Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

Wszystko zależy przez ile godzin dziennie będziesz grał i jaki % udział w graniu będzie stanowić konsola. Jeśli do 2-3 godzin dziennie - możesz iść w OLEDa. Przy 6-7 godzinach jak pisze cureman to miałbym duże obawy, no chyba że wyłącza konstratowe HUDy lub zwiększa ich przezroczystość, albo gra w tytuły, które nie mają HUDów praktycznie.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Subman - ja oglądam nawet po 14 godzin programów informacyjnych dziennie, więc może być problem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po kupnie Oled nigdy nie kupił bym już tv Led LCD. SKOK jakościowy jest ogromny .Gram nic się nie dzieje !Osobiście polecam jak zobaczysz czerń w grach to Ci koparka spadnie 

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temat wypaleń powraca jak bumerang. Generalnie można przyjąć jedną zasadę: jeśli kontent jest zróżnicowany (filmy, gry)  to nie ma opcji by coś wypalić. Nawet zostawienie powidoku będzie wyzwaniem. Co innego gdy ktoś katuje tę samą grę lub ogląda ten sam program tygodniami i wyłącznie do tego używa telewizora. W takim przypadku lepiej omijać Oleda z daleka. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Przed chwilą, Subman napisał:

@lis22

To ja bym na Twoim miejscu kupił LCD.

To teraz Sony KD-55XE9305 za 6300 zł (który bardzo mnie kusi) czy Samsung QE55Q7FAM za 6200 zł zł + 5 lat gwarancji w cenie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to podpowiedz jakiego lcd polecasz 55 cali pod konsole i tv tak jak pisałem

A do tego muszę dołożyć mistrzoswta świata w piłce noznej heheh obowiazkowo

Edytowane przez Krzysztof Krzysztof

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpowiedziałem Ci już w innym wątku - Sony XE9005 55".

• Lubię 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, Subman napisał:

Odpowiedziałem Ci już w innym wątku - Sony XE9005 55".

A dlaczego nie XE9305?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, lis22 napisał:

A dlaczego nie XE9305?

Ja już Ci wcześniej napisałem dlaczego.  Inna rzecz że nie dostałem tu odpowiedzi odnośnie złącza PC. Chcesz grać = niski input lag.

Subman - miałem kiedyć LG55LM960 z input lag na poziomie 36ms, po przesiadce na samsunga JS9500 (19ms) czułem duuużą poprawę

Edytowane przez Tomek1977

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie podłączam PC do tv, więc to nie do mnie pytanie ;)

Nie pamiętam odpowiedzi, a wyższy model mnie dzisiaj do siebie przekonał - film wyglądał b. dobrze, nie było cloudingu, świecących pasów, HDR nie przebijał na czarne pasy, tylko napisy były jaśniejsze, ale to drobnostka.

Chodzi o input lag? Ja nie gram w multi, tylko singiel i tylko w tzw. ekskluzywne tytuły, więc nie potrzebuję nie wiem jakiej ilości FPS, w gry multiplatformowe gram na PC ;)

Edytowane przez lis22

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na marginesie, niebywałe że aż tak mało się wydarzyło w ciągu 2 lat w kwestii led.. Na tamten czas(kupno JS) wiedziałem czego szukam. Na dzień dzisiejszy, gdyby był dostępny taki sam tv lub KS9500 to brałbym w ciemno. Mają wszystko czego oczekuję.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

KS9000, jest, i to w promocji, zakrzywiony. Wyższe modele już nie dla mnie, bo za duże, a u mnie max 55 cali.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, lis22 napisał:

Ja nie podłączam PC do tv, więc to nie do mnie pytanie ;)

Nie pamiętam odpowiedzi, a wyższy model mnie dzisiaj do siebie przekonał - film wyglądał b. dobrze, nie było cloudingu, świecących pasów, HDR nie przebijał na czarne pasy, tylko napisy były jaśniejsze, ale to drobnostka.

To że złącze jest opisane jako PC nie znaczy że nie możesz tam podłączyć konsoli PS3/Ps4. Chodzi mi o to że input lag ( a to cholernie ważne podczas grania) w trybie gra przy rozdzielczości 1080p sony xe93 ma na poziomie 45 ms, a to już jak dla mnie dyskwalifikuje ten tv do grania. Pytanie było, czy podłączając pod wejście PC konsolę (bo na PC ma xe93 26ms) PS3 w moim przypadku da radę (rozdz.720p i 1080p)

W LG lm960 miałem podłączone pod PC itam najlepiej się konsola sprawowała bo był niższy input lag. Ale był to tv FHD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W salonie Sony mówili, żeby odtwarzacz UHDBD podłączyć do HDMI in 1 a PS4 PRO do HDMI in 2, resztę sprzętów do kolejnych HDMI, w tym wypadku XBOX ONE.

W teście EX9305 piszą: "Bardzo niski input lag w trybie HDR – idealny dla graczy konsolowych i PC"

Źródło: https://hdtvpolska.com/sony-xe93-test-kd-55xe9305-najwyzszy-model-led-lcd-4k-hdr-od-sony-z-dolby-vision/

Edytowane przez lis22
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, lis22 napisał:

KS9000, jest, i to w promocji, zakrzywiony. Wyższe modele już nie dla mnie, bo za duże, a u mnie max 55 cali.

KS9000 ma bodajże krawędziowe podświetlanie, ale myślę że to też warty zainteresowania TV z 2016r.  U mnie problem jest taki że jeśli mam być LED to chcę 75" a to koszt ponad 20tys.  OLED - z uwagi na bajońskie ceny musi być 65"

Ja się łamię pomiędzy: LG65c7 oled, Sony 65ZD9, Sony 75XE94005, Sony 65XE9305 (żeby przetrwać 2 lata i zaczekać na coś ciekawszego), Ewentualnie Samsung QE75Q8

7 minut temu, lis22 napisał:

W salonie Sony mówili, żeby odtwarzacz UHDBD podłączyć do HDMI in 1 a PS4 PRO do HDMI in 2, resztę sprzętów do kolejnych HDMI, w tym wypadku XBOX ONE.

W teście EX9305 piszą: "Bardzo niski input lag w trybie HDR – idealny dla graczy konsolowych i PC"

Źródło: https://hdtvpolska.com/sony-xe93-test-kd-55xe9305-najwyzszy-model-led-lcd-4k-hdr-od-sony-z-dolby-vision/

Czytałem dokładnie. Przeczytaj i Ty "GRANIE NA KONSOLI I PC" Jeśli masz xbox one, ps3, ps4(nie pro) nie pograsz w opcji [GRY] 1080p i [GRY] 1080p + HDR bo masz input lag 42ms.

Dlatego pytałem o złącze PC i podłączenie tak PS3

W salonie mówili mi że xe9405 75" sprzedadzą mi za 28 tyś i ekstra 500zł dostanę jak kupię w tym dniu i to tylko jednodniowa promocja. To było wczoraj. Dziś dzwonili i proponowali za 26500zł

Inna rzecz że gracz a gracz to różne sprawy.. Ja na input lag jestem mocno wyczulony

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam XBOXA ONE i będę miał PS4 PRO, rzadko grałem też w trybie "gra" na moich dwóch Samsungach, zwykle grałem bez załączania tego trybu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, lis22 napisał:

Ja mam XBOXA ONE i będę miał PS4 PRO, rzadko grałem też w trybie "gra" na moich dwóch Samsungach, zwykle grałem bez załączania tego trybu ;)

No więc nie ma tematu:) Widocznie ten parametr nie jest dla Ciebie znaczący. Więc jeśli nie OLED to XE9305  w tej cenie. Jeśli bierzesz pod uwagę też wygląd i system to pomyśl o samsungu q7/q8 (wiem że mnie wszyscy tu zjedzą:)). Niepodważalnym argumentem samsunga jest serwis !! Mam w domu agd/rtv samsunga. Była zgłoszona awaria wyświetlacza lodowki/piekarnika z mikrofalą i tv. Wszystko bez mrugnięcia powieką. Zgłoszenie, na drugi dzień był serwis, decyzja na miejscu że przyjęte do naprawy. Do tygodnia temat załatwiony. Tu inne firmy mogą się uczyć od samsunga.

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
59 minut temu, lis22 napisał:

Input lag na XE9305 jest dobry w 4k i 4k HDR - 26ms, ale w 1080p@60 i 1080p@60 HDR ma jedynie 42ms, więc jest to przeciętna wartość, więc idealny w tych rozdzielczościach to on już nie jest.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem eg910v, nic sie nie wypaliło, przegrał ponad 3tys godzin. Dużo grania, jeszcze więcej filmów. Teraz od ponad miesiąca b7, zero problemów, powidoki nie pojawiają się nawet na dłuższych posiedzeniach (na eg910v się zdarzały). Więc o wypalenia nie martwię się wcale I wam też polecam.

A jeśli ktoś chce dmuchać na zimne to wystarczy co 4 godziny wyłączyć oleda z pilota i dać mu 15 min na automatyczne czyszczenie matrycy.

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@kKadajo

No to ładnie. A ile procentowo z tych 3 tys. godzin przegrałeś ? Grałeś w jedną grę, czy też często zmieniałeś tytuły ?

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciężko mi powiedzieć, na pewno mniej niż połowę. Z tysiąc godzin może by się uzbieralo. Na eg910v skończyłem wszystkie cztery mass effecty, dead Space 1, batman Arkham knight, dużo grania w need for speed 2015, project cars, grid autosport, trochę dirt rally, inne.
Jedyne co dostrzegłem na eg910v to powidoki, ale zawsze znikały. Nie mówię że OLED'a uszkodzić wypaleniem nie można, ale według mnie trzeba się naprawdę postarać.

• Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
35 minut temu, kKadajo napisał:

Miałem eg910v, nic sie nie wypaliło, przegrał ponad 3tys godzin. Dużo grania, jeszcze więcej filmów. Teraz od ponad miesiąca b7, zero problemów, powidoki nie pojawiają się nawet na dłuższych posiedzeniach (na eg910v się zdarzały).

Nie bój nie bój. Znajdą się tacy którzy będą udowadniać, że nie potrafisz patrzeć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, kKadajo napisał:

Ciężko mi powiedzieć, na pewno mniej niż połowę. Z tysiąc godzin może by się uzbieralo. Na eg910v skończyłem wszystkie cztery mass effecty, dead Space 1, batman Arkham knight, dużo grania w need for speed 2015, project cars, grid autosport, trochę dirt rally, inne.
Jedyne co dostrzegłem na eg910v to powidoki, ale zawsze znikały. Nie mówię że OLED'a uszkodzić wypaleniem nie można, ale według mnie trzeba się naprawdę postarać.

Mam podobne spostrzeżenia po weekendowej sesji z xboxem. Kilka godzin w multi Gears of War 4 w HDR (po sesji, dla dobra poznania wrzuciłem te nieszczęsne plansze testowe) i powidoków po znacznikach broni nie stwierdziłem. To samo w Halo 5. Kilka godzin grania i nic. W Halo 5 HUD jest częściowo przezroczysty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktoś może wie ile się czeka na odp. z maila reklamacje@lge.pl gdy piszę się do nich bezpośrednio? Minęły już prawie 2 tygodnie a odzewu nadal brak i się zastanawiam czy po prostu nie olali sprawy.

• Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi