Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem z ARC po HDMI. Kabel ( dobry ) podłączony z ampli i 2 wyjściem HDMI ARC w TV. Niestety nie mam sygnału w ampli wielokanałowego tylko stereo pomimo ,że np: w Netflix mam Dolby Atmos. Z dysku podpiętego pod TV rzucam demo w Atmos  ale na ampli tylko stereo?

Jak zobaczyć dysk sieciowy podpięty pod sambę z routerem? Tv widzi mi tylko kompa?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyłącz w tv Dolby Atmos i sprawdź ampli. Zobacz też w ustawieniach dzwieku tv czy przypadkiem nie masz ustawionego pcm.

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie bardzo. Jak wyłacze w ustawieniach dźwięku atmos to nie ma tej opcji w Netflix i dżwięk idzie 5.1. Jak wyłącze PCM i ustawię na Auto to podobna sytuacja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale w ampli nadal masz tylko stereo czy 5.1 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5.1 Dolby Digital na ampli. Może nie da się puścić wiecej jak 5.1 po ARC?

Edytowane przez syberka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisz model amplitunera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli wszytko działa prawidłowo. Po arc można jeszcze ewentualnie puścić stratny dolby atmos ze strumienia dolby digital+ ale amplituner musi to obsługiwać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, syberka napisał:

Jak zobaczyć dysk sieciowy podpięty pod sambę z routerem?

Chyba się nie da. Musisz uruchomić serwer DLNA na NASie, żeby zobaczyć pliki na telewizorze.

Ewentualnie jeśli to jakiś gotowiec (Synology, QNAP, itp.), to możesz próbować z dedykowanymi aplikacjami. Ja robiłem tak, że uruchamiałem Video Station na tablecie (mam Synology), wybierałem plik do odtworzenia i klikałem na "odtwarzacz zdalny" (którym był LG B7). Film startował automatycznie w domyślnej aplikacji multimedialnej na TV, a ja mogłem odłożyć tablet.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, od dwóch tygodni jestem szczęśliwym posiadaczem zeszłorocznego oleda 65 cali. Generalnie jestem zachwycony jakością obrazu i kolorów. Mam jedno zastrzeżenie, jak oglądam filmy z netfliksa (aplikacja telewizora), w którym jest dużo ciemnych scen, to w ciągu dnia praktycznie nic nie widać, większość telewizora jest czarna i odbija pomieszczenie. Próbowałem różne tryby, np. standardowy, oszczędzanie energi wyłączone, oświetlenie oled 100 - poziom czerni auto (nie mogę tego zmienić, jest nieedytowalne).

Czy ktoś ma jakieś rady co jeszcze można zrobić? Mam wrażenie, że jakby za dużo tam jest tego czarnego, może odcieni szarości jakby brakuje, bo że czarne się nie świeci to wiem i jest ok, ale żeby 75% ekranu była czarna? W jasnych scenach wygląda pięknie, nie widzę żadnych problemów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie czytales o tym przed zakupem? To niestety normalne, w ciemnych scenach w oledzie szczegółów nie uswiadczysz - większość rzeczy będzie już czarna. Możesz spróbować się jeszcze trochę pobawić gamma i jasnością, jednak nigdy nie osiągniesz takiego poziomu jak na LCD.

• Plusik 2
  • Haha 3
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, zywyz napisał:

Witam, od dwóch tygodni jestem szczęśliwym posiadaczem zeszłorocznego oleda 65 cali. Generalnie jestem zachwycony jakością obrazu i kolorów. Mam jedno zastrzeżenie, jak oglądam filmy z netfliksa (aplikacja telewizora), w którym jest dużo ciemnych scen, to w ciągu dnia praktycznie nic nie widać, większość telewizora jest czarna i odbija pomieszczenie. Próbowałem różne tryby, np. standardowy, oszczędzanie energi wyłączone, oświetlenie oled 100 - poziom czerni auto (nie mogę tego zmienić, jest nieedytowalne).

Czy ktoś ma jakieś rady co jeszcze można zrobić? Mam wrażenie, że jakby za dużo tam jest tego czarnego, może odcieni szarości jakby brakuje, bo że czarne się nie świeci to wiem i jest ok, ale żeby 75% ekranu była czarna? W jasnych scenach wygląda pięknie, nie widzę żadnych problemów.

To normalne ze przy dużym świetle zewnętrznym będziesz miał problem aby zobaczyć szczegóły w ciemnych scenach. Najlepsza na to rada to zmienić jasność samego obrazu od po prostu (ustaw sobie jeden tryb do oglądania w takich warunkach). I nie słuchaj tych głupot o tym ze na oledzie nie oświadczysz detali w ciemnych scenach. Ręce opadają jak się coś takiego czyta. Zresztą masz ten TV to wiesz jak gra a z reszty "głupich" komentarzy to możemy się razem pośmiać. :)

13 minut temu, Somebody101 napisał:

To nie czytales o tym przed zakupem? To niestety normalne, w ciemnych scenach w oledzie szczegółów nie uswiadczysz - większość rzeczy będzie już czarna. Możesz spróbować się jeszcze trochę pobawić gamma i jasnością, jednak nigdy nie osiągniesz takiego poziomu jak na LCD.

Jakiego poziomu LCD ?? Zdradzę ci pewien sekret, OLED'a można ustawić tak aby grał jak LCD ale LCD nie ustawisz tak aby grał jak OLED.

Edytowane przez kKadajo
  • Plusik 2
  • Lubię 3
  • Haha 1
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli ktoś dokładnie w tym wątku jeszcze się dziwi że czarne jest czarne albo ekran działa jak lustro to przepraszam ale śmiać mi się chcę. Ja i tak nie narzekam. Mogę zasłonić rolety. Po za tym po profesjonalnej kalibracji też jest różnica. Ogólnie na szczegółowość nie narzekam.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

• Plusik 2
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie. Bo przecież czarny nie powinien być czarny tylko szary prawda? Trzeba się z tego śmiać bo inaczej reagować na takie bzdury nie można ?

Edytowane przez kKadajo
  • Plusik 2
  • Lubię 1
  • Zmieszany 2
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Że czarny jest czarny to ja rozumiem i bardzo się z tego cieszę! :) Dziwi mnie jednak, że tak duża część ekranu wydaje się zupełnie czarna ;)

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zakładając ze masz prawidłowo ustawiony TV (jasność 50 lub 51) to wszystko jest jak najbardziej ok. :) Magia

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, syberka napisał:

W ustawieniach amplitunera: HDMI CEC na ON.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, zywyz napisał:

Że czarny jest czarny to ja rozumiem i bardzo się z tego cieszę! :) Dziwi mnie jednak, że tak duża część ekranu wydaje się zupełnie czarna ;)

Ustaw gammę na 2.2, oświetlenie OLED na 100. Jeśli wciąż jest zbyt ciemno to możesz ustawić kontrast dynaniczny na średni, tylko że wtedy już sztucznie zmieniasz obraz i generalnie nie jest to zalecane. A ciemne sceny w filmach w jasnych pomieszczeniach tak jak już to powiedział przedmówca tak właśnie wyglądają - takie sceny mająbardzo niską luminancję.

• Plusik 1
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można tez zmienić opcje "Poziom czerni" ale nie zawsze jest ona dostępna.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Somebody101 napisał:

czlowieku co ty bredzisz ,,,chyba obrazu oleda nie widziales ,mam od miesiaca 65c7v ,,,nie  ma szczegulow w czerni ?  zapraszam na seans  ,,,zobaczysz jak wyglada obraz  ,skonczysz pisac  takie bzdety,,,gdybym ci puscil  z  netflixa piratow z karaibow w ciemnych scenach tylko w ,,hd  ,,,zbieralbys  szczeke  z podlogi  pod  waunkiem  ze  znalazlbys  oczy  ktore tez by ci wypadly

• Plusik 2
  • Lubię 2
  • Zmieszany 3
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanko jak i gdzie w tym tv usuwa się aplikację oraz jak można wyczyścić dane aplikacji 

Edytowane przez mxmxm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, mxmxm napisał:

Mam pytanko jak i gdzie w tym tv usuwa się aplikację oraz jak można wyczyścić dane aplikacji 

• Dzięki 2
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, Somebody101 napisał:

Nie no stary , muszę to sobie wyciąć i będę wklejał zawsze jak ktoś zapyta o najgłupszy post na tym forum. Za takie opinie już ci nawet szajsung podziękuje za współpracę

• Plusik 3
  • Lubię 1
  • Zmieszany 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do czerni w Oled w dzień to potwierdzam, że są czarne plamy. Pisałem już o tym wcześniej. Wczoraj długo w sklepie oglądałem różne tv i nie pasuje mi ta czerń w oledach. Nie wiem jak wygląda to po kalibracji, czy przy oglądaniu w dzień, ale mam wrażenie, że oled jak złapie kawałek ciemnej treści na ekranie to zaraz jest czarna plama. Z detalami w ciemnych scenach też jest moim zdanie słabo. 

Dobre wrażenie na mnie wywarły LCD Sony, były xf i oczko niższy model, fajnie bo stały obok siebie i w tym samym czasie było zapuszczone to samo demo. Widać było, że xf jest lepszy wyraźnie. Leciało jakieś demo o niedźwiedziach 4k, na tym niższym sony futro niedźwiedzia zalewało się w plamę, na xf widać było, że są klaki włosy, lepsza rozdzielczość przez lepszy kontrast. Ciekaw jestem jak wypadają lepsze Sony 93 i 94.

Na tym samym demo na oledzie  B7 i oledzie Sony futro niedźwiedzia też nie było wyraźne, wpadało w ciemną plamę. 

Na b7 było też zapuszczone jakieś demo, które miało udowadniać jaka to nie jest czerń a oledzie, jasny obiekt na czarnym tle, butelka jąkaś. Nie no, wyglądało to efektownie bo jasny obiekt i odcięty kręska od czerni, wycięty, tylko dla mnie nie wygląda to nienaturalnie, jasny obiekt rozświetla trochę przestrzeń dookoła, jest od niego jakaś łuna. Chciałbym zobaczyć jakieś demo na oledzie w szarościach, czerniach, przejściach tonalnych bo te które są w necie i sklepach, kontrastowe mnie nie przekonują.

Piszę to jako posiadacz jednej z najlepszych plazm jakie wyprodukowano, osoba, która kiedyś by kijem LCD nie dotknęła. 

Taka jak napisałem, nie wiem jak oled wygląda warunkach domowych, po kalibracji, ale mnie ta technologia na razie nie przekonuje. 

• Plusik 2
  • Lubię 2
  • Haha 3
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi