Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

Ciekawe .... od kiedy YT nadaje w 5.1? U mnie ciagle stare stereo..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od jakiegoś czasu jest to możliwe i potwierdzam, na tym kanale te filmiki które obejrzałem mają AC3 5.1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, Pablo Dziekan napisał:

@kislawa

To nie było pytanie, tylko stwierdzenie i o tym pisałem. Nie mam nic do pytań, bo nikt nie jest alfą i omegą. Sam też zadaję pytania, bo często sam nie znam na nie odpowiedzi. 

Kislawa pytał a że akurat ostatnio dużo tego oglądałem więc sprawdziłem i mu odpowiedziałem, masz z tym jakiś problem? nic ci nic nie każde robić,  nie interesuje temat to nie czytaj i nie trać czasu swojego i innych pisząc durnowate komentarze . 

@kKadajo

No i wszystko się wyjaśniło,  handlujesz sprzętem LG więc zależy ci żeby ludzie nie sprawdzali i nie testowali sprzętu i masz  mniej problemów ze zwrotami. Zastanawia mnie jednak jedno , jakim cudem możesz sprawdzać nieograniczoną ilość telewizorów , sam tak napisałeś,  znaczy co ? otwierasz nowe żeby je sobie sprawdzić a potem sprzedajesz jako nówki nieśmigane?

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No no, wypraszam sobie :)

kikiego nikt nie przebije :D

Mario Mario

Nie, pracuje w sieci handlowej na dziale rtv i mam dostęp do sprzętu. Pisałem o tym parę razy na forum.

Edytowane przez kKadajo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Mario Mario napisał:

Kislawa pytał a że akurat ostatnio dużo tego oglądałem więc sprawdziłem i mu odpowiedziałem, masz z tym jakiś problem? nic ci nic nie każde robić,  nie interesuje temat to nie czytaj i nie trać czasu swojego i innych pisząc durnowate komentarze . 

@kKadajo

No i wszystko się wyjaśniło,  handlujesz sprzętem LG więc zależy ci żeby ludzie nie sprawdzali i nie testowali sprzętu i masz  mniej problemów ze zwrotami. Zastanawia mnie jednak jedno , jakim cudem możesz sprawdzać nieograniczoną ilość telewizorów , sam tak napisałeś,  znaczy co ? otwierasz nowe żeby je sobie sprawdzić a potem sprzedajesz jako nówki nieśmigane?

A co w tym moim zdaniu jest durnowatego wg. ciebie?? To, że stwierdziłem, iż nikt nie jest alfą i omegą, czy może to, że sam nie znam odpowiedzi na niektóre problemy i się pytam? Coś za bardzo jesteś spięty @Mario Mario, wyluzuj, wrzuć jakąś planszę, od razu ci się humorek poprawi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 godzin temu, kKadajo napisał:

Zgadzam się. Ludzie wydaliście kupę pieniędzy na te tv i zamiast cieszyć się obrazem to szukacie wad...

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

Znaczy wiesz ja mam inne zdanie, nastały czasy totalnej tandety w sprzętach rtv,agd. Wiem że jest miniaturyzacja ale kiedyś dbało się o każdy detal a nie tak jak teraz robione na ,,[beeep]'' ,postarzanie sprzętu aby popsuł się zaraz po gwarancji itp, bandingi itp. Takie ot moje zdanie na ten temat, dla przeciętnego kowalskiego 10tys. za tv to jest zawrotna cena to co się dziwisz że oczekujemy jakości. Z telefonami też tak jest jak i z resztą sprzętu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, Subman napisał:

Zapytaj się w MM czy będzie można wymienić na inny TV gdyby coś Ci się nie spodobało. Najważniejsze abyś sprawdził czy nie ma tzw. "zażółceń" na białej, 100% planszy. To można sprawdzić nawet w sklepie, tylko pytanie czy pozwolą otworzyć TV przed jego zakupem. Inne potencjalne usterki są zdecydowanie mniej znaczące, gdyż rzadko kiedy komuś przeszkadzają podczas normalnego oglądania.

Nie wiem czy wiesz, że sprzedawca ma na życzenie klienta obowiązek umożliwienia zapoznania się z kupowanym produktem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ten model ma czujnik światła ? nie mogę znaleźć ustawienia :(

11 godzin temu, janek123 napisał:

Witam.

Panowie (być może również Panie*) )dzisiaj zostanę posiadaczem tego cacka w wersji 55 b7, zakup w MM i mam pytanie bo łatwo go już nie było znaleźć w sklepach stacjonarnych więc szansa na dobrą sztukę spadła..., czy powinienem go rozpakować w sklepie przy sprzedawcy przed odbiorem i potestować u nich ? czy zrobić to na spokojnie w domu i jak by były jakieś wady to odbiorą od ręki i dadzą inny? chodzi mi czy to będzie już reklamacja po zakupie jak będzie stał u mnie w domu i będę się bujał po serwisach itp... , bo w sklepie po prostu go nie odbieram i czekam na następny.

Czy dobrze rozumuje czy to moja paranoja troszkę?

Jeśli kupiłeś w Media Markt lub Saturn przez www lub telefon z odbiorem w sklepie czy kurier masz 30 dni na zwrot lub wymianę. Ja nie otwierałem tv w sklepie tylko w domu i testuję :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro już o fetyszach to dwie godziny ogladania w 4:3 i różnica jest :D 

DD829DC4-079C-4179-9F3C-0865CE2027F9.jpeg

• Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, kKadajo napisał:

rozumiem że to fajne bo mamy czas ale z drugiej strony jak myślisz co się dzieje ze zwróconym sprzętem? Wraca sportem do obrotu i następny klient kupuje i dostaje używany produkt.

Doskonale wiem co się później dzieje ze zwróconym sprzętem, dlatego nawet wpis wcześniej zaznaczyłem, że w omawianej sprawie sklep (niesłusznie - tego zapomniałem dodać) ponosi odpowiedzialność za błędy producenta (bo to producent wypuścił wybrakowany towar) dostając używany produkt, który musi następnie jakoś sprzedać. Trudno się jednak dziwić konsumentowi, że zamiast nieraz bardzo długiej (i równie często przegranej) "walki" z serwisem (dla którego tylko naprawdę wyraźne wady nadają się do wymiany) wybiera prostszą i dużo wygodniejszą drogę, jaką jest odstąpienie od umowy. Kolejnych klientów "w łańcuszku" mi nie szkoda, bo widząc że kupowany przez nich produkt pochodzi ze zwrotu, też mogą go zwrócić żądając "nowego nowego".

Jeśli chodzi o gwarancję producentów to uwierz mi nie opcji żeby producent się wymigał od naprawy/wymiany jeśli wyraźnie widać że coś jest nie tak.

"Wyraźnie" to pojęcie względne. Jest jasne, że dla chcącego ciąć koszty serwisu tylko naprawdę ekstremalne przypadki będą wystarczająco "wyraźne", by usprawiedliwić naprawę/wymianę. Prześledziłem ten wątek dość uważnie i nie znalazłem chyba nikogo, komu serwis wymieniłby matrycę z uwagi na zafarby - każdy otrzymuje odpowiedź, że to "cecha technologii OLED". To samo z bandingiem. Martwe piksele też wymieniają dopiero od jakiejś wartości (która wynosi z tego co wiem aż 10). Jedynie z wypaleniami (póki co) LG nie robi żadnych problemów...

Także wiesz... Ty zostań przy normalnym użytkowaniu telewizora i ewentualnym kontakcie z serwisem gdy np. po miesiącu/dwóch dostrzeżesz jakąś wadę. Ja zostanę przy dokładnym sprawdzeniu TV zaraz po zakupie przy pomocy plansz testowych i odstąpieniu od umowy, gdyby z zakupioną sztuką było coś nie tak. I nie jestem "Januszem", który wypożycza sobie produkty, tylko wymagającym klientem który oczekuje jakości adekwatnej do wydanej kwoty. Kupuję topową technologię, oczekuje topowej jakości. Tym bardziej, że większość omawianych tu wad OLEDów nie wynika faktycznie z wad technologii, tylko niedokładnego i niechlujnego montażu...

Może nie za pierwszym razem się to uda ale walczymy do skutku.

Po co walczyć, tracić nerwy, czas, a czasem także pieniądze na walkę która niekoniecznie zakończy się dla nas pomyślnie, jeśli można spakować wybrakowany produkt, napisać oświadczenie o odstąpieniu od umowy i odesłać TV do sklepu?

I nawet nie zdajesz sobie sprawy z jak blachych powodów ludzie czasem chcą zwracać/serwisować produkt

Z tym się akurat zgadzam, ale za innych odpowiadać niestety nie mogę. Kilkanaście stron wcześniej wrzuciłem zdjęcie swojego pierwszego TV z (moim zdaniem) żółtym zafarbem po obu bokach. Mógłbyś rzucić na nie okiem i napisać czy jestem wg. Ciebie paranoikiem, który zawraca d* bez powodu? Wg. mnie zafarb był wyraźny i wyłapany podczas oglądania meczu, a nie na planszy testowej. Ale może faktycznie mam oczekiwania z kosmosu...

Jeśli chodzi o Philips'a to odradzam, z tego ci piszesz jesteś wymagającym użytkownikiem a lekko mulacy Android to najmniejszy problem tv tego producenta.

To taka bardzo "wstępna" myśl, nie podjąłem jeszcze na 100% decyzji o zwrocie obecnego telewizora. Ale gdybym to jednak zrobił, to mam 4 wyjścia: zostać bez TV, kupić Sony XF90 (po OLEDzie trochę by bolało), kupić Philipsa 873 albo trzeci raz postawić na B7v. Podobno do trzech razy sztuka... Mógłbyś napisać co (poza systemem - na to się godzę) jest "nie tak" z Philipsem? Z góry dzięki :) 

6 godzin temu, efel napisał:

To wrzuć fotkę tego kolorowego śniegu.

Jutro wrzucę, teraz jestem poza domem. Postaram się też wrzucić zdjęcie pofalowanej matrycy, jeśli uda się tak wykadrować zdjęcie by nie pokazać za dużo salonu (co może być ciężkie, bo pofalowanie widać na zniekształconych odbiciach).

5 godzin temu, efel napisał:

jeżeli Cię uraziłem to przepraszam. Jak możesz wrzuć fotkę planszy 100%.

Spokojnie, nie gniewam się :) Sam też parę razy (różnym osobom) się odgryzłem :) Fotki będą jutro.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
30 minut temu, kislawa napisał:

Ale to, co pokazujesz na zdjęciu to powidoki, których mechanizm działania jest zupełnie inny niż przy wypaleniach. Nikt jeszcze nie wysłał zdjęcia wypalonego OLEDa od pasów (a przynajmniej ja takiego przypadku nie znam). W teście wypalania OLED na rtings też nie widać najmniejszych nawet śladów wypalenia od czarnych pasów, które są bez przerwy wyświetlane na LB B6 już od ponad 6000 godzin. 

• Plusik 3
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, basterall napisał:

Nie wiem czy wiesz, że sprzedawca ma na życzenie klienta obowiązek umożliwienia zapoznania się z kupowanym produktem.

Dopiero jak za niego zapłacisz.

Jeśli chodzi o prezentacje, to właśnie po to w sklepach są wystawione TV :)

fuze

Philips ma duże problemy ze swoimi TV, zawieszanie się, powolne działanie, uruchamianie się bez powodu czy wyłączanie się podczas zwykłego użytkowania. Można poczytać o tych problemach w sieci jest dosyć sporo tego. Problemy z działań iem modłów CAM. Jak dodasz do tego jeszcze potencjalne problemy z androidem to Philips robi się mało atrakcyjny. Może zainwestuj w OLED'y najnowszej generacji czyli "8". Tam potencjalnie VB jest mniejszy, nie wiem jak z antyrefleksami, chodź tutaj Japończycy nie mieli z tym problemu chyba nigdy (ale głowy nie dam)

1 godzinę temu, kislawa napisał:

Moja 65 ma ciemniejszy pasek dokładnie w tym samym miejscu :D
Na szczęście nie widać go praktycznie wcale podczas normalnego oglądania.

Robione smartfonem więc sorry za jakość.3af2da2a82b6751d8e96b606e6b68474.jpg

Trochę lepsza jakość. Trochę 32a076b1cfa7b2e80b08c86d2cc38322.jpg

Edytowane przez kKadajo
  • Plusik 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, kislawa napisał:

w sumie jak byś to zdjęcie wyświetlał przez kilka h to może obraz by się zrobił bardziej jednorodny? :)

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, mxmxm napisał:

Czy ten model ma czujnik światła ? nie mogę znaleźć ustawienia 

To dobrze, zapomnij o nim ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, kKadajo napisał:

Może zainwestuj w OLED'y najnowszej generacji czyli "8". Tam potencjalnie VB jest mniejszy, nie wiem jak z antyrefleksami,

Co to VB? Vertical Banding? Jeśli tak, to w moim obecnym egzemplarzu praktycznie go nie ma, czyli są sztuki z serii 7 pozbawione tej wady. Mam jeden nieco ciemniejszy pasek jak u kislawy (nieco słabiej widoczny, swoją drogą w tym samym miejscu), ale poza tym ekran jest niemal idealnie jednorodny. VB to nie problem.

Modele z serii 8 kosztują minimum 5 tysięcy drożej. W cenie jednego 65B8 miałbym prawie dwa 65B7. W tej chwili zakup nowszego modelu w mojej ocenie nie ma sensu (na rozszerzonej obsłudze głosowej mi nie zależy). Lepiej szukać serii 7 bez zafarbów, fal na matrycy i z akceptowalną liczbą martwych pikseli.

Dzięki za opinię o Philipsie. Myślałem, że tylko funkcje smart kuleją, ale losowymi restartami i zwiechami mnie zmartwiłeś. Mógłbyś jeszcze napisać (wracając do LG) czy u Ciebie ekran jest gładki? U mnie pod ostrym kątem wyraźnie widać minimalne pofalowanie w dolnej części, a patrząc z przodu odbicia są mocno zniekształcone. W sklepach w moim mieście na ogół stoją modele 55 calowe, więc nie bardzo mam porównanie (te na ogół są idealnie płaskie - byłem, widziałem).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie też nie jest idealny, nawet Sony nie jest. Tak samo 65 są bardziej "krzywe" jeśli spojrzymy na TV z góry od boku. Moim zdaniem nie ma czym się przejmować. Pewnie taka cena za to że te tv są takie cienkie. Czytałem kiedyś że LG chciało zrobić jeszcze bardziej cienka obudowę ale było zbyt duże ryzyko że ekran się złamie.

https://www.youtube.com/channel/UCm45qFQQqhCf5E5aoUbfTeA

Kolejny świetny kanał.

Mission impossible , ready player one, die hard, Fury road.

Zaczynam bardzo chcieć HDR

• Plusik 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam w du.. te całe bandingi, przybarwienia itp itd. Każda technologia ma wady i zalety. Do moich potrzeb oled ma duzo więcej zalet niz wad. Niech każdy kupuje tv pod siebie. Ja się tam cieszę ze sa różne technologie, sporo producentów i każdy oferuje coś innego. Jest w czym wybierać, jest co porównywać. Jakby ktoś stworzyl idealny tv to każdy by go miał w domu i takie fora świeciły by pustkami, co ja bym wtedy czytał ???? ? wczoraj na seans filmowcy wpadl moj brat, w domu ma sony ex9005. Jak mu puscilem film "Pasażerowie" 4k hdr w calkowicie ciemnym pokoju to szczękę zbieral z paneli. Takiej głębi obrazu nie jest w stanie osiągnąć na swoim sony a ja miałem taaaaaakiego banana na ryju ;D Tak więc kupować pod swoje potrzeby tv i nie marudzic że jakaś technologia jest beeeeee..... pozdro :)

A tak na marginesie ma może ktos na zbyciu podstawkę do lg 55b7? Ale nie ta lukowata tylko prostokątna. Z checia odkupie bo mnie drażnią te łuki wychodzące przed tv a wieszać na ścianę nie chce. 

• Plusik 1
  • Lubię 5
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
56 minut temu, Piotr Kwolek napisał:

A ja mam w du.. te całe bandingi, przybarwienia itp itd. Każda technologia ma wady i zalety. 

Też mam w [beeep]ie ... bo ich nie mam, ty pewnie też ?, bo jakbyś miał zafarba jak niektórzy, np. murawa na boisku w kilku odcieniach zieleni to już tak wesoło byś się nie czuł . A szczerze ten wątek naprawdę jest pomocny i wiele wyjaśnia takim amatorom sprzętu tv jak ja, wiem twraz co i jak sprawdzać i jestem świadomy tego co kupiłem, jak pewnie większość która od 20lat siedzieła wyłącznie w lcd, tam żadna wiedza nie była potrzebna ????

Edytowane przez Mario Mario
  • Plusik 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Kupiłem bezprzewodową klawiaturę Microsoft all-in-one i niby działa ona z TV, ale po wyłączeniu telewizora. Muszę często na nowo włożyć tego dongla, aby TV widział klawiaturę. Można jakoś z tym poradzić sobie? Można połączyć ją bezpośrednio do telewizora bez dongla USB?
Czy to normalne, że w aplikacjach takich jak YouTube, Showmax nie mogę pisać klawiaturą, tylko tą ekranową?
Czy można włączać telewizor bezpośrednio przez telefon? Mam zaznaczoną tą opcję w ustawieniach, jednakże przez aplikację LG TV PLUS nie mogę tego robić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem inną klawiatureke i na np. youtube też nie działało wpisywanie, tylko wybieranie za pomocą touchpada.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po wczorajszej wizycie w Media Markcie dużo "przychylniejszym" okiem patrzę na mój egzemplarz. W sklepie było niemal wszystko: cała tegoroczna gama LG (z wyjątkiem wallpapera - ten był z ubiegłego roku), kilka modeli serii 7 (jeden nawet chyba 6 - miał jakieś dziwne oznaczenie), 2 modele Panasonica, Philips 873, Bravie z tego i zeszłego roku. Do tego cała masa przeróżnych LCD'ków (w tym QLEDy Samsunga - zabrakło chyba tylko płaskiego modelu Q8 z tego roku).

Żaden telewizor (z wyjątkiem jednego, chyba - chodzi o Samsunga Q9, ale nie wiem czy po prostu nie widziałem załamań bo świetna powłoka antyrefleksyjna nie generowała praktycznie żadnych odbić) nie miał idealnie płaskiego ekranu, na każdym widziałem mniejsze lub większe zniekształcenia. Na jednych wyglądało to nieco lepiej niż u mnie, na innych zdecydowanie gorzej -  podczas czarnych scen odbicia świateł, regałów, pudełek na każdym były mniej lub bardziej powykrzywiane. Do tego na sporej części egzemplarzy wyłapałem różnego rodzaju przebarwienia (i to na dynamicznych scenach - bez żadnych plansz testowych). Także chyba przesadziłem nieco z moimi wymaganiami (oraz oczekiwaniami) i moja sztuka nie jest w gruncie rzeczy taka zła...

Gdybym miał ponownie kupować OLEDa, to raczej znów byłby to LG. Kompletnie nie widzę sensu dopłacania do innych marek. W jakości obrazu nie widziałem żadnych różnic, a design LG dalej uważam za najbardziej nowoczesny (ale o gustach podobno się nie dyskutuje).

Z LCD największe wrażenie zrobił na mnie Samsung. W jasnym sklepie czerń była niemal OLEDowa, a zastosowana przez nich powłoka antyrefleksyjna jest genialna. W różnych LCD'kach innych firm nawet z półmatowymi matrycami widziałem odbicia praktycznie tak samo dobrze, jak na szklanych OLEDach (jedyna różnica, że były nieco bardziej rozmazane). W Samsungu nawet czarne tło było praktycznie całe czarne - widziałem tylko odbicia naprawdę mocnych źródeł światła. Bomba!

Gdyby oba TV były w identycznej cenie (B7v i Q9), to może bym i się zastanawiał, czy nie postawić na Samsunga, ale przy wartościach 8,5 oraz 15 tysięcy wybór jest raczej jeden... 

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi