Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

Mam w domu trzy upsy dla komputerów, ale nigdy żadnego nie podpinałem pod sprzęt rtv i statystycznie przez ponad 30 lat nic się nigdy nie stało, mimo oglądania w burze, etc. Dobry ups z prawdziwym a nie udawanym zabezpieczeniem przeciwprzepięciowym oraz wyjściem sinus to niestety nie jest koszt 200 zł. Poleasingowy używany z nowymi bateriami to jakieś 600-700 zł plus wymiana baterii raz na dwa lata. Czy warto? Nie wiem, dla mnie nie warto, no ale każdy oceni sam :)

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, plast napisał:

Mam w domu trzy upsy dla komputerów, ale nigdy żadnego nie podpinałem pod sprzęt rtv i statystycznie przez ponad 30 lat nic się nigdy nie stało, mimo oglądania w burze, etc. Dobry ups z prawdziwym a nie udawanym zabezpieczeniem przeciwprzepięciowym oraz wyjściem sinus to niestety nie jest koszt 200 zł. Poleasingowy używany z nowymi bateriami to jakieś 600-700 zł plus wymiana baterii raz na dwa lata. Czy warto? Nie wiem, dla mnie nie warto, no ale każdy oceni sam :)

Co to wg Ciebie jest dobry ups z prawdziwym a nie udawanym zabezpieczeniem przeciwprzepięciowym? Masz na myśli sprzęt w topologii online? Nie spotkałem się z żadnym UPSem tego typu, który by się nadawał do domowego użytku - wszystkie z reguły mają hałaśliwy wentylator, bo są projektowane do środowiska serwerowego gdzie hałas jest najmniejszym problemem. Ekspertem nie jestem, dlatego pytam. Ale nawet mnie, laikowi w tej dziedzinie, wydaje się że już zwykły UPS typu Line-Interactive, za 300- 400 zł ma o wiele lepsze zabepieczenie niż nawet najlepsze listwy antyprzepięciowe, bo monitoruje nie tylko napięcie, ale również częstotliwość i przesunięcie fazowe. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minutes ago, efel said:

Co to wg Ciebie jest dobry ups z prawdziwym a nie udawanym zabezpieczeniem przeciwprzepięciowym? Masz na myśli sprzęt w topologii online? Nie spotkałem się z żadnym UPSem tego typu, który by się nadawał do domowego użytku - wszystkie z reguły mają hałaśliwy wentylator, bo są projektowane do środowiska serwerowego gdzie hałas jest najmniejszym problemem. Ekspertem nie jestem, dlatego pytam. Ale nawet mnie, laikowi w tej dziedzinie, wydaje się że już zwykły UPS typu Line-Interactive, za 300- 400 zł ma o wiele lepsze zabepieczenie niż nawet najlepsze listwy antyprzepięciowe, bo monitoruje nie tylko napięcie, ale również częstotliwość i przesunięcie fazowe. 

Tak, np. APC z line-interactive to dobre sprzęty, ale trzeba wczytywać się w specyfikację. Ja na moje potrzeby zazwyczaj biorę coś takiego: http://allegro.pl/zasilacz-ups-apc-smart-ups-1000va-600w-8xiec-lcd-i7040194060.html i jeszcze nigdy się nie zawiodłem, można kupić starsze modele poleasingowe z nowymi bateriami, cena wówczas to 1/2 do nawet 1/3 nowego i wcale jakoś mocno to nie hałasuje, przynajmniej w porównaniu do komputera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, a możecie wrócić do tematu? Dyskusja o ups-ach jest ciekawa ale sądzę, że interesuje się nią mniejszość.

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, plast napisał:

Tak, np. APC z line-interactive to dobre sprzęty, ale trzeba wczytywać się w specyfikację. Ja na moje potrzeby zazwyczaj biorę coś takiego: http://allegro.pl/zasilacz-ups-apc-smart-ups-1000va-600w-8xiec-lcd-i7040194060.html i jeszcze nigdy się nie zawiodłem, można kupić starsze modele poleasingowe z nowymi bateriami, cena wówczas to 1/2 do nawet 1/3 nowego i wcale jakoś mocno to nie hałasuje, przynajmniej w porównaniu do komputera.

Co by nie patrzeć to nawet takie "cudo" czy odpowiednik z APC ogarnie temat na podtrzymaniu Oled na czas "procedury czyszczącej"

https://www.x-kom.pl/p/387649-zasilacz-awaryjny-ups-qoltec-monolith-850va-510w-lcd-usb-3-x-fr-ups-3-x-fr.html

https://www.x-kom.pl/p/51100-zasilacz-awaryjny-ups-apc-apc-back-ups-es-700va-405w-8xpl-44-18m.html

6 minut temu, surfer30 napisał:

Panowie, a możecie wrócić do tematu? Dyskusja o ups-ach jest ciekawa ale sądzę, że interesuje się nią mniejszość.

Kolego uwierz mi jak najbardziej jesteśmy w temacie....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 22.01.2018 o 07:52, gret2013 napisał:

@Damiano85 Zdjęcie robione na ustawieniach w jakich oglądam Oled Light 43, Jasność 50, Kontrast 90. Telefon to tak rozświetlił bo robiłem w całkowitej ciemności. 

Bardzo istotna przy sprawdzaniu bandingu jest gamma. Masz na 2.2? Polecam sobie puścić planszę 5% grey i zmieniać gammę w trakcie tego to sam zauważysz.

Edytowane przez bithmore

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
41 minut temu, ma_ko napisał:

Co by nie patrzeć to nawet takie "cudo" czy odpowiednik z APC ogarnie temat na podtrzymaniu Oled na czas "procedury czyszczącej"

https://www.x-kom.pl/p/387649-zasilacz-awaryjny-ups-qoltec-monolith-850va-510w-lcd-usb-3-x-fr-ups-3-x-fr.html

https://www.x-kom.pl/p/51100-zasilacz-awaryjny-ups-apc-apc-back-ups-es-700va-405w-8xpl-44-18m.html

Kolego uwierz mi jak najbardziej jesteśmy w temacie....

Sorry że pytam nie świadomy tematu ale w jakim jak najbardziej temacie jesteśmy tutaj w tym temacie 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to sorry bo już myślałem że trafiłem na jakiś energetyczny temat np red bull.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś tam się poprawia ale nadal wkurza. Tv oddać już nie mogę bo pies pogryzł pilota.

Pytanie czy warto reklamować to w lg? Czy mam z tym żyć?

4976C879-F1D0-42C7-9456-7A39C03DA307.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi mi o reklamowanie paska na tv a nie pilota :P 

ps takie uroki 3 psów ;) 

Edytowane przez kislawa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, bithmore napisał:

Bardzo istotna przy sprawdzaniu bandingu jest gamma. Masz na 2.2? Polecam sobie puścić planszę 5% grey i zmieniać gammę w trakcie tego to sam zauważysz.

Mam standard czyli 2.2. 

2 minuty temu, kislawa napisał:

LG się wypina na banding i pisze TTTM.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, kislawa napisał:

ps takie uroki 3 psów ;) 

Ja mam jednego ale 97kg(psa) rozumiem kwestie destrukcji domowej..., szczerze ten pasek będzie ciebie wkurzał na 100%..., w treściach go widzisz? Jak nie to trzeba z nim zyc.., jak tak wymieniaj..., jak zaczniesz teraz to na serii 8 skończysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, kislawa napisał:

Coś tam się poprawia ale nadal wkurza. Tv oddać już nie mogę bo pies pogryzł pilota.

Pytanie czy warto reklamować to w lg? Czy mam z tym żyć?

4976C879-F1D0-42C7-9456-7A39C03DA307.jpeg

hehe jakie ładne powidoki od menu z prawej :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powidoki na szarym to się po kilku sekundach w menu pojawiają. Ale równie szybko znikają :) 

Czy go widzę? Tak szczególnie w menu xboxa, youtube albo przy oglądaniu „ciemnych seriali”.

Moze zrobię to godzinne czyszczenie to coś pomoże?

To ze jest banding to pół biedy ale ten pasek naprawdę widać na szarościach i to nawet jaśniejszych niż 5 procent.

PS jak wyglada proces zgłaszania takich rzeczy w lg? Nie chce zostać bez tv na 3 tygodnie ;) 

Edytowane przez kislawa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrób...po tych kilkudziesięciu h pracy i kilku 7 minut cykle  nic nie stracisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@kislawa Możesz próbować reklamować, inne wyjście to kupić pilota na allegro i wymienić egzemplarz w sklepie. Czyszczenie godzinne nic Ci nie da, może być jeszcze gorzej.

Edytowane przez gret2013

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myśle ze teraz ma około 30 godzin przepracowane. Rozumiem ze włączam ta opcje z menu i przez godzinę tv sam się sobą zajmie? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, gret2013 napisał:

@kislawa Możesz próbować reklamować, inne wyjście to kupić pilota na allegro i wymienić egzemplarz w sklepie. Czyszczenie godzinne nic Ci nie da, może być jeszcze gorzej.

No jest to jakiś pomysł ale już tyle hajsu władowałem w wymianę na oleda, bo to tv, to konsola to druga konsola, to kobietę trzeba była ułaskawić nowa lodówka, ze już złotówki do tego nie dołożę, zreszta musiał bym jeszcze na kuriera wydać :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, gret2013 napisał:

No to jak zaostrzy cienkie to już w ogóle lipa będzie :/

Kurcze ludziki czytajcie forum :-) proces 1h zaostrza banding pionowy ,ale tylko prze kilkanascie pierwszych h pozniej jest nie gorzej niz przed procesem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 22.01.2018 o 11:49, gh0st666 napisał:

Masz może podłączone do tv jakieś urządzenie bluetooth, np. słuchawki? Zauważyłem właśnie, że jak podłączysz słuchawki na bluetooth, to znika tryb gra. Jest to dla mnie bardzo dziwne i niezrozumiałe.

Ewentualnie czy oznaczyłeś wejście hdmi 3 jako konsola?

Zmiana HDMI 3 na konsole nic nie dała, ale wyłączenie urządzenia bluetooth (w moim przypadku to soundbar) pomogło. Po wyłączeniu od razu pojawił się tryb "Gra". Ciekawe dlaczego tak jest. Dzięki za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi