Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, stecko napisał:

... Tv nie widzi dysku 2.5" 500gb (ntfs) ... Jakis pomysl dlaczego moze sie tak dziac?

Dysk powinien zostać sformatowany/aktywowany przez tv

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@stecko

Nie za bardzo rozumiem czego oczekujesz po słabych źródłach. Przecież wiadomo, że jak puszczasz słaby jakościowo materiał o silnej kompresji i jedynie w rozdzielczości FullHD, to większy telewizor niczego nie zmieni, a jedynie spowoduje, że ta słaba jakość będzie jeszcze bardziej widoczna. Założę się że gdybyś zmienił na telewizor 30" i zaczął oglądać nc+ to byś powiedział, że teraz to masz lepszą jakość obrazu niż na ST60. Jak skalibrujesz swojego OLEDa, to będzie lepiej, ale słaby materiał zawsze będzie bardziej widoczny na większym telewizorze. Podłącz telewizor do internetu i puść sobie np. ten filmik: https://youtu.be/1La4QzGeaaQ albo puść Okja w Netflixie to zobaczysz co OLED potrafi zrobić z bardzo dobrym jakościowo materiałem :) A jak chcesz z satelity zobaczyć podobną jakość do odszukaj kanał TravelXP 4k, tylko że niestety to jest jedyny taki kanał i to w dodatku zapętlone demo :( 

3 godziny temu, stecko napisał:

... Tv nie widzi dysku 2.5" 500gb (ntfs) ... Jakis pomysl dlaczego moze sie tak dziac?

Ja mam pendrive'a USB 32GB (NTFS) i go bezpoblemowo widzi. 

Edytowane przez Subman
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pendrive 64gb widzi normalnie. Dysku nie. Szkoda bo mam tam troche materialu.

Co do slabej jakosci nc+. Fakt jest slaba ale to jednak hd i na 55" wyglada naprawde dobrze. Tutaj 10" wiecej i jest slabo, naprawde slabo na fabrycznych ustawieniach. Wierze w to ze troche podciagne to bawiac sie w ustawieniach ale szkoda ze jest jak jest. Wiem ze 4k bedzie super ale to tez chyba troche swiadczy o tv ze slabiej radzi sobie z gorszym materialem.

Filmik sprawdze jak rowniez ten kanal jezeli jest dostepny na hot birdzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w stosunku do plazmy każdy tv będzie sobie radził słabiej ze słabej jakości materiałem - plazma po prostu była w tym nie do pobicia

ale kanały hd z nc+ na oled wyglądają całkiem ok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, stecko napisał:

Tutaj 10" wiecej i jest slabo, naprawde slabo na fabrycznych ustawieniach.

Miałem wcześniej Kuro i moje odczucia są zdecydowanie inne niż Twoje. Na Kuro czerń w dzień do była jedna wielka szarość, która nie miała nic wspólnego z czernią. Tylko w nocy czerń przypominała (niemal) czerń. Na OLEDzie czerń jest perfekcyjna w nocy i bardzo dobra w dzień (jedynie refleksy mogą czasami denerwować). Maksymalna jasność w SDR również jest zdecydowanie większa niż na plaźmie. Kolory na OLEDzie też są wedłgu mnie są lepsze. Plazma radziła sobie w pewnym stopniu lepiej z bardzo słabymi materiałami (nie występowała nigdy posteryzacja, co czasami niestety zdarza się na OLEDach LG, obraz był trochę bardziej naturalny), ale całościowo i tak OLED według mnie wypada jednak nieco lepiej niż plazmy (mowa oczywiście o kanałach typu nc+). Nie wiem z jakiej odległości oglądasz OLEDa i na jakich ustawieniach. Nie ma jednak co się spodziewać, że ze standardowego 8-bitowego obrazu FHD silnie skompresowanego, nakręcononymi nędznymi kamerami uzyskami efekt "wow" po przejściu z plazmy na OLEDa. Taki efekt "wow' dopiero odczujesz oglądając bardzo dobrej jakości materiały 4k HDR.

Nota bene jakiś czas temu był wykonywany shootout OLED vs plazma i wygrał OLED - 12 głosów na OLEDa Panasonic 65CZ950, 11 na OLED LG 65EF9500 i 3 głosy na plazmę Panasonic TC-P60ZT60: https://www.lifewire.com/oled-vs-plasma-3276234 Być może Ty jesteś w mniejszości, kto wie :)

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Samsung ks 9500 65 cali super sobie radzi że słabym materiałem porównując do plazmy Panasonic 55 cali vt 50. Panasonic lepiej ale też cali mniej. Byłem zaskoczony że aż tak dobrze jest pod tym względem. Z drugiej strony im więcej cali tym łatwiej wychwycić wszelkie niedobory.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Subman

To nie tak ze narzekam na jasnosc czy czern. Tu jest super. Tv jest bardzo jasny jak dla mnie. Puscilem ten film Peru 8k obraz super i wiesz co ? Zmniejszylem podswietlenie z 100 na 80 poniewaz galy mi wypala:)

Dysk juz dziala. Takze spoko.

Ustawilem obraz wg avforum z lg oled55b7v i jest zdecydowanie lepiej. Jedynie co to zwiekszylem ostrosc h i v do 25 (bylo 10).

Mam jeszcze ustawienia z modelu 65c7v i z rtings ale to na weekend pewnie.

Player wbudowany chodzi bdb. Obraz fajny, napisy .srt wszystko dobrze.

Netflix dostalem na 6 miesiecy gratis takze pewnie bede zerkal.

Szkoda ze taka mala baza pl napisow jest...

Tv ogladam z 2.9m jakos.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, stecko napisał:

Szkoda ze taka mala baza pl napisow jest...

Piszesz o Netflixie ? Tam jest chyba z 90% filmów z polskimi napisami  :)

Edytowane przez Subman
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak , netflix. Z tego co chwile sprawdzalem to jest moze 10% napisow pl . Chodzi mi o filmy w bazie , nie seriale produkcji netflix.

Wyswietla Tobie napisy np do breaking bad, better call saul?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oba wspomniane prz z Ciebie seriale mają polskie napisy
..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, stecko napisał:

Tak , netflix. Z tego co chwile sprawdzalem to jest moze 10% napisow pl emoji4.png. Chodzi mi o filmy w bazie , nie seriale produkcji netflix.

Wyswietla Tobie napisy np do breaking bad, better call saul?

Tak jak napisał MMP, oba filmy posiadają polskie napisy i można je włączyć na moim C7.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to robi sie ciekawie bo u mnie tylko angielskie sa do wyboru a tych pozycjach.

Wychodzi na to ze jest roznica gdzie sie rejestruje netflix. Ja mam ten tv w UK i tutaj podlaczony internet. Widocznie po ip sprawdza i brak polskich napisow. Chociaz bardzo to dziwne, powinna byc jedna baza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, stecko napisał:

To nie tak ze narzekam na jasnosc czy czern. Tu jest super. Tv jest bardzo jasny jak dla mnie. Puscilem ten film Peru 8k obraz super i wiesz co ? Zmniejszylem podswietlenie z 100 na 80 poniewaz galy mi wypala:

Masz bardzo mocno ustawione podświetlenie.

u mnie mam 39 i wtedy w SDR wykazuje zmierzona jasność 140 cd - wg mnie jaśniej nie trzeba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz to sa fabryczne nastawy. Wczoraj wieczorem jeszcze zjechalem w dol poniewaz po godzinie ogladania az oczy bola. Obecnie na nc+ isf mam podswietlenie na 25 i jasnosc 40 .
Tv ma bardzo duze mozliwosci. Potrzebuje tylko porzadnie ustawic tv. Mysle o kalibracji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
58 minut temu, stecko napisał:

No to robi sie ciekawie bo u mnie tylko angielskie sa do wyboru a tych pozycjach.

Wychodzi na to ze jest roznica gdzie sie rejestruje netflix. Ja mam ten tv w UK i tutaj podlaczony internet. Widocznie po ip sprawdza i brak polskich napisow. Chociaz bardzo to dziwne, powinna byc jedna baza.

Może być faktycznie, że Netflix korzysta z geolokalizacji po IP. A jaki masz ustawiony język w ustawieniach konta ? Polski ?

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Angielski. Zmienie na PL. Na szybko co wygooglowalem to wlasnie po ip netflix dziala. Szkoda bo jestem serialowym maniakiem i akurat kilka seriali nie posiada napisow. Lubie sie podpierac napisami jak jest duzo "gadania" w filmie.

Co do ustawien to chyba szykuje sie dlugi weekend.
Ale jak pisalem- tv ma duzy potencjal i zaczyna mi sie podobac. Obsluga nc+ z pilota od lg rowniez.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
33 minuty temu, maxkorzen napisał:

Masz bardzo mocno ustawione podświetlenie.

u mnie mam 39 i wtedy w SDR wykazuje zmierzona jasność 140 cd - wg mnie jaśniej nie trzeba.

Jak kolega oglądał film Peru 8k z youtube to włączył mu się HDR. HDR domyślnie ma ustawione podświetlenie OLED na 100, bo potrzebuje tej jasności w wybranych punktach obrazu żeby był efekt wow. Rozumiem że można sobie zmniejszyć to trochę w HDR, ale nie za bardzo bo można sobie popsuć ten efekt...

Co do oglądania materiałów słabej jakości. Zauważyłem że żeby wyglądało to podobnie jak na innych TV nie należy szaleć z podświetleniem oled i kontrastem. Jasności najlepiej nie ruszać. 50 to jest optymalna jasnośc - wszystko powyżej zaczyna sprawiać że TV nie wyświetla idealnej czerni. Można trochę podkręcić kolory, ale to wszystko. Nie zauważyłem żeby ulepszacze cokolwiek dawały (redukcja szumów, uwydatnianie krawędzi itp). No i najlepiej nie oglądać w ogóle SDR :). Ja już dawno nie oglądam telewizji, rozpasłem się na filmach z BluRay i teraz jak oglądam coś z bitrate mniejszym niż 10mb to od razu widzę że coś jest nie tak z obrazem. Niestety Netfliks ograniczył bitrate i na wiele rzeczy od nich nie da się patrzeć (mam dobry net, do Netliksa 120 Mbit).   

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, stecko napisał:

Ustawilem obraz wg avforum z lg oled55b7v i jest zdecydowanie lepiej. Jedynie co to zwiekszylem ostrosc h i v do 25 (bylo 10).

a po co zwiękaszać wyostrzanie?

to tylko jakieś syfy dodaje i wydawało mi sie że lepiej ustawić na 0. mylę się?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
49 minut temu, stecko napisał:

Wiesz to sa fabryczne nastawy. Wczoraj wieczorem jeszcze zjechalem w dol poniewaz po godzinie ogladania az oczy bola. Obecnie na nc+ isf mam podswietlenie na 25 i jasnosc 40 .
Tv ma bardzo duze mozliwosci. Potrzebuje tylko porzadnie ustawic tv. Mysle o kalibracji.

To daj znać, jak już się pobawisz ustawieniami, czy uda Ci się zbliżyć poziomem jakości obrazu w full HD do plazmy ST60. Przymierzam się w przyszłym miesiącu do kupna B7 a też posiadam plazmę Panasonica.

Ps

Czy masz może konsolę i testowałeś na niej jakość obrazu 1080p (zwykłe PS4 lub xbox one S)?

Edytowane przez gh0st666

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 1.09.2017 o 11:53, Subman napisał:

LG ogłosiło własnie na targach IFA, że wszystkie OLEDy z 2017 roku otrzymają w październiku aktualizację "optymalizującą kolory" opracowaną wspólnie z Technicolor. Opcja ma być dostępna w menu ustawień obrazu. Ciekawe, co to w praktyce da :)

http://www.publicnow.com/view/FF97E495BC02B3A65F082AFAFEDF9A38F60BC42E?2017-09-01-09:30:17+01:00-xxx3722

Już wiadomo. Kolejny standard HDR. Nie wiem po co LG kolejny standard HDRa, chyba żeby móc się chwalić że obsługują ich najwięcej? Wątpię żeby był lepszy od Dolby Vision, ale się okaże. Jak tak dalej pójdzie i te standardy będą się mnożyć to w końcu ten cały HDR upadnie jak 3D bo nie będzie co oglądać... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fabryczne ustawienia mialy ostrosc na 10. Przy nc+ to troszke malo. Na 20-25 jest wyostrzenie i naprawde lepiej to wyglada. Nie zauwazylem "brudu" po zwiekszeniu ostrosci. A detale ulegly poprawie.
Na 0 jest za malondla mnie.

Niestety nie mam ps4/nie gram w gry.

Jak ogarne temat tej naszej nc+ to dam znac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
24 minuty temu, efel napisał:

Jak kolega oglądał film Peru 8k z youtube to włączył mu się HDR. HDR domyślnie ma ustawione podświetlenie OLED na 100, bo potrzebuje tej jasności w wybranych punktach obrazu żeby był efekt wow. Rozumiem że można sobie zmniejszyć to trochę w HDR, ale nie za bardzo bo można sobie popsuć ten efekt...

Wszystko można, jednak taki zabieg brzmi akurat bezsensownie. W ten sposób kastrujesz efekt HDR.

15 minut temu, klaus71 napisał:

a po co zwiękaszać wyostrzanie?

to tylko jakieś syfy dodaje i wydawało mi sie że lepiej ustawić na 0. mylę się?

Zgadza się, co nie znaczy, że wyższa ostrość może się komuś podobać.

14 minut temu, gh0st666 napisał:

To daj znać, jak już się pobawisz ustawieniami, czy uda Ci się zbliżyć poziomem jakości obrazu w full HD do plazmy ST60. Przymierzam się w przyszłym miesiącu do kupna B7 a też posiadam plazmę Panasonica.

Ja przeszedłem z TX-P65VT60E na OLED65E7. W barwach nie widzę w ogóle różnicy jako że oba były skalibrowane. Oled jest nieco ostrzejszy i gładszy w cieniach (brak plazmowego ditheringu), ale to niuanse. Lepsza czerń wcale nie rzuca się aż tak w oczy. Moja plazma + podświetlenie tła po prostu dawało radę :) Największą różnicę widać w " dzień na "dziennym" trybie obrazu. Oled ma po prostu dużo wyższą jasność i lepszą czerń absorpcyjną. Oczywiście wrażenia potęgują się, gdy wyświetlę materiał ultra hd. Wtedy różnica względem plazmy robi się potężna...

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moj temat narzekania tyczy sie nc+ . Prawdziwe full hd i wiecej wyglada bardzo dobrze i nie ma sie czego czepiac. Akurat lekkie wyostrzenie robi "dobrze" nc+.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No, ale na ST60 nawet materiały 720p wyglądały bardzo dobrze i to bez kalibracji. Na Oledzie LG podobno poniżej 1080p nawet nie ma co schodzić i do tego kalibracja jest obowiązkowa. Netflix na ST60 wygląda świetnie, nie widać żadnej kompresji. Ciekawy jestem jak będzie na B7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Racja. St60 to ogolnie super tv dla mnie. Gdyby mial 4k i byl 65" to by zostal hehe.
Nawet 720p wygladalo dobrze na nim.

Co do lg- puscilem house of cards na netflix i wyglada bardzo dobrze. Nawet zwykly film hd z netflix wyglada dobrze - lepiej niz nc+ takze tutaj nie masz czego sie obawiac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi