Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

2 hours ago, kislawa said:

Kolejne dwa czyszczenia i pasek nadal bardzo widoczny. Reszta za to bardzo się wyrównuje.

6C87B076-FB98-4331-9FF5-F18B6C545917.jpeg

Piękny zestaw - 3 konsole, Philips Fidelio + OLED - pozazdrościć :) jak się audio sprawuje? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
30 minut temu, Kamil Chaber napisał:

Piękny zestaw - 3 konsole, Philips Fidelio + OLED - pozazdrościć :) jak się audio sprawuje? 

Dziękuje :) xox kupiony dzisiaj. A Fidelio jest super, jeden z lepszych zakupów 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widać widać nie tylko w menu...,poczekaj jeszcze 12-16 h 2-3 cykle zwykłej kompensacji i zrób jeden 1H..., jak nie zejdzie zostaniesz z nim (paskiem) więc wybór dalszy działania prosty jeśli masz 14 dni...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam sie z @ma_kotyle, że tak jak pisałem wcześniej możesz i 10 razy wymieniać i zawsze i moze byc troche lepiej (na początku bo po 200h moze wyglądać tak samo) bądź znacznie gorzej. No chyba ze wymiana na starsza technologie Led:p 

Gratuluję fajnego zestawu @kislawa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 19.01.2018 o 01:26, mmpeg-4 napisał:

Muszę to jeszcze na spokojnie przeczytać, ale o ile dobrze przeczytałem, to tam pisze że im większa (tj im mocniejsze/głębsze ? wypalenie) jest degradacja w danym miejscu matrycy tym większa moc (po tzw wyliczeniu potrzebnego zwiększenia mocy podczas czyszczenia) tranzystorów idzie w te konkretne miejsca, to na logikę jak już w danym miejscu degradacja posunie się powyżej pewnego poziomu to już tranzystorom zabraknie mocy do skompensowania tych wypalonych przyciemnień matrycy. Zresztą to zwiększenie mocy w konkretnych fragmentach matrycy pewnie może pomóc głównie w delikatnych przyciemnieniach/wypaleniach ale na pewno już nie w takich przepaleniach na amen jak są pokazane w długotrwałym teście rtings.

Wydaje mi się, że LG musiało dać duży zapas wysterowania tranzystorów aby radzić sobie zarówno z dryftem napięć tranzystorów jak i z degradacją materiału organicznego. Natomiast masz oczywiście rację, że jak zostanie osiągnięty maksymalny pułap mocy tranzystora, to już kompensacja w takich miejscach przestaje działać. Czyli przy prawidłowej kompensacji oglądając taki TVN24 OLED będzie prawidłowo kompensował spadek napięć spowodowany degradacją materiału organicznego (czyli ten proces będzie dla nas zupełnie niewidoczny), ale po przekroczeniu pewnego pułapu ta kompensacja przestanie działać i pojawią się kolokwialne "wypalenia".

22 godziny temu, ma_ko napisał:

Czyli wynika z tego ze warto mieć TV podpięte pod jakieś UPC..., bo coś się może "zj....ć"...

No właśnie też o tym pomyślałem, ale mam nadzieję że tak źle nie jest.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Mariusz Politowski napisał:

Zgadzam sie z @ma_kotyle, że tak jak pisałem wcześniej możesz i 10 razy wymieniać i zawsze i moze byc troche lepiej (na początku bo po 200h moze wyglądać tak samo) bądź znacznie gorzej. No chyba ze wymiana na starsza technologie Led:p 

Gratuluję fajnego zestawu @kislawa

Ja wymieniałem siedem razy :-) ,ale do skutku :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Od kilkunastu minut jestem szczęśliwym posiadaczem 55B7V.

Przepraszam z góry za durne pytanie ale starałem się znaleźć informacje na jednej ze 110 stron ale jest tego za dużo.

Jak sprawdzić plansze szarości ?

Ściągacie je z internetu, % to kwestia ustawień czy odpowiednie plansze .

Dziękuję za pomoc i wyrozumiałość.

Zmieniłem z 55XD9305 i do teraz jestem w szoku w kwestii różnicy obrazu.

• Plusik 1
  • Lubię 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, jestem posiadaczem 65B7V. Do złącza HDMI 3 mam podłączonego Xbox One X, ale podczas grania w trybie SDR czy HDR nie mam możliwości wyboru trybu obrazu "Gra". W opcjach obrazu wszystkie tryby są dostępne, ale tryb gra jest na szaro (nie da się go zaznaczyć). Co robię źle? Z góry dziękuje za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, czy ktoś może mi wytłumaczyć jak to jest z dźwiękiem w Dolby Atomos. Obejrzałem parę filmów z Dolby TrueHD/Atmos i wyskakuje komunikat "dźwięk nie obsługiwany", przecież TV obsługuje Dolby Atmos.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja tak sobotnio...

On 1/19/2018 at 12:42 PM, ma_ko said:

Czyli wynika z tego ze warto mieć TV podpięte pod jakieś UPC..., bo coś się może "zj....ć"..

...parę razy to czytałem i się zastanawiałem o co chodzi, czemu mam podpinać telewizor pod UPC, czemu się popsuje jak podłączę NC+ albo CP albo inną Vectrę... no nie mogłem tego skumać...

.

...i nagle eureka...

.

UPS! (dosłownie i mniej :P)

Edytowane przez plast
  • Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam, czy ktoś może mi wytłumaczyć jak to jest z dźwiękiem w Dolby Atomos. Obejrzałem parę filmów z Dolby TrueHD/Atmos i wyskakuje komunikat "dźwięk nie obsługiwany", przecież TV obsługuje Dolby Atmos.
Nie dla plików i hdmi.

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
39 minut temu, plast napisał:

To ja tak sobotnio...

...parę razy to czytałem i się zastanawiałem o co chodzi, czemu mam podpinać telewizor pod UPC, czemu się popsuje jak podłączę NC+ albo CP albo inną Vectrę... no nie mogłem tego skumać...

.

...i nagle eureka...

.

UPS! (dosłownie i mniej :P)

Hehe, a ja odwrotnie :) Odczytałem, że chodzi o UPSa i dopiero po Twoim poście zauważyłem, że w poście ma_ko była literówka :D

39 minut temu, ma_ko napisał:

:-) Haha :-) Bingo..., UPS kupiony....,

No to nieźle :) I tym sposobem sam się zastanawiam czy nie kupić teraz UPSa.

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zwariowaliście już całkiem ;) żadnego UPS'a w życiu nie kupię, aby przypadkiem TV się coś nie stało jak się czyści. To jakaś brednia dla mnie. Za dużo czytacie internetu i szukacie problemów na siłę. Korzystajcie ze sprzętu i się cieszcie.

• Plusik 2
  • Lubię 2
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@bithmore

Dokładnie, dokładnie. Pozytywny aspekt posiadania UPSa, ale porządnego UPSa, a nie pierwszego lepszego, to aspekt przeciwprzepięciowy, bo dobry UPS potrafi przyjąć na siebie nagły wzrost/różnicę napięć i na wyjściu cały czas dawać ładną sinusoidę i 230V. Ale ten problem dotyczy każdego sprzętu elektrycznego, nie tylko TV. Jeśli ktoś ma krótkie awarie prądu dwa razy w tygodniu to może rozważyć UPSa, ale przy awariach raz na rok to przerost formy nad treścią. A jak ktoś będzie chciał wyłączyć telewizor z prądu, bo np. go przenosi, to będzie prowadził najpierw wcześniej przez tydzień kalendarzyk by wiedzieć, kiedy może go odpiąć od prądu "bezpiecznie"? No cóż. Jedni nie grają na oledzie w gry i nie oglądają tvn24 dłużej niż 30 minut dziennie, bo się coś może wypalić, inni kupują UPSa, ciekawe co dalej. A to wszystko w odniesieniu do sprzętu za cenę jednej pensji kasjerki Tesco w UK.

:ph34r:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mieszkam w lesie, prąd może nie raz na tydzień, ale raz na dwa tygodnie jest awaria.., mam agregat to czemu nie UPS? Miałem bardzo dobrą listwę z filtrami itd.., ale koszt listwy APC to nie jest jakiś kosmos, a pozwoli jednak dość drogi sprzęt "wyłączyć" na miękko..., u mnie Oled pracuje 12-16h dziennie...

A szczerze to ostatni "pseudo" orkan spowodował ze pomyślałem o UPS..., nawet głupie wgrywanie firmware jest zabezpieczone w trakcie w TV czy tunerze Sat gdzie to robię dość często (linuxowy)..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, kKadajo napisał:

Nie dla plików i hdmi.

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

Nie rozumiem, że niby dla plików i hdmi nie obsługuje Dolby Truehd/Atmos  czy Dolby Atmos ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, ma_ko napisał:

Mieszkam w lesie, prąd może nie raz na tydzień, ale raz na dwa tygodnie jest awaria.., mam agregat to czemu nie UPS? Miałem bardzo dobrą listwę z filtrami itd.., ale koszt listwy APC to nie jest jakiś kosmos, a pozwoli jednak dość drogi sprzęt "wyłączyć" na miękko..., u mnie Oled pracuje 12-16h dziennie...

A szczerze to ostatni "pseudo" orkan spowodował ze pomyślałem o UPS..., nawet głupie wgrywanie firmware jest zabezpieczone w trakcie w TV czy tunerze Sat gdzie to robię dość często (linuxowy)..

To co innego, masz specyficzne warunki. Chyba nikt tego nie wiedział, a jestem pewny, że ludzie zaraz pójdą za Tobą w ślad :) Co do przepięć to też wystarczy ubezpieczenie porządne mieszkania/domu i jak trafi szlag TV podczas takiej akcji to do ubezpieczyciela.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 20.01.2018 o 00:21, kislawa napisał:

Dziękuje :) xox kupiony dzisiaj. A Fidelio jest super, jeden z lepszych zakupów 

Sorry, że nie na temat. Ten Fidelio jest naprawdę taki dobry ? To jest wersja E6/12 ? Z tego co czytałem, to ten zestaw jest dość awaryjny, jakieś problemy z ładowaniem satelitek, i inne tego typu problemy. Mam zamiar kupić jakiś zestaw 5.1, 7,1 bezprzewodowy pod gry, zarówno na pececie, jak i konsolach, i myślałem nad tym Fidelio.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Sorry, że nie na temat. Ten Fidelio jest naprawdę taki dobry ? To jest wersja E6/12 ? Z tego co czytałem, to ten zestaw jest dość awaryjny, jakieś problemy z ładowaniem satelitek, i inne tego typu problemy. Mam zamiar kupić jakiś zestaw 5.1, 7,1 bezprzewodowy pod gry, zarówno na pececie, jak i konsolach, i myślałem nad tym Fidelio.

Niestety jest. Ja dopiero za drugim razem trafiłem na sprawną sztukę. W pierwszej jedna satelita nie potrafiła się wyłączyć z przycisku z tyłu. Ale jeżeli chodzi i bezprzewodowe zestawy to chyba nie ma nic lepszego na rynku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak wygląda kwestia jakości dźwięku, i przede wszystkim jakość efektu surround, dźwięku dookólnego, chodzi mi przede wszystkim o gry.

Brałbym zwykłe przewodowe 5.1 czy 7.1, ale jak kable mają mi się walać po podłodze, to nie za bardzo to widzę.

Edytowane przez Adi777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Adi777 napisał:

To jest akurat e5, w marcu jak dobrze liczę 3 lata już ma i wciąż dobrze działa. Nie mialem z nim żadnych problemów no i gra naprawdę super. Używany jest codziennie po kilka godzin bo albo tv albo muzyka leci. Wiec ja nie potwierdzam awaryjności :)

Jakość dźwięku jest super, niby rzadko zdjejmuje satelity ale jak już to robię to potem zawsze mam w głowie „czemu tak rzadko to robie, przecież to jest zajbeiste”. Ja bardzo polecam. Dużo gram i są tytuły gdzie ten dźwięk robi polowe gry 

Edytowane przez kislawa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, kislawa napisał:

To jest akurat e5, w marcu jak dobrze liczę 3 lata już ma i wciąż dobrze działa. Nie mialem z nim żadnych problemów no i gra naprawdę super. Używany jest codziennie po kilka godzin bo albo tv albo muzyka leci. Wiec ja nie potwierdzam awaryjności :)

Jakość dźwięku jest super, niby rzadko zdjejmuje satelity ale jak już to robię to potem zawsze mam w głowie „czemu tak rzadko to robie, przecież to jest zajbeiste”. Ja bardzo polecam. Dużo gram i są tytuły gdzie ten dźwięk robi polowe gry 

Kurczę, mam wrażenie, że prawie 3500 zł jakie trzeba zapłacić za wersję E6/12 to zdecydowanie za dużo. Mogę wiedzieć, jak masz je ustawione ? Jakiś schemat ?

W sumie, to wymarzyło mi się mieć 5.1, czy nawet 7.1, a nie wiem, czy będę miał możliwość je sensownie ustawić. Niemniej, marzy mi się taki Wiesiek 3 na mocnym kompie, do tego OLED, i fajny dźwięk surround :wub:

Edytowane przez Adi777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi