Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

9 godzin temu, stecko napisał:

U mnie w koncu tez 06 sie zainstalowalo. Tryb technicolor jest naprawde bardzo fajny. Jedynie zmniejszylem podswietlenie oled dla swoich warunkow pokojowych i ostrosc na 20. Jest naprawde fajnie. Zastanawiam sie czy jest oplacalne robic kalibracje ( fachowiec moze podjechac do mnie za 1700zl UK) czy zostawic ten tryb. Na moje amatorskie oko wyglada super.
Druga sprawa to netflix - o wiele szybciej laduje max rozdzielczosc i nie zrywa do nizszej (net 75mb).
Nowe fw na duzy plus jak dla mnie.

Czy technicolor działa także dla trybu HDR ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ufff... przebrnąłem przez 31 stron

widzę Panowie że na formach się niewiele zmieniło, nadal garstka wariatów (bez urazy - sam nim jestem) stanowiąca ok. 0,5% kupujących wypisuje "jakieś bzdury" o planszach i inne a cała reszta cieszy się udanym zakupem.

Jak tak byłem w okolicach 20 którejś strony to zacząłem się zastanawiać nad XE90, jakoś mało mnie zadowala brak możliwości odpalenia TVN24 (czy jak kto woli TVPinfo) i słuchania wiadomości podczas innych domowych czynności

no i jest dylemat - choć porównanie tych TV to kiepski temat.

Pozdrawiam i sorki za offtop

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze nie sprawdzalem hdr po zmianie fw. Sprawdze wieczorem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
26 minut temu, stecko napisał:
2 godziny temu, gh0st666 napisał:

Jeszcze nie sprawdzalem hdr po zmianie fw. Sprawdze wieczorem.

Ok, na avforums czytałem że jest dla tego trybu, nie ma tylko dla Dolby Vision.

Ciekawa sprawa, bo jakiś gościu, który podobno sprawdzał dokładnie, twierdzi że w trybie technicolor obraz jest dokładną kopią tego z ISF ciemne pomieszczenie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, masz racje. W moim przypadku jest lepiej. Druga sprawa zauwazylem ze na trybie technicolor moje zolte zabarwienie z lewej strony zdecydowanie sie zmniejszylo. Widze je ale jest lepiej niz bylo takze jest dobrze:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, gh0st666 napisał:

Ok, na avforums czytałem że jest dla tego trybu, nie ma tylko dla Dolby Vision.

tryb technicolor można znaleźć w trybach SDR, HLG i HDR10 i faktycznie brakuje go w trybie DV.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdziłem wczoraj dokładnie tryb technicolor i jest on niestety dokładną kopią Isf. U mnie w obrazie nie ma absolutnie żadnej widocznej różnicy.  Nie wiem jak to jest możliwe,  że niektórzy piszą że u nich jest lepiej.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy B7 wysyła sygnał DD+ przez hdmi arc? W ogóle jaki sygnał jest w stanie wysłać tą drogą? Ważne w kontekście choćby Netflixa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, dominikm napisał:

Czy B7 wysyła sygnał DD+ przez hdmi arc? W ogóle jaki sygnał jest w stanie wysłać tą drogą? Ważne w kontekście choćby Netflixa

Oczywiście że wysyła 

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie pytanko odnosnie pilota

AN-MR700. Czy on bedzie dzialal z seria B7? Chcialbym miec przycisk info + na tym pilocie jest przycisk STB Menu. Czy ten przycisk bedzie dzialal z menu z dekodera nc+? STB PWR dziala i moge wl/wyl dekorer.

Druga sprawa zauwazylem ze w sprzedazy sa dwa modele AN-MR700 . Jeden ma napis LG Signature , drugi LG tylko. Modele to AKB74975501 i AKB74935301 . Czy one czyms sie roznia nie wliczajac koloru?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gmeru, pytanie głównie kieruję do Ciebie, bo wiem że grasz na xboxie one S, ale może ktoś inny też będzie w stanie się wypowiedzieć. Nie masz wrażenia że tryb HDR w trybie gra jest popsuty? Grając w Forzę 7 zaobserwowałem że coś jest nie tak i ten HDR był strasznie słaby, tj. za ciemny. Przełączyłem na tryb obrazu standardowy i wszystko zaczęło działać normalnie, tzn. efekt HDR jest już dobrze widoczny a jasność tak na oko wzrosła 2-krotnie. Widać to na poniższych zdjęciach, gdzie w trybie standard, już na suwaku w połowie nie widać loga Forza a w trybie gra, dając na suwak na maxa, dalej logo jest widoczne. W innych grach jest podobnie.

20171028_162921.thumb.jpg.a30f87ec4133560d6a5c3eb156efa740.jpg20171028_163042.thumb.jpg.181cb9fdcfc326231dc273a734438d86.jpgh jest podobnie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@gh0st666

Nie jestem Gmerem ale Ci odpowiem. Dużo osób na avsforums  narzeka na tą niższą jasność w trybie HDR w trybie Gra. Początkowo sądzono że to bug. Niestety okazało się, że to zmiana intencjonalna. LG w nowym firmware specjalnie obniżyło jasność w tym trybie, podejrzewa się że zrobili to po to żeby zmniejszyć ryzyko wypaleń od HUDów w grach. Rozwiązanie nieoficjalne to włączyć sobie kontrast dynamiczny na low, albo podnieść jasność suwakiem w grze. Rozwiązanie oficjalne - przyzwyczaić się do tego :).

Dnia 28.10.2017 o 15:39, stecko napisał:

Panowie pytanko odnosnie pilota

AN-MR700. Czy on bedzie dzialal z seria B7? Chcialbym miec przycisk info + na tym pilocie jest przycisk STB Menu. Czy ten przycisk bedzie dzialal z menu z dekodera nc+? STB PWR dziala i moge wl/wyl dekorer.

Druga sprawa zauwazylem ze w sprzedazy sa dwa modele AN-MR700 . Jeden ma napis LG Signature , drugi LG tylko. Modele to AKB74975501 i AKB74935301 . Czy one czyms sie roznia nie wliczajac koloru?

Pozdrawiam

Nie znam konkretnych numerów wersji, ale czytałem gdzieś że pilot od serii 6 nie działa z wersją 7. Trzeba chyba będzie poczekać aż na allegro zaczną się pojawiać piloty do serii 7. Co do przycisku info to na obecną chwilę jedynym pewnym rozwiązaniem jest zakup jakiegoś uniwersalnego pilota gdzie ten przycisk występuje.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kontrast dynamiczny ma być ustawione na "niski" dla HDR by efekt HDR w ogóle miał sens :)

Co do pilota to:

- u mnie działają nawet dwa stare piloty LG, jeden jest ze starej plazmy LG z 2010 roku, ma przycisk info, więc jak trzeba to korzystam;

- jak ktoś ma komórkę z IRDA to można pokusić się o zabawę w aplikacje typu remote control i sterowanie tv w ten sposób, można i sobie "info" zrobić i nawet do menu serwisowego wejść.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
54 minuty temu, efel napisał:

@gh0st666

Nie jestem Gmerem ale Ci odpowiem. Dużo osób na avsforums  narzeka na tą niższą jasność w trybie HDR w trybie Gra. Początkowo sądzono że to bug. Niestety okazało się, że to zmiana intencjonalna. LG w nowym firmware specjalnie obniżyło jasność w tym trybie, podejrzewa się że zrobili to po to żeby zmniejszyć ryzyko wypaleń od HUDów w grach. Rozwiązanie nieoficjalne to włączyć sobie kontrast dynamiczny na low, albo podnieść jasność suwakiem w grze. Rozwiązanie oficjalne - przyzwyczaić się do tego :).

Dzięki, ale wydaje mi się, że to już było na sofcie 3.60. A co podnoszenia suwakiem na maxa jasności, nie wiem czy zauważyłeś na screenie, ale tam jest już jasność na maxa a logo jest nadal widoczne. Podnoszenie jasności nic tu nie daje.

41 minut temu, plast napisał:

Kontrast dynamiczny ma być ustawione na "niski" dla HDR by efekt HDR w ogóle miał sens :)

Ten kontrast dynamiczny nie dotyczy tylko filmów w HDR10? Praktycznie w każdym trybie jest domyślnie włączony z wyjątkiem właśnie trybu gra. Wydawało mi się, że do gry zalecano go wyłączyć.

Edytowane przez gh0st666

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minutes ago, gh0st666 said:

Ten kontrast dynamiczny nie dotyczy tylko filmów w HDR10? Praktycznie w każdym trybie jest domyślnie włączony z wyjątkiem właśnie trybu gra. Wydawało mi się, że do gry zalecano go wyłączyć.

Dotyczy każdego typu obrazu gdzie jest HDR10, w tym "Gry".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@gh0st666

Jasność w HDR i trybie Gra została zmieniona (popsuta?) właśnie w sofcie 3.60 a nie tym najnowszym 

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK, bo TV kupiłem właśnie z wgranym 3.60 i od początku wydawało mi się że coś jest nie tak w grach. Teraz już wiem dlaczego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja właśnie zauważyłem, że mam problem z HDRem @youtube. Na sofcie 3.60.x było wszystko jak najbardziej poprawnie. A na obecnym sofcie 4.70.10 kolory w youtubowym hdrze są kompletnie wyprane. HDR się poprawnie włącza, w opcjach widać, że leci kodek vp9.2, a tu taka kaszana. Też tak macie? Coś można temu zaradzić? Dla porównania odpalam ten sam filmik na PS4 i tam niestety aplikacja nie obsługuje HDR, więc leci zwykłe 4K kodek vp9 i kolory są OK (ale bez hdra oczywiście). Ewidentnie zatem jest to problem hdra. Próbowałem też pobrać te filmiki z yt i puścic po prostu z pendrive'a - efekt ten sam, hdr się odpala, ale kolory wyprane, jakbym jasność przesunął z 51 na 100 (czego nie robię oczywiście). Nigdzie indziej niż na YT nie obserwuję tego problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, plast napisał:

A ja właśnie zauważyłem, że mam problem z HDRem @youtube. Na sofcie 3.60.x było wszystko jak najbardziej poprawnie. A na obecnym sofcie 4.70.10 kolory w youtubowym hdrze są kompletnie wyprane. HDR się poprawnie włącza, w opcjach widać, że leci kodek vp9.2, a tu taka kaszana. Też tak macie? Coś można temu zaradzić? Dla porównania odpalam ten sam filmik na PS4 i tam niestety aplikacja nie obsługuje HDR, więc leci zwykłe 4K kodek vp9 i kolory są OK (ale bez hdra oczywiście). Ewidentnie zatem jest to problem hdra. Próbowałem też pobrać te filmiki z yt i puścic po prostu z pendrive'a - efekt ten sam, hdr się odpala, ale kolory wyprane, jakbym jasność przesunął z 51 na 100 (czego nie robię oczywiście). Nigdzie indziej niż na YT nie obserwuję tego problemu.

U mnie problem z HDR na YouTube miałem już od poprzedniej wersji oprogramowania. Świeżo po kupnie tv wszystko było ok. Potem przyszła aktualizacja do 3.60... i obraz wyglądał na wyprany z kolorów. Trzeba było zjechać z jasnością do mniej więcej 35 by obraz wyglądał jak wcześniej. Nowej aktualizacji jeszcze nie sprawdzałem bo jestem poza domem. Miałem jednak nadzieję że coś poprawili w tym temacie. Widzę że jednak nie. HDR z innych źródeł działa jak najbardziej ok. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, to jest jakiś problem z odtwarzaniem hdr przez YouTube.

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, już na sofcie 3.60 było to skopane, więc odpuściłem sobie oglądanie filmików z HDR na youtube, zwłaszcza że specjalnie dużo i ich tam nie ma. Jest stronka, co wszystkie te dema z HDR są umieszczone.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi