Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

Ja ich nie podaję tylko przeklejam z dokumentacji ;). Organoleptycznie jasność mojej plazmy, jakakolwiek by w rzeczywistości nie była, jest dla mnie odpowiednia. Czyli z oledem LG z 2017 roku z tego co czytam będzie tylko lepiej. W generację 2016 raczej nie pójdę. I o to mi chodziło, by to wyjaśnić. Dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, plast napisał:

Ja ich nie podaję tylko przeklejam z dokumentacji ;). Organoleptycznie jasność mojej plazmy, jakakolwiek by w rzeczywistości nie była, jest dla mnie odpowiednia. Czyli z oledem LG z 2017 roku z tego co czytam będzie tylko lepiej. W generację 2016 raczej nie pójdę. I o to mi chodziło, by to wyjaśnić. Dzięki.

W oledach jest coś takiego jak ABL. Im większy obszar jasnego na ekranie tym cała jasność ekranu mniejsza. Jest to zabezpieczenie żeby nie usmażyć elektroniki panelu. Wyobraź sobie że wszystkie piksele w oledzie nagle miałyby zaświecić 100% jasnością. Wtedy ekran w jednej sekundzie pobrałby tyle prądu że panel by tego nie wytrzymał. Z tym miały problem ekrany oled  z 2016. ABL się włączał już przy relatywnie niewielkim okienku białego. W serii 2017 ten próg zadziałania został przesunięty. Z tego powodu jak wyświetlisz planszę na cały ekran białego na oledzie, to będzie on świecił ciemniej niż Twoja plazma (wg rtings C7 ma 135 cd/m2). Co prawda w normalnym oglądaniu to nie przeszkadza, bo rzadko się zdarza żeby aż tyle jasnego było jednocześnie, ale z kronikarskiego obowiązku trzeba o tym wspomnieć...

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamierzam kupić B7 bądź E6 (kusi mnie 3D). Najważniejsza dla mnie w tv jest płynność ruchu, uwielbiam "efekt teatru". Czytając benchmark.pl natknąłem się na niepokojący tekst: " układ kompensacji ruchu w LG przy odtwarzaniu całkowicie nowego (tj. niezbuforowanego wcześniej) materiału czasami niejako „uczy się upłynniać w trakcie”, co objawia się okresowymi (występującymi mniej więcej co 12-14 sekund) zacięciami ruchu". Czy ktoś z posiadaczy natknął się na takie zjawisko podczas użytkowania?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Plazmy też miały system ABL z tego samego powodu co OLED. OLED natomiast ma większą jasność od jakiejkolwiek plazmy i prawda też jest ze plazmy lg były najsłabsze z całej trójki ostatnich producentów (Lg , Samsung, Panasonic).

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, plast napisał:

www.lg.com/no/products/documents/tv/PK760N.pdf

LG faktycznie podaje w tym dokumencie 1500 cd/m2. Aż byłem w szoku jak to zobaczyłem. Tylko że to faktycznie nie ma pokrycia z rzeczywistością. Poszukałem tochę i LG podaje, że na plaźmie KP950 jasność też wynosci 1500 cd/m2. A w pomiarach po kalibracji wyszła jasność ... 73 cd/m2. Ciekawe skąd oni wzięli te liczby :)

https://www.flatpanelshd.com/review.php?subaction=showfull&id=1269254363
http://www.lg.com/ca_en/tvs/lg-50PK950-plasma-tv

Na skalibrowanym B7 maksymalna jasność w SDR wynosi 380 cd/m2 do 70% AVL, a minimalna coś ok. 150 cd/m2 (100% ABL).

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe 1500 toż to idealne by były wyświetlacze do HDR ?

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z innej beczki. Przez parę ostatnich dni konfigurowałem madVR na moim kompie podłączonym do 55B7, celem wyciśnięcia jak najwyższej jakości podczas oglądania filmów. Generalnie jak ktoś chce odtwarzać na kompie HDR to madVR jest na tę chwilę jedynym rozwiązaniem (ale tylko na kartach nVidia). Wszystko byłoby pięknie, ale za cholerę nie mogłem zmusić żeby filmy HDR z 10 bitową paletą kolorów wyświetlały się poprawnie, bez efektu bandingu. Załączam poglądowe zdjęcie. 

banding.jpg

Można dekoder video (LAV Video Decoder) i madVR skonfigurować tak żeby robiły dithering do 8 bitów i wtedy film wygląda w miarę ok, nie widać tego bandingu, ale za to jak się przyjrzeć to jednak trochę widać ten dithering. Jednak nie to było moim celem żeby iść na jakiś kompromis. Na wbudowanym odtwarzaczu w TV problem nie występuje, więc nie dawało mi to spokoju. 

W końcu znalazłem rozwiązanie. Może komuś zaoszczędzi to trochę nerwów. Wygląda na to że matryca oleda w LG nie pracuje w 10 bitach, jeżeli wejście HDMI otagujemy jako PC. Nie ważne jaki sygnał puścimy kabelkiem. Próbowałem wszystkich dostępnych w sterowniku graficznym opcji: 4:4:4, 4:2:0, 4:2:2 z różnymi wartościami bitów (8,10,12). Nic nie pomaga. Wystarczy jednak ustawić inną ikonkę, przełączyć się ponownie na to wejście i gotowe. Wszystko działa tak jak należy. Rozumiem że otagowanie wejścia ikonką PC służy do tego żeby móc uzyskać pełną chromę 4:4:4, ale jak widać ma dodatkową konsekwencję w postaci obniżenia palety barw do 8 bitów, obojętnie od ustawień chromy w pc. Dziwne. Jak ktoś wie coś więcej na ten temat, dlaczego tak się dzieje to niech się nie krępuje :)  

Edytowane przez efel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 godzin temu, maxkorzen napisał:

Moze chroma 4:4:4 i 10 bitów kolor zapychają hdmi i można wybrać albo jedno albo drugie?

To na pewno. W sterowniku nVidii jak ustawisz chromę 4:4:4 to nie możesz wybrać nic więcej niż 8 bitów. To jest ograniczenie HDMI 2.0. Natomiast ja piszę o innym przypadku. Na kabel podaję sygnał 4:2:0 10 bit, a TV w trybie PC nie potrafi poprawnie odtworzyć tych 10 bitów. Podczas gdy w innym trybie działa to bez problemu. Poświęciłem ładne parę godzin konfigurując dekodery video i madVR na kompie, a okazało się że wina leży po stronie TV.

Edytowane przez efel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie do posiadaczy nie tylko B7V, ale ogólnie oleda LG z 2017 roku: kalibrowaliście swoje egzemplarze odpłatnie-profesjonalnie, czy jedziecie na ustawieniach out of the box + własny setting ustawiony metodami prób i błędów ew. poradami z for?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupienie Oled i nie skalibrowanie go profesjonalnie to jak lizanie loda przez szkło...

jakiekolwiek ustawienia z neta ,sa pod określony "testowany" "kalibrowany" odbiornik. 

Każdy panel jest inny, znam tylko jeden TV  w jakim ustawienia Out If The Box były w miarę dobre to Panasonic i tryb THX w DX900..

LG od tego bardzo daleko....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To "wszyscy wiedzą". Pytam jednak posiadaczy o ich praktyki. Bo wiedza a praktyka to często dwa różne światy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja ustawiłem na planszach poziom jasności, kontrastu, ostrości + kolorymetrem balans bieli na zadana temperaturę barwowa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja planuje kalibracje z jakis czas. Obraz jest calkiem spoko na isf ciemne pomieszczenie + kilka poprawek:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, efel napisał:

To na pewno. W sterowniku nVidii jak ustawisz chromę 4:4:4 to nie możesz wybrać nic więcej niż 8 bitów. To jest ograniczenie HDMI 2.0. Natomiast ja piszę o innym przypadku. Na kabel podaję sygnał 4:2:0 10 bit, a TV w trybie PC nie potrafi poprawnie odtworzyć tych 10 bitów. Podczas gdy w innym trybie działa to bez problemu. Poświęciłem ładne parę godzin konfigurując dekodery video i madVR na kompie, a okazało się że wina leży po stronie TV.

Mogę się mylić, bo nie mam jak teraz sprawdzić, ale "prawdziwy" tryb PC wchodzi chyba tylko przy wariantach rozdzielczości 60Hz odświeżaniem. Przy 50, czy 24Hz nie będzie pełnej chromy. Z kolei przy 60Hz nie uda się podać więcej jak 8 bitów w próbkowaniu 4:4:4 / RGB, ze względu na ograniczenia pasma HDMI. Czy próbowałeś podawać 24Hz ze złączem oflagowanym jako PC i 10 bitami? Też był banding?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaktualizowałem dziś swojego B7. Po aktualizacji zauważyłem,że kolory w materiałach HDR z YouTube stały się jakby wyprane. Dodam że tv mam od kilku dni i jeszcze nic nie ruszałem jeśli chodzi o ustawienia obrazu. Tryb obrazu Kino. Też to zauważyliście?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widziałem informacje na amerykańskim forum o pogorszeniu się HDRa na youtube, więc coś w tym jest. Z jakiej wersji do jakiej zaktualizowałeś B7 ? Ja mam C7 i w czerwcu jak go kupiłem to miał już od nowości dość nową wersję 3.6.x.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, Damiano85 napisał:

Zaktualizowałem dziś swojego B7. Po aktualizacji zauważyłem,że kolory w materiałach HDR z YouTube stały się jakby wyprane. Dodam że tv mam od kilku dni i jeszcze nic nie ruszałem jeśli chodzi o ustawienia obrazu. Tryb obrazu Kino. Też to zauważyliście?

Taaaaak!!! w końcu! szukam potwierdzenia swoich obserwacji czy z moim tv coś nie tak i nigdzie nie mogę znaleźć - już w wątku C7 swoje żale wylałem - mam to samo, dziś nawet sprawdziłem ten sam filmik z pendriva przy ustawieniach 100/100/50 to na youtube wygląda w miarę podobnie na 100/100/30 - coś zwalili... wszystko blade i bez kontrastu, czekamy chyba zatem na update.

2 godziny temu, Subman napisał:

Widziałem informacje na amerykańskim forum o pogorszeniu się HDRa na youtube, więc coś w tym jest. Z jakiej wersji do jakiej zaktualizowałeś B7 ? Ja mam C7 i w czerwcu jak go kupiłem to miał już od nowości dość nową wersję 3.6.x.

Dokładnie to jest mój problem o którym pisałem w drugim wątku, możesz podać link do tych informacji?

Edytowane przez GrzegorzKow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, Subman napisał:

Obecnie mam wersję 03.60.09. Nie sprawdzałem jaka była na początku niestety. Zauważyłem że problem z HDR na YouTube dotyczy jasności. Przy jasności 30 obraz wraca mniej więcej do normy. Wygląda na to że coś zepsuli w aktualizacji. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 15.09.2017 o 16:05, Maciej Koper napisał:

Mogę się mylić, bo nie mam jak teraz sprawdzić, ale "prawdziwy" tryb PC wchodzi chyba tylko przy wariantach rozdzielczości 60Hz odświeżaniem. Przy 50, czy 24Hz nie będzie pełnej chromy. Z kolei przy 60Hz nie uda się podać więcej jak 8 bitów w próbkowaniu 4:4:4 / RGB, ze względu na ograniczenia pasma HDMI. Czy próbowałeś podawać 24Hz ze złączem oflagowanym jako PC i 10 bitami? Też był banding?

Tak, mam MPC-HC tak ustawione że przy przejściu w pełny ekran zmienia mi odświeżanie żeby było zsynchronizowane z klatkażem filmu. Sprawdzałem na filmach 24p, TV się przełączał w 24Hz. Występował banding, zresztą na screenie który dałem widać w pierwszej linijce OSD że ekran pracuje w 24 Hz. Chyba że mniejsze odświeżanie pulpitu mogłoby na to wpłynąć - tego nie testowałem, ale nawet jakby to cokolwiek zmieniało byłoby to mocno niepraktyczne. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@GrzegorzKow @Damiano85

Jest tego sporo w wątku dot C7/B7. Tu jeden z wpisów:

http://www.avsforum.com/forum/40-oled-technology-flat-panels-general/2784185-2017-lg-c7-b7-owners-thread-no-price-talk-269.html#post54745208
http://www.avsforum.com/forum/40-oled-technology-flat-panels-general/2784185-2017-lg-c7-b7-owners-thread-no-price-talk-264.html#post54732612

W skrócie - jest problem w HDR youtube w softwarze 3.60.09 i 3.60.15. Nie ma go w wersji 3.50.x. Rozwiązania na razie brak - a przynajmniej ja nie widziałem go na forum.

• Lubię 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi