Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

Ze śledzenia zagranicznych forów Panasonic czy Sony może mieć takie same problemy jak LG. Jednak to że wszystkie ekrany OLED w TV produkuje LG ma tutaj ogromny wpływ na jakość końcową. Na pewno nie są to TV wolne od wad ale w tej chwili są najlepsze na rynku. Pytanie musi sobie zadać tylko użytkownik końcowy czy jest w stanie pewne niedociągnięcia zaakceptować. Idealnego TV nigdy nie będzie.

Co do teorii spiskowych, parę lat temu wręcz zakładałem ze LG właśnie tak będzie "rozdzielał" lepszego OLED'a od gorszego. Natomiast wydaje mi się ze ktoś w tej firmie poszedł po rozum do głowy i być może to uratowało ten biznes. Lepiej dać wszędzie to samo i nich OLED się rozwija szybko, bo im szybciej to dopracujemy tym więcej modeli wyprodukujemy dobrych, zwiększymy sprzedaż a to równa się profit.

To właśnie dlatego OLED'y teraz już są takie tanie i coraz lepsze, to właśnie dlatego LG w tej chwili miażdżąco dominuje w segmencie premium TV spychając Samsunga praktycznie na ostatnie miejsce. Podejrzewam tez ze to jest główny powód dla którego tak chętnie wymieniają panele, są z tego dwa plusy, po pierwsze zadowolony użytkownik z serwisu i samego podejścia LG po drugie zabierają panel i testują co poszło nie tak aby dopracować technologie.

Edytowane przez kKadajo
  • Plusik 1
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
a umiesz czytać tekst ze zrozumieniem? Pisałem przecież, że miałem kilka plazm, plazmę mam obecnie, oglądam głównie filmy, lcd nigdy nie wchodziło w grę.
Ok. To nie powinieneś mieć obaw co do tego oleda. Ja jestem zadowolony. U mnie zero problemów.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, db4 napisał:

a umiesz czytać tekst ze zrozumieniem? Pisałem przecież, że miałem kilka plazm, plazmę mam obecnie, oglądam głównie filmy, lcd nigdy nie wchodziło w grę.

Skoro nie chcesz LCD i boisz sie OLEDa, a teraz masz plazme , to zostan przy niej. Do czasu az sie zepsuje na amen. W tym czasie dopracuja technologie OLED ,a moze juz bedzie mikroLED.Jesli juz koniecznie chcesz nowy sprzet to moze pomysl o jakims projektorze.

• Plusik 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 minuty temu, kKadajo napisał:

Ze śledzenia zagranicznych forów Panasonic czy Sony może mieć takie same problemy jak LG.

Szkoda :( Liczyłem, że może chociaż w Sony czy Panasonicu wygląda to lepiej i rozważałem dopłatę kilku tysięcy do lepszej jakości. A tu wychodzi na to, że każdy producent klepie to samo, tylko o LG czyta się najwięcej bo są (pewnie z uwagi na cenę) najpopularniejsi...

Jednak to że wszystkie ekrany OLED w TV produkuje LG ma tutaj ogromny wpływ na jakość końcową.

Z tym się nie do końca zgodzę. Z tego co wiem, to LG dostarcza tylko matryce. Resztą zajmują się już poszczególni producenci. Jakość samej matrycy może mieć wpływ na np. martwe piksele czy banding, ale już nie na odwzorowanie barw związane z krzywo naklejonym polaryzatorem (chyba, że tym też zajmuje się LG - wtedy faktycznie Sony czy Panasonic mają niewielki wpływ na cokolwiek).

Co do teorii spiskowych, parę lat temu wręcz zakładałem ze LG właśnie tak będzie "rozdzielał" lepszego OLED'a od gorszego. Natomiast wydaje mi się ze ktoś w tej firmie poszedł po rozum do głowy i być może to uratowało ten biznes.

Może masz rację, ale jakoś nie chce mi się wierzyć, że do topowego W7/8 trafia dokładnie to samo co do B7/8 i płacąc 20-50 tysięcy w praktycznie każdym egzemplarzu oglądasz pionowe pasy na szarym tle, żółtą zieleń, niebiesko-różową biel, itp. itd. Sam "model" matrycy pewnie jest ten sam, ale dalej twierdzę, że do wyższych serii muszą trafiać lepsze "jakościowo" sztuki i nie decyduje o tym wyłącznie przypadek.

Na pewno nie są to TV wolne od wad ale w tej chwili są najlepsze na rynku.

I to jest w tym wszystkim najsmutniejsze - niedoskonałe OLEDy nie mają w tej chwili praktycznie żadnej konkurencji i mimo szeregu większych lub mniejszych niedoskonałości - dalej oferują najlepszy obraz. Boli tylko fakt, że dostajesz świetny ekran, świetną czerń, świetne kąty, itp. itd., a musisz się użerać z błędnym odwzorowaniem kolorów bo ktoś już na etapie montażu źle spasował ze sobą kilka elementów. Sama technologia jest dobra, kuleje tylko kontrola jakości na etapie produkcji :(

Edytowane przez fuze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, peyo111 napisał:

Skoro nie chcesz LCD i boisz sie OLEDa, a teraz masz plazme , to zostan przy niej

Zmieniły mi się warunki lokalowe, mam 42 plazmę, a chciałbym coś 65 cali, pod projektor to musiałbym za dużą rzeźbę w salonie robić, ale cały czas się nad tym zastanawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedno nie trochę dziwi, ogromna większość kupiła swój egzemplarz i jest zadowolona, wiadomo banding na szarej 5% jest u każdego, jednak nie przeszkadza w normalnym oglądaniu, ale co mnie dziwi to ,,pech'' osób (a jest ich kilka) które ile razy by nie wymieniali tyle razy coś w nowym tv nie teges, aż w takiego pecha to nie wierze :) ... być może serwis faktycznie wymienia matryce z odpadów czy odzysku.

Edytowane przez Mario Mario
  • Plusik 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minutes ago, Mario Mario said:

Jedno nie trochę dziwi, ogromna większość kupiła swój egzemplarz i jest zadowolona, wiadomo banding na szarej 5% jest u każdego, jednak nie przeszkadza w normalnym oglądaniu, ale co mnie dziwi to ,,pech'' osób (a jest ich kilka) które ile razy by nie wymieniali tyle razy coś w nowym tv nie teges, aż w takiego pecha to nie wierze :) ... być może serwis faktycznie wymienia matryce z odpadów czy odzysku.

Sprawa jest bardzo prosta: większość zadowolonych osób kupiła TV i ogląda na nim filmy a nie plansze testowe ;) Co nie znaczy, że ich matryce są wolne od błędów. Po prostu ich nie weryfikują bo nie widzią jak, bo im się nie chce albo ich to nie obchodzi.

Jak kupowałem samochód (Alfa 159 8v) to była podobna sytuacja z szumiącą skrzynią biegów - na forum w dedykowanym wątku ogromna liczba zgłoszeń, ale przeciętny właściciel nie był tego świadomy. Dopiero jak odbywałem jazdy testowe okazywało się, że problem występuje nagminnie tylko nie każdy wsłuchuje się w pracę przekładni.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie do końca jest jak piszesz, niektóre wady widać gołym okiem i każdy w końcu zauważy, np. zafarby

• Plusik 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
34 minuty temu, Mario Mario napisał:

być może serwis faktycznie wymienia matryce z odpadów czy odzysku.

W moim przypadku miałem dwie nowe sztuki (jedna z kwietnia, druga z maja - wszystkie folie były nienaruszone).

W pierwszym trawa z jednej strony miała żółty kolor a banding był tak mocny, że przypominał ghosting w LCD (matryca była tak niejednorodna - zamiast szarej jednolitej planszy widziałem jakąś poplamioną "szachownicę" w różnych odcieniach szarości).

W drugim biel jest różnobarwna - z prawej różowa, z lewej błękitna. Nawet komunikaty na TV wyświetlane w okolicach środka ekranu (przy zmienianiu ustawień, informowaniu o braku sygnału, itp. itd.) są praktycznie dwukolorowe. Gdy wrócę do domu, to spróbuję zrobić zdjęcie. Może aparat to wyłapie.

Albo więc kontrola jakości w LG kuleje i firma sprzedaje co popadnie (licząc, że mniej wymagający klienci i tak zaakceptują wadliwy produkt).

Albo do ostatków serii (B7 to model z 2017 roku, aż dziwne że jeszcze produkują nowe sztuki) trafiają jakieś odpady zalegające na magazynach, których chcą się pozbyć, więc montują telewizory póki starcza starych części.

Albo LG do najtańszych serii używa matryc/elementów, które z uwagi na defekty nie trafiły do serii topowych.

Sorry, innego wytłumaczenia nie widzę...

21 minut temu, Azio napisał:

Sprawa jest bardzo prosta: większość zadowolonych osób kupiła TV i ogląda na nim filmy a nie plansze testowe

Sprawa jest jeszcze prostsza: większość użytkowników telewizorów to nieświadomi klienci, którzy idą do marketu, biorą co poleci im sprzedawca i korzystają z wadliwego produktu nie wiedząc, jak powinien wyglądać pozbawiony defektów obraz.

Sorry, ale ja niemal wszystkie wady swoich dwóch egzemplarzy wychwyciłem podczas normalnego korzystania z telewizora. Żółtą plamę na zielonym tle widziałem podczas oglądania meczu, a nie gapienia się na plansze. To samo z błękitno-różową bielą. Oglądam film, w górnej części widzę jasne niebo. Z jednej strony jest błękitne, z drugiej różowo-pomarańczowe. Rozumiem, że powinienem teraz wydać tysiąc złotych na kalibrację, po której dalej widziałbym dwukolorowe niebo i zachód słońca, którego w istocie na filmie nie ma? Za kilka miesięcy zaczną się transmisje sportów zimowych i wtedy też pewnie jedną część skoczni będę miał niebieską, drugą czerwoną...

Plansze są po to, by łatwiej wyłapać niedoskonałości matrycy, które w normalnym użytkowaniu spora część użytkowników zauważyłaby dopiero po np. miesiącu/dwóch, kiedy na bezproblemowy zwrot do sklepu byłoby już za późno i przez resztę czasu (nieraz nawet kilka lat) pozostałoby użeranie się z wadliwym ekranem, którego producent nie chce naprawić/wymienić odpowiadając, że "ten typ tak ma" i "to cecha technologii" a nie skutek wadliwego czy niechlujnego montażu (np. krzywego naklejenia polaryzatora).

Edytowane przez fuze
  • Plusik 2
  • Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Damiano85 napisał:

Weź pod uwagę, że problemy z Oledami mają głównie widzowie kanałów rozrywkowo-komediowych (tvn24, tvp Info itp.) ;) Podejrzewam, że każda plazma w takich warunkach by się poddała. Pamiętać trzeba, że plazmy dysponowały znacznie niższą jasnością niż obecnie dysponują Oledy. Jak coś jest bardziej wysilone to i jego żywotność może w pewnych warunkach znacznie spaść. 

Już  to kiedyś tutaj pisałem. Moim rodzice mają prawie ok 8-10 letnią plazmę panasonica, oglądają tylko kablówkę po kilka godzin dziennie. Nie raz wyświetlała statyczny obraz przez całą noc na imprezach i 0 wypaleń. Raz widziałem na niej powidok.

Ja też mam dość felerną sztukę. Dość mocny banding, który jest widoczny nawet przy 30% (delikatnie widać jeden pas)- swoją drogą, ciekawe czy coś takiego przyjmą na gwarancję? Bo o ile to jest cecha technologii, to chyba nie aż w takim stopniu? Czasem też widzę taką szachownicę. Jeśli chodzi o normalne użytkowanie, to czasem to widać, ale tragedii nie ma.

Do tego mam przebarwienia, które wynikają w sumie nie wiem z czego, bo na białym tle widzę z prawej str. różowy odbarw, a w filmach i meczach z lewej różowy odbarw i taką żółtą murawę- podobnie jak Fuze. Nie sądzę, żeby to był źle nałożony filtr polaryzacyjny (bo filtr moim zdaniem ma raczej wpływ na ten różowy zabarw z prawej na białym tle).

Ogólnie chyba trafiłem na podobny egz. co pierwszy od fuze. Może ciut lepszy. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, db4 napisał:

Panasonic kiedyś największy gracz na rynku tv nie produkuje własnych paneli. Może oled to technologia przejściowa i Panasonic nie chce w nią inwestować. Zaraz ktoś powie, że taniej kupić panel od LG, tak, ale jeszcze taniej wyprodukować go i samemu na nim zarobić.

Panasonic nie tyle co nie chce, a po prostu nie może ich produkować - jedyna opłacalna metoda produkcji paneli OLED o dużej przekątnej została opatentowana przez LG. Nie oznacza to, że inni producenci nie inwestują w tą technologię, a wręcz przeciwnie. Panasonic i Sony przygotowują własne panale OLED tylko, że w małym rozmiarze. Kilka lat temu została założona w tym celu spółka jOLED (Japan OLED). W zeszłym roku pokazli pierwsze monitory w rozmiarze 21". 

38 minut temu, fuze napisał:

Albo do ostatków serii (B7 to model z 2017 roku, aż dziwne że jeszcze produkują nowe sztuki) trafiają jakieś odpady zalegające na magazynach, których chcą się pozbyć, więc montują telewizory póki starcza starych części.

Zastanawiam się czy własnie to nie jest przyczyna. Data produkcji na telewizorze wskazuje czas, w którym został on zmontowany w fabryce i nie musi zapewne to oznaczać, że każdy element został w tym okresie wyprodukowany. LG Display już od dawna produkuje matryce do serii 8, więc prawdopodobne wydaje się to, że do zeszłorocznych modeli wrzucają to co zostało. Te telewizory kosztują przecież teraz połowe swojej ceny.

Ja kupiłem swój telewizor OLED w czerwcu zeszłego roku i zapłaciłem za niego 2 razy więcej niż kosztuje on obecnie. I od razu trafiłem na idealny egzemplarz, bez żadnych zauważalnych problemów, z wyjątkiem bandingu, który też jest raczej niewielki i zauważyć go można tylko na planszach testowych, natomiast podczas normalnych treści nigdy mi nie ,,wyskoczył".

Super, nie wiem skąd się wziął we wpisie print screen i dlaczego go nie mogę usunąć...

Edytowane przez vader_4747
  • Plusik 2
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
czesc dwa tygodnie temu zamienilem mojego samsunga 65 ks 7000 na oleda 65 c7v ,,powiem tak to co do tej pory sie widzialo to na oledzie to jest inna liga zrywa beret razem z glowa ,,na netflixie obraz miazga dla oczu ,,kablowka upc kanaly w hd rewelacja ,,,xbox one x to trzeba zobaczyc samemu,,,w sobote na polsacie lecial predator kontra obcy obraz byl lepszy niz na moim starym samsungu ,,na oledzie wygladalo to jak 4k niesamowity obraz,,,,wystepuje na moim egzemplarzu banding na 5 procentach szarosci i tylko tam go widac,,jest nizauwazalny na zwyklym ogladaniu ,,,,,ktos pisal we wczesniejszych komentarzach ze w czerni nie ma szczegolow ,ze czern zabija wszystko ,,totalna bzdura,,,,,,nie zamienilbym mojego oleda nawet na najnowszy model samsunga 65 9fn ktory kosztuje 14 tysiecy,,,,nigdy wiecej lcd,ledow,quledow,,,,,
  • Plusik 2
  • Lubię 1
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie, a mój jest z marca co by przeczyło że składają już tylko z matryc gorszej jakości, nie wierzę też ze padła u nich kontrola jakości, bo gdyby jej nie było koszt spisania na straty tylko jeden serii byłby ogromny, więc co zostało ? ze świadomie te gorsze idą do najtańszych serii ?  możemy tylko gdybać a wyjście jest jedno, sprawdzić dokładnie przed zakupem, są sklepy które to umożliwiają

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jak z obecną jakością OLEDów, natomiast mogę powiedzieć, że ja też trafiłem od razu za pierwszym razem na dobrą sztukę, a kupiłem swojego OLEDa w czerwcu zeszłego roku (z datą produkcji kwiecień 2017). Biel na planszy jak patrzę idealnie na wprost jest niemal idealna, z delikatnie zimniejszym obszarem na środku ekranu. Przy zwykłych filmach tego nie widać. Pod kątem widać oczywiście zdecydowanie zimniejsze i cieplejsze miejsca, ale i tak nie ma porównania w takich warunkach z matrycami VA. Banding widzę na moim OLEDzie na 5% planszy, tylko co z tego jak jak praktycznie nigdy nie widać tego w normalnych materiałach (są pojedyńcze sceny na któych w przeciągu ponad roku byłem w stanie zauważyć gdy oglądałem je w nocy). Mam też z 2-3 martwe subpiksele, tylko znów - co z tego, skoro w ogóle ich nie widać z miejsca gdzie oglądam (ok. 2.5m).

Być może faktycznie jest tak, że wraz zdużą obniżką cen OLEDów, LG Display zdecydowało się puścić na rynek konsumencki wszystkie wyprodukowane panele jak leci, bez sprawdzania jakości poszczególnych egzemplarzy. Faktem jest jednak, że są dostępne bardzo dobre panele, jak i takie które producent powinien od razu wyrzucić na śmietnik.

• Plusik 2
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 hour ago, vader_4747 said:

Ja kupiłem swój telewizor OLED w czerwcu zeszłego roku i zapłaciłem za niego 2 razy więcej niż kosztuje on obecnie. I od razu trafiłem na idealny egzemplarz, bez żadnych zauważalnych problemów, z wyjątkiem bandingu, który też jest raczej niewielki i zauważyć go można tylko na planszach testowych, natomiast podczas normalnych treści nigdy mi nie ,,wyskoczył".

Pierwsza sprawa - technologia po prostu tanieje. 55B8 aktualnie można zdobyć za tylko kilkaset złotych więcej od 55B7V. Wydaje mi się, że nie ma sensu teraz iść w starą linię.

Druga sprawa - być może cyrkulują teraz w dużej liczbie egzemplarze ze zwrotów - stąd więcej wad. Chociaż każdy sprzedawca powinien odpowiednio opisywać takie egzemplarze. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, Azio napisał:

55B8 aktualnie można zdobyć za tylko kilkaset złotych więcej od 55B7V. Wydaje mi się, że nie ma sensu teraz iść w starą linię.

W jakim sklepie? Wszędzie gdzie patrzę, 55B8 kosztuje porównywalne pieniądze co 65B7v (ok. 8500-9000). Przy takich cenach wiele osób skusi się na starszy, ale większy model.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minute ago, fuze said:

W jakim sklepie? Wszędzie gdzie patrzę, 55B8 kosztuje porównywalne pieniądze co 65B7v (ok. 8500-9000). Przy takich cenach wiele osób skusi się na starszy, ale większy model.

Nie będę im robił reklamy, ale przynajmniej w 3 różnych. Oczywiście piszę o sklepach online. Więc jeśli teraz 800zł nie jest przekonywujące to pewnie za tydzień/dwa będzie 500zł ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przedstawiam jedynie poglądowo jak to wygląda u mnie w A1, nie zwracaj uwagi na środkowe rozjaśnienie i różowy zafarb z lewej strony jest to wina S7 bądź kiepski ze mnie fotograf

5-1.jpg

5-4.jpg

20_1.jpg

4 godziny temu, db4 napisał:

Zmieniły mi się warunki lokalowe, mam 42 plazmę, a chciałbym coś 65 cali, pod projektor to musiałbym za dużą rzeźbę w salonie robić, ale cały czas się nad tym zastanawiam.

tak to wygląda u mnie

Edytowane przez Mistrzuniu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mistrzunio podrzuć te plansze testowe na 5% i 20% sprawdzę u siebie by później płakać wniebogłosy w razie czego :D Przecież to nie może być, że każda matryca jest wadliwa w mniejszy lub większy sposób. :D 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, Donnie_Darko napisał:

podrzuć te plansze testowe na 5% i 20%

nie mam w plikach, youtube - wpisz sobie jakiej planszy potrzebujesz 

vertical banding test itp...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy przypadkiem nie będzie to miarodajne z racji kompresji materiałów na YT? 
Takie na szybko zrobiłem- canon 100d/czas naśw-1,3 ISO 400 o nawet odbicie tapety się złapało i nie tylko. : D

_MG_4075.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, Donnie_Darko napisał:

A czy przypadkiem nie będzie to miarodajne z racji kompresji materiałów na YT? 

5% wstyd pokazać :) ?

retencja białej koszulki na środku ekranu nie dokucza ?

Mam nadzieje że nie nadużywam gościnności w dziale LG :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już wiele razy była mowa, że takie zdjęcia się wykonuje w zupełnej ciemności.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, Mistrzuniu napisał:

Mam nadzieje że nie nadużywam gościnności w dziale LG :)

Przerabialiśmy tu już kilka/kilkanaście stron na temat usług kurierskich i nadawiania paczek, więc zdjęcia OLEDa, nawet innej firmy, raczej nikogo tu już nie zdziwią. ;) 

• Lubię 1
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi