Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

34 minuty temu, Damiano85 napisał:

Ogólnie po opiniach w internecie zauważyłem, że większość problemów Oledów dotyczy ekranów 65". 

Bo tak niestety jest. Większy banding występuje na ekranach 65" i podejrzewam, że jeszcze nieco większy występuje na 77".

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak to jest z tymi kropkami kwantowymi w nowych OLED-ach bo ktoś nawet pisał że LG nawet w instrukcji pisze żeby nie wyświetlać długo statycznego obrazu bo się psuje a podobno nie uwzględnia garacji na to prawda to??? Chciałbym coś kupić pod xbox one x w 4k i zastanawiam się nad LG B7 ale jak widzę takie komentarze że po miesiącu się wypalają kropki to się waham i nie wiem czy nie wybrać projektora?

• Lubię 1
  • Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobre z tymi kropkami kwantowymi
OLED nie ma niczego takiego, to nie ta technologia.

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, SeBaLy Kowalski napisał:

Jak to jest z tymi kropkami kwantowymi w nowych OLED-ach bo ktoś nawet pisał że LG nawet w instrukcji pisze żeby nie wyświetlać długo statycznego obrazu bo się psuje a podobno nie uwzględnia garacji na to prawda to??? Chciałbym coś kupić pod xbox one x w 4k i zastanawiam się nad LG B7 ale jak widzę takie komentarze że po miesiącu się wypalają kropki to się waham i nie wiem czy nie wybrać projektora?

O ku.wa. Kampania marketingowa Samsunga zaczyna zbierać swe żniwo... :D Serio rozsmieszyłeś mnie do łez tym postem. 

Te kropki to w Qled-ach są (LCD) 

Edytowane przez Damiano85

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@SeBaLy Kowalski
Widzę, że koledzy Ci już odpowiedzieli w kwestii "kropkep kwantowych", więc nie będę się powtarzał :) Co do pytania odnośnie wypaleń - jest sporo materiałów o tym i nie ma prostej odpowiedzi. Spójrz może na mój komentarz: https://hdtvpolska.com/forum/topic/37924-lg-oled-65b6j-test-młodszy-brat-oleda-e6/?page=56&tab=comments#comment-426007  

Edytowane przez Subman
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W mojej 65b7v mam żółty pas po lewej stronie. Wygląda , że to warstwa antyrefleksyjna to powoduje, bo odcień białego koloru zależy od kąta pod którym  patrzymy. W moim egzemplarzu jest to na tyle mało widoczne, że będę z tym żył.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie znam się na tv pytam gdyż chce kupić tv 65 lg b7 więc ,,kolego'' Damiano85 ciekawe czy jesteś bystry we wszystkich dziedzinach że tak od razu wyśmiewasz bo nie sądzę a chodzi mi o to wypalanie czy coś jak długo się ogląda statyczny obraz czy to jest czy jak w końcu. Sumbman czyli są takie przypadki wypalenia to chyba podziękuję skoro będę właśnie wyświetlał statyczne obrazy na xbox one x czyli mapy itp. itp. to jak na tv za 8000zł w górę to nie powinno mieć miejsca takie coś.

Edytowane przez SeBaLy Kowalski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, SeBaLy Kowalski napisał:

Nie znam się na tv pytam gdyż chce kupić tv 65 lg b7 więc ,,kolego'' Damiano85 ciekawe czy jesteś bystry we wszystkich dziedzinach że tak od razu wyśmiewasz... 

Absolutnie nie chciałem Cię urazić czy wyśmiewać. Nie miałem takich intencji. Nie zmienia to faktu, że to co napisałeś mnie rozbawiło, oczywiście w pozytywnym tego słowa znaczeniu :)

Jeszcze się chyba nikomu nie udało wypalić Oleda z serii 7. Sam przymierzam się do zakupu Xboxa. 

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Damiano85 po prostu nie zagłębiałem się w temat i na kilku stronach promujących tv lg b6 zauważyłem takie negatywne komentarz właśnie o kropkach więc myślałem że to to jest :) A czy w tych nowszych wersjach też takie wypalanie występuje czy to w kocy poprawili w OLED-ach LG seri ,,7'' :) Bo dawać według mnie 10 tys. za tv co się wypali za miesiąc to chyba nie ma sensu jak uważacie? I jak jest z gwarancją LG na takie sprawy uwzględniają czy robią problemy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Są potwierdzone wypaleń 6 serii i 7 seria też pewnie w jakimś stopniu jest podatna na wypalanie, tylko że 7 seria jest jeszcze za krótko na rynku aby ktoś zgłosił wypalenie. Jest niezwykle mała szansa, ze coś Ci się wypali w ciągu miesiąca, no chyba że będziesz wyświetlał bez przerwy przez miesiąc jeden i ten sam statyczny obraz. Co do wydawania pieniędziy na "coś co się wypali". Wiesz, jak się decyduje na OLEDa to trzeba sobie zdawać sprawę z wad tej technologii, ale gdyby nie miała też dużej ilości zalet, to nikt by nie pakował w nią takich pieniędzy. OLED jest instalowany nie tylko w telewizorach, ale również w smartphone'nach. Kiedyś był tylko Samsung Galaxy, a teraz dołączyło też Google z Pixem 2 i Apple. Zasada jest więc prosta - jeśli grasz bardzo dużo miesiącami (powiedzmy 4 godziny codziennie przez 12 miesięcy w BF1) to wybierz LCD lub projektor. Jeśli jednak grasz mniej, grasz w różne gry lub po prostu zmniejszysz przezroczystość dużych, statycznych, kontrastowych HUDów (tego nie lubią najbardziej OLEDy) to możesz iść w OLEDa.

Aha - obecnie LG w ramach gwarancji wymienia wypalone OLEDy, a LG B7 został wybrany w ostatnim shootoucie w Londynie najlepszym telewizorem do gier w HDR.

• Lubię 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tygodniu to jedynie syn ogląda bajki maksymalnie 2 h dziennie ja w weekendy oglądam filmy  Blu-ray z żoną czyli około 20 h miesięcznie do filmów, do stacji telewizyjnych z logami około 50 h miesięcznie do gier hmmm trudno powiedzieć 1h dziennie na pewno a w weekendy dłużej tak z 2 :P  także pewnie odradzisz :P. A jakiegoś LCD-ika 4k byś polecił z niskim inputlag-iem do xbox one x i super jakością obrazu do filmów 4 blu-ray ? Co do projektora to 4k raczej ponad mój budżet mósiałbym wybrać coś FHD czyli np. epson 6700w.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, SeBaLy Kowalski napisał:

W tygodniu to jedynie syn ogląda bajki maksymalnie 2 h dziennie ja w weekendy oglądam filmy  Blu-ray z żoną czyli około 20 h miesięcznie do filmów, do stacji telewizyjnych z logami około 50 h miesięcznie do gier hmmm trudno powiedzieć 1h dziennie na pewno a w weekendy dłużej tak z 2 :P  także pewnie odradzisz :P. A jakiegoś LCD-ika 4k byś polecił z niskim inputlag-iem do xbox one x i super jakością obrazu do filmów 4 blu-ray ?

W takim razie możesz spokojnie nad Oledem się zastanowić. Szczególnie w filmach docenisz tę jakość. 

Jeden film wieczorem na Oledzie i zapomnisz o kwantowych kropkach :D

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak napisał Damiano - przy takim oglądaniu możesz spokojnie iść w OLEDa. Poczytaj sobie recenzje o OLEDach oraz np. o Sony XE93 - to jest jeden z lepszych na rynku LCDków w rozsądnej cenie.

• Lubię 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oki, dziękuję serdecznie za informacje i porady :) Pozdrawiam :)

Jeszcze ,,Pany'' jedno pytanko gdyż równie ważna jest odległość tv od widza a u mnie odległość od ekranu 65'' będzie wynosić około. 3m a z tego co piszą to do tej przekątnej i do 4k zalecana odległość to 137-273 cm czyli że nie zobaczę powyżej tego żadnej różnicy między 4k a 1080p i między topowym LCD-kiem typu Sony XE93 a OLED-em np. B7??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, SeBaLy Kowalski napisał:

Oki, dziękuję serdecznie za informacje i porady :) Pozdrawiam :)

Jeszcze ,,Pany'' jedno pytanko gdyż równie ważna jest odległość tv od widza a u mnie odległość od ekranu 65'' będzie wynosić około. 3m a z tego co piszą to do tej przekątnej i do 4k zalecana odległość to 137-273 cm czyli że nie zobaczę powyżej tego żadnej różnicy między 4k a 1080p i między topowym LCD-kiem typu Sony XE93 a OLED-em np. B7??

Akurat rozdzielczość nie jest najważniejszym parametrem obrazu. Różnice między xe93 a oledem zobaczysz, zwłaszcza w hdr,  gdy w pokoju wyłączysz światła.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A według was na ile lat mniej wiecej starczy ten  Lg b7 bo chcialbym cos co wytrzymie jaknajdluzej a nie 3 lata i po gwarancji ? :] Obecnie mam  lcd-ika juz ponad 8 lat i nic sie z nim niedzieje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
54 minuty temu, SeBaLy Kowalski napisał:

A według was na ile lat mniej wiecej starczy ten  Lg b7 bo chcialbym cos co wytrzymie jaknajdluzej a nie 3 lata i po gwarancji ? :] Obecnie mam  lcd-ika juz ponad 8 lat i nic sie z nim niedzieje.

Na temat żywotności ciężko coś konkretnie napisać. Pozostaje deklaracja producenta 100 tys godzin. To dużo, bardzo dużo. Teoretycznie więc trwałość panelu jest przynajmniej na takim samym poziomie jak w przypadku LCD. 

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj pod telewizorem wylądował Xbox One X. Na pierwsz ogień poszło Gears of War 4, oczywiście w HDR. Gra jako tako nie posiada elementów, które są wyświetlane na ekranie cały czas. Podczas walki wyświetlany jest zawsze wskaźnik broni w prawym górnym rogu. W centrum ekranu dość często gości czerwona, trupia czacha, zwłaszcza gdy gramy na najwyższym poziomie trudności;)  Po trzech godzinach grania wrzuciłem plansze i nie stwierdziłem nawet cienia powidoku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W końcu dotarł do mnie 65" B7. Od razu po uruchomieniu widać różnicę w porównaniu do SONY XE93, nawet na jakimś kanale TVNu z nc+. Nawet żonie kopara opadła, a wcześniej twierdziła że SONY ma super obraz. Nie dziwię się teraz koledze @Subman że tak OLEDY zachwala. Ta czerń, kontrast oraz płynność ruchu jakaś ładniejsza. Prędkość działania webosa rewelacja. Jedyną rzeczą którą SONY robił lepiej to rozpoznawanie mowy. Tam można było po pijanemu mówić częściowo po polsku częściowo w innym języku i wszystko rozumiał. LG czasami ma problem z poprawnym zrozumieniem jednego języka. Wszystko pozostałe na plus dla LG, nawet słabszy HDR nie przeszkadza.

Postanowiłem że nie będę się bawił w sprawdzanie go na planszach testowych dopóki jakaś wada sama się nie pojawi. No i cholera z moim szczęściem do telewizorów na tle w jakiejś aplikacji zobaczyłem ciemniejszy pionowy pasek. Wrzuciłem na ekran 20% planszę i zobaczyłem to co poniżej. Dwa pionowe pasy na środku i ciemniejszy lewy górny róg ekranu. Jak widać za telewizorem zdjęcie zrobiłem w dzień. Włączyłem ręczne czyszczenie matrycy i po godzinie lewa ciemniejsza strona znikła i wg żony pionowe pasy stały się mniej widoczne. Mi jest ciężko powiedzieć czy są takie same czy się zmniejszyły. Żeby to było na 5% ekranie to bym to olał, ale jak jest na 20% to czasem może to być widoczne w trakcie oglądania. Oglądałem wczoraj jakiś odcinek Breaking Bad i jak wiedziałem gdzie są pasy to w pewnej scenie jeden było trochę widać. W innych filmach póki co nic nie zauważyłem. Nawet włączyłem kilka scen z Arrivala na którym SONY pokazał wszystkie swoje niedoskonałości i nie zauważyłem żadnych pasów. Na planszy 100% white też żółtych plam nie widać, no może jakbym się uparł to lewa krawędź pod pewnym kątem lekko żółknie, ale normalnie tego nie widać. Zastanawiam się teraz czy te pasy mogą z czasem się zmniejszyć, czy warto zgłaszać sprawę do LG? Do sklepu już nie oddam bo nie chcę się bawić w kolejny zwrot, poza tym TV za bardzo mi się podoba. 

OLED.jpg

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na Twoim miejscu nie przejmował bym się tym bandingiem. Tym bardziej że podczas oglądania praktycznie tego nie widzisz. To jest mała wada tej technologii. Z moich doświadczeń wynika, że banding może się z czasem zmniejszyć i będzie widoczn jedynie na planszy 5 - 10 %. Tak było przynajmniej u mnie. Jak sam zauważyłeś, idealnego LCD też nie kupisz. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te pasy znikną do akceptowalnego poziomu, tego typu pasy . Uważam że po 50h nie będzie po tym śladu.

Już po piewrszym czyszczeniu 7 minut będzie dużo lepiej. Zawsze problemem są pionowe linie (kreski), one praktycznie nigdy nie znikają...

Gratulacje zakupu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na to liczę, że za jakiś czas będą mniej widoczne. Oby tylko nie było ich widać w trakcie oglądania filmów. Póki co postaram się o nich nie myśleć i będę rozkoszował się "perfekcyjną" (bo jeszcze bez kalibracji) jakością obrazu. Dla tych którzy wahają się między kupnem LCD i OLED mogę śmiało powiedzieć, że ten drugi wart jest swojej ceny i ja już raczej nigdy do LCD nie wrócę. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@jaapko

Nigdy nie mów nigdy. Wrócisz wrócisz,  jak się okaże że za rok wszystkie oledy 2017r mają jakaś fabryczną wadę i zaczną padać jak muchy, albo wszystkie się wypalą. Szkoda że tak naprawdę nie ma teraz żadnej alternatywy do technologii oled o porównywalnej jakości obrazu. W dodatku tylko LG produkuje na masową skalę panele oled do telewizorów. Taki brak alternatyw i monopol jednego producenta nigdy nikomu nie wyszedł na dobre.

• Lubię 1
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi