Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

A ja się tak zastanawiam... Czy domyślny wygaszacz ekranu powoduje powidoki/ wypalenia jeśli się go zostawi na dłuższy czas? Bo teoretycznie on się zapętla i sam się zastanawiam, czy mu to szkodzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Johnnyjonjc napisał:

A ja się tak zastanawiam... Czy domyślny wygaszacz ekranu powoduje powidoki/ wypalenia jeśli się go zostawi na dłuższy czas? Bo teoretycznie on się zapętla i sam się zastanawiam, czy mu to szkodzi

To jest dynamiczny obraz przecież. Poza tym może być przesuwany z każdą pętla o kilka pikseli np. Bez obaw. Moim zdaniem nie ma najmniejszych szans na to by coś co ma chronić ekran mogło mu zaszkodzić ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te fajerwerki? Jak one mają zaszkodzić jak ciągle zmieniają pozycję. Pozatym jeśli wygaszacz będzie chodził dłużej niż 15 min. tv się wyłączy. To samo tyczy się obrazków przy braku sygnału tyle że tutaj tv wyłącza się sam po 5 min.

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, kKadajo napisał:

Te fajerwerki? Jak one mają zaszkodzić jak ciągle zmieniają pozycję. Pozatym jeśli wygaszacz będzie chodził dłużej niż 15 min. tv się wyłączy. To samo tyczy się obrazków przy braku sygnału tyle że tutaj tv wyłącza się sam po 5 min.

Mój tv się nie wyłącza po 15 min. Jeśli mówicie, że nie może się wypalić to ok :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może ktoś chciałby się dowiedzieć jak działa technologia OLED.

Jeszcze LCD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Matko boska, co tu się odjaniepawla??? Nie było mnie tu dłuższy czas, wchodzę dzisiaj i kolejna epopeja kolegi @fuze. Wtórują mu oczywiście osoby, które oleda nie miały, nie mają i nie będą mieć, ale ta sytuacja jest dla nich na rękę z wiadomych powodów. Jak kiedyś napisałem po paru jego postach, że on ma nerwicę i żeby odpuścił sobie oleda to oczywiście głosy oburzenia. Od tego czasu:

• Kupił oleda, który wyświetlał żółtą trawę zamiast zielonej (tu zgoda bo dał fotki). Kilka stron narzekania. 
  • Uraczył nas 30 stronicową opowieścią o tym jak go zwracał i jaki miał problem z kurierem
  • Kupił następnego oleda który ponoć wyświetla różowy śnieg i nie można się w nim przeglądać jak w lustrze. Poprosiłem go o zdjęcia, to odpisał tak:
Dnia 20.07.2018 o 20:49, fuze napisał:

Jutro wrzucę, teraz jestem poza domem. Postaram się też wrzucić zdjęcie pofalowanej matrycy, jeśli uda się tak wykadrować zdjęcie by nie pokazać za dużo salonu (co może być ciężkie, bo pofalowanie widać na zniekształconych odbiciach).

Minęły 3 tyg, zdjęć oczywiście nie dał. Tłumaczył się że ma stary telefon, że nie udało mu się zrobić fotki na której wady wyraźnie widać. A może ich po prostu nie ma? Za to dostaliśmy kolejne 30 stron jego narzekań i frustracji. Rozumiem, że można być w podobnej sytuacji rozgoryczonym i trzeba gdzieś dać upust emocjom. Ale jakim trzeba być człowiekiem, żeby metodycznie przez kilkanaście stron pisać rozbudowane posty kipiące od frustracji i zahaczajace już swoim poziomem o hejt? Co będzie dalej? Kolejne 30 stron jak osobiście zwracał oleda w sklepie ale nie chcieli mu go przyjąć? Liczę na to, że w końcu odzyska kasę i kupi jakiegoś LCD i przeniesie się w inne rejony forum. Mam nadzieję że w przeciwieństwie do innych posiadaczy LCD którzy się tu uzewnętrzniają będzie się udzielał w dziale LCD równie gorliwie co tu. 

Sorry za oftop i wycieczki personalne, ale tu się przez takie osoby zrobił taki śmietnik, że tego wątku już się praktycznie nie da czytać. I tak wiem, wiem, tym postem też śmiecę.

• Plusik 8
  • Lubię 2
  • Haha 1
  • Zmieszany 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz ciekawie jest w wątku LG c8.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

• Haha 1
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pojawił mi się ciemniejszy poziomy pas przy dolnej krawędzi ekranu (na górnej chyba też był, ale zniknął). Prawdopodobnie po długim oglądaniu przyciętego serialu na Netflixie. Samo przejdzie przy normalnym używaniu, trzeba wymusić odświeżenie matrycy czy już tak zostanie i nadaje się na serwis?

20180807_004336.jpg

20180807_004349.jpg

Edytowane przez janq11
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zostaw niech tv wykona kilka kompensacji tych co 4H automatycznie. Daj znać czy się poprawi. Długo oglądałeś ? Dosyć mocno widoczny ten pasek.

• Plusik 1
  • Zmieszany 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie sporo od 2 tygodni i nic takiego nie widziałem nawet po calodniowej sesji w weekend. Teraz nie włączałem TV od kilku dni i zastałem to co na zdjęciach...włączyłem na kilkadziesiąt minut dema w 4k na YouTube, ale powidok nadal był widoczny. 

Zrobiłem czyszczenie 1h i jest wszystko w porządku. Czy to jedno godzinne czyszczenie może zaszkodzić matrycy? Czytałem, że pionowy banding może się  zwiększyć, ale nie stwierdziłem tego póki co. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten poziomy pas to wyglada jak powidok po wyświetlaniu czegoś jasnego a nie po poziomych pasach przeciętego obrazu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie przypominam sobie oglądania materiału z białymi pasami. Od kilku dni TV praktycznie nie był włączany a wcześniej jak wspomniałem nawet po calodniowej sesji z Netflixem i materiałami z pasami góra/dół było czysto. Co więcej ostatni materiał uruchamiany na TV zanim pojawiły się pasy był w pełnym formacie 16:9 i też nic nie było. 

Trochę mnie to poirytowało bo wychodzi na to, że będą się pojawiać notorycznie. Czytałem, że u innych znikały po kilku minutach działania TV, ale u mnie ani trochę nie zmalały po 30 minutach dem w 4k na YouTube dlatego nie wytrzymałem i zrobilem jedno godzinne czyszczenie i pomogło. 

Jak wspomniałem w poprzednim poście - czy to czyszczenie może zaszkodzić na dłuższą metę? 

• Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak. Takie czyszczenie matrycy mozna trochę porównać do toczenia tarcz hamulcowych w aucie. Na początek pomoże, jednak przy kilku kolejnych razach materiału moze zabraknąć i już nie będzie co toczyć. W aucie wtedy wystarczy wymienić tarcze na nowe. A w oledzie hm chyba już tylko matryce na nową. Nawet producent nie zaleca włączania tego czyszczenia zbyt często.. nie bez powodu.

Edytowane przez Somebody101
  • Dzięki 1
  • Zmieszany 2
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepiej włączać raz na pół roku. Ktoś tak wcześniej zalecił. Trochę się dziwię ale skoro tak ma być to niech będzie. Ja nigdy nie oglądam filmów z pasami. Nie lubię. Zawsze wypełniam ekran.

• Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli OLED to TV specjalnej troski i poza pilnowaniem żeby nie wypalić logo stacji trzeba jeszcze włączyć wypełnienie ekranu, żeby nie porobiły się pasy? 

Poza tym gdzie LG wspomina w instrukcji obsługi o tym, żeby nie naduzywać czyszczenia? Jedyne co znalazłem to informację o tym, że jak zostaną powidoki po materiale 4:3 to tak ma być bo inne marki też tak mają i ogólnie "it's a feature, not bug". ?

Początkowy entuzjazm chyba mi zmalał po wywaleniu tych pasów bez powodu. Tak, uważam, że bez powodu bo do tej pory nie miał z tym problemu. 

• Plusik 1
  • Smutny 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OLED nie jest TV specjalnej troski. Od 2 lat intensywnie użytkuje 65E6V, gram PS4Pro/XBOX, oglądam filmy UHD, netflix a moja dziewczyna tv naziemną i brak u mnie powidoków, pasów.

Natomiast żeby nie było za miło mam winiety na obu stronach TV ale to i tak nic w porównaniu do innych problemów kolegów. Na forach wypowiada się dziesiątki sfrustrowanych osób a tysiące innych cieszą się po prostu TV.

• Lubię 1
  • Zmieszany 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeczytałem instrukcję obsługi od A do Z i nie ma słowa o nadużywaniu opcji odświeżania pikseli. Ani w instrukcji obsługi, ani w karcie gwarancyjnej ani w żadnej innej makulaturze, która jest dołączona do telewizora. Proszę mi pokazać, zacytować konkretny fragment - może nie umiem czytać i jeśli tka to biję się w pierś. :) 

Na ostatniej stronie pod punktem "nieprawidłowy obraz" jest jedynie":

- Wyświetlanie przez długi czas nieruchomego obrazu może powodować pojawienie się na ekranie pozostałości nieruchomego obrazu. Dlatego należy unikać wyświetlania przez dłuższy czas nieruchomowego obrazu na ekranie telewizora.

- W przypadku włączonej funkcji Odświeżanie pikseli moga wyświetlać się poziome linie. Jest to zjawisko normalne.

Swoją droga czytałem na forum, że w żadnym wypadku nie można czyścić matrycy wilgotną ściereczką. Instrukcja mówi co innego - można.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To znaczy, że nie czytałeś, bo akurat na temat wilgotnej ściereczki była mowa, i było pisane, że można. Nie powinno się tego robić wszelkiego rodzaju płynami, mokrą ścierką. Wilgotna lub najlepiej sucha ściereczka jest jak najbardziej ok. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

https://hdtvpolska.com/forum/topic/39529-lg-oled-b7-oled55b7v-test-modelu-2017-z-ultra-hd-i-hdr/?do=findComment&comment=449140 

Nie jest to istotne :) - odnosiłem się do różnych teorii rożnych użytkowników np. wyżej wspominanego czyszczenia ręcznego co pół roku bo ktoś tak zalecił. Kto? Gdzie mogę przeczytać oficjalnego stanowisko producenta na ten temat? W instrukcji nie mogę znaleźć, może moja jest wybrakowana? TV produkcji maj 2018. 

P.S. Przypomniałem sobie co oglądałem zanim pojawiły się pasy. Otóż był to 3 sezon El Chapo. Wysokość tych pasków się zgadza, więc może to wina materiału i te pasy nie do końca były czarne przez co piksele nie były zupełnie wyłączone i zrobił się powidok? Większość materiałów na Netflixie jest przycięta i pierwszy raz mi się to zdarzyło.

Edytowane przez janq11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
56 minut temu, janq11 napisał:

Przeczytałem instrukcję obsługi od A do Z i nie ma słowa o nadużywaniu opcji odświeżania pikseli. Ani w instrukcji obsługi, ani w karcie gwarancyjnej ani w żadnej innej makulaturze, która jest dołączona do telewizora. Proszę mi pokazać, zacytować konkretny fragment - może nie umiem czytać i jeśli tka to biję się w pierś. :) 

Na ostatniej stronie pod punktem "nieprawidłowy obraz" jest jedynie":

- Wyświetlanie przez długi czas nieruchomego obrazu może powodować pojawienie się na ekranie pozostałości nieruchomego obrazu. Dlatego należy unikać wyświetlania przez dłuższy czas nieruchomowego obrazu na ekranie telewizora.

- W przypadku włączonej funkcji Odświeżanie pikseli moga wyświetlać się poziome linie. Jest to zjawisko normalne.

Swoją droga czytałem na forum, że w żadnym wypadku nie można czyścić matrycy wilgotną ściereczką. Instrukcja mówi co innego - można.

O częstotliwości odświeżania pixeli nie ma mowy w instrukcji tak jak sam zauważyłeś. Wspominałem o tej funkcji w oparciu o instrukcje do oledów sony. W każdym razie ta funkcja przydaje się właśnie w razie problemów z obrazem. Ja też miałem raz sytuację że włączam tv i pojawił się pionowy pasek po lewej stronie. Dodam że stało się to po roku użytkowania. Wtedy użyłem funkcji odświeżania pixeli i problem znikną. Bywało też tak, że czasem przez praktycznie miesiąc leciały tylko i wyłącznie filmy z pasami góra-dół ale problemów żadnych z matrycą nie było. 

• Plusik 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, STELVIO napisał:

Najlepiej włączać raz na pół roku. Ktoś tak wcześniej zalecił. Trochę się dziwię ale skoro tak ma być to niech będzie. Ja nigdy nie oglądam filmów z pasami. Nie lubię. Zawsze wypełniam ekran.

Ale wiesz że takie powiększanie obcina ci sporo ekranu z lewej i prawej, coś za coś

Edytowane przez Mario Mario

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, janq11 napisał:

https://hdtvpolska.com/forum/topic/39529-lg-oled-b7-oled55b7v-test-modelu-2017-z-ultra-hd-i-hdr/?do=findComment&comment=449140 

Nie jest to istotne :) - odnosiłem się do różnych teorii rożnych użytkowników np. wyżej wspominanego czyszczenia ręcznego co pół roku bo ktoś tak zalecił. Kto? Gdzie mogę przeczytać oficjalnego stanowisko producenta na ten temat? W instrukcji nie mogę znaleźć, może moja jest wybrakowana? TV produkcji maj 2018. 

P.S. Przypomniałem sobie co oglądałem zanim pojawiły się pasy. Otóż był to 3 sezon El Chapo. Wysokość tych pasków się zgadza, więc może to wina materiału i te pasy nie do końca były czarne przez co piksele nie były zupełnie wyłączone i zrobił się powidok? Większość materiałów na Netflixie jest przycięta i pierwszy raz mi się to zdarzyło.

Akurat El Chapo nie ma tak szerokich pasów (jeśli w ogóle można mówić o pasach w tym serialu) i są czarne jak smoła. Skłaniałbym się ku temu, co napisał @maxkorzen, iż jest to pozostałość po jakiś programach informacyjnych. Sam oglądam filmy praktycznie z odtwarzacza, gdzie psy u góry i na dole są na porządku dziennym, ale nie zdarzyło mi się jeszcze, żeby taki ślad pozostał. Ok, może mało oglądam?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie oglądam kablówki ani naziemnej, więc to niemożliwe. :) Pasy w El Chapo wysokością pasują do tych, które na zdjęciach widać - dość niskie w porównaniu np. do Okja i były odbite po całej długość matrycy na górze i dole.

Edytowane przez janq11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ale wiesz że takie powiększanie obcina ci sporo ekranu z lewej i prawej, coś za coś
Liczę się z tym. Ale nie jest to tak dużo wcale. Nie raz tylko nie widzę całych napisów objaśniających dane miejsce czy sytuację w filmie. Ale masz rację.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdziłem wieczorem i jednak banding się zwiększył po tym 1h czyszczeniu. 3 pionowe pasy, które dotychczas były czasami widoczne teraz są "czasem bardziej" widoczne. Chyba, że się bardziej nakręciłem i Wy też widzicie banding np. na ujęciu w Black Mirror S04E02 48:08 - 48:18? 

Reasumując - nie oglądać przyciętych materiałów na Netflixie bo porobią się powidoki a jak już się pojawią to nie robić jedno godzinnego czyszczenia matrycy bo zwiększy się banding. To ja się pytam - co wolno a czego nie wolno!? Czy mój sposób korzystania odbiega od wszelakich norm i wykracza poza możliwości OLED? Mniej mnie denerwował tani LCD za 2500zł bo przynajmniej działał na tyle na ile kosztował. Część użytkowników chyba mi nie wierzy, że poziome pasy na górze/dole ekranu to wynik oglądania seriali na Netflixie a nie kanałów informacyjnych bo takich nie oglądam...

Jest póki co po jednej automatycznej kompensacji po 4h i teraz włączyłem TV na 2h z kolorowymi demami na YT, żeby zrobiła się druga. Następnie zobaczę czy banding wraca do poziomu akceptowalnego. Czy to nie jest żałosne? Uruchamianie telewizora tylko po to, żeby działał sam sobie i zrobił "mniej szkodliwą" kompensację matrycy!

Chyba odwiozę ten telewizor do Media Markt i kupię QLED... ?

20180807_205901.jpg

20180807_210011.jpg

20180807_220539.jpg

Edytowane przez janq11
  • Plusik 1
  • Dzięki 1
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi