Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

Ja używam nc+ (nc mix) z najnowszym cam-em nc+ i też bez problemu wszystko działa. Na poprzednim ( chyba conax) był problem z PVR . Telewizor nie potrafił zainicjować modułu cam przed nagrywaniem z harmonogramu i zapis się wykrzaczał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 hours ago, gh0st666 said:

A może to, że po włączeniu TV masz błyskawiczny start programu a nie musisz czekać 2 minut aż wystartuje dysk i załaduje się jakiś kanał z dekodera.

Yyyyy... co? Nigdy o czymś takim nie słyszałem. To co opisujesz wskazuje na jakiś uszkodzony sprzęt.

Prąd czyli jakieś ~30 zł rocznie to raczej pomijalna kwota w świetle abonamentu i innych kosztów. Poza tym należałoby zmierzyć czy TV gdy obsługuje moduł CI nie pobiera więcej prądu. Bo za darmo nic nie ma :).

40 minutes ago, smax said:

Dla mnie bardzo ważne jest to, że listę kanałów mogę sobie ułożyć sam i tak mnie się zdaje że może i jakość kanałów będzie lepsza (odpadają straty sygnału np. kabel hdmi )

Własna lista kanałów jest możliwa też na zewnętrznych własnych dekoderach, na tych "wypożyczanych" operatora najczęściej oczywiście jednak nie, zatem fair enough. Po HDMI nie ma straty jakości sygnału...

Dla mnie np. istotne jest by móc oglądać co innego niż nagrywam w danym momencie. Czy moduł CI w B7V takie coś będzie umożliwiał? Bo dwa kable z konwertera/multipleksera wtedy do dekodera muszą być wpięte.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, plast napisał:

A ja mam pytanie lekko OT, co was przekonuje do używania modułu CAM + TV zamiast zewnętrznego tunera?

Jeden pilot? U mnie pilot z B7V bez problemu obsługuje dekoder z NC+. Dwa kable mniej? :) Coś innego?

Z ciekawości pytam, bo wcześniej nie mając takiej możliwości nie rozważałem tej opcji, a tu sporo osób widzę to preferuje, więc zacząłem się zastanawiać, tylko nie mogę sobie wyobrazić korzyści. Przecież nawet nagrywanie programów czy timeshifting wymaga podpiętego dysku, a nagrania i tak są szyfrowane.

U mnie oprócz tego o czym już koledzy wspomnieli powyżej liczyło się też to, że można było obejrzeć piewsze kanały 4k dostępne za darmo na Eutelsacie, ale to już nieaktualne, bo niestety zakodowali zarówno #C4K360 i TravelXP 4k w HLG :( EPG też według mnie w LG jest lepsze niż to, co miałem na Turboboxie. Co do VoD to i tak praktycznie nic nie oglądałem a filmów na dysku też nigdy nie będzie tyle, co w ofercie Netflixa. 

1 godzinę temu, plast napisał:

Prąd czyli jakieś ~30 zł rocznie to raczej pomijalna kwota w świetle abonamentu i innych kosztów. 

Przy założeniu, że taki dekoder zużywa średnio 20W i działa na okrągło (bo w nocy też nagrywa i tuner działa) koszt energii wynosi 96 zł rocznie przy cenie 0,55 za 1kWh. 

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minutes ago, Subman said:

Przy założeniu, że taki dekoder zużywa średnio 20W i działa na okrągło (bo w nocy też nagrywa i tuner działa) koszt energii wynosi 96 zł rocznie przy cenie 0,55 za 1kWh. 

Wystarczy zmienić to założenie, że jednak chodzi średnio maksymalnie 8 godzin na dobę i już robi się jednak 30 złotych rocznie, a i to jedynie ma sens być porównywane przy bardzo kiepskim założeniu, że TV z włożoną kartą CI i podpiętą anteną pobiera tyle samo prądu co TV bez tych bajerów. Ale naprawdę to jest nieistotne w tym momencie, to pomijalny koszt rzędu nawet niech ci będzie 10 zł / mc. Moje pytanie dotyczyło realnych korzyści, 10 zł / mc nie jest realną korzyścią jak się kupuje TV za kilka/naście tysięcy złotych. Pomińmy proszę ten temat, bo się burdel zrobi :).

EPG - póki co mam podpięte do TV DVB, nie wiem na ile jest tutaj różne EPG od sytuacji gdy podpinamy SAT, ale to co dostaję z DVB nie jest złe, chociaż żeby jakoś było lepsze od tego co jest w TurboBoksie tego bym nie powiedział. Kwestia gustu i przyzwyczajenia bardziej. SAT podepnę (bez CI) niebawem, to przynajmniej na FTA sobie EPG pooglądam. Zakładam, że nie różni się niczym od sytuacji gdy mam CI włożone. Strzelam, że będzie podobne do DVB.

Czyli póki co z rzeczy mnie interesujących dwa istotne minusy: konieczność zastosowania własnego dysku do nagrań (dodatkowe dwa kable / dodatkowy prąd jeśli to dysk 3,5", wiecznie zajęty port USB, koszt sprzętu inicjalny i w razie jego awarii spada na mnie) oraz prawdopodobnie (bo nikt nie potwierdził ani nie zaprzeczył) brak możliwości nagrywania czego innego niż się ogląda. Zalet (istotnych dla mnie) póki co brak. Na siłę do zalet mógłbym dać paradoksalnie jednak własny dysk, bo wtedy wrzucam 3 TB i mam problem na długo z głowy, nie muszę kasować czegoś co chwilę jak przy standardowych 500 GB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, plast napisał:

SAT podepnę (bez CI) niebawem, to przynajmniej na FTA sobie EPG pooglądam. Zakładam, że nie różni się niczym od sytuacji gdy mam CI włożone.

Zgadza się - nie różni się niczym. Gdy masz CI możesz sobie jedynie wybrać opcję posortowania kanałów według tego co proponuje nc+.

5 minut temu, plast napisał:

Czyli póki co z rzeczy mnie interesujących dwa istotne minusy: konieczność zastosowania własnego dysku do nagrań (dodatkowe dwa kable / dodatkowy prąd jeśli to dysk 3,5", wiecznie zajęty port USB, koszt sprzętu inicjalny i w razie jego awarii spada na mnie) oraz prawdopodobnie (bo nikt nie potwierdził ani nie zaprzeczył) brak możliwości nagrywania czego innego niż się ogląda.

Możesz podpiąć pamięć USB i na niej nagrywać i nie będzie żadnych kabelków, a i zużycnie energii będzie mniejsze niż przy dysku magnetycznym 3,5" :)  Co do braku możliwości nagrywania innego kanału niż tego który oglądasz - zgadza się - nie ma takiej możliwości. Ale ja tak czy inaczej nie wykorzystywałem tych funkcji, więc nie miało to dla mnie akurat nigdy znaczenia.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pendrive do nagrywania (a głównie timeshiftowania, bo gdy coś oglądam w TV to jednak zawsze z opóźnieniem, by reklamy móc pomijać) kiedyś stosowałem, był wolny w porównaniu do zwykłego dysku i ostatecznie padł po trzech miesiącach. Jednak ta technologia jeszcze zbytnio raczkuje. Bałbym się też podłączać zwykły dysk SSD. Idealny jest mimo wszystko ciągle SATA, przy 2,5" nie powinno być potrzebne dodatkowe zasilanie, no ale koszty rosną, bo dyski o dużych pojemnościach są droższe. Coś za coś :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W b7V nie da rady jednocześnie nagrywać i oglądać co innego z cam. Aktualny moduł NC+ nie obsługuje dwóch strumieni. Po drugie tv niby obsługuje konwerter unicable, ale dwóch tunerów chyba nie ma.

Edytowane przez jabbaa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z takiego artykułu http://antyweb.pl/jesli-masz-nowy-telewizor-nie-bierz-do-niego-dekodera/ przekonało mnie np. 1) zwolnienie portu hdmi (przydałby mi się jeden więcej) i 2) integracja z telewizorem pod kątem możliwości uzyskania informacji o oglądanej produkcji, aktorach, itd.

Natomiast pytanie ważne - czy da się timeshiftować / nagrywać coś jak TV jest wyłączony LUB przełączony na jakieś inne źródło? Przykładowo oglądam sobie coś na Netfliksie (wbudowana aplikacja) albo gram na konsoli (HDMI), a satelitę pauzuję by obejrzeć program z godzinnym opóźnieniem. Bo tak robię masakrycznie bardzo często obecnie ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdziłem przed chwilą i bez problemu można nagrywać kanał nc+ i jednocześnie oglądać film na Netflixie.

• Lubię 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie zauważyłem, że mi na C7 też się soft zupdate'ował do 4.70.06 z 4.70.02 (beta). Może aktualizacje idą od topowego W7 przez E7,C7 do B7 ? ;)

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

04.70.06

Tak na szybkiego to zauważyłem ze doszedl nowy tryb obrazu "technicolor". Niestety nadal, nie mozna sterowac głosnościa przy uzyciu bluetootha. 

Edytowane przez Invicto

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie w DE ciągle brak aktualizacji dla B7. Na stronie LG też nic. Jestem ciekaw jak sprawdzają się te nowe tryby od Technicolor...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

słyszałem że C7 to to samo co B7, więc jakim cudem wcześniej dostaje

dlaczego na stronie LG jest soft 03.60.15  do B7, a TV nie widzi aktualizacji ?? wgrywając na pendrive TV nie widzi tego softu

macie też taki problem, że na profilu GRA obraz wariuje - przycina

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, gol77 napisał:

słyszałem że C7 to to samo co B7, więc jakim cudem wcześniej dostaje

Bo Ci, którzy mają wyższy model zapłacili więcej za OLEDa ? ;) A tak na serio - to był żart, ale widzę że wziąłeś to na serio :D 

21 minut temu, gol77 napisał:

dlaczego na stronie LG jest soft 03.60.15  do B7, a TV nie widzi aktualizacji ?? wgrywając na pendrive TV nie widzi tego softu

Ale ty chcesz update do 03.60.15 czy też 04.70.06 ? Jaki teraz masz soft na telewizorze w ogóle ? Czy na USB wrzuciłeś nowszy soft do katalogu LG_DTV ?

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, Subman napisał:

Bo Ci, którzy mają wyższy model zapłacili więcej za OLEDa ? ;) A tak na serio - to był żart, ale widzę że wziąłeś to na serio :D 

Ale ty chcesz update do 03.60.15 czy też 04.70.06 ? Jaki teraz masz soft na telewizorze w ogóle ? Czy na USB wrzuciłeś nowszy soft do katalogu LG_DTV ?

na YT widziałem porównanie, to niby gadali że tylko czarna ramka i stopa inna, no ale zonk, gdybym widział że flaki inne to bym wybrał

mam 03.60.09, nie wiedziałem że trzeba gdzieś tam pliki przegrywać, w 910v wystarczy wgrać na usb i zaraz widzi, a tu widzę jeszcze zabawa :)

ogólnie jak patrzę na różnice pomiędzy 910v to przyznam że szału nie ma jak reklamują

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć,

Przymierzam się już serio do B7. Jak można to kilka pytań laika:

1. Jak oceniacie WiFi - można uznać że ten moduł mają mocny, tj. że nie gubi sygnału (router mam dobrej klasy)?

2. Czy ktoś używa tego do kablówki? Akurat ja mam VECTRA (Warszawa).

3. Ceny to już koło 7800 PLN. W 1,5 miesiąca spadło koło 2 000. Dobra okazja, czy już za dobra (i świadczy o tym, że jednak coś za dużo zwrotów mają)?

4. Czy warunki gwarancyjne sklepów w jakim kupowaliście, do realizacji gwarancji potrzebujecie trzymać pudełko (bo inaczej zakwestionują transport)?

5. Byłem przekonywany przez obsługę w jakimś sklepie, że różnica między C7 i B7 to tylko wzornictwo i materiały podstawki. Jest coś istotnego innego różniącego? Ten temat aktualizacji mnie zmartwił ciut.

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@uTvo0

ad 1. Ja akurat nie używam WIFI. Mam za telewizorem zwykłe gniazdo Ethernet i do niego podpiąłem C7.
ad 3. Ciężko powiedzieć, ale wydaje się, że dalszy spadek cen będzie już zdecydowanie wolniejszy, albo żaden.
ad 4. Gwarancji udziela producent, rękojmii - sprzedawca. Sprzedawcy nie wolno odmawiać przyjęcia reklamacji z powodu braku oryginalnego opakowania.
ad 5. Różnią się wyłącznie kolorem ramki. Cała 7 seriia ma identyczny SOC, jest to samo oprogramowanie i te same możliwości jeśli chodzi o obraz.

Edytowane przez Subman
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi