Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem przed zakupem tego Czy HDR i 4K odpalaja w Youtube ?

• Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@mxmxm Tak odpala HDR i 4K z youtube jak i z dysków usb 3.0 2,5 cala jak i 3,5 cala z zasilaniem :). Czyta normalnie remuxy HDR 4k z dysku usb bezpośrednio w formacie MKV.

Edytowane przez Seba_1988
  • Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Seba_1988 napisał:

Pytanko do bardziej ogarniętych w tematyce kodeków na owym tv @Maciej Koper @Gmeru. Filmy odtwarzam z dysku usb 3.0 o ile problemu nie mam z remuxami o tyle z taką wstawką już tak?? Jaka może być przyczyna, wyjmuję plik z folderu stream jest w formacie m2ts , klikam play i film ładuje i ładuje po czym wyskakuje komunikat że nieodpowiedni format. W czym problem czy jest to jakiś kodekiem co nie czyta ten model???? 

Przekonwertuj to na mkv, ew. puść niezmieniony przez odtwarzacz BD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Pablo Dziekan z odtwarzacza blu-ray to mam tylko xbox one x , ale dziwne rzeczy się dzieją jakby nie czytało hdr jakieś takie jaskrawe kolory, nieba w ogóle nie widać w tym filmie to nie wiem o co ,,kaman'' .Oczywiście z xboxa też idzie po kablu usb z dysku , w odtwarzaczu tym standardowym dołączonym do xboxa co czyta wszystko. Nawet nie ma znaczka HDR z początku filmu, a przez usb jak puszczam remux to jest. Chodzi też czy można bez strat w jakości uzyskać MKV, bo z 99 Mb/s robi mi 68Mb/s w bitrate do dość duża strata. Konwertowałem przez MKVtoolnix.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, Seba_1988 napisał:

@Pablo Dziekan odtwarzacza bluray nie mam, natomiast przez xbox one x dziwne rzeczy się dzieją jakby nie czytało hdr jakieś takie jaskrawe kolory, nieba w ogóle nie widać w tym filmie to nie wiem o co ,,kaman'' .Oczywiścia z xboxa też idzie po kablu usb z dysku w odtwarzaczu tym standardowym (multimedia plików). Chodzi też czy można bez strat w jakości uzyskać MKV, bo z 99 Mb/s robi mi 68Mb/s w bitrate do dość duża strata. Konwertowałem przez MKVtoolnix.

Musiałbyś mieć program, który obsługuje HDR. Z tym, ze są one płatne i drogie, np. Sony Vegas czy Pinnacle. Sam mam program do konwertowania filmów ale z HDR też sobie nie poradzi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Pablo Dziekan Znaczy się remuxy 4k hdr mi czyta normalnie z dysku usb 3.0. po kably usb w tv. Ale o co kaman jakiego kodeka nie czytam skoro małe pliki tv m2ts odtwarza normalnie z dysku usb 3.0. po kablu do tv a już ten duży wyciągnięty w formacie m2ts z foldery stream nie czyta. Znaczy się remuxować też mi zremuxuje z hdr ten MKVtoolnix tylko że tak jak mówiej jest strata czasem ponad 30Mb/s a to dużo. Vegas też mogę ściągnąć bez problemu :P (tak wiem pirat ze mnie :P ). Chodzi mi też że na xboxie czemu nie czytam z usb 3.0 z hdrem filmów a przez tv remuxy czyta z hdrem ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, hsolo napisał:

Możesz napisać jak poradziłeś sobie w Xplay z 4K i HDR? U mnie niestety tnie się co jakiś czas (po wifi) z HTPC gdzie na dysku są filmy (napisy zewnętrzne .srt także mam)?

w zasadzie to musiałem ściągnąć inne napisy .srt. Zobacz sobie w xplay, czy przy napisach nie wyświetla Ci się czerwona literka (T), jeśli tak, to i zapewne jest info, że film będzie transkodowany. U mnie wystarczyło ściągnąć z napiprojekt inny pik z napisami (a przeważnie jest ich kilkanaście), usunąć na wszelki wypadek te stare i w momencie kiedy Xplay je zsynchronizował zobaczyłem, że literka T zniknęła, również info o transkodowaniu, a film bez problemu się odpalił w HDR i nic nie buforowało. Zaznaczam tylko, że mam łącze 120Mbit z UPC, bo tp na pewno też ma znaczenie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 godzin temu, Seba_1988 napisał:

@Pablo Dziekan Znaczy się remuxy 4k hdr mi czyta normalnie z dysku usb 3.0. po kably usb w tv. Ale o co kaman jakiego kodeka nie czytam skoro małe pliki tv m2ts odtwarza normalnie z dysku usb 3.0. po kablu do tv a już ten duży wyciągnięty w formacie m2ts z foldery stream nie czyta. Znaczy się remuxować też mi zremuxuje z hdr ten MKVtoolnix tylko że tak jak mówiej jest strata czasem ponad 30Mb/s a to dużo. Vegas też mogę ściągnąć bez problemu :P (tak wiem pirat ze mnie :P ). Chodzi mi też że na xboxie czemu nie czytam z usb 3.0 z hdrem filmów a przez tv remuxy czyta z hdrem ???

Wystarczy że zmienisz rozszerzenie pliku na .mp4 i będzie czytał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@TOM_PL ale w nazwie pliku czy jak zmienić rozszerzenie? Będą te same parametry wtedy? Wiesz chodzi mi czy będzie normalnie czytać hdr itp. bez strat w jakości. Lub jakbyś podał jakieś dobre programy co zdemuxuje z m2ts i jakiś drugi dobry co by wrzucił do kontenera mkv bez strat w jakości.

Pisząc straty mam na myśli żeby bitrate video się nie zmniejszył :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Od kilku dni ogladajac filmy na netflixie zanika na kilka sekund dzwiek, kilka razy w ciagu trwania filmu..Jako ,ze mam podlaczony wzmacniacz KD myslalem ,ze to moze kable ale jak wylacze wzmacniacz i dzwiek jest tylko z tv to jest to samo. Dzieje sie to na kazdej sciezce dzwiekowej , D.atmos ,DD czu nawet na sciezce z lektorem. Mial ktos podobny problem? Jeszcze kilka dni temu nie bylo tego problemu. Czy to moze od strony netflixa czy moze od tv ,a moze cos ze wzmacniaczem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Seba_1988 Musisz włączyć w windowsie (widok zaznacz ptaszka przy  rozszerzenie nazw plików) opcję zmiany rozszerzenia i podmienić z .m2ts na .mp4 bo LG nie widzi plików .m2ts

Edytowane przez TOM_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, TOM_PL napisał:

Musisz włączyć w windowsie (widok zaznacz ptaszka przy  rozszerzenie nazw plików) opcję zmiany rozszerzenia i podmienić z .m2ts na .mp4 bo LG nie widzi plików .m2ts

Trochę nie czaje :) Tak prościej jakbyś wyjaśnił heheh .Mam 1 Plik M2TS i co wtedy klikam i gdzie ??? Jak coś to mam windowsa 7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, Seba_1988 napisał:

Trochę nie czaje :) Tak prościej jakbyś wyjaśnił heheh .Mam 1 Plik M2TS i co wtedy klikam i gdzie ???

Klikasz ptaka jak na foto i od teraz zmieniasz rozszerzenie tak jak nazwę pliku w 99% to pomaga, znaczy się TV widzi pliki i je czyta .

2.jpg

Edytowane przez TOM_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam. Od kilku dni ogladajac filmy na netflixie zanika na kilka sekund dzwiek, kilka razy w ciagu trwania filmu..Jako ,ze mam podlaczony wzmacniacz KD myslalem ,ze to moze kable ale jak wylacze wzmacniacz i dzwiek jest tylko z tv to jest to samo. Dzieje sie to na kazdej sciezce dzwiekowej , D.atmos ,DD czu nawet na sciezce z lektorem. Mial ktos podobny problem? Jeszcze kilka dni temu nie bylo tego problemu. Czy to moze od strony netflixa czy moze od tv ,a moze cos ze wzmacniaczem?
Codziennie przez 3godz oglądam wieczorem Netflix przez kino domowe lub przez sam tv i niczego takiego nie mam. Na szczęście. A internet po kablu.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@TOM_PL Tylko jak włączyć to w oknie bo ja nie mam takich opcji w oknie??? mam takie coś :P Wiesz brak mi podstaw z obsługi windowsa hehee:P P.S. to akurat jest dysk z filmami hd ale dałem screena przykładowo że nie mam tych funkcji w oknie co ty.

asdsd.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Seba_1988 Nie pamiętam gdzie to było w windowsie 7, szukaj opcje folderów/plików pewnie w google znajdziesz, później klikasz 2x wolno na plik podświetla ci się i możesz zmienić nazwę i rozszerzenie to po kropce.

https://tipy.interia.pl/artykul_3398,jak-zmienic-rozszerzenie-pliku.html

Edytowane przez TOM_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

32 minuty temu, peyo111 napisał:

Skoro odłączasz wzmacniacz zupełnie to nie w tym problem, mam netflixa i nigdy mi dźwięk nie zniknął, moim zdaniem pewnie coś z tv typu zły sotf itp. Powiem tak kiedyś przy moim starym tv dźwięk też mi znikał nawet w naziemnej a problem mijał jeżeli wyłączałem tv i włączałem na nowo. Moim zdaniem albo opcja że soft trzeba będzie dograć nowszy, jak masz na gwarancji tv to zgłoś sprawę jak nie to jedynie jakiś ,,fachmen'' co dogra sofra. Jak nie to to w ogóle moim zdaniem sprawę do jakiegoś serwisu tv zgłoś.

@TOM_PL  Obym znalazł te opcję folderów. Dziękuję serdecznie za informację :)

8 minut temu, TOM_PL napisał:

@Seba_1988 Nie pamiętam gdzie to było w windowsie 7, szukaj opcje folderów/plików pewnie w google znajdziesz, później klikasz 2x wolno na plik podświetla ci się i możesz zmienić nazwę i rozszerzenie to po kropce.

https://tipy.interia.pl/artykul_3398,jak-zmienic-rozszerzenie-pliku.html

Tom dzięki teraz się pojawiło rozszerzenie :) A powiedz mi a moge np. zmienić na mkv ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, Seba_1988 napisał:

Skoro odłączasz wzmacniacz zupełnie to nie w tym problem, mam netflixa i nigdy mi dźwięk nie zniknął, moim zdaniem pewnie coś z tv typu zły sotf itp. Powiem tak kiedyś przy moim starym tv dźwięk też mi znikał nawet w naziemnej a problem mijał jeżeli wyłączałem tv i włączałem na nowo. Moim zdaniem albo opcja że soft trzeba będzie dograć nowszy, jak masz na gwarancji tv to zgłoś sprawę jak nie to jedynie jakiś ,,fachmen'' co dogra sofra. Jak nie to to w ogóle moim zdaniem sprawę do jakiegoś serwisu tv zgłoś.

Soft najnowszy Lg  C7 . Dzwiek zanika tylko na netflixie na jakas sekunde moze dwie .Kiedy ogladam naziemna czy z kablowki wszystko jest ok. 

Edytowane przez peyo111

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, peyo111 napisał:

Soft najnowszy Lg  C7 . Dzwiek zanika tylko na netflixie. Kiedy ogladam naziemna czy z kablowki wszystko jest ok. 

To zgłoś sprawę bo dziwne ja mam B7 i wszystko śmiga, nigdy nie miałem problemu w netflixie, a z netem wszystko ok??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, peyo111 napisał:

Soft najnowszy Lg  C7 . Dzwiek zanika tylko na netflixie na jakas sekunde moze dwie .Kiedy ogladam naziemna czy z kablowki wszystko jest ok. 

Co to znaczy "najnowszy" dokładnie ? Masz wersję 4.70.95 ? Próbowałeś też zamknąć całkowicie aplikację i ją ponownie uruchomić ?

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@TOM_PL Dziękuję za porady, udało się zmienić rozszerzenie na mkv jak i na mp4 ,ale niestety dalej wyskakuje kompunikat nie można rozpoznać pliku. Teraz się zastanawiam w czym problem, remuxy normalnie czyta a tego nie:/ Czy może to problem że po kablu usb 3.0 obsłuży do jakiejś tam wielkości bitrate a powyżej jak plik waży 79 gb i ma bitrate 99Mb/s to już potrzeba odtwarzacza bluray lub multimedialnego? Jest w ogóle takie coś jak limit bitrate video lub audio po kablu usb 3.0 w tym tv???? Bo już zgłupiałem ,,o co kaman'' :/. Pany macie jakąś rade aby to działało :/?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tv zamówiony czekam na odbiór do 4 dni :) oby był wart

Edytowane przez mxmxm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, Subman napisał:

Co to znaczy "najnowszy" dokładnie ? Masz wersję 4.70.95 ? Próbowałeś też zamknąć całkowicie aplikację i ją ponownie uruchomić ?

Najnowszy, nowszego nie ma. Aplikacje zamknalem ,wylogowalem sie , zalogowalem ponownie ,wystartowalem i nic. Zero zmian , jak glos zanikal tak zanika . Z netem tez ok ,ale netflix laduje sie jakby dluzej. Kiedys 99% bylo od razu, a teraz laduje wolniej, ciekawe czemu. Zrobilem netflixowy test sieci i polaczenia i pokazuje ,ze wsio jest ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wklejam panowie screena z media info tego pliku i wytłumaczcie mi jak to jest że nie czyta tego z dysku usb 3.0 a inne remuxy normalnie mi czyta bo normalnie mnie zaraz poskręca :/

mkv.jpg

mkv2.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, peyo111 napisał:

Najnowszy, nowszego nie ma

Jak sprawdzasz na telewizorze to prawie nigdy nie pokaże Ci, że jest nowszy software... Trzeba go ręcznie pobrać ze strony LG (tu masz najnowszy na Europę: https://www.lg.com/uk/support/support-product/lg-OLED55C7V) i wgrać na pendrive'a. Więc jeszcze raz - masz wersję 4.70.95, czy też starszą ? 

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi