Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

Ja swoje trafiłem na jakieś promocji za 3k i do tego 600zl zwrotu od philipsa. Wiec była to cena do przełknięcia :)

Wiaromo brakuje tu głośnika centralnego i są filmy gdzie to „słychać” ale przy grach nie przeszkadza zupełnie - jednak inaczej są masterowane dialogi (w e6 podobno jest lepiej niż w e5). Dobre 5.1 lub 7.1 to kosmos ale  kable i ustawianie to u mnie nie wchodziło w grę, może kiedyś jak zrobię pokój kinowy :).

PS pamietajmy tez ze dobre stereo jest lepsze niż słabe 5.1 a tu mam i jedno i drugie 

Mam kanapę z ikei która ma bardzo szeroki „rant” i idealnie na dwóch końcach mieszczą się satelity. I nawet w trzy osoby da się komfortowo oglądać a jak gram samemu i siadam na środku to jest perfekcyjnie!

Edytowane przez kislawa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
33 minuty temu, mfrackowiak1976 napisał:

Ja zamieniłem 5.1 na porządne stereo i nie żałuję ani chwili. Potrafi zaskoczyć a jakość dźwięku rewelacja.

Do muzyki to wiadoma sprawa, stereo rządzi, ale co do gier, to zależy co kto lubi. Aktualnie mam Edifiery R2730DB, i podczas grania nieźle się sprawują, ale kusi mnie ten surround w grach.

Na chwilę obecną myślę o zakupieniu 5.1, 7.1 do gier, a za jakiś czas porządne stereo tylko do muzyki.

Co do rozmieszczenia takiego zestawu, to rozumiem, że tylne satelitki muszą być dużo bliżej słuchacza niż przednie ?, i jeszcze jedno. Do tej pory myślałem, że tylne głośniki umieszcza się za słuchaczem, a podobno to błąd, powinny być umieszczone tylko kawałeczek za nami, i bardziej po boku. Ty tak masz ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasadniczo moje stoją jakieś 20-30 centymetrów za mną i w odległości około metra. Tak napewno musza być bliżej ale tez bez przesady :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
44 minuty temu, kislawa napisał:

Zasadniczo moje stoją jakieś 20-30 centymetrów za mną i w odległości około metra. Tak napewno musza być bliżej ale tez bez przesady :) 

Znalazłem jeszcze taki zestaw, też Philipsa. Szkoda tylko, że tylne satelitki i tak trzeba połączyć z tym odbiornikiem :(

http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/kino-domowe-philips-css5530-zenit-test.html

A tak swoją drogą, to nie myślałeś o ,,zrobieniu sobie'' Dolby Atmos ?

Edytowane przez Adi777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój LG55C7V z wymiany w MM. Przepracowane jakieś ~30godzin + kilka czyszczeń automatycznych. Nie robiłem tego godzinnego i nie mam zamiaru. 

20180121_220455.thumb.jpg.e8f26d88e046cb176171f9ea75097a92.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, gret2013 napisał:

Mój LG55C7V z wymiany w MM. Przepracowane jakieś ~30godzin + kilka czyszczeń automatycznych. Nie robiłem tego godzinnego i nie mam zamiaru. 

20180121_220455.thumb.jpg.e8f26d88e046cb176171f9ea75097a92.jpg

Dość mocno prześwietlone to zdjęcie, ale matryca wygląda świetnie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Damiano85 Zdjęcie robione na ustawieniach w jakich oglądam Oled Light 43, Jasność 50, Kontrast 90. Telefon to tak rozświetlił bo robiłem w całkowitej ciemności. 

Edytowane przez gret2013

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 20.01.2018 o 21:23, bithmore napisał:

Zwariowaliście już całkiem ;) żadnego UPS'a w życiu nie kupię, aby przypadkiem TV się coś nie stało jak się czyści. To jakaś brednia dla mnie. Za dużo czytacie internetu i szukacie problemów na siłę. Korzystajcie ze sprzętu i się cieszcie.

Hmm ja mam zawsze droższy sprzęt podpięty do upsa. Nie wyobrażam sobie kupować sprzęt np za 10 tys zł i pożałować 400 czy 500 zł na upsa. Nawet najbardziej podły ups daje lepsze zabezpieczenie przeciw przepięciom i innym niespodziankom niż jakakolwiek listwa. Wiadomo że jakość prądu się polepsza i takie urządzenia są coraz rzadziej potrzebne, szczególnie w dużych miastach. Ale czasem wystarczy jedna letnia burza, gdy nie ma nas w domu i nie będzie miał kto wyłączyć TV z prądu...  

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 hours ago, Adi777 said:

marzy mi się taki Wiesiek 3 na mocnym kompie, do tego OLED, i fajny dźwięk surround

Ja pogrywam obecnie, co prawda wersja z PS4 Pro, ale 4K w 30 fpsach daje radę w tej grze (porównywałem z wersją z kompa gdzie mam GTX 1070 i poza 60 fpsami różnicy masakrycznej nie ma, a jednak wygoda gry na konsoli sporo większa), czekam jeszcze na wsparcie HDR i powinna już w ogóle być miazga, no i oczywiście dźwięk 5.1 surround robi różnicę, pierwszy raz grałem w 2015 jeszcze na plaźmie i w stereo, teraz odkrywam tę grę na nowo, dźwięki otoczenia, lasu, wiatru, potworów, dobre to jest panie, dobre.

1 hour ago, Mariusz Politowski said:

Panowie jak wejsc do opcji zeby sprawdzic ile tv juz świeci ?

Musisz wejść do menu serwisowego, da się to zrobić pilotem uniwersalnym lub telefonem z odpowiednią aplikacją pod port podczerwieni o ile go w telefonie masz.

2 hours ago, efel said:

Hmm ja mam zawsze droższy sprzęt podpięty do upsa. Nie wyobrażam sobie kupować sprzęt np za 10 tys zł i pożałować 400 czy 500 zł na upsa. Nawet najbardziej podły ups daje lepsze zabezpieczenie przeciw przepięciom i innym niespodziankom niż jakakolwiek listwa.

No ok, taki ups-listwa za 200-300 zł to jeszcze rozumiem, niemniej w konktekście oleda to po pierwsze jeśli nas nie ma w domu i prądu nie będzie parę godzin to oled i tak zostanie wyłączony z prądu prędzej czy później, zatem może się to wydarzyć podczas cyklu czyszczenia, po drugie jeśli akurat korzystamy z tv to nawet od razu go wyłączając jeszcze bardziej skracamy ten czas pracy baterii w upsie, i w końcu potrzecie należałoby się upewnić, że zasilacz w oledzie / inne jego mechanizmy nie są podatne na prąd będący aproksymacją sinosuidy, jak zasilacze w komputerach, bo dopiero lepsze upsy dają pełną sinusoidę na wyjściu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 20.01.2018 o 14:26, Anxion napisał:

Witam, jestem posiadaczem 65B7V. Do złącza HDMI 3 mam podłączonego Xbox One X, ale podczas grania w trybie SDR czy HDR nie mam możliwości wyboru trybu obrazu "Gra". W opcjach obrazu wszystkie tryby są dostępne, ale tryb gra jest na szaro (nie da się go zaznaczyć). Co robię źle? Z góry dziękuje za pomoc.

Masz może podłączone do tv jakieś urządzenie bluetooth, np. słuchawki? Zauważyłem właśnie, że jak podłączysz słuchawki na bluetooth, to znika tryb gra. Jest to dla mnie bardzo dziwne i niezrozumiałe.

Ewentualnie czy oznaczyłeś wejście hdmi 3 jako konsola?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Masz może podłączone do tv jakieś urządzenie bluetooth, np. słuchawki? Zauważyłem właśnie, że jak podłączysz słuchawki na bluetooth, to znika tryb gra. Jest to dla mnie bardzo dziwne i niezrozumiałe.
Ewentualnie czy oznaczyłeś wejście hdmi 3 jako konsola?
Pisałem o tym już wcześniej. Może Bluetooth wprowadza jakieś dodatkowe opóźnienia? W każdym razie ratuje się Avantree i działa znakomicie. Ma AptX, więc jakość dźwięku jest całkiem dobra (dla mnie).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie jak działa jasność auto?? Czujnika nie widać oświetlenia.  wiem jak powinno działać według mniej ciemniej w pomieszczeniu ciemniej ekran i odwrotnie. Ale jakoś nie widzę tej zależności jak włączę i wyłącze światło w pomieszczeniu.

Na Starej plazmie było to zauważalne a tu nie bardzo? 

Edytowane przez Moirte

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, Moirte napisał:

Panowie jak działa jasność auto?? Czujnika nie widać oświetlenia.  wiem jak powinno działać według mniej ciemniej w pomieszczeniu ciemniej ekran i odwrotnie. Ale jakoś nie widzę tej zależności jak włączę i wyłącze światło w pomieszczeniu.

Na Starej plazmie było to zauważalne a tu nie bardzo? 

TV nie schodzi poniżej pewnego progu jasności, np 30-50% (nie wiem dokładnie jaka to wartość) a nawet zapalając światło o średnim natężeniu, taka minimalna jasność jest wystarczająca do oglądania i dlatego TV jej nie podnosi. Dopiero światło o dużym natężeniu, lub światło słoneczne wpadające do pokoju, powodują znaczące rozjaśnienie wyświetlacza. Sprawdź w takich warunkach, chociaż o światło słoneczne w naszym klimacie będzie raczej trudno aż do wiosny.

Edytowane przez gh0st666

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:) no słońce jak to pięknie brzmi o tej porze roku

Na czacie LG twierdzi że C7, B7 nie maja czujnika światła a jasność auto zmienia się w zależności od danych w sygnale o ile one są. Jakie dane i w jakim sygnale niewie Pani z infolini :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 godziny temu, plast napisał:

(...)

No ok, taki ups-listwa za 200-300 zł to jeszcze rozumiem, niemniej w konktekście oleda to po pierwsze jeśli nas nie ma w domu i prądu nie będzie parę godzin to oled i tak zostanie wyłączony z prądu prędzej czy później, zatem może się to wydarzyć podczas cyklu czyszczenia, po drugie jeśli akurat korzystamy z tv to nawet od razu go wyłączając jeszcze bardziej skracamy ten czas pracy baterii w upsie 

(...)

Nic z tego co napisałeś nie rozumiem. Ja nie piszę o sytuacji, że wychodząc z domu wyłączam upsa z prądu i od teraz TV jedzie na baterii. UPS jest zawsze podpięty do sieci, działa jedynie na zasadzie zabezpieczenia jakby z prądem sieciowym się coś działo: napięcie było za niskie, za wysokie, brak prądu, przepięcie itp. W każdej z tych awaryjnych sytuacji UPS wychodzi z trybu bypass i zaczyna zasilać sprzęt z baterii. Dotychczas odkąd go mam taka sytuacja wystąpiła chyba ze 2 razy. 

W zasadzie można by tego używać tak jak chyba sugerujesz, że wyłączając TV odłączam również z sieci UPSa i od tej pory TV jest w trybie standby zasilany na baterii, ale to byłoby nieco niewygodne (konieczność pstyknięcia dodatkowej listwy) i naraża nas na problemy szybszego zużycia się baterii w UPSie i ewentualnej degradacji zasilacza w TV, który byłby zasilany przez długi czas symulowaną sinusoidą. Poza tym nie wiem jak inne 'budżetowe' UPSy ale mój ma denerwującą funkcję, że pika jak zasila coś z baterii i za cholerę tego nie wyłączysz. To pikanie jest głośne i mega denerwujące.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Moirte napisał:

:) no słońce jak to pięknie brzmi o tej porze roku

Na czacie LG twierdzi że C7, B7 nie maja czujnika światła a jasność auto zmienia się w zależności od danych w sygnale o ile one są. Jakie dane i w jakim sygnale niewie Pani z infolini :) 

To bardzo ciekawe co piszesz. Jak testowałem B7 po kupnie na początku października (a wtedy słońce miejscami świeciło dość intensywnie), to wyraźnie widziałem zwiększenie poziomu jasności przy mocno oświetlonym pokoju i spadki jak słońce zachodziło za chmury. Bedę musiał to jeszcze raz sprawdzić z ciekawości, bo tryb auto wyłączyłem praktycznie od razu ze względu na HDR.

Edytowane przez gh0st666

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Głupoty gadaja w tym LG. B7 ma czujnik światła. Wlacz oszczędzanie Energii na Auto, zaciemnij pomieszczenie i potem latarka poświęć w miejsce gdzie jest dioda kontrolna Led. Telewizor odrazu reaguje I rozjaśnia panel.

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 hour ago, efel said:

Nic z tego co napisałeś nie rozumiem. Ja nie piszę o sytuacji, że wychodząc z domu wyłączam upsa z prądu i od teraz TV jedzie na baterii. UPS jest zawsze podpięty do sieci, działa jedynie na zasadzie zabezpieczenia jakby z prądem sieciowym się coś działo: napięcie było za niskie, za wysokie, brak prądu, przepięcie itp. W każdej z tych awaryjnych sytuacji UPS wychodzi z trybu bypass i zaczyna zasilać sprzęt z baterii. Dotychczas odkąd go mam taka sytuacja wystąpiła chyba ze 2 razy. 

Chodzi mi o to, że nawet jak masz upsa, który uratuje ci telewizor w przypadku braku prądu gdy ten akurat robi kompensację ręczną czy automatyczną, to jednak taki ups nie będzie działał nie wiadomo ile i prędzej czy później tv się i tak wyłączy od prądu. A jak nie ma cię w domu to nie masz wpływu na to w jaki sposób się wyłączy i czy akurat nie będzie to podczas kolejnej kompensacji. Ups pomoże jedynie w przypadku krótkotrwałych braków zasilania i to pod warunkiem, że od razu po zauważeniu braku wyłączymy TV.

• Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak Cię nie ma w domu to zakładam, ze TV nie pracuje. Jak jest wyłączony to sam z siebie nie włączy kompensacji wiec nie ma zagrożenia ze ja przerwiesz.

jak oglądasz TV i wyłącza prąd to z UPSem masz czas na wyłączenie samodzielne TV z pilota a UPS raczej pociągnie te 7-10 min kompensacji z poborem 35 W mocy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 minut temu, plast napisał:

Chodzi mi o to, że nawet jak masz upsa, który uratuje ci telewizor w przypadku braku prądu gdy ten akurat robi kompensację ręczną czy automatyczną, to jednak taki ups nie będzie działał nie wiadomo ile i prędzej czy później tv się i tak wyłączy od prądu. A jak nie ma cię w domu to nie masz wpływu na to w jaki sposób się wyłączy i czy akurat nie będzie to podczas kolejnej kompensacji. Ups pomoże jedynie w przypadku krótkotrwałych braków zasilania i to pod warunkiem, że od razu po zauważeniu braku wyłączymy TV.

Ale przecież kompensacja robi się tylko po wyłączeniu TV i działa około 5 minut. Nie włącza się przecież nagle przy wyłączonym telewizorze, jak nic nie oglądałeś przez kilka godzin.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może tylko C7 nie ma czujnika światła a pani pojechał odrazu po dwóch modelach 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 hour ago, gh0st666 said:

Ale przecież kompensacja robi się tylko po wyłączeniu TV i działa około 5 minut. Nie włącza się przecież nagle przy wyłączonym telewizorze, jak nic nie oglądałeś przez kilka godzin.

Czyli tak naprawdę ups daje jedynie dwie rzeczy na stałe:

- zabezpieczenie antyprzepięciowe (o ile to lepszy ups niż standardowy),

- zabezpieczenie w kilkuminutowym okresie po wyłączeniu TV kiedy robi się kompensacja 5-cio minutowa.

Trochę mało jak za taką kasę ;).

Oczywiście od czasu do czasu daje też dwa dodatkowe profity:

- dodatkowe zabezpieczenie przy aktualizacji firmware,

- dodatkowe zabezpieczenie przy ręcznej godzinnej kompensacji.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, plast napisał:

Czyli tak naprawdę ups daje jedynie dwie rzeczy na stałe:

- zabezpieczenie antyprzepięciowe (o ile to lepszy ups niż standardowy),

- zabezpieczenie w kilkuminutowym okresie po wyłączeniu TV kiedy robi się kompensacja 5-cio minutowa.

Trochę mało jak za taką kasę ;).

Oczywiście od czasu do czasu daje też dwa dodatkowe profity:

- dodatkowe zabezpieczenie przy aktualizacji firmware,

- dodatkowe zabezpieczenie przy ręcznej godzinnej kompensacji.

Ja wiem czy trochę mało za tą kasę? Dodaj do tego co napisałeś pewność, że cokolwiek by się nie działo z prądem w gniazdku to Twój TV wyjdzie z tego bez szwanku. Ale ani ja nie jestem elektrykiem/energetykiem, ani pewnie Ty też nie jesteś, więc skala potencjalnych zagrożeń i rozmaitych awarii nie jest nam do końca znana, żeby faktycznie określić sens kupowania takiego urządzenia jak UPS. Niektórzy wykupują ubezpieczenie domu na wszelki wypadek jakby się coś zadziało. W dodatku płacą za nie miesięcznie/rocznie nie małe stawki. Głupki, co nie?  

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi