszystko bez szczegółów, wszystko mi się odbija w ekranie (mimo że pokój mam dość ciemny)Nie wiem co jest grane ale obraz wygląda jak na LCD w porównaniu do poprzedniego modelu .Był nowy a taki buble.. nie wiem co robić?

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@cureman

Bardzo dziwne i bardzo mało prawdopodobne aby obraz miał o 30% mniejszą jasność. Przywróć ustawienia fabryczne, zaktualizuj software. Jeśli za telewizorem jest źródło światła, to będą powstawać pewne refleksy, przede wszystkim tam gdzie jest czerń, bo matryca nie jest matowa. Natomiast tragedii nie powinno być. Raczej jest mało prawdopodobne, abyś otrzymał OLEDa bez powłoki antyrefleksyjnej :) Najwyżej możesz wymienić na 3 egzemplarz jeśli masz taką możliwość.

• Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi