Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

Mam ustawione aktualnie 3840x2160 30Hz 4:2:0 10Bit i to działa z HDR.

Przy 3840x2160 60Hz mogę ustawić TYLKO 4:2:0 8Bit i tutaj nie idzie w Win10 włączyć HDR. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale nie uruchomisz HDR w 60hz przy 3840x2160. To limitacja specyfikacji HDMI. 60Hz lub 120Hz będzie działać tylko bez HDR. Dopiero HDMI 2.1 da możliwość HDR przy 60hz i wyżej.

Edytowane przez kKadajo
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
24 minuty temu, kKadajo napisał:

Ale nie uruchomisz HDR w 60hz przy 3840x2160

Chyba coś Ci się pokręciło. Uruchomisz. Z chromą 4:2:2 albo 4:2:0. 

@gret2013

Ja ostatnio zauważyłem że jak mieszasz w sterownikach nvidii w tych polach związanych z chromą i bitami, to później przełącznik w Windows nie działa. Zabugowane to jest. Najlepiej w sterowniku Nvidia zostawić to na auto, wtedy przełącznik HDR windowsa będzie działał. 

Natomiast, jeżeli działa Ci w 30Hz to ewidentny dowód na to, że coś masz z kablem nieteges. Ewentualnie HDMI Deep Color w ustwieniach TV nie włączyłeś na tym wejściu. To że na innym telewizorze rok temu działało nie dowodzi niczego. Przez ten czas kabel w szufladzie mogły nadgryźć np myszy :). 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, gret2013 napisał:

Ma ktoś podłączonego OLEDa do PC i udało mu się uzyskać 4k 60Hz HDR? U mnie nie chce to za cholerę działać albo 4k 60Hz albo 4k 30Hz HDR. Podłączam to kablem 10m ale próbowałem na kablu 5m i jest to samo. (na tym 5m kiedyś bez problemu podłączałem Samsunga KS7000 i uzyskiwałem HDR przy 4k 60Hz). 

Miałem to samo jakiś rok temu i myślałem , że to wina kabla ale chyba jakąś aktualizacja to naprawiła.  W tej chwili bez problemu na tym samym kablu 5m działa.  Najważniejsze to najnowsze aktualizację do win 10 i grafy  nie wiem jaką masz kartę graficzną ale w przypadku mojej Nvidii, ustawienia 3840x2160 60hz oraz ręcznie chroma  4.2.2 10bit (przy 4.4.4 jest tylko 8 bit z symulacją i właśnie chyba tylko 30hz ale nie jestem pewien) i koniecznie złącze hdmi w tv do , którego masz podłączony pc musi być otagowane np. jako konsola do gier (ja tak mam) jeśli ustawie jako pc to kolory są strasznie wyprane. Na chwilę obecną u mnie gry takie jak Forza horizon 4, Forza Motosport 7 ,Bf 1 ,Bf 5 beta oczywiście działaj rewelacyjnie w 4k hdr jedynie AC Origin nie ma szans zmusić do prawidłowego działania w HDR .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesteś pewien? Może pokręciłem coś z 120Hz... ?

52 minuty temu, gret2013 napisał:

Mam ustawione aktualnie 3840x2160 30Hz 4:2:0 10Bit i to działa z HDR.

Przy 3840x2160 60Hz mogę ustawić TYLKO 4:2:0 8Bit i tutaj nie idzie w Win10 włączyć HDR. 

Pamiętaj ze HDR potrzebuje 10bit koloru

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DeepColor mam włączone, Wejście HDMI otagowane jako PC. Karta 1080ti. Jeszcze dziś pokombinuje z ustawieniami. Ewentualnie podłączę PC kablem od PS4 Pro, który powinien to ogarnąć. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
26 minut temu, efel napisał:

Chyba coś Ci się pokręciło. Uruchomisz. Z chromą 4:2:2 albo 4:2:0. 

@gret2013

Ja ostatnio zauważyłem że jak mieszasz w sterownikach nvidii w tych polach związanych z chromą i bitami, to później przełącznik w Windows nie działa. Zabugowane to jest. Najlepiej w sterowniku Nvidia zostawić to na auto, wtedy przełącznik HDR windowsa będzie działał. 

Natomiast, jeżeli działa Ci w 30Hz to ewidentny dowód na to, że coś masz z kablem nieteges. Ewentualnie HDMI Deep Color w ustwieniach TV nie włączyłeś na tym wejściu. To że na innym telewizorze rok temu działało nie dowodzi niczego. Przez ten czas kabel w szufladzie mogły nadgryźć np myszy :). 

Ale jeśli zostawisz ustawienia Nvidii na auto to wtedy nie masz palety 10 bit tylko 8 bit z symulacją a hdr działa również przy chroma 4.4.4 tylko wtedy nie możesz wybrać 10 bitowej palety , jest dostępna tylko 8 bit z symulacją no i jak powiedziałem wcześniej ale nie jestem pewien a sprawdzić w tej chwili nie mam możliwości czy jest dostępne 60 hz .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Przed chwilą, meksykanin napisał:

Ale jeśli zostawisz ustawienia Nvidii na auto to wtedy nie masz palety 10 bit tylko 8 bit z symulacją a hdr działa również przy chroma 4.4.4 tylko wtedy nie możesz wybrać 10 bitowej palety , jest dostępna tylko 8 bit z symulacją no i jak powiedziałem wcześniej ale nie jestem pewien a sprawdzić w tej chwili nie mam możliwości czy jest dostępne 60 hz .

W teorii masz rację. Ale co jeżeli przełacznik HDR w Windows przestawia również ilość bitów w sterowniku kartyi ustawia sam odpowiednią chromę? A tak się chyba dzieje, bo nie raz tam ustawiłem konkretną wartość np 4:2:0 i po pewnym czasie i wachlowaniu HDRem w Windows zauważyłem że 'coś' mi zmieniło chromę na 4:2:2. Być może tak samo się dzieje z ilością bitów.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, gret2013 napisał:

DeepColor mam włączone, Wejście HDMI otagowane jako PC. Karta 1080ti. Jeszcze dziś pokombinuje z ustawieniami. Ewentualnie podłączę PC kablem od PS4 Pro, który powinien to ogarnąć. 

Mam taką samą kartę i jak wcześniej napisałem ustawienia 3840x2160 60hz i ręcznie chroma 4.2.2 10 bit przewód 5m ,wszystko smiga.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, gret2013 napisał:

Wejście HDMI otagowane jako PC.

Odtaguj to wejście jako PC. Nawet jeżeli zmusisz kable i ustawienia do poprawnego działania, to będziesz miał problemy z kolorami. W trybie PC matryca oled pracuje w trybie 8 bit. Jak jej dasz sygnał 10 bit to będziesz miał jesień średniowiecza.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, efel napisał:

W teorii masz rację. Ale co jeżeli przełacznik HDR w Windows przestawia również ilość bitów w sterowniku kartyi ustawia sam odpowiednią chromę? A tak się chyba dzieje, bo nie raz tam ustawiłem konkretną wartość np 4:2:0 i po pewnym czasie i wachlowaniu HDRem w Windows zauważyłem że 'coś' mi zmieniło chromę na 4:2:2. Być może tak samo się dzieje z ilością bitów.  

W ustawieniach ekranu w win10 masz, ale nie jestem teraz pewien taką zakładkę zaawansowane ustawienia ekranu czy coś takiego i tam pokazuje ci wszystkie informacje dotyczące aktualnego trybu wyświetlania i przy ustawieniach na auto zawsze jest tam tryb 8 bit z symulacja  a chroma juz nie pamiętam jaj będę w domu to sprawdzę. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, efel napisał:

Odtaguj to wejście jako PC. Nawet jeżeli zmusisz kable i ustawienia do poprawnego działania, to będziesz miał problemy z kolorami. W trybie PC matryca oled pracuje w trybie 8 bit. Jak jej dasz sygnał 10 bit to będziesz miał jesień średniowiecza.

No właśnie coś mi od razu nie pasowało z tymi kolorami. LOL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
24 minuty temu, efel napisał:

No też o tym wcześniej pisałem ja mam jako konsola,  przy ustawieniu jako pc kolory są wyprane jak smok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiecie może jak wygląda wymiana pilota na gwarancji? muszę go odesłać i czekać na nowy ? czy może pilot nie podlega gwarancji :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pilota masz 6 miesięcy gwarancji. Jeśli minęło już więcej musisz kupić nowy. Na szczęście LG handluje magicami. Cena MR650A to jakieś 150 zł. Testowałem w tym roku nowy pilot MR18BA i o dziwo działał z modelami 2017 ale kosztuje 200zl nowy.

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, efel napisał:

Bardzo proszę tak wyglądają parametry wyświetlania przy ustawieniach domyślnych Nvidia: 556356235_hdrauto.thumb.jpg.10f9ed1c9fc8cc7b39f7e9f12242bb92.jpg

Tak przy ręcznym chroma 4.2.2 10 bit:hdr.thumb.jpg.4712b01c770c0ab77de30aca24c48d1d.jpg

Tak przy ręcznym chroma 4.4.4 ale z palety dostępne jest tylko 8 bit:2077156222_hdr444.thumb.jpg.7a42934bbdab2688397efe900eaefa3e.jpg

Jak widać tylko przy 4.2.2 jest możliwość wyboru pełnej palety 10 bit , wszystkie tryby bez problemu obsługują 4k 60hz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lol dlaczego w moim poście są screenshoty, ja ich tam nie dodałem ?8a3fbac9eb69a4fa075e4c06071f4ef6.jpg

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, kKadajo napisał:

Na pilota masz 6 miesięcy gwarancji. Jeśli minęło już więcej musisz kupić nowy. Na szczęście LG handluje magicami. Cena MR650A to jakieś 150 zł. Testowałem w tym roku nowy pilot MR18BA i o dziwo działał z modelami 2017 ale kosztuje 200zl nowy.

Muszę wysłać do nich? jak to wygląda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz uderzyć bezpośrednio do serwisu LG jeśli masz na miejscu. Albo zanieść do sklepu w którym kupiłeś tv.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@meksykanin  Widocznie mam zbyt słaby kabel. U mnie jest 12Bit RGB i 30Hz.  Jakiekolwiek ustawienia dla 60Hz powodują brak sygnału w TV.

Edytowane przez gret2013

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, kKadajo napisał:

Na pilota masz 6 miesięcy gwarancji. Jeśli minęło już więcej musisz kupić nowy

Nie musi. Dziwne że pracownik media expertu tego nie wie i w błąd wprowadza. Dziwne tam macie szkolenia albo może ich brak po prostu. 

Pilota nie musi kupować nowego, bo oprócz gwarancji producenta istnieje w Polsce rękojmia, a na nią już mamy 2 lata. Obowiązuje również na wszelkie akcesoria do tv. Tak więc również na pilot jest 2 lata gwarancji z tytułu rękojmi realizowanej przez sprzedawcę.

• Lubię 1
  • Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, gret2013 napisał:

@meksykanin  Widocznie mam zbyt słaby kabel. U mnie jest 12Bit RGB i 30Hz.  Jakiekolwiek ustawienia dla 60Hz powodują brak sygnału w TV.

W takiej sytuacji faktycznie musi być słabej jakości przewód, a  miałeś sprawdzić przewód od prosiaka na nim powinno być ok .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, meksykanin napisał:

W takiej sytuacji faktycznie musi być słabej jakości przewód, a  miałeś sprawdzić przewód od prosiaka na nim powinno być ok .

Sprawdzę w wolnej chwili, muszę do tego przenosić kompa a mi się nie chce wszystkie odłączać :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi