Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

@lis22
To popatrz sobie gdzie w kategorii filmów HDR jest XE93, a gdzie OLED. Nie tylko maksymalna jasność liczy się w HDR ! Poza czernią porównaj sobie chocażby ile % kolorów potrafi odtworzyć OLED (97% w DCI), a ile XE93 (88%).

hdr_movies.png

• Lubię 2
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, lis22 napisał:

Kusi mnie jednak jeszcze Sony XE 9302 za względu na świetny HDR, a więc byłby idealny do filmów UHDBD. W OLEDach ten HDR nie jest tak dobry.

Jasność to nie wszystko. Ogólna jakość obrazu HDR będzie i tak lepsza na Oledzie.

• Lubię 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przez ta czerń oled jest lepszy w hdr. Jedynie gdzie może przegrać to gdy będziemy tego hdra chcieli oglądać w środku dnia w pełnym słońcu. Tylko kto tak ogląda.

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaka jest różnica pomiędzy B7A a B7V?

Jeszcze mam mojego Samsunga KS 7000 (do jutra) i odpaliłem sobie wczoraj "Guardians of the Galaxy volume 2" na UHDBD i jestem trochę skonfundowany, ponieważ kolory, ostrość, szczegółowość są m.w. takie same, jak na Blu-Ray i jedyną przewagą jest widoczny HDR. Zastanawia mnie też fakt, dlaczego zarówno w wersji UHDBD jak i Blu-Ray nie mogę osiągnąć takiej kolorystyki, jak na tym zdjęciu?

http://poral.eu/screen/blu-ray_1080/g/guardians_of_the_galaxy_vol_2/guardians_of_the_galaxy_vol_2_06.png

Odpaliłem sobie zwiastun na YT i ta żółć na postaciach jest tam widoczna, podobnie jak w cyfrowej wersji 1080p, a na BD i UHBD, nie ;)

https://www.youtube.com/watch?time_continue=4&v=a4HXLdO71ag

Zastanawiam się, czy wymiana tv coś na to poradzi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnia literka to kraj dystrybucji. Od strony technicznej i jakości obrazu B7V i B7A to identyczne telewizory.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecacie oszczędzanie energii wyłączyć czy zostawić?  Jak wy macie to ustawione ?

Dnia 2.11.2017 o 11:36, Subman napisał:

W wątku dot. C7 było zadane ostatnio praktycznie identyczne pytanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, cureman napisał:

Polecacie oszczędzanie energii wyłączyć czy zostawić?  Jak wy macie to ustawione ?

Moim zdaniem lepiej wyłączyć. Ta funkcja zazwyczaj nadmiernie przyciemnia obraz. Oświetlenie Oled możesz sobie sam ustawić na noc i dzień. Są do tego dedykowane tryby obrazu. 

Edytowane przez Damiano85

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Warto spróbować tych ustawień (cytat z avforums):

Ok thanks, so what's the most widely agree'd optimal setup?

C7 technicolour for night time 

Aspect Ration original , Just scan 
Picture Adjust
Oled light 40 (150 nits )

Contrast 85
Brightness 51
H Sharp 0
V Sharp 0
Colour 50
Tint 0

Picture adjust
Black level Low
Real Cinema On
everything els Off

Expert Controls 
Colour Gamut auto
Gamma 2.4
Everything els off

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Może ktoś będzie mi w stanie odpowiedzieć lub poradzić na następujące tematy, (TV Oled B7)

1. Jakie macie oprogramowanie? bo u mnie niestety dalej 03.60.09. , a z tego co udało mi się znaleźć wyszło już oprogramowanie 04.70.06. Czy jest może jakiś patent na wymuszenie aktualizacji?

2. Mam problem z odtworzeniem formatu dźwięku: TrueHD - nie rozpoznaje ścieżki  dźwiękowej filmu odtwarzanego po necie z kompa (po kablu), czy u Was też występuje ten problem. Sygnał przesyłam z TV na Amplituner po HDMI/ARC, po optyku również nie ma sygnału

3. I jeszcze jedno pytanie czy dwa pierwsze elementy w menu zaawansowanym ustawienia dźwięku również macie nieaktywne?

Z góry dzięki za podpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
47 minut temu, Subman napisał:

Dzięki

Oprogramowanie zaktualizowałem, ale niestety problem z dźwiękiem TrueHD pozostał. Sprawdziłem jeszcze odtwarzanie filmu z dysku podpiętego pod USB ale niestety tutaj też Telewizor nie widzi ścieżki dźwiękowej TrueHD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, sojer2005 napisał:

Black level Low

Tej opcji u siebie nie mogę zmienić, jest ustawiona na auto bez możliwości zmiany. Wie ktoś dlaczego tak jest ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi też wydaje się że dźwięk mam na obu konsolach cichy ,zaś na aplikacji Ipla śmiga bardzo głośno. Nie wiem co jest źle ustawione ?

Czyli masz oszczędzanie wyłączone?  Spróbuję sprawdzić jak to wygląda 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, georg123 napisał:

2. Mam problem z odtworzeniem formatu dźwięku: TrueHD - nie rozpoznaje ścieżki  dźwiękowej filmu odtwarzanego po necie z kompa (po kablu), czy u Was też występuje ten problem. Sygnał przesyłam z TV na Amplituner po HDMI/ARC, po optyku również nie ma sygnału

Co to znaczy nie rozpoznaje? Nie ma w ogóle dźwięku, czy odtwarza inną ścieżkę? Ja używam serwera Plex i aplikacji Xplay na LG. Nie używam wbudowanego odtwarzacza, bo zawsze jakieś problemy z napisami miałem. Filmy ze ścieżką TrueHD i DTS-HD odtwarzają się bez problemu, chociaż coś w locie konwertuje mi ten dźwięk do Dolby Digital albo DTS i to jest ok w moim przypadku, bo moje kino domowe nie obsługuje TrueHD (ma wejście tylko optyczne).

3 godziny temu, Michadex napisał:

Tej opcji u siebie nie mogę zmienić, jest ustawiona na auto bez możliwości zmiany. Wie ktoś dlaczego tak jest ?

Poziomu czerni na aplikacjach Smart TV nie trzeba zmieniać, bo jest dostosowany automatycznie do treści. Ten poziom czerni trzeba dostosować do źródła zewnętrznego takiego jak komputer, konsola, odwarzacz, a w zasadzie do zakresu kolorów, które to źródło wysyła. Są dwie opcje zawsze:  Pełny zakres (0-255) albo Ograniczony (16-235). Nie ma tu lepszego/gorszego ustawienia, to ma być w TV zgodne z tym co wysyła źródło i obraz będzie taki sam w obu kombinacjach. Pełny zakres odpowiada ustawieniu Poziom czerni: wysoki w LG. Ograniczony zakres to Poziom czerni: niski. 

10 godzin temu, Subman napisał:

Ostatnia literka to kraj dystrybucji. Od strony technicznej i jakości obrazu B7V i B7A to identyczne telewizory.

Z reguły tak jest, ale nie w tym przypadku. Na Avsforum czytałem że model B7A to model na rynek USA i w odróżnieniu od modelu B7P który też jest na tamten rynek ma inny stojak i co więcej jest pozbawiony dekodera Dolby Atmos (nie potrafi przesłać tego dźwięku przez passthrough, co inne wersje B7 potrafią). Z tego zamieszania w modelach powstało przez pewien czas mylne przekonanie że żaden B7 nie potrafi przesłać Dolby Atmos za pomocą passthrough.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy w tym tv też trzeba uważać w jakie wejście/wyjście podłączyć odtwarzacz UHDBD, PS i Xbox One? Czy nie ma to żadnego znaczenia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, lis22 napisał:

Czy w tym tv też trzeba uważać w jakie wejście/wyjście podłączyć odtwarzacz UHDBD, PS i Xbox One? Czy nie ma to żadnego znaczenia?

Dołączam się do tego pytania...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę, że drugi port HDMI ma podpis (ARC) i zastanawiam się, co to znaczy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy można w ten port podłączyć normalnie jakiś sprzęt, typu konsola, i będzie ona działać poprawnie, tzn. będzie i obraz i dźwięk?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam i ja swoje 65b7v ! Dojechał wczoraj o 20:00, także zdążyłem na ligę mistrzów;)

Jednak 6 lat w technologii zrobiło swoje, zanotowałem kosmiczny przeskok ze starego Sharpa 60le635.

Zaskoczyła mnie waga i jakość wykonania nowego sprzętu, rozpakowanie i ustawienie zajmuję może 10 minut (z pomocą żony).

Pierwszy raz wyszukanie i posegregowanie kanałów nie jest katorgą, magic remote sprawdza się wyśmienicie.

O jakości obrazu nie będę pisać bo sami wiecie jaka jest. Największego zaskoczenia doznałem dzisiaj rano.

Mam bardzo słoneczny salon z rana i już z automatu chciałem ściągać rolety w dół, a tu mega niespodzianka. Wszystko widać! Jestem zachwycony.

• Lubię 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Serwisant zabrał już mojego Samsunga KS 7000 i teraz zostałem bez tv ;)

Powiedział, że Samsung nie robi jeszcze OLED ów, ponieważ te matryce bardzo się wypalają, podobnie jak OLED owe wyświetlacze w smartfonach (np. mój Galaxy S6, który już ma wypalenia po niecałym roku użytkowania). Stwierdził też, że użytkowanie takich ulepszaczy, jak HDR, diody Smart LED bardzo skracają żywotność tv.

Teraz nie wiem, czy pchać się w OLEDa? W każdym razie, zaraz jadę do Saturna z tym dokumentem, który upoważnia mnie do wyboru innego tv lub do odbioru gotówki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zakup B7 na ostatniej prostej i przemyślałem wszystko poza jednym "drobnym" szczegółem... jak ja podłącze dźwięk. Mam oldschoolowy amplituner, który posiada jedynie analogowe wyjścia. Jak do B7 będę mógł to podłączyć i czy będę mógł korzystać z dobrodziejstw Dolby Atmos etc.? Zgaduję, że ze względu na wiekowość sprzętu nie bardzo ale kto pyta nie błądzi. Wiem, że są przejściówki analog -> digital ale czy jakość dźwięku nie pogarsza się? Mam jeszcze wyjście na słuchawki/telefon ale są one na froncie i nie chciałbym TV mieć przez front podłączony, poza tym nie wiem jak z jakością takiego dźwięku no i B7 chyba nawet nie wejścia na taki kabel 512x384_product_media_1-1000_kabel_polac   

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
45 minut temu, lis22 napisał:

Serwisant zabrał już mojego Samsunga KS 7000 i teraz zostałem bez tv ;)

Powiedział, że Samsung nie robi jeszcze OLED ów, ponieważ te matryce bardzo się wypalają, podobnie jak OLED owe wyświetlacze w smartfonach (np. mój Galaxy S6, który już ma wypalenia po niecałym roku użytkowania). Stwierdził też, że użytkowanie takich ulepszaczy, jak HDR, diody Smart LED bardzo skracają żywotność tv.

Teraz nie wiem, czy pchać się w OLEDa? W każdym razie, zaraz jadę do Saturna z tym dokumentem, który upoważnia mnie do wyboru innego tv lub do odbioru gotówki.

Mi w Saturnie specjalista od Samsunga powiedział, że QLED Samsunga jest w w każdym aspekcie lepszy niż OLEDy LG. ;)

rozbawił mnie tym bardzo ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
53 minuty temu, Barufaruku napisał:

Zakup B7 na ostatniej prostej i przemyślałem wszystko poza jednym "drobnym" szczegółem... jak ja podłącze dźwięk. Mam oldschoolowy amplituner, który posiada jedynie analogowe wyjścia. Jak do B7 będę mógł to podłączyć i czy będę mógł korzystać z dobrodziejstw Dolby Atmos etc.? Zgaduję, że ze względu na wiekowość sprzętu nie bardzo ale kto pyta nie błądzi. Wiem, że są przejściówki analog -> digital ale czy jakość dźwięku nie pogarsza się? Mam jeszcze wyjście na słuchawki/telefon ale są one na froncie i nie chciałbym TV mieć przez front podłączony, poza tym nie wiem jak z jakością takiego dźwięku no i B7 chyba nawet nie wejścia na taki kabel 512x384_product_media_1-1000_kabel_polac   

B7 ma wyjście słuchawkowe i bez problemu podłączysz wszystko. Jakość dźwięku też będzie ok. Będziesz miał stereo. Można nawet ustawić by dźwięk był jednocześnie z telewizora i sprzętu audio.

3 godziny temu, lis22 napisał:

Nie ma to znaczenia bo każdy port przyjmuje sygnał UHD. W ustawieniach możesz sprawdzić czy telewizor rozpoznał źródło sygnału. W razie potrzeby można ręcznie włączyć obsługę UHD na danym porcie HDMI. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi