Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

25 minut temu, Yorgione napisał:
[mention=75362]Sławek M.[/mention]  film [mention=146918]ma_ko[/mention] 
De blur wiem co robi, ale de juder u mnie nic nie zmienia w filmach, możesz powiedzieć co to dokładnie robi? (zostawiłem na 1 bo nie było różnicy :D)

Oba robią to samo, czyli zajmują się motion interpolation. Różnica jest taka, że pierwszy suwak (de juder) odpowiada za materiał z niskim klatkarzem, a drugi z wysokim tj. 60kl/s.

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez vader_4747

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
31 minut temu, Damiano85 napisał:

Chciałbym tak nieśmiało zauważyć, że w HDR oglądasz najczęściej zupełnie neutralne dla panelu filmy a nie wieczorne wydanie wiadomości ;)

Ustaw de juder na 10 i włącz jakiś film w 24 klatkch. Nie ma opcji żebyś nie zauważył różnicy;) Oczywiście to nie znaczy, że polecam takie ustawienie. 

A to jeżeli jasność dotyczy głównie kanałów telewizyjnych to nie ma problemu :D ja nawet nie mam telewizji, mam telewizor :D

Dzięki chłopaki za wytłumaczenie funkcji, dzisiaj to sprawdzę. Aczkolwiek już nasuwa się pierwsze pytanie to czemu polecane jest ustawienie jednej opcji na maksa a drugiej na minimum? Czy nie lepiej by było ustawić oba na max/min? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Damiano85 napisał:

Jesteś pewien że kupiłeś Oleda? ;) Tak poważnie to najlepszym testem jest zróżnicowany materiał wideo. Na planszach zawsze coś tam znajdziesz. Jak nie banding, to jakiś zafarb itp. 

Na planszach testowych nic nie wyłapałem, ale za to wczoraj przy grze w Tom Clancy Wildlands... No, że też musiałem się wpatrywać w te niebo... Była noc, ale już pomału zbliżał się świt i niebo z czarnego zaczęło robić się takie ciemno-niebieskie. Wtedy to zobaczyłem! Cholerne pasy pionowe. Widać tylko przy delikatnym poruszaniu lewo prawo i jednoczesnym patrzeniu w niebo. Niby szczegół, bo normalnie podczas grania tego się nie robi, ale mimo to wkurza. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Szanownych Kolegów.

Przeczytałem te ponad 140 stron i nie udało Wam się mnie zniechęcić. Zakupiłem więc swój model LG 55B7 w Euro RTV AGD (folii na ekranie nie było ;-) pakowany oryginalnie. ). Mam dwa pytania, co do których nie znalazłem odpowiedzi.

1) Próbuje podłączyć dysk HDD po usb 3.0 (dysk obsługuje USB 3.0) i mój OLED z uporem maniaka pokazuje mi komunikat " Odłącz nośnik i podłącz ponownie". Po wykonaniu takiej operacji mam ten komunikat ponownie. I tak bez końca.
Czy to możliwe, że wina leży w tym, że dysk mam podzielony na dwie partycje. Jedna pod MacOS a druga w systemie plików exFAT? Obie partycje mają po +/- 1 TB

2) Posiadam router TP-Link Touch P5, który wg producenta ma transfer po WiFi 5GHz: Do 1300Mb/s 2,4GHz: Do 600Mb/s. OLED widzi tylko sieć 2,4GHz. (Czy może widzieć 5GHz?). O ile filmy 4K na Netflix czy Youtube śmigają bez przycinki, o tyle kiedy odtwarzam film w 4K z HDR i Dolby Atmos  z  SynologyNAS, to OLED co około 20 sekund, doczytuje materiał. Przy filmach odtwarzanych w ten sam sposób w 1080, nie ma takiego problemu. Synology to model DS115j.

Po za tym do TV nie mam co się czepiać. Dokupiłem Soundbara Yamaha dsp-2700 i jako komplecik śmiga wszystko pięknie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam dysk 2TB WD i bez problemu odtwarzam z niego filmy .mkv po USB 3.0. Musi to być w Twoim przypadku wina po stronie dysku. Spróbuj sformatować dysk być może te partycję kolidują.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@chiszberg Siemanko :D 

W związku z tym, że już mogę pomóc to pomogę.

1. Sprawdź dysk na NTFS, jak wrócę do domu to mogę sprawdzić exFata, odezwę się o 17 :P 

2.Bardzo prosta sprawa :D Polecam to https://pclab.pl/art71996-3.html, i nie wierz w chwyty marketingowe na temat prędkości, podłącz TV po kablu Gigabit to Gigabit i nic go nie pokona w stabilności łącza. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 minut temu, chiszberg napisał:

Witam Szanownych Kolegów.

Przeczytałem te ponad 140 stron i nie udało Wam się mnie zniechęcić. Zakupiłem więc swój model LG 55B7 w Euro RTV AGD (folii na ekranie nie było ;-) pakowany oryginalnie. ). Mam dwa pytania, co do których nie znalazłem odpowiedzi.

1) Próbuje podłączyć dysk HDD po usb 3.0 (dysk obsługuje USB 3.0) i mój OLED z uporem maniaka pokazuje mi komunikat " Odłącz nośnik i podłącz ponownie". Po wykonaniu takiej operacji mam ten komunikat ponownie. I tak bez końca.
Czy to możliwe, że wina leży w tym, że dysk mam podzielony na dwie partycje. Jedna pod MacOS a druga w systemie plików exFAT? Obie partycje mają po +/- 1 TB

2) Posiadam router TP-Link Touch P5, który wg producenta ma transfer po WiFi 5GHz: Do 1300Mb/s 2,4GHz: Do 600Mb/s. OLED widzi tylko sieć 2,4GHz. (Czy może widzieć 5GHz?). O ile filmy 4K na Netflix czy Youtube śmigają bez przycinki, o tyle kiedy odtwarzam film w 4K z HDR i Dolby Atmos  z  SynologyNAS, to OLED co około 20 sekund, doczytuje materiał. Przy filmach odtwarzanych w ten sam sposób w 1080, nie ma takiego problemu. Synology to model DS115j.

Po za tym do TV nie mam co się czepiać. Dokupiłem Soundbara Yamaha dsp-2700 i jako komplecik śmiga wszystko pięknie.

1. Musisz go niestety sformatować na ntfs (na macu możesz z niego wtedy korzystać z niego za pomocą paragona). Sprawdzałem fat i exfat i wszystkie macowe i nie działają (podobno działają również dyski na fat32 ale to nie 2008 rok i nie mam jak sprawdzić bez windowsa ;)) 

2. U mnie widzi i 2,4 i 5 ale pamiętaj że 5 ma teoretycznie gorszy zasięg (mimo większej stabilności połączenia) więc może tu jest pies pogrzebany. Ogólnie wifi działa mocno tak sobie ;)

Edytowane przez kislawa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, byczeks napisał:

Mam dysk 2TB WD i bez problemu odtwarzam z niego filmy .mkv po USB 3.0. Musi to być w Twoim przypadku wina po stronie dysku. Spróbuj sformatować dysk być może te partycję kolidują.

17 minut temu, Yorgione napisał:

@chiszberg Siemanko :D 

W związku z tym, że już mogę pomóc to pomogę.

1. Sprawdź dysk na NTFS, jak wrócę do domu to mogę sprawdzić exFata, odezwę się o 17 :P 

2.Bardzo prosta sprawa :D Polecam to https://pclab.pl/art71996-3.html, i nie wierz w chwyty marketingowe na temat prędkości, podłącz TV po kablu Gigabit to Gigabit i nic go nie pokona w stabilności łącza. 

Pokombinuje jeszcze z tymi partycjami.

Co do routera to trzeba będzie zainwestować w kabel sieciowy ;-)

10 minut temu, kislawa napisał:

1. Musisz go niestety sformatować na ntfs (na macu możesz z niego wtedy korzystać z niego za pomocą paragona). Sprawdzałem fat i exfat i wszystkie macowe i nie działają (podobno obsługuje również dyski fat32 ale to nie 2008 rok i nie mam jak sprawdzić bez windowsa ;)) 

2. U mnie widzi i 2,4 i 5 ale pamiętaj że 5 ma teoretycznie gorszy zasięg (mimo większej stabilności połączenia) więc może tu jest pies pogrzebany. Ogólnie wifi działa mocno tak sobie ;)

Dysk już sformatowany, będę w domu po 16:00 to sprawdzę czy pomogło.

Z sieciami też się pobawię, bo ostatnio coś ten router zaczął sprawiać problemy i być może tu muszę szukać przyczyny "zacinek".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
55 minut temu, chiszberg napisał:

Z sieciami też się pobawię, bo ostatnio coś ten router zaczął sprawiać problemy i być może tu muszę szukać przyczyny "zacinek".

jeśli chodzi o wifi 5ghz - spróbuj sprawdzić "niskie" kanały np. 36 kanał, u mnie działa idealnie, też korzystam z dysku NAS i nie ma buforowania, wifi "zapina" na ponad 800 mbit

Edytowane przez michał wasabi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

800 Mbit na wifi, no no, chyba zahibernowany byłem, idę sprawdzić który mamy rok :ph34r:

• Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Plast, z ciekawości zapytam, jakiego rutera używasz?

Komentarz o hibernacji rozumiem, że wynika z poczucia humoru, którego ja niestety nie rozumiem. Doceniam starania ale trzymajmy się tematu.

Jeśli chodzi o mój komentarz to  osobiście chciałem doradzić koledze, który posiada problem z wifi i pokazać, że jednak możliwe jest wydajne połączenie w standardzie AC i dobra współpraca z tym telewizorem. Kabel nie zawsze jest niezbędny do dobrych rezultatów. 

pozdrawiam serdecznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ma_koCoś czułem, że dostanę do tego potwora linka :D A wczytywałeś się w specyfikację tego? Bo co innego prędkości teoretyczne (podawane ładnie w tabelce), a co innego rzeczywiste. Testowałem kilka takich routerów i maksymalne prędkości wifi jakie osiągałem to poniżej 300 Mbps. Czyli 10 razy mniej niż prędkość teoretyczna. I to w idealnych warunkach i gdy po drugiej stronie było urządzenie, które miało wypaśne wifi. 800Mbps kiss my cztery litery. A oledy LG nie należą do tego typu urządzeń, w moich testach 30-40 Mbps to był max. Na kablu z kolei kilkunastokrotnie więcej. Zatem kabel to jedyna opcja jeśli ktoś chce streamować sobie filmy z wysokim bitrate po sieci lokalnej, a i tu czasem nie daje rady, bo mam filmy gdzie bitrate przekracza możliwości portu ethernetowego oleda, o wifi nie wspominając. Ale do Netflixa i jego 15Mbps wifi może być. Do reszty jeszcze nie teraz. Może za 5 czy 10 lat.

Edytowane przez plast

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, plast napisał:

@ma_koCoś czułem, że dostanę do tego potwora linka :D A wczytywałeś się w specyfikację tego? Bo co innego prędkości teoretyczne (podawane ładnie w tabelce), a co innego rzeczywiste. Testowałem kilka takich routerów i maksymalne prędkości wifi jakie osiągałem to poniżej 300 Mbps. Czyli 10 razy mniej niż prędkość teoretyczna. I to w idealnych warunkach i gdy po drugiej stronie było urządzenie, które miało wypaśne wifi. 800Mbps kiss my cztery litery. A oledy LG nie należą do tego typu urządzeń, w moich testach 30-40 Mbps to był max. Na kablu z kolei kilkunastokrotnie więcej. Zatem kabel to jedyna opcja jeśli ktoś chce streamować sobie filmy z wysokim bitrate po sieci lokalnej, a i tu czasem nie daje rady, bo mam filmy gdzie bitrate przekracza możliwości portu ethernetowego oleda, o wifi nie wspominając. Ale do Netflixa i jego 15Mbps wifi może być. Do reszty jeszcze nie teraz. Może za 5 czy 10 lat.

Mam go :-) ale transfer na poziomie 800 mb/s raczej mało realny :-)... (urządzeń w jednej parze) co innego ogólna wydajność urządzeń i podpięcie na raz kilkunastu i korzystanie..., tu to urządzenie daje dużą przewagę nad tańszymi urządzeniami...

Używam go od ponad roku i skończyły się problemy z transferami wewnątrz sieci itd. Stabilność na dobrym poziomie i router z zapasem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żeby nie było, 300Mbit na wifi to spoko wynik. Ale nadal ponad 3x  gorszy niż tani kabel i router 1Gbps. A obecnie coraz częściej standardem jest 10Gbps. Ja trzymam się mojego MT bo wifi mało używam, a kable mam 1Gbps i kolejnego remontu mi póki co nie trzeba. Ale za 5 lat będzie trzeba się szarpnąć chyba, bo nie wierzę, by wifi dogoniło w tym czasie nawet 1Gbps, o 10 nie wspominając. WAN też mam póki co <1Gbps, ale jak wejdą prędkości wyższe w normalnych cenach to nie będzie opcji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie speedtest oraz strona fast pokazują wynik powyżej 200 mbit (czyli max łącza), synchro jest na 866,  ja korzystam z asusa rt-5300 i dla tv jest oddzielne pasmo wifi (ruter generuje 3 osobne sieci wifi) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Orientuje sie ktoś czy z moreli jest zwrot od LG 400 zl? obecnie 55B7 jest tam za 6.300 zl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tu jest regulamin i nie widzę tam moreli 

https://www.strefalg.pl/zwrotnakonto/regulamin.pdf

Media Expert www.mediaexpert.pl RTV EURO AGD www.euro.com.pl Media Markt www.mediamarkt.pl Saturn www.saturn.pl Neonet www.neonet.pl Partner RTV AGD www.partneragdrtv.pl Auchan Carrefour Selgros LOCO PROA INDIVIDUAL KDK www.x-kom.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To troszeczke z innej beczki jeszcze, poniewaz nie ukrywam ze telewizor jest troche nieco ponad zasiegiem a troche sie na niego naczekalem, kupował ktoś ze sklepu zebra ph we Wroclawiu? Handlują oni telewizorami prosto z fabryki LG ktore nie z roznych powodow nie mogly zostac sprzedane. Dlugo są juz na rynku, ale moze ktos ma z nimi jakies doswiadczenie? Jak z realizacją gwarancji (dają swoją - sprzedawcy)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
33 minutes ago, michał wasabi said:

U mnie speedtest oraz strona fast pokazują wynik powyżej 200 mbit (czyli max łącza), synchro jest na 866,  ja korzystam z asusa rt-5300 i dla tv jest oddzielne pasmo wifi (ruter generuje 3 osobne sieci wifi) 

Odpalasz speedtest z przeglądarki na oledzie serii 7 podpiętym do routera przez wifi i pokazuje download 200 Mbps?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ciekawe. To by znaczyło, że wifi w oledzie nie jest takie tandetne jak wychodziło z moich testów. W dodatku ja testowałem transfery po lanie, gdzie jedynym ograniczeniem była przepustowość lanu, a nie wanu. Te dane to z B7V czy innego modelu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi