Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

Użytkownicy, jak wyłączyć ten tv z pilota (turn off)? Po ostatniej aktualizacji pilotem nie jestem stanie, tv się usypia mimo trzymania przycisku przez kilka sekund, muszę używać przycisk pod TV.

Edytowane przez soniacz78

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, soniacz78 napisał:

Użytkownicy, jak wyłączyć ten tv z pilota (turn off)? Po ostatniej aktualizacji pilotem nie jestem stanie, tv się usypia mimo trzymania przycisku przez kilka sekund, muszę używać przycisk pod TV.

Mam ten tv ponad rok i pierwsze słyszę żeby była  jakaś opcja uśpienia,  u mnie tv wyłącza się normalnie,  chociaż nie wiem czy można to nazwać normalnie ale było to już od samego początku,  żeby wyłączyć tv muszę nacisnąć dwukrotnie przycisk ode na pilocie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napewno? Majac podpiety dysk usb i naciskajac raz na pilocie przycisk to dysk dalej pracował. Kiedy przytrzymałem przez ok 3 sek. dysk gasnął. Zauktualizowałem soft i teraz mogę to zrobić tylko z przycisku pod TV

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napewno? Majac podpiety dysk usb i naciskajac raz na pilocie przycisk to dysk dalej pracował. Kiedy przytrzymałem przez ok 3 sek. dysk gasnął. Zauktualizowałem soft i teraz mogę to zrobić tylko z przycisku pod TV
Jeśli dysk pracował czy się świecił to oznacza że tv robi kompensację matrycy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh ja też mam ten przypadek z koniecznym dwukrotnym wciskaniem guzika power na pilocie zarówno przy włączeniu jak i wyłączeniu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem, to moj pierwszy oled takze wybaczcie ;) rozumiem ze jeśli dysk przestanie świecić to kompensacja zakończona?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Rozumiem, to moj pierwszy oled takze wybaczcie  rozumiem ze jeśli dysk przestanie świecić to kompensacja zakończona?
Dokładnie. Tak się sprawdza czy tą automatyczną kompensację tv robi. W innym przypadku niektórzy się zastanawiają czy tv to w ogóle robi. A tak jest przynajmniej podgląd.

Właśnie tak trzeba go wyłączyć. Po zsumowanych 4godz oglądania tv robi krótką kompensację matrycy. To jest ważne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, all15 napisał:

Matryca wymieniona. "Przegrzałem" tv przez 3 dni po kilka godzin. Wygląda lepiej niż poprzedni, banding bardzo mało widoczny na żywo znacznie mniej niż na zdjeciu poniżej.

Jedynie nieco irytuje mnie bardzo cienki pasek po prawej stronie(zdjęcie nawet tego nie uchwyciło), widoczny tylko w scenach szarości  - 5-10%. Będę obserwował czy z czasem zmniejszy się efekt jego "widoczności" 

po kompresji.jpg

Dzięki za info! Wygląda lepiej, teraz masz tylko ten jeden taki "wystający". Myślę, że to dobry upgrade. Sprawdzałeś zafarby na planszach kolorowych? Jak możesz, to napisz parę słów o samym procesie wymiany matrycy. Po weekendzie postaram się wrzucić swój case. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, nieudanybalet napisał:

Dzięki za info! Wygląda lepiej, teraz masz tylko ten jeden taki "wystający". Myślę, że to dobry upgrade. Sprawdzałeś zafarby na planszach kolorowych? Jak możesz, to napisz parę słów o samym procesie wymiany matrycy. Po weekendzie postaram się wrzucić swój case. 

Matryca znacznie lepsza z czego bardzo się ciesze. Na planszach kolowych wszystko jest ok - nie ma widocznych plam itp. Nawet razem w żoną mamy wrażenie ze kolory są lepsze - może lepiej jest skalibrowana na starcie albo pop sortu już mamy schizo ostatnio od tego patrzenia w ekran. 

Ogólnie nareszcie można jakoś oglądać tv - jest radość. Poprzednio męczył pasek na środku ekranu jak tylko scena była nieco ciemniejsza. 

Sama wymiana błyskawiczna. Przyjechał Pan z serwisu. Zrobił jedno zdjęcie tego defektu bo jak sam mówił potrzebuje do dokumentacji. Przyniósł nową matryce w kartonie(wszystko było  zafoliowane). Odkręcił od tyłu telewizora "starą matryce" w 5 minut. Przykręcił nową jeszcze szybciej i zaczęliśmy sprawdzać przez chwile ekran. Później wypis protokół z naprawy i to tyle.

Ogólnie miałem jakieś obawy co do tej wymiany ale wszystko poszło bardzo sprawnie i bezproblemowo. I można powiedzieć ze znowu mam nowy tv :)

Edytowane przez all15

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 godzin temu, soniacz78 napisał:

Rozumiem, to moj pierwszy oled takze wybaczcie ;) rozumiem ze jeśli dysk przestanie świecić to kompensacja zakończona?

By telewizor się wyłączył bez przechodzenia w tryb czuwania (poza cyklem kompensacji) To trzeba wyłączyć w opcjach Szybki start+ i Mobilne włączanie tv. Ta druga opcja zostaje aktywowana automatycznie po każdej aktualizacji oprogramowania. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, tak, tą opcję mam zdezaktywowaną. Juz jest wszystko ok ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 godzin temu, all15 napisał:

Matryca znacznie lepsza z czego bardzo się ciesze. Na planszach kolowych wszystko jest ok - nie ma widocznych plam itp. Nawet razem w żoną mamy wrażenie ze kolory są lepsze - może lepiej jest skalibrowana na starcie albo pop sortu już mamy schizo ostatnio od tego patrzenia w ekran. 

Ogólnie nareszcie można jakoś oglądać tv - jest radość. Poprzednio męczył pasek na środku ekranu jak tylko scena była nieco ciemniejsza. 

Sama wymiana błyskawiczna. Przyjechał Pan z serwisu. Zrobił jedno zdjęcie tego defektu bo jak sam mówił potrzebuje do dokumentacji. Przyniósł nową matryce w kartonie(wszystko było  zafoliowane). Odkręcił od tyłu telewizora "starą matryce" w 5 minut. Przykręcił nową jeszcze szybciej i zaczęliśmy sprawdzać przez chwile ekran. Później wypis protokół z naprawy i to tyle.

Ogólnie miałem jakieś obawy co do tej wymiany ale wszystko poszło bardzo sprawnie i bezproblemowo. I można powiedzieć ze znowu mam nowy tv :)

Dzięki za info. Robiłem kilka fotek, niestety aparat nienajlepszy. Wybrałem jedno, wklejam poniżej. U mnie też jeden pas jest wyraźniejszy i lewa krawędź ma pomarańczowy zafarb, co widać szczególnie w transmisjach piłki nożnej, na zielonej murawie. Jeszcze się zastanawiam, czy zgłaszać to do LG. Zawsze może przyjechać gorsza matryca :).

IMG_1026.thumb.JPG.f97d0b10673e35f5026876b6c874c823.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli masz HBO go to warto obejrzeć Gre o Tron sezon 4 odcinek 9 bitwa w nocy od ok 20 minuty- na niej uwidaczniają się mocno defekty(dużo odcieni szarości). Jeżeli tam bedzie mocno widać niedociągnięcia panelu to bym zgłosił to do LG.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 3.01.2019 o 00:15, Dawid Pawica napisał:

Update dla zainteresowanych:

Dzisiaj zadzwonili do mnie z serwisu, że jednak nie przyjadą, bo zdjęcia które im przesłałem są wystarczające do zamówienia niezbędnych części. Gdy te przyjdą mają się kontaktować i naprawa będzie miała miejsce u mnie w domu. Opisałem mu problem z smart TV i nie był pewny co jest grane, ale powiedział, że zamówi też kartę sieciową na wymianę, bo może być źródłem problemu. Mówił, żeby spróbować factory resetu i tak też zrobiłem, ale problem nie ustąpił.

Pierwszy raz podobny problem zaobserwowałem kilka miesięcy temu, gdy po używaniu aplikacji Amazon i zostawieniu jej działającej w tle też pojawiał się taki problem. Gdy jednak mniej używałem tej aplikacji i usuwałem ją z działania w tle problem raczej nie występował. Od jakiegoś czasu zdarza się to jednak notorycznie. 

Dla mnie wygląda to na nagły brak pamięci lub przegrzanie czegoś (?). Nie wiem, czy to, że telewizor jest zamontowany na ścianie może mieć jakieś znaczenie? Mam utrudniony dostęp do jego tyłu, ale poza ekranem nie czuję, by było gdzieś większe ciepło. Przesłałem im znowu filmiki, przesłałem je także w mailu do supportu LG, bo choć rano przez telefon gość na infolinii powiedział, żeby sprawę załatwiać z serwisem to sprawa jest na tyle dziwna i mało spotykana (przynajmniej tak sądzę po przeczesaniu Internetu wczoraj i dziś), że uznałem, że im więcej ludzi w to postaram się zaangażować tym lepiej.

Przesyłam jeszcze filmik z dzisiaj, może ktoś z Was coś wymyśli, czego można by spróbować:

Kolejny update:

Serwis miał być wstępnie około piątku 11.01, ostatecznie byli dwa dni wcześniej. Przyjechali z nowym panelem i nową kartą sieciową. Ściągnęli telewizor, wymienili części, powiesili na nowo i podłączyli wszystko tak jak było. Całość trwała max 30 min,.Oczywiście zniknął problem prostokąta na środku ekranu, o którym pisałem wcześniej i wygląda na to, że jednak problem z zacinającym się interfejsem, gubieniem wifi i brakiem kursora po kilki godzinach użytkowania rzeczywiście był spowodowany problemem z kartą sieciową, po wymianie i dość intensywnym użytkowaniu TV przez weekend wszystko działało jak należy.

Jak coś nie działa tak jak powinno to nie ma co się zastanawiać i spędzać kupę czasu na szukaniu rozwiązania samemu, tak jak ja to robiłem, tylko póki jest gwarancja dać się zająć problemem odpowiednim ludziom.

Generalnie na + zarówno kontakt przez Infolinię LG jak i + za załatwienie sprawy przez Bielserwis z Bielska-Białej.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 13.01.2019 o 21:37, all15 napisał:

Jeżeli masz HBO go to warto obejrzeć Gre o Tron sezon 4 odcinek 9 bitwa w nocy od ok 20 minuty- na niej uwidaczniają się mocno defekty(dużo odcieni szarości). Jeżeli tam bedzie mocno widać niedociągnięcia panelu to bym zgłosił to do LG.

Zgłosiłem sprawę z poziomu konta LG online, gdzie mam zarejestrowany TV, opisując swój case i wysyłając zdjęcie.

Odpowiedź następująca:

Szanowny Panie, 

dziękujemy za kontakt z naszym działem. 

Po zapoznaniu się z przesłaną dokumentacją zdjęciową uprzejmie 
informujemy, iż przedmiotowy telewizor OLED65B7V jest sprawny techniczne i nie wykazuje nieprawidłowości w działaniu wynikających z wystąpienia wady tkwiącej w sprzedanym urządzeniu. Pragnę wyjaśnić, iż zjawisko niejednorodności tła jest związane z procesem sterowania diodami organicznymi tworzącymi obraz w przedmiotowym telewizorze. Objaw ten nie wpływa na jakość i niezawodność działania produktu. 

Mamy nadzieję, że odpowiedź okazała się pomocna. W razie dodatkowych pytań zapraszamy do ponownego kontaktu. 

Z poważaniem, 
LG Electronics Polska.

Dzwonić do nich?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musiales im wyslac zdjecia slabo ukazujace ten blad. Jezeli Twoja matryca ma defekt ktory powoduje przeklamania kolorow itp to zadzwon i domagaj sie przyjazdu serwisanta z powodu niemozliwosci zrobienia zdjecia w jakosci ukazujacej problem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
To bardzo źle robiłeś, jak niby miała się wykonać kompensacja pixeli?

Wysłane z mojego ONEPLUS A5010 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej :)

Jestem tu nowy, a trafiłem z powodu zakupu LG C8 65 cali. Poczytałem trochę w tym temacie, a tym forum i trochę się pogubiłem... Jakie ustawienia mam wprowadzić w TV, aby zniwelować ewentualne wypalenie (albo opóźnić ten proces, ten TV będę pewnie mieć koło 4-5 lat, aktualny Samsung ma 3 lata i będę go właśnie sprzedawać - sprawny, ale zamarzył mi się OLED).
Czytałem coś o podświetleniu/jasności (to chyba nie to samo?) - jak ustawić, czy można ustawić osobne ustawienia do jasnego pomieszczenia/ciemnego, czy TV posiada jakiś czujnik światła? Jestem w temacie OLED'ów zielony, a nie chce by te 9100 wydane było na marne... Już zapłacone, a TV będzie jutro... Zacząłem się obawiać, że wypalenie u mnie nastąpi szybko, bo potrafię grać na konsoli przez 5-6 godzin (ale to raczej 1-2 dni w tygodniu), codziennie wieczorem netflix (ok. 3 godziny), i codziennie około 2-3 godziny TVN24 (w weekendy może być dłużej). Co radzicie? Nie chciałbym też, aby ekran był ciemny, lubię jasne ekrany, wiadomo pójdę na jakiś kompromis.

Proszę o konkretną pomoc, nie wyśmiewanie mojego wymysłu kupienia OLED'a, przemyślałem to porządnie, ale dzisiaj trafiłem na to forum i po przeczytaniu, jak szybko pojawiają się jakieś plamy, przestraszyłem się...

Bardzo proszę o jakieś wskazówki :)

Pozdrawiam!!!
Paweł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, Paweł Usinowicz napisał:

Proszę o konkretną pomoc, nie wyśmiewanie mojego wymysłu kupienia OLED'a, przemyślałem to porządnie, ale dzisiaj trafiłem na to forum i po przeczytaniu, jak szybko pojawiają się jakieś plamy, przestraszyłem się...

Niby przemyślałeś, a jednak nie do końca. Zadaj sobię choć odrobinę trudu i poczytaj wątki o oledach na forum lub recenzje tych telewizorów - nawet na tym portalu. Wszystko tam jest wyjaśnione. Podstawowe kwestie masz też wytłumaczone w instrukcji obsługi telewizora.

Odnośnie wypaleń mogę napisać Ci tylko, że ja bym się nie odważył kupować telewizora z matrycą OLED, który miałby służyć do oglądania jaskrawych, kolorowych pasków w stacjach informacyjnych przez tak wiele godzin w ciągu dnia. Moim zdaniem w Twoim przypadku wspomiane wypalenia są tylko kwestią czasu (zwłaszcza, że wspominasz o tym, że preferujesz wyższe podświetlenie matycy) i nie pomoże tutaj różnorodność odtwarzanych materiałów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, blablabla napisał:

Niby przemyślałeś, a jednak nie do końca. Zadaj sobię choć odrobinę trudu i poczytaj wątki o oledach na forum lub recenzje tych telewizorów - nawet na tym portalu. Wszystko tam jest wyjaśnione. Podstawowe kwestie masz też wytłumaczone w instrukcji obsługi telewizora.

Odnośnie wypaleń mogę napisać Ci tylko, że ja bym się nie odważył kupować telewizora z matrycą OLED, który miałby służyć do oglądania jaskrawych, kolorowych pasków w stacjach informacyjnych przez tak wiele godzin w ciągu dnia. Moim zdaniem w Twoim przypadku wspomiane wypalenia są tylko kwestią czasu (zwłaszcza, że wspominasz o tym, że preferujesz wyższe podświetlenie matycy) i nie pomoże tutaj różnorodność odtwarzanych materiałów.

Przejrzałem wiele stron, podobno te najnowsze modele mniej się wypalają, więc stwierdziłem, że to może jest już ten czas, a szary "czarny" w moim samsungu działa mi na nerwy (a nie był to tani TV), zresztą Smart TV to jakiś żart.... Poza tym, w TVN24 nie lecą cały czas paski, są też częste reklamy... Inne kanały (właściwie wszystkie) mają logo stacji... Musiałbym wgl nie oglądać TV w takim razie. To też nie jest tak, że TV jest włączony na TVN24 przez wiele godzin, czasami krócej, czasami dłużej, różnie to bywa, normalnie użytkowanie. TV oglądam w tygodniu właściwie dopiero po 17, zimą jest już ciemno, latem jasno, ale u mnie słońce świeci do 12, więc nie muszę ustawiać maksymalnych wartości jasności, aby było ok - tak mi się wydaje.

Ale TV już kupiony, a nie chciałbym go zwracać, dlatego napisałem tutaj. Czytałem ten wątek i już pogubiłem się, jak ustawić TV, aby było optymalnie i bezpiecznie, a chyba po to jest forum, aby zapytać i otrzymać odpowiedź (byłem pewien takiej właśnie odpowiedzi...)

Poza tym, to nie jest tak, że siedzę i oglądam przez 2-3 godziny TVN24. Robię to z przerwami, kilka razy dziennie, nie jest to czas ciągły. I nie jest to norma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Paweł zanim kupiłeś ten TV to trzeba było sobie zadać podstawowe pytanie: Co najczęściej oglądam? Bo jeśli 90 % materiały to zwykłe kanały informacyjne to moim zdaniem szkoda inwestować w OLED. Z kolei jeśli większość to materiały wysokiej jakości i HDR - to nabiera wtedy większego sensu. U mnie z 70 % czasu to Netflix lub Prime, HBO itd.. Reszta to konsola na zmianę z TV naziemną. Istotne jest na pewno to żebyś nie zostawiał TV na maksymalnej jasności na grze w trybie pauzy albo na kanale informacyjnym na zasadzie - niech sobie leci w tle a ja posprzątam całe mieszkanie... To na pewno sprzęt, który trzeba obsługiwać z głową i tyle.

Edytowane przez yagis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie codziennie dobry film na Netflixie wieczorem, czasami dwa filmy, albo kilka odcinków serialu, lubię też pograć na konsoli, i wiadomo obejrzeć TV, różne programy, informacyjne też. Ale myślę że najwiecej oglądam filmy i programy tv, informacyjne na samym końcu, ale zdarza się że częściej bo coś się wydarzy jak np ostatnio w Gdańsku. Ogólnie szukałem tv do filmów bo mam Netflixa i chciałem uzyskać efekt wow. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
U mnie codziennie dobry film na Netflixie wieczorem, czasami dwa filmy, albo kilka odcinków serialu, lubię też pograć na konsoli, i wiadomo obejrzeć TV, różne programy, informacyjne też. Ale myślę że najwiecej oglądam filmy i programy tv, informacyjne na samym końcu, ale zdarza się że częściej bo coś się wydarzy jak np ostatnio w Gdańsku. Ogólnie szukałem tv do filmów bo mam Netflixa i chciałem uzyskać efekt wow. 
Moim zdaniem Oled do Twojego użytkowania pasuje. Nie ma co przesadzać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, Paweł Usinowicz napisał:

gólnie szukałem tv do filmów bo mam Netflixa i chciałem uzyskać efekt wow. 

Szkoda tylko , że na Netflixie w dość dużej ilości treści znajduje się dość wyraźne ziarno(wiem, że to od sposobu kręcenia filmu ale czasami mi się wydaje, że go dodają chyba w postprodukcji żeby osiągnąć taki efekt) według mnie przez to ten efekt wow maleje , dla mnie osobiście najładniejszy obraz jest w filmikach 4k hdr na youtube tam to jest żyleta albo filmach 4k z odtwarzacza bluray.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, Paweł Usinowicz napisał:

Przejrzałem wiele stron, podobno te najnowsze modele mniej się wypalają, więc stwierdziłem, że to może jest już ten czas, a szary "czarny" w moim samsungu działa mi na nerwy (a nie był to tani TV), zresztą Smart TV to jakiś żart.... Poza tym, w TVN24 nie lecą cały czas paski, są też częste reklamy... Inne kanały (właściwie wszystkie) mają logo stacji... Musiałbym wgl nie oglądać TV w takim razie. To też nie jest tak, że TV jest włączony na TVN24 przez wiele godzin, czasami krócej, czasami dłużej, różnie to bywa, normalnie użytkowanie. TV oglądam w tygodniu właściwie dopiero po 17, zimą jest już ciemno, latem jasno, ale u mnie słońce świeci do 12, więc nie muszę ustawiać maksymalnych wartości jasności, aby było ok - tak mi się wydaje.

Ale TV już kupiony, a nie chciałbym go zwracać, dlatego napisałem tutaj. Czytałem ten wątek i już pogubiłem się, jak ustawić TV, aby było optymalnie i bezpiecznie, a chyba po to jest forum, aby zapytać i otrzymać odpowiedź (byłem pewien takiej właśnie odpowiedzi...)

Poza tym, to nie jest tak, że siedzę i oglądam przez 2-3 godziny TVN24. Robię to z przerwami, kilka razy dziennie, nie jest to czas ciągły. I nie jest to norma.

O proponowanych podstawowych ustawieniach możesz poczytać np. na stronach: 12, 27, 29, 30, 31, 38, 62, 76, 150.. (to nie żart).

A np ustawieniach True Motion: 38, 103, 142..

9 godzin temu, Paweł Usinowicz napisał:

Hej :)

Jestem tu nowy, a trafiłem z powodu zakupu LG C8 65 cali. Poczytałem trochę w tym temacie, a tym forum i trochę się pogubiłem... Jakie ustawienia mam wprowadzić w TV, aby zniwelować ewentualne wypalenie (albo opóźnić ten proces, ten TV będę pewnie mieć koło 4-5 lat, aktualny Samsung ma 3 lata i będę go właśnie sprzedawać - sprawny, ale zamarzył mi się OLED).
Czytałem coś o podświetleniu/jasności (to chyba nie to samo?) - jak ustawić, czy można ustawić osobne ustawienia do jasnego pomieszczenia/ciemnego, czy TV posiada jakiś czujnik światła? Jestem w temacie OLED'ów zielony, a nie chce by te 9100 wydane było na marne... Już zapłacone, a TV będzie jutro... Zacząłem się obawiać, że wypalenie u mnie nastąpi szybko, bo potrafię grać na konsoli przez 5-6 godzin (ale to raczej 1-2 dni w tygodniu), codziennie wieczorem netflix (ok. 3 godziny), i codziennie około 2-3 godziny TVN24 (w weekendy może być dłużej). Co radzicie? Nie chciałbym też, aby ekran był ciemny, lubię jasne ekrany, wiadomo pójdę na jakiś kompromis.

Bardzo proszę o jakieś wskazówki :)

Pozdrawiam!!!
Paweł

Aha, o radach odnośnie pierwszych godzin użytkowania było chyba tutaj: 142.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi