Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

Tak wyglądają u mnie plansze 5% i 10%.

Niestety mam problem z poprawnym ustawieniem żeby odtwarzać dolby vision.

Firmware mam w wersji 4.70.55, może nowa wersja rozwiąże ten problem.

Amplituner Onkyo TX-676, patrzyłem w necie i ustawienia na ampli mam dobre, w telewizorze niby też, ale niestety nie działa jak na razie.

Info jak ustawić brałem m.in stąd 

Plansza 5%.jpg

Plansza 10%.jpg

Dolby Vision.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest jakiś opis tego firmware ? Co tam poprawili ?

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Daars --> soft TV masz najnowszy. Jaki soft ma amplituner. Może jego trzeba aktualizować. 

Te plansze 5%, 10% wyglądają tak jak zamieszczone fotki czyli fatalnie.

Przyjrzyj się Swoim fotkom, kompresja i ziarno.

Jednakoż , moim zdaniem nie jest źle.

Czy oglądając np. film coś Tobie w obrazie przeszkadza ?

Jeśli nie, to moim zdaniem nie warto szukać błędów tylko cieszyć się obrazem.

Nie kopiłeś tego TV do oglądania plansz testowych, tak mi się wydaje. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Mariusz Politowski napisał:

Ja mam aktualizacje 04.70.30 jak klikam sprawdz aktualizacje to wyskakuje info nie znaleziono aktualizacji?? Mam 55c7v.

Byc moze c7 nie zepsuli i nie trzeba nic naprawiac. Tez mam 04.70.30. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Do 55B7V także jest na stronie a z poziomu aktualizacji w TV nie widać.

Jeśli Ktoś bardzo chce to zawsze można z pena zaktualizować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aktualizacje z poziomu TV są puszczane stopniowo, zanim aktualizacja trafi do wszystkich egzemplarzy może minąć nawet miesiąc. Dużo szybciej samemu ściągnąć i wrzucić na pena. Mam taką teorię, że aktualizacje są wypuszczane na TV alfabetycznie na podstawie ostatniej litery w modelu. Ja mam B7V-Z. Dwie poprzednie aktualizacje dostałem z automatu prawie 4 tyg po informacji że wypuścili nowy soft. Wszyscy tu pisali że już mają, a ja klikałem w TV sprawdź aktualizacje i ciągle mówił że brak aktualizacji, aż w końcu ściągnął. Teraz nie mam zamiaru czekać, wrzucam na pena i sam aktualizuję.

19 godzin temu, akortiner napisał:

Właśnie chodzi o to że nie wiem czy zauważę różnicę w tych telewizorach po za ceną. Znalazłem porównanie obu tv i z tego co widzę oprócz 4k i hdr B7V posiada 2x większą jasność matrycy i 2x mniejszy input lag. Ja sam będę pewnie oglądał tylko wieczorami może jakiś serial, wiadomości może jakaś fifka na konsoli z kumplami:) - czasu na to mam nie za wiele. Żona pewnie częściej będzie katować seriale. Jeżeli jest to inwestycja warta dopłaty to może lepiej wziąć lepszy? Ale też kto to wie ile czasu on mi podziała? Może ten droższy posiada nowszą matryce mniej awaryjną?

HDR robi robotę, to jest coraz bardziej popularny format, treści jest już dostępnych dużo np Netflix, Amazon, Youtube, Bluray (również piraty już są). Moim zdaniem różnica jest bardzo wyraźna i na plus dla treści HDR. Moim zdaniem warto dopłacić do B7 za sam HDR. Oprócz tego masz szybszy i nowszy system, 4K, nowszą matrycę. Natomiast to wszystko nie ma żadnego znaczenia jeżeli faktycznie nie masz czasu oglądać. Musisz sam sobie odpowiedzieć na pytanie czy wykorzystasz zalety lepszego TV jakim na pewno jest B7 nie tylko dzisiaj ale również za rok, dwa, trzy. Jeśli nie, to dopłata nawet 500 zeta nie będzie miała sensu i wtedy lepiej wziąć A7.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Gatar

Kwestia słabych zdjęć, jak będę miał możliwość to zrobię lepsze.
Podczas ogladania/grania nie widzę żadnych "gratisów" w obrazie, plansze zrobiłem czysto testowo, a nie dlatego, że coś mnie drażniło :)
Z jakości obrazu jestem bardzo zadowolony.
Z poziomu amplitunera niby soft jest najnowszy.
W piatek będe miał chwilę to sprawdzę dokładnie wersję i w razie czego spróbuję aktualizacji z pena.
Przydaloby się żeby Dolby Vision działało ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 7.02.2018 o 20:09, Sierek napisał:
Dnia 7.02.2018 o 16:41, leszekgd napisał:

Dolby Atmos z Netflixa działa bez problemu po Arc. Tak jak napisał @efel nie jest to bezstratny dźwięk.

Dzięki za potwierdzenie. Muszę jeszcze raz sprawdzić konfigurację. Ostatni upgrade FW w Yamaha wprowadził między innymi Dolby Vision, więc raczej Yamaha jest na bieżąco i powinna obsłużyć też stratny Atmos.

Sprawdziłem konfigurację Yamahy - dla ARC miałem ustawiony jeden z trybów surround na amplitunerze i "przykrywał" metadane Atmos. Po włączeniu trybu bezpośredniego (Straight) pojawiła się informacja na amplitunerze o odbiorze Dolby Atmos :) (Okja z Netflix).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
53 minuty temu, Darss napisał:

Z poziomu amplitunera niby soft jest najnowszy.
W piatek będe miał chwilę to sprawdzę dokładnie wersję i w razie czego spróbuję aktualizacji z pena.
Przydaloby się żeby Dolby Vision działało ;)

Witaj.

Sprawdź tutaj http://www.pl.onkyo.com/en/articles/firmware-update-tx-nr676e-139951.html

U mnie na 820 z pena zaktualizowałem. Z poziomu amplitunera nie było widać.

Także brakowało DV a po aktualizacji mam :-) 

Edytowane przez Gatar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołączyłem do szczęśliwego grona posiadaczy OLEDów :)  Nie będę wypowiadał się na temat jakości obrazu, bo każdy wie, że to coś wspaniałego. Co prawda zakupiłem model C7, ale tutaj jest zdecydowanie większy ruch, dlatego może uzyskam szybciej odpowiedź na jedno pytanie. 

Posiada ktoś może miks OLED LG + dekoder Horizon od UPC? Pilot elegancko się połączył z dekoderem, ale problem w tym, że działa wszystko z wyjątkiem klawiatury numerycznej. Co ciekawe, teraz w pilocie od Horizona działa tylko ona i jestem zmuszony (głównie moja narzeczona w sumie) żonglować dwoma pilotami. Jest jakieś rozwiązanie? 

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witamy w gronie zadowolonych użytkowników OLEDów :) C7 to praktycznie to samo co B7. Różnica jedynie w obudowie. Co do pilota od UPC, to Ci raczej niestety nie pomogę, bo sam mam moduł CAM w nc+, więc jeden pilot LG służy mi do wszystkiego. Jak nie uda się tej klawiatury uruchomić to możesz pomyśleć o pilocie Logitech Harmony, który obsługuje najróżniejsze urządzenia, choć pewnym minusem byłby brak żyroskopu.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
On 15.02.2018 at 10:35 AM, Gatar said:

Także brakowało DV a po aktualizacji mam :-) 

Dobra wiadomość - po aktualizacji softu (finalnie z kabla sieciowego, bo usb miało focha) od ręki łyka Dolby Vision.

Nadal niestety nie odczytuje dźwięku jako Dolby Atmos.

U Ciebie bez problemu działa Dolby Atmos?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Dolby Atmos z poziomu TV przesyłany do amplitunera HDMI-ARC nie działa.

Na tym i innych forach piszą, że ta wersja ARC nie wspiera. 

Jeśli masz inne źródło Dolby Atmos to powinno działać.

Osobiście mam tylko 5.1 i to mi wystarcza.

Edytowane przez Gatar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam LG C7 oraz Yamahe RX-V 683 . Material z Netflix w Dolby Atmos  smiga  wysmienicie. Polaczane przez Hdmi po ARC . Wiec jak to mozliwe skoro nie wspiera???. Mysle ze nie problem jest z telewizorem ale z niektorymi amplitunerami /wzmacniaczami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po arc idzie stratny Atmos ze streamu dd +. Nie jest to ta sama jakość co na bluray ale... Jest.

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ponoć w tej najnowszej wersji 04.70.65 usunęli problem z poziomem czerni w DV. Zupgrade'owałej do tej wersji C7 przez USB i ... ciężko powiedzieć, czy coś się zmieniło z czernią w DV. Przydałby się jakiś test porównawczy.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

W końcu zostałem szczęśliwym posiadaczem B7V 55" . Produkcja styczeń 2018. Korzystam dopiero dwa dni, ale już wiem że to był bardzo dobry zakup. TV petarda, ciągły zachwyt. Nie mam zamiaru sprawdzać plansz testowych , bo doszukiwanie się czegoś na siłę może popsuć zadowolenie z produktu. Kupiony z EAgd za 7000zł + parta podarunkowa na 700zł i 200zł zwrotu od LG. Wcześniej przeglądając forum czytałem o problemach innych użytkowników, dlatego zdecydowałem się na rozszerzoną gwarancje na 5lat w full pakiecie. Jestem zabezpieczony od uszkodzeń przypadkowych i nieumyślnych :P . Do tego TV zastępczy na czas naprawy.

Jedynie co zwróciło moją uwagę to lekko zakrzywiona matryca na krawędziach z obu stron, patrząc wzdłuż górnej krawędzi.  Czy u was jest podobnie?

• Plusik 1
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam co prawda C7v i tu jest trochę inna ramka niż w b7v, ale sprawdziłem u siebie i jest wszystko prościutko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krzywe OLED to zdarza się na bezramkowcach, serie E i G..., czy Panasonic...choć to LG uznaje na gwarancji..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@vakosset

Gratuluję zakupu. Co do zakrzywionego lekko ekranu - jeśli jest to naprawdę lekkie, to nie ma co sobie zaprzętać tym głowy. Jak się spojrzę na mój 65" egzemplarz C7, to też może minimalnie (o 1mm?) jest zakrzywiony, ale przy tak dużych i przede wszystkim cienkich matrycach, może się coś takiego przydarzyć.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMG_20180218_172935_HHT.thumb.jpg.5a41327bf8fdb8388d2cf97281b2eacf.jpgIMG_20180218_172850_HHT.thumb.jpg.71ac71e62a507b45830a3f240d39abb8.jpg

Witam jestem tu nowy. Co myślicie o tym podświetleniu w mojej sztuce? Jedyne co widać podczas użytkowania to z lewej strony ciemniejszy pas podczas przeglądania wykop.pl w trybie nocnym tam przy tych 5%. Ale tak to nie zauważyłem w grach/filmach. Nadal mogę zwrócić. Robiłem 1 czyszczenie i sporo pomogło bo po środku był pas. 

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi