Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

Twoim ostatnim zdaniem sam sobie odpowiedziałeś na ,,robienie,, testów w sklepie na nie wiadomo jakich ustawieniach, podejrzewam że w tym sklepowym wystarczylo zmniejszyć gamę , a ustawień i innych możliwości jest jeszcze dużo

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 minut temu, db4 napisał:

Co do czerni w Oled w dzień to potwierdzam, że są czarne plamy. Pisałem już o tym wcześniej. Wczoraj długo w sklepie oglądałem różne tv i nie pasuje mi ta czerń w oledach. Nie wiem jak wygląda to po kalibracji, czy przy oglądaniu w dzień, ale mam wrażenie, że oled jak złapie kawałek ciemnej treści na ekranie to zaraz jest czarna plama. Z detalami w ciemnych scenach też jest moim zdanie słabo. 

To zależy od trybu w jakim pracował ekran. Jeśli było to demo HDR to jest zupełnie normalne że szczegóły w czerniach nie będą widoczne w jasnym sklepowy świetle. Zupełnie inaczej będzie wieczorem, najlepiej w ciemnym pokoju. Panasonic w swoich odtwarzaczach UHD dokłada np funkcje która modyfikuje chyba gamme właśnie. W każdym razie zwiększa jasność ciemnych obszarów w trybie HDR tak, by szczegóły były lepiej widoczne gdy oglądasz za dnia. Z tym problemem można sobie też poradzić modyfikując jasność lub gamme w samym telewizorze. Najlepszym rozwiązaniem będzie oczywiście kalibracja. Maciej Koper wspominał wielokrotnie, że ze szczegółami w czerniach nie ma problemów. Można skalibrować dwa osobne tryby do oglądania w dzień i w nocy. W obu tych trybach gamma będzie inna.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, widoczne nie były na oledach, ale na tych samych demach szczegóły w cieniach na Sony xf były widoczne. Jaką mam gwarancję, że będzie ok w domu? Będę musiał dokupić jeszcze kalibrację? Trochę to bez sensu, ja swojej plazmy nie kalibrowałem żeby nie mieć czarnych plam. Obawiam się , że bez wizyty u kogoś i obejrzenia oleda w akcji nie kupię takiego tv, bo inaczej to wiara na słowo, że będzie dobrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W domu wielu osobom wydaje sie że jest wszystko ok z prostego powodu - w domu już nie ma porównania z telewizorem obok i nie wiesz gdzie szczegóły powinny być jeszcze widoczne. Dlatego w sklepie właśnie tego typu porownania są najbardziej wiarygodne. Możesz przecież poprosić sprzedawcę o piloty i sprawdzić ustawienia poszczególnych modeli. Jednak wiele to nie zmieni - szczegółowość w ciemnych partiach oled ma po prostu kiepska. Dlatego jak dobrze zauważyłeś na demach z lg wszystko jest bardzo kontrastowe i ma bic po oczach przede wszystkim wszechobecna czerń.

• Plusik 2
  • Zmieszany 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

db4

Na LCD detale widziałeś bo TV nie potrafił wyświetlić prawidłowo czarnego koloru i tam po prostu wszystko świeci wiec oczywiste jest za razem z tym będziesz widział tez te detale ktorych w tych samych warunkach nie mogłeś dostrzec na oledzie, dużą role tutaj tez odgrywa polaryzator lub jego brak. Wystarczyło poprosić o pilota do oleda i obniżyć gammę lub podnieść jasność obrazu i zbliżyć się do tego co widziałeś właśnie na LCD, magicznie nagle by się pojawiły detale. To nie jest problem telewizora a zbyt jasnego pomieszczenia do ustawień jakie w nim były zastosowane. Pisałeś ze jaki masz model plazmy ? Możesz zrobić bardzo prosty test. Zostaw plazmę na tych ustawieniach które zawsze używasz, odpal coś co ma dużo czerni w obrazie, zapal wszystkie światła w pokoju i odsłon okno. Widzisz detale w czerni ?

Somebody101
już wielokrotnie było o tym pisane i przestań wprowadzać ludzi w błąd.

Edytowane przez kKadajo
  • Plusik 1
  • Lubię 1
  • Zmieszany 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, db4 napisał:

Tak, widoczne nie były na oledach, ale na tych samych demach szczegóły w cieniach na Sony xf były widoczne. Jaką mam gwarancję, że będzie ok w domu? Będę musiał dokupić jeszcze kalibrację? Trochę to bez sensu, ja swojej plazmy nie kalibrowałem żeby nie mieć czarnych plam. Obawiam się , że bez wizyty u kogoś i obejrzenia oleda w akcji nie kupię takiego tv, bo inaczej to wiara na słowo, że będzie dobrze.

Mógłbyś jedynie pobawić się w sklepie ustawieniami i sam sprawdzić czy uda Ci się osiągnąć podobny efekt jak na wspomnianym LCD. Nie powinno to być większym problemem. Tak jak wspominałem wyżej, wystarczy zwiększyć nieco jasność lub zmienić gamme na 2.2 lub 1.9 i okolice czerni będą rozjaśnione. Jeśli chodzi natomiast o treści HDR to tam modyfikacja gamma nie jest możliwa. Więc zostaje pobawić się jasnością. HDR jest generalnie do oglądania w nocy. Wspomniałeś też o tym że jasny obiekt ma na ekranie poświate. Jest to normalne bo występuje delikatne rozproszenie światła na powierzchni matrycy. Stąd to złudzenie. Widoczne głównie z niewielkiej odległości od ekranu, jeśli jasny obiekt jest względnie duży i sąsiaduje z czernią. W praktyce, np w filamach ten efekt nie występuje. Np sceny kosmosu z gwiazdami. Polecam seans np z filmem Grawitacja :)

Edytowane przez Damiano85
  • Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, Somebody101 napisał:

W domu wielu osobom wydaje sie że jest wszystko ok z prostego powodu - w domu już nie ma porównania z telewizorem obok i nie wiesz gdzie szczegóły powinny być jeszcze widoczne. Dlatego w sklepie właśnie tego typu porownania są najbardziej wiarygodne. Możesz przecież poprosić sprzedawcę o piloty i sprawdzić ustawienia poszczególnych modeli. Jednak wiele to nie zmieni - szczegółowość w ciemnych partiach oled ma po prostu kiepska. Dlatego jak dobrze zauważyłeś na demach z lg wszystko jest bardzo kontrastowe i ma bic po oczach przede wszystkim wszechobecna czerń.

Hahaha chłopie jak ty się pogrążasz tymi tekstami... ?

• Zmieszany 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, db4 napisał:

Oczywiście że tak, Twoja kasa i najważniejsze żebyś Ty był zadowolony z obrazu. Nie rozumiem jednak zarzutów do oledów o czerń, która jest ... czarna. Przecież jak wchodzisz do ciemnego pokoju czy piwnicy też wszystko jest czarne, oled daje ci więc obraz bardziej zbliżony do rzeczywistości niż jakikolwiek lcd

• Plusik 2
  • Lubię 1
  • Zmieszany 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam ,że zapytam. Jest tu ktoś kto w ogóle monitoruje ten temat forum,,chociażby pod kontem wpisów zgodnych z "tytułem" ,zrobiliście z tego tematu totalny SYF!!! Proste odnalezienie czegokolwiek ,jakiejkolwiek informacji ,odpowiedzi na pytanie dotyczące modelu tv graniczy z cudem, trzeba przebrnąć  przez wasze kompletnie nic nie wnoszące do tematu wypociny,staje się tu już męczące.

Nie jesteście jeden z drugim zadowoleni z zakupu to -oddajcie,sprzedajcie,nie wiem, wywalcie przez okno,zróbcie cokolwiek by się go pozbyć.

Widzieliście  meczyk , scenkę z Marko Polo ,czy też graliście u kolegi-koleżanki na za[beeep]istym Panasie , Soniaczu, czy też przeza[beeep]istym Samim  zmień tv,i przenieś się do odpowiedniego tematu forum.

Załóżcie w końcu sobie jakiś osobny temat i tam się przekomarzajcie na wyższością jednej technologii na drugą.Układajcie posty po parę godzin, wynajdujcie zdjęcia z wszelkimi wadami jednych i drugich tv , przeszukujcie temat aby znaleźć co kto napisał kilkadziesiąt stron wcześniej tam je zamieszczajcie ciesząc się do monitora że komuś coś udowodniłeś i dopiekłeś.

BTW najfajniejsze jest to ,że najwięcej do powiedzenia na temat tego modelu maja osoby ,które prawdopodobnie nawet go w domu nie miały.

Pozdrawiam

Edytowane przez ksiadzDOBRODZIEJ
  • Plusik 8
  • Lubię 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kKadajo moja plazma st60. Z tą poświatą to mnie zrozumieliście, chodzi o to, że oled tej poświaty nie ma, a powinien mieć, jasne obrazy na tle ciemnych są powycinane. Robi to mega rozdzielczość, ale obraz przez to robi się plasticzany,  techniczny, nie jest to naturalne. Na demach oleda specjalnie były sceny kontrastowe, jasne, ciemne, te osławione gwiazdy, efektowne to jak mówiłem jest, ale nienaturalne, są słabe przejścia tonalne, ucinany jest kolor.

quledy samsunga z wygaszaniem strefowym tak robią, subiektywnie kontrast jest duży, ale żeby był to strefowe wygaszanie wycinana cześć detali. Oled nie wycina detalu, ale „ ucina kolor”, „widmo koloru”, nie wiem jak to inaczej opisać.

O wiele naturalniej wyglądał obraz na Sony Xf . Może być tak, że Oled miał ustawiony jakiś agresywny program obrazu, ale z drugiej strony ten Sony też pewnie nie był skalibrowany w trybie nocne kino:)

Efekt plazmy w oświetlonym pokoju znam, ale tu obraz szarzeje, ale nie ma ciemnych plam jak w oledzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To kwestia ustawienia, gdybyś zobaczył oleda Sony. On nawet na dynamicznych świetnie gra. Sony ma lepszą elektronikę stąd LCD zrobił na tobie pozytywne wrażenie, lepsza od LG. Ale w LG wystarczy wybrać tryb kino czy isf, nawet niekalibrowany żeby obraz wyglądał dobrze.

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@db4

Telewizory w sklepach masz poustawiane najczęściej w trybie sklepowym, który ma rozjechane wszystkie charakterystyki. Musiałbyś wziąć pilota do ręki, wyjść z trybu sklepowego, wybrać najlepszy tryb fabryczny (kino), pozmieniać w nim kilka parametrów i wrzucić własny materiał i dopiero wtedy możesz zacząć porównania. O szczegółach w cieniach pisał Maciej w recenzji, pisał też pod https://hdtvpolska.com/forum/topic/39529-lg-oled-b7-oled55b7v-test-modelu-2017-z-ultra-hd-i-hdr/?do=findComment&comment=411303 . Gdyby były problemy z ucinaniem szczegółów, to B7 nie dostałby tu referencji. Sam też miałem topową plazmę - Kuro - i na ten element na pewno nie mogę narzekać. Jeśli jednak oczekujesz trochę więcej, to możesz jeszcze przejrzeć OLEDy Panasonica i Sony.

• Lubię 1
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widziałem oleda Sony równocześnie. Oled Sony stoi na tle innych LCD Sony , ta sama historia co oled Lg, ta sama plamista czerń. Może to były dema HDR, nie wiem, jeżeli tak to dla mnie bez sensu to całe HDR :) Było takie demo na oled, zachód słońca na plaży, co z tego, że sam zachód słońca piękny, jak plaża czarna plama. Muszę podejść do mojego Mediaexpert z pendrive  i jakimś materiałem 1080p

Edytowane przez db4
  • Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To dema. Tak jak mówisz, podejdź z penem z jakimś normalnym materiałem tylko nie zapomnij zmienić trybu obrazu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie zerknąłem na to zdjęcia Macieja z grillem z testu b7, doskonale właśnie widać tam efekt o którym piszę, na oledzie grill świeci, ma kolor, tylko do pojemności, kształtu samego grila, pózniej ciemność, tak nie wyglada grill bo światło się z niego rozchodzi, lepiej to wygląda na tym LCD bo jest poświata. Maciej coś tłumaczył, że aparat inaczej łapał, ale moje oczy tak to widzą. Sam Maciej przyznał :)

"W przypadku nie-zerowej wartosci czerni standard musi zostać naciagnięty. Nawet podczas kalibracji, muszę zawsze dokładnie przemyśleć jaka strategia będzie najlepsza (na ile nagiąć normę). "

Czyli jak jest niezerowa wartość, coś wiecej niż smolista czerń i wyłączenie komórki, to oled to wytnie, wytnie tą informację o kolorze, który jest w obrazie. Stąd ten efekt wycięcia obrazu jak z czarnej kartki, bez przejścia totalnego.

Edytowane przez db4
  • Plusik 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie zerknąłem na to zdjęcia Macieja z grillem z testu b7, doskonale właśnie widać tam efekt o którym piszę, na oledzie grill świeci, ma kolor, tylko do pojemności, kształtu samego grila, pózniej ciemność, tak nie wyglada grill bo światło się z niego rozchodzi, lepiej to wygląda na tym LCD bo jest poświata. Maciej coś tłumaczył, że aparat inaczej łapał, ale moje oczy tak to widzą. Sam Maciej przyznał 

"W przypadku nie-zerowej wartosci czerni standard musi zostać naciagnięty. Nawet podczas kalibracji, muszę zawsze dokładnie przemyśleć jaka strategia będzie najlepsza (na ile nagiąć normę). "

Czyli jak jest niezerowa wartość, coś wiecej niż smolista czerń i wyłączenie komórki, to oled to wytnie, wytnie tą informację o kolorze, który jest w obrazie. Stąd ten efekt wycięcia obrazu jak z czarnej kartki, bez przejścia totalnego.

Najlepiej rozpalić sobie grilla nocą i zobacz czy w rzeczywistości oprócz żaru czy płomieni zobaczysz budowę grilla. Tak powiedzmy z 1,5m stań. Śmiem wątpić. LCD przełamuje. Ale niektórym to właśnie odpowiada. Rzecz gustu.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

• Haha 2
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To co piszesz Stelvio jest nielogiczne :) Ludzie nie po to rozpalali w ciemności pochodnię, żeby widzieć samą pochodnie jak na oledzie :) , rozpalalali ją po to żeby rozświetlić ciemność dookoła. Grill jakimś tam źródłem światła jest, pewnie niezby wielkim, ale nie na tyle niewielkim żeby nie potrafił rozświetlić tych kilku, kilkudziesięciu centymetrów obok siebie.

• Plusik 2
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, db4 napisał:

Źle interpretujesz. Nic nie wytnie. Po prostu detale bliskie czerni będą ciemniejsze niż na LCD, a aparat Macieja nie był w stanie wychwycić niższych poziomów luminancji. Przecież Maciej o tym pisał. I najpewniej to właśnie na OLEDzie wartość luminancji w takich ciemnych obszarach jest właściwa, a nie na LCD.

• Lubię 1
  • Zmieszany 2
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Subman, Maciej dokładnie pisał, że jak jest niezerowa wartość komórki oleda to musi podjąć  decyzję, czy włączyć komórkę, czy nie. Informacja jest,  bo wartość jest niezerowa, a wyłącza komórkę, stąd to hirurgiczne odcięcie jasnego obrazu od ciemnego tła. Dorabiasz teorię do oleda, że technologia oled jest lepsza od ludzkieg oka. Ok, Ty piszesz, że detale bliższe czerni są ciemniejsze, ja to odtwórcę i powiem, że detale bliższe jasności są jaśniejsze. 

• Plusik 2
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale czerń referencyjna nie koniecznie oznacza czern smolista czy zerowa. Tu chodzi o to że oled jest w stanie uzyskać wyższy kontrast statyczny. Serio wy nie macie pojęcia w temacie...

• Haha 2
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
To co piszesz Stelvio jest nielogiczne  Ludzie nie po to rozpalali w ciemności pochodnię, żeby widzieć samą pochodnie jak na oledzie  , rozpalalali ją po to żeby rozświetlić ciemność dookoła. Grill jakimś tam źródłem światła jest, pewnie niezby wielkim, ale nie na tyle niewielkim żeby nie potrafił rozświetlić tych kilku, kilkudziesięciu centymetrów obok siebie.
A może masz i rację. Nie będę się tutaj wymądrzać. Ja nie jestem od tego. Staram się opisywać realne rzeczy. Powiem jedno. Od dwóch miesięcy siedzę na Netflix. Tam jest dużo filmów i seriali z ciemnymi scenami. I widzę przejścia z czarnego do jasnego. Widzę ciemno szare jasno szare. Nie ma tak że coś świeci i nagle ciemna plama. Nie wiem jak to profesjonalnie wytłumaczyć. Ale także nie wiem czy tak było przed kalibracją bo wtedy Netflixa nie używałem.

Takie tam. Kolumbia nocą. Na zdjęciu z facetem widać za nim książki. Na żywo widać wszystkie dokładnie. Robione aparatem ten obraz zanika. Brakuje prawie dwóch półek. Więc z tymi zdjęciami tak nie dokońca bym wierzył.84180525a43ff4906cdab7f19ad4fe8c.jpg4203bea7dbfc92706e4cbadd6dc11985.jpg811bcdd6f4dea6aabe18c576f90dfcb8.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@db4

Światło to fala, źródło światła - "właściwe" (gwiazdy, ogień, żarówki itp) oraz odbite - czyli "świecące" powierzchnie mające zdolność odbicia światła.

Jak patrzysz w bezchmurnym niebie na księżyc to widzisz tylko jego światło, nie ma nigdzie "poświaty" czy czegokolwiek innego czego oczekujesz - bo światło nie ma się od czego odbić.

Zdjęcie grilla przywołane przez Ciebie - na zdjęciu po lewej stronie "świecą" zewnętrzne ścianki grilla. Może jeżeli byłyby rozgrzane do czerwoności albo ktoś postawił jakiś odbłyśnik przed grillem to tak, ale normalnie one mają swój kolor (który poprzez pojawienie się jasnego światła od ognia tuż obok będzie trudniej dostrzegalny). Światło odbite (jakieś elementy sceny oświetlone przez światło z grilla) są widoczne, ale moim zdaniem tylko tak, gdzie należy. Nie świeci nic "po sąsiedzku", tylko dla tego, że tuż obok jest źródło światła.

Tak jak napisałeś, ludzie po to palili pochodnie, żeby więcej widzieć. Ale jeżeli będziesz trzymał pochodnię w polu widzenia to osiągniesz odwrotny efekt - to będzie najwyraźniejsze źródło światła i reszty nie zobaczysz (chyba, że światło będzie miało się od czego odbić).

Twój punkt widzenia jest bardzo ciekawy, jeszcze się z takim nie spotkałem. Większość ludzi cechę technologii OLED pozwalającą obok siebie wyświetlić pixel czarny i nie-czarny traktuje jako zaletę (niedopowiedzenie - to inna jakość obrazu) a Twoim zdaniem jest to nienaturalne. 

Edytowane przez Plebann
  • Plusik 1
  • Lubię 1
  • Haha 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, ksiadzDOBRODZIEJ napisał:

.Nie jesteście jeden z drugim zadowoleni z zakupu to -oddajcie,sprzedajcie,nie wiem, wywalcie przez okno,zróbcie cokolwiek by się go .

BTW najfajniejsze jest to ,że najwięcej do powiedzenia na temat tego modelu maja osoby ,które prawdopodobnie nawet go w domu nie miały.

Pozdrawiam

Wiadomo że oledy mocno namieszały na rynku, ich sprzedaż stale rośnie, a gdzieś czytałem że sam samsung  w przeciągu roku stracił kilkadziesiąt procent na rynku sprzedazy telewizorów , i to jest pewnie powód. Nie mam nic przeciwko krytykowaniu o ile jest zgodne z prawdą !  jednak czytając wpisy wielbicieli lcd które są po prostu kłamliwe widać jak na dłoni że to brudna walka wynajętych trolli żeby obrzydzić produkt, takie mamy czasy, Black Mirror ??

11 godzin temu, ksiadzDOBRODZIEJ napisał:

??

Edytowane przez Mario Mario
  • Zmieszany 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba Black PR. Paradoks
"Once you go black you never go back" ?

• Plusik 1
  • Zmieszany 2
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 minut temu, Plebann napisał:

@db4

.

Tak jak napisałeś, ludzie po to palili pochodnie, żeby więcej widzieć. Ale jeżeli będziesz trzymał pochodnię w polu widzenia to osiągniesz odwrotny efekt - to będzie najwyraźniejsze źródło światła i reszty nie zobaczysz (chyba, że światło będzie miało się od czego odbić).

Trafiłeś w punkt, lepiej i prościej nie można tego wytłumaczyć, pozamiatane na amen

• Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi