Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

18 godzin temu, ilidan napisał:

Jeżeli masz znajomego w LG to podpytaj  czy faktycznie folie na wyświetlaczu oznaczaja tv z wymiany gwarancyjnej, jezeli tak to bede mial do na uwadze kupujac swoj egzemplarz

Na info od znajomego jeszcze czekam, tymczasem zapytałem na czacie LG i dostałem informację, że na ekranie w OLEDach jest folia do odklejenia. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, Yorgione napisał:

Tak czytam ten temat, ale ciężko przebrnąć przez 140 stron. Mam dwa pytania, które były tu poruszane ale nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi.

1.Netflix, Punisher - ogólnie film dość ciemny i czasami w niektórych momentach kiedy jest hmm "czarny ekran" między scenami widać taki szary Pas. Widziałem wcześniej na planszach testowych coś takiego. Telewizor mam już 10 dni, więc ewentualny czas na reklamacje ciągle jest. Co robić?

2.TV przykręcony do ściany przy pomocy uchwytu, kiedy patrzę na niego z boku widać jak lekko z prawej strony ekran jest wygięty "od ściany", normalne? Bo Ciężki czy też mam się zacząć już martwić? 

Najbardziej drażni ten ciemniejszy szary pas. Plus walka z Atmosem i jego niemożliwością przesłania na ampli :D ehm kupujesz coś z 10k i takie problemy :D

Dawaj zdjęcia na podświetleniu 5% i 10% się oceni czy źle wygląda oczywiście w ciemnym pokoju. Wersja to 65 cali jak 10k :D 

Edytowane przez s2mar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 hours ago, s2mar said:

Jeżeli macie bardzo lekki banding nie zwracajcie od razu TV. 1 zdjęcie 23 luty widać lekkie pionowe pasy, praktycznie niewidoczne podczas użytkowania. Drugie z teraz. To z widoczną zieloną klawiaturą jest z 23 lutego. Obecnie nie znalazłem contentu w którym bym go już widział. Owszem zaryzykowałem ale mógłbym nawet i 5 razy kupować TV i nie był by pewnie idealny. Jak widać muszą trochę pochodzić te telewizory. Już wtedy był on niewidoczny podczas filmów/gier... TV używałem od 13 lutyego. 

Potwierdzam, banding zmienia się po cyklach automatycznego czyszczenia, u mnie zmalał drastycznie. Na początku nawet udawało mi się go zobaczyć podczas oglądania, teraz widzę pasy jedynie podczas planszy 5%. Co najśmieszniejsze, mam banding zarówno pionowy, jak i poziomy, ale mam to w nosie :)

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Najgorszy77 napisał:

A automatyczne czyszczenie to jest to co 4 godziny czy co 2000 godzin ?

Z tego co mi wiadomo co 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co 4 godziny zapuszczana jest krótka 7 minutowa kompensacja spowodowana dryftem napięcia tranzystorów. Co 2000 godzin zapuszczana jest długa, prawie godzinna kompensacja związana z degradacją materiału organicznego.

• Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to miałem chyba tylko te 4 h i ostatnio zaczynam banding widzieć w grach. Tak jakby wcale one nie wpłyneły na niego. Jakieś sugestie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, vader_4747 napisał:

Zdarzały się takie błędy w przypadku treści z Dolby Vision puszczanych nawet bezpośrednio z aplikacji na telwizorze. Zamiast czarnego ekranu w przerwach międzu ,,cięciami" pojawiał się szary. Ostatnia aktualizacja to naprawiła, mimo że teoretycznie miała dotyczyć jedynie treści DV puszczanych z zewnętrznych źródeł. Także zobacz swoją wersję softu i zaktualizuj do wersji 04.70.65 , jeżeli to nie pomoże to trzeba szukać gdzieś indziej źródła problemu.

Tu masz soft: http://www.lg.com/pl/wsparcie/oprogramowanie?keyword=OLED55B7V&search=OLED55B7V&superCateId=

No chyba, że to co opisujesz to po prostu banding, więc wtedy aktualizcja nic nie zdziała.

Całkiem ciekawe. Już myślałem że to softowy problem, niestety lub stety mam najnowszą aktualizację :(  

32 minuty temu, Damiano85 napisał:

Banding w Oledzie to trochę jak Clouding w LCD. Będzie mniejszy lub większy w każdym egzemplarzu. W przypadku modeli 55" można trafić na egzemplarz niemal idealny. Jeśli widzisz ten problem ,,od święta" to ja bym nie wymieniał. Nawet na najlepszym egzemplarzu trafisz w końcu na scenę, w której coś tam zobaczysz.

Wrzucę zdjęcia oceńcie sami.

IMG_0468.JPG

IMG_0471.JPG

IMG_0472.JPG

IMG_0473.JPG

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pojawiła mi się aktualizacja na TV. Czy ktoś mógłby potwierdzić czy kalibracja mi się rozjedzie po zaakceptowaniu jej? czy TV przywróci ustawienia do fabrycznych i będe musiał ustawiać z raportu wszystko od nowa?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z bandingiem i tymi czyszczeniami 4 godzinnymi za każdym razem mam inny ekran :D Raz jest lepiej, raz doskonale a kiedy indziej tragicznie :P

• Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
53 minuty temu, bithmore napisał:

Pojawiła mi się aktualizacja na TV. Czy ktoś mógłby potwierdzić czy kalibracja mi się rozjedzie po zaakceptowaniu jej? czy TV przywróci ustawienia do fabrycznych i będe musiał ustawiać z raportu wszystko od nowa?

Nic nie będziesz musiał od nowa ustawiać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
46 minut temu, gret2013 napisał:

Z bandingiem i tymi czyszczeniami 4 godzinnymi za każdym razem mam inny ekran :D Raz jest lepiej, raz doskonale a kiedy indziej tragicznie :P

Tak jest :-) taki to urok..., dlatego jak ogólnie nie przeszkadza to olej to :-)

Szkoda nerwów :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

słuchajcie mam doskonałą informację , otóż godzinę temu zadzwonił do mnie serwisant , który był u mnie ostatnio , ten miły i sympatyczny człowiek o którym pisałem. Zadzwonił i poinformował , że LG zdecydowała zmienić matrycę w moim telewizorze OLED55C7V. Szeroko opisywałem problemy z tym telewizorem związane. Wiara mi powróciła, że są jednak ludzie , którzy potrafią zrozumieć problemy innych i im pomóc. Tak powinna wyglądać opieka serwisowa . Tak powinno się szanować klienta.Teraz będę chuchał i dmuchał i pilnował kompensacji.Jestem mile zaskoczony no i co muszę  uchylić kapelusza bo warto .

• Lubię 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
31 minut temu, ma_ko napisał:

Tak jest :-) taki to urok..., dlatego jak ogólnie nie przeszkadza to olej to :-)

Szkoda nerwów :-)

olałem :)

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Yorgione napisał:

Całkiem ciekawe. Już myślałem że to softowy problem, niestety lub stety mam najnowszą aktualizację :(  

Wrzucę zdjęcia oceńcie sami.

IMG_0468.JPG

IMG_0471.JPG

IMG_0472.JPG

IMG_0473.JPG

Jak to jest wersja 65 cali to dałbym se spokój bo nie znajdziesz idealnego. Szansa na lepsze sztuki jest przy 55 calach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, s2mar napisał:

Jak to jest wersja 65 cali to dałbym se spokój bo nie znajdziesz idealnego. Szansa na lepsze sztuki jest przy 55 calach.

Tak właśnie myślałem, czyli olewam sprawę. Jak narazie widziałem ten efekt tylko w jednym serialu, który swoją drogą właśnie skończyłem i polecam wszystkim :) 

Aczkolwiek na netflixie niestety pomimo Dolby Vision bardzo rzuca się w oczy "ziarno" szczególnie na czarnych kolorach. 

@ma_ko jakieś 60H. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To świezynka :-), procedur czyszczące załączają się co 4H? Moim zdaniem będzie lepiej..., choć jak nie ma winiety to i tak b.dobrze. Ta "tęcza" to z aparatu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ziarno w HDR jest niestety jeszcze bardziej widoczne niż w SDR. To się tyczy zresztą nie tylko netflixa ale wszystkich filmów, które ten efekt posiadają, np na płycie Bluray. Oglądałem ostatnio Mad Max z płyty w UHD i nie mogłem uwierzyć, że tyle ziarna tam jest w niektórych scenach. Prawie czułem piach w zębach... W wersji SDR nie widać tego aż tak bardzo.  Na Netflix - jeśli ktoś lubi anime - polecam BLAME! Fajny HDR i zero ziarna. Obraz jest gładki:) 

Edytowane przez Damiano85
  • Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A no własnie, w pewnym momencie już myślałem, że to kwestia słabego łącza. Ale właśnie Blame albo Okja tego nie mają, albo mają bardzo niezauważalny. Ja ze swojej strony polecam Filmy na youtubie HDR (jest ich tylko kilka) największe wrażanie zrobił na mnie kosmos usiany gwiazdami i przelatujacy meteoryt.... obraz wyglądał jak by miał wyleźć z ekranu :D

@Ma_ko ta, chyba coś aparat zgłupiał w ciemnościach :P

Edytowane przez Yorgione

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak tak to olej temat tylko pilnuj przez 200-300 h jasności a pozniej będzie OK.

• Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
37 minut temu, ma_ko napisał:

Jak tak to olej temat tylko pilnuj przez 200-300 h jasności a pozniej będzie OK.

Nie kumam o co chodzi by jasności pilnować? :D  Nie dawać na 100% jasności czy co? 

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
32 minuty temu, s2mar napisał:

Nie kumam o co chodzi by jasności pilnować? :D  Nie dawać na 100% jasności czy co? 

Dokładnie tak. Niektórzy twierdzą, że to bzura. Jednak Vincent z Hdtv Test ma inne zdanie na ten temat. W którymś filmie wspominał że pierwsze 100 - 200 godzin są kluczowe dla dalszej kondycji matrycy. Lepiej uważać z jasnością i stałymi elementami obrazu. 

• Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi