Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

Ok, tak zrobię. Dzięki za radę

Ps rozumiem ze tym ze matryca jest wyraźnie jaśniejsza z prawej strony strony tez nie mam co się narazie przejmować? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na teraz nie, bo to zejdzie w 90%..., kwestia bandingu to juz innym problem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, ma_ko napisał:

Sony jest jedyną Firmą jaka "zastrzega by nie robić tego częściej niż 1 raz w roku"...

Reszta nie ma z tym problemów...

Proces ten co 4H ma za zadanie tak po krótce radzić sobie z "powidokami" oraz z nierównomiernością.

Proces 1H to proces który ma za zadanie przywrócić nominalną jakość panelu i komórek organicznych (ostrość, kolor itd) ta w dużym skrócie.

Lg akurat mnie nie informowało ,ale mam za sobą tych procedur 1H kilkadziesiąt..., negatywnych efektów poza tym ze czasem zaostrza "banding" nie stwierdzam, co więcej mam wrażenie ze po takich zabiegach panel "lepiej" ogólnie świeci..., ale mówię tu o subiektywnym odczuciu i własnej empiryce...

Poza tym gdyby proces był tak "niebezpieczny" to raczej LG by go umieściło w service menu lub odpalało tylko systemowo co te 2000 tys H pracy ,a nie dawało taką "gamoniom" użytkującym ich tv...

Jak miałem 55b6j takich czyszczeń sam wykonałem kilkanaście, co prawda żadnych efektów już nie uzyskałem bo wypalenia były zbyt duże, ale fakt faktem jak odebrałem nowy 55c7v to na tych samych ustawieniach byłem rozczarowany jakością a szczególnie jasnością, na b6j miałem jasność oled na 30 i waliło po oczach, na 55c7v początkowo ustawiłem oled na 60 aby choć zbliżyć sie do 55b6j. Teraz jakby sie wyrównało ale nadal mam w okolicach oled 50. 

Edytowane przez pawelvideo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po prostu wyłączam przyciskiem czerwonym na pilocie i czekam 10 minut?

Do czego jest przycisk stb pwr?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@mmpeg-4 - ależ żeś wymyślił teorię z tym wypalaniem podczas czyszczenia matrycy :) 

Aż poszukałem trochę w sieci i znalazłem ciekawą i chyba najbardziej wiarygodną informację odnośnie tych czyszczeń w naszych OLEDach. Te 4 godzinne czyszczenia są nazwane przez LG w menu serwisowym jako OFF-RS. Z kolei te długie "godzinne" czyszczenia oznaczone są symoblem "JB" - ja mam obecnie za sobą ponad 400 czyszczeń "OFF-RS" i jedno czyszczenie "JB". Okazuje się, że co 4 godziny zapuszczana jest kompensacja związana z degracją tranzystorów, a co 2000 godzin lub po ręcznym wymuszeniu w menu długiego czyszczenia (RS) uruchamiana jest kompensacja spowodowana degradacją materiału organicznego. Kompensacja nie jest natomiast na 100% nadpalaniem, tylko zmianą napieć sterujących tranzystora sterującego subpikselem przez odpowiednie specjalne układy kontrolujące degradację tego tranzystora lub degradację materiału organicznego. Jest to opisane w patencie LG Display zgłoszonym w USA: https://www.google.com/patents/US9754536 . To samo dzieje się przy kompensacji materiału organicznego, tylko pomiar jest wykonywany w inny sposób. W jaki sposób robi to LG - tego nie znalazłem, ale czytając zgłoszone patenty w USA (np. https://www.google.com/patents/US9125278) wynika iż pomiar spadku luminancji danego subpiksela może być wykonywany przez pomiar całkowitego czasu prądu przyłożonego do danego subpiksela.

Za amerykańską instrukcją LG do jednego z OLEDów:

Cytat

OFF-RS: Removes image sticking through TFT degradation compensation. Runs after 4 hours of use.
JB: Removes image sticking through OLED degradation compensation. Runs after 2000 hours of use.

http://partner.lge.com/mx/portal/download/download/mobileExternalFileDownload.lge?fileId=pk3ExNmN7NwQlM0pmm8jFQ&content=manual

Edytowane przez Subman
  • Plusik 1
  • Lubię 3
  • Dzięki 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, Subman napisał:

@mmpeg-4 - ależ żeś wymyślił teorię z tym wypalaniem podczas czyszczenia matrycy :) 

Aż poszukałem trochę w sieci i znalazłem ciekawą i chyba najbardziej wiarygodną informację odnośnie tych czyszczeń w naszych OLEDach. Te 4 godzinne czyszczenia są nazwane przez LG w menu serwisowym jako OFF-RS. Z kolei te długie "godzinne" czyszczenia oznaczone są symoblem "RS" - ja mam obecnie za sobą ponad 400 czyszczeń "OFF-RS" i jedno czyszczenie "JB". Okazuje się, że co 4 godziny zapuszczana jest kompensacja związana z degracją tranzystorów, a co 2000 godzin lub po ręcznym wymuszeniu w menu długiego czyszczenia (RS) uruchamiana jest kompensacja spowodowana degradacją materiału organicznego. Kompensacja nie jest natomiast na 100% nadpalaniem, tylko zmianą napieć sterujących tranzystora sterującego subpikselem przez odpowiednie specjalne układy kontrolujące degradację tego tranzystora lub degradację materiału organicznego. Jest to opisane w patencie LG Display zgłoszonym w USA: https://www.google.com/patents/US9754536 . To samo dzieje się przy kompensacji materiału organicznego, tylko pomiar jest wykonywany w inny sposób. W jaki sposób robi to LG - tego nie znalazłem, ale czytając zgłoszone patenty w USA (np. https://www.google.com/patents/US9125278) wynika iż pomiar spadku luminancji danego subpiksela może być wykonywany przez pomiar całkowitego czasu prądu przyłożonego do danego subpiksela.

Za amerykańską instrukcją LG do jednego z OLEDów:

http://partner.lge.com/mx/portal/download/download/mobileExternalFileDownload.lge?fileId=pk3ExNmN7NwQlM0pmm8jFQ&content=manual

No wiesz, nie każdy ma czas, czy nawet ochotę zgłębiać patenty LG ;) Od tego mamy Oledo-fanów ?

• Plusik 1
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok jest tak, nie jest chyba źle, po za tym czarnym pasem. Co sądzicie?

IMG_5321.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten pas to chyba widać podczas normalnego oglądania co?

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie jak narazie to nie, jedynie w czym mi się rzuca w oczy to np na szarym tle jakie jest w aplikacji youtube.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurcze zobacz co będzie po kolejnych 3-4 procesach...7 minut na razie tego 1h nie włączaj, oglądaj rożne treści..., ten pas akurat wygląda słabo, ale się zniweluje...

Subman jak bardzo zmienił się panel po 400 procesach? chodzi mi o banding? nie jest tak ze "pojawia sie i znika" ale krąży to mnie lub więcej obok tego co było powiedzmy po 20-30 h pracy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra mam 14 dni na testy, to narazie będę robił i wrzucę jakiś progres za kilka dni. Ok długiego czyszczenia nie ruszam. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, ma_ko napisał:

Subman jak bardzo zmienił się panel po 400 procesach? chodzi mi o banding? nie jest tak ze "pojawia sie i znika" ale krąży to mnie lub więcej obok tego co było powiedzmy po 20-30 h pracy?

Ten banding jak patrzę co jakiś czas na tę planszę 5% to się faktycznie za każdym razem trochę zmienia. Raz jest trochę ciemniejszy pas w jedynym miejscu, a później ciemniejszy w innym. Ale generalnie raczej ten banding u mnie się nie pogorszył.

Tak a propo - w tej instrukcji do tego OLEDa LG "Digital Signage" (przeznaczonego na rynek komercyjny - http://www.lg.com/global/business/information-display/digital-signage) jest kilka innych cennych informacji i zapewne również odnoszących się również do naszych "konsumenckich" OLEDów.

Ponoć jak zostanie wyłączone napięcie podczas działania tego krótkiego cyklu czyszczenia co 4 godziny, lub gdy telewizor zostanie włączony podczas tego cyklu czyszczenia, to ta funkcja może zadziałać nieprawidłowo. Telewizor można włączać dopiero po 5 minutach po zakończeniu cyklu czyszczenia. Ciekawe co to dokładnie oznacza.

Cytat

If the power is turned on or a power failure occurs while the Clear Panel Noise feature (OFF-RS) is running, the feature may not work properly. Turn the power on five minutes after running the Clear Panel Noise feature. The external speakers connected to the product may make a sound while you are running the Clear Panel Noise feature (OFF-RS).

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, wymieniłem wreszcie mojego Samsunga serii 9000 z 2008 r. na 65B7V. Skok w jakości nie muszę opisywać :lol: 

Kupiłem u Borysa z A... Egzemplarz bez najmniejszych uwag. Sam się zdziwiłem po lekturze forum z problemami co niektórych użytkowników.

Banding niezauważalny, zafarbu brak :D

Przesyłka i kurier OK. Dostawa na drugi dzień po zamówieniu.

DSC_0046.JPG

Edytowane przez Sierek
  • Lubię 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, Subman napisał:

Muszę to jeszcze na spokojnie przeczytać, ale o ile dobrze przeczytałem, to tam pisze że im większa (tj im mocniejsze/głębsze ? wypalenie) jest degradacja w danym miejscu matrycy tym większa moc (po tzw wyliczeniu potrzebnego zwiększenia mocy podczas czyszczenia) tranzystorów idzie w te konkretne miejsca, to na logikę jak już w danym miejscu degradacja posunie się powyżej pewnego poziomu to już tranzystorom zabraknie mocy do skompensowania tych wypalonych przyciemnień matrycy. Zresztą to zwiększenie mocy w konkretnych fragmentach matrycy pewnie może pomóc głównie w delikatnych przyciemnieniach/wypaleniach ale na pewno już nie w takich przepaleniach na amen jak są pokazane w długotrwałym teście rtings.

Edytowane przez mmpeg-4
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 godzin temu, Subman napisał:

Ponoć jak zostanie wyłączone napięcie podczas działania tego krótkiego cyklu czyszczenia co 4 godziny, lub gdy telewizor zostanie włączony podczas tego cyklu czyszczenia, to ta funkcja może zadziałać nieprawidłowo. Telewizor można włączać dopiero po 5 minutach po zakończeniu cyklu czyszczenia. Ciekawe co to dokładnie oznacza.

Czyli wynika z tego ze warto mieć TV podpięte pod jakieś UPC..., bo coś się może "zj....ć"...

Jedno co jest pewne to przerywając po 10 minutach tryb 1H (wymuszony)jakby z automatu jest już po trybie 7 minut bo on jest składową tego 1H czyszczenia.., lub raczej przywracania do wartości nominalnych matrycy...

W taki sposób da się wymusić na "szybko" nie czekając 4H czyszczenie 7 minut...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, 

Z tymi zafarbami nie przesadzajmy nie ma idealnego sprzetu w dzisiejszych czasach, kolega wymieniał 4 razy tv i zawsze cos na planszach testowych znalazl raz wiecej raz mniej.

Ponizej Tryb standard i kino.

20180119_165724.jpg

20180119_165508.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki perfekcyjnie równy egzemplarz.

PS. A jak na szarych tablicach 5%, 10% ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolejne dwa czyszczenia i pasek nadal bardzo widoczny. Reszta za to bardzo się wyrównuje.

6C87B076-FB98-4331-9FF5-F18B6C545917.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi