Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED B7 (OLED55B7V) Test modelu 2017 z Ultra HD i HDR

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Więc tak: miałem chwilę wolnego czasu to pobiegałem po pokoju:)

Zrobiłem fotki na ustawieniach Kino - fabryczne, nic nie grzebane.

Wyszły dziwne wnioski: W zależności od kąta patrzenia raz poświata jest widoczna raz zupełnie nie. Ja siędzę po lewej stronie sofy i to widać. Poszedłem na stronę prawą (żony hehe tak nawet mamy swoje ulubione miejsce na sofie) i praktycznie ZERO zółtego. Naprawdę dwa kroki w lewo i już jest inaczej. Tak samo sprawa ma się gdy stoję wysoko lub siedzę. Nawet niewielki kąt robi rożnicę. Nie wiem czy faktycznie coś z matrycą jest nie tak czy one tak mają.

Zerknijcie na fotki. Robione pod innym kątem- wyglądają zupełnie inaczej...

Zrobiłem odświeżanie pikseli wymuszone prze 1h. Różnicy na plus i minus nie zauważyłem.

Zobaczę co powie sklep. Jak nie to faktycznie poczekam trochę i nabiję trochę godziń...

IMG_20170911_200700.jpg

IMG_20170911_200712.jpg

IMG_20170911_200719.jpg

IMG_20170911_200836.jpg

IMG_20170911_200907.jpg

IMG_20170911_200914.jpg

IMG_20170911_201038.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

plansza 5% jest w normie, ta 95% na wprost jest jest ok. Pod kątem niewielki żółty zafarb z lewej strony na planszy 95% - kwestia feralnego polaryzatora tak jak napisałem. W wątku C7 kolega a12 wysłał dziś też swoje fotki z 5% to możesz je sobie porónać: https://hdtvpolska.com/forum/topic/40091-lg-oled-c7-test-płaski-oled-ultra-hd-2017-oled55c7v/?do=findComment&comment=423414 Moją plansza 5% w momencie zakupu masz pod https://hdtvpolska.com/forum/topic/39529-lg-oled-b7-oled55b7v-test-modelu-2017-z-ultra-hd-i-hdr/?do=findComment&comment=415002

Edytowane przez Subman
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widze ze forumowicz a12 ma zażółcenie po prawej stronie:) Troszke mniejsze niz u mnie (bynajmniej tak aparat uchwycił). Za to 5% wydaje się u mnie "ładniejsze".

Co do sklepu zamawiałem przez telefon. Czyli jeżeli nawet zgodzą się na wymianę to mi go wyślą. Sklep na drugim końcu kraju. Czyli troszkę loteria heh...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@stecko
No widzisz - nie ma ideału. Niestety w OLEDy też łapią trochę kąty, ale one i tak są bez porównania mniejsze niż to, co miałbyś na jakimkolwiek LCD. U mnie tej żółci jakby było mniej. Mogę zrobić jeszcze fotki z boku jak chcesz :)

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem TV super nie ma sensu nic zmieniać, ten żółty odcień to bolączka większości ekranów Oled w mniejszym lub większym stopniu. Nie szukaj dziury w całym bo tego w treści nie zobaczysz moim zdaniem, szkoda prądu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
24 minuty temu, ma_ko napisał:

Moim zdaniem TV super nie ma sensu nic zmieniać, ten żółty odcień to bolączka większości ekranów Oled w mniejszym lub większym stopniu. Nie szukaj dziury w całym bo tego w treści nie zobaczysz moim zdaniem, szkoda prądu.

Dokładnie, podzielam zdanie kolegi.

W zeszłorocznych i wcześniejszych modelach doszukiwano się różowej poświaty przy odbiciach światła od matrycy. Faktycznie takie odbicia występowały, ale uważam, że producent popracował nad tym, bo obecny full HD 55EG9A7V już tak bardzo tych odbić nie generuje jak np. 910V. Miałem okazję dziś w Saturnie porównać sobie jak to jest z tymi odbiciami światła i z różową poświatą. Na 910V i zakrzywionym ekranie efekt widoczny był bardzo, ale za to na A7 już naprawdę trzeba było mocno powyginać się, żeby ten efekt dostrzec., więc uważam, że postęp jest. I dlatego też nie przepadam za wygiętymi ekranami, bo pod każdym kątem widzenia oglądamy matrycę w inny sposób, bo zwyczajnie zmienia nam się kąt widzenia praktycznie z każdym centymetrem długości ekranu - co niestety bardzo obnaża wiele wad - szczególnie w lcd brak czerni i prześwietlenia ciemnych pól ekranu.

W nowych tegorocznych modelach 4K (np. w B7 - bo taki miałem okazję dziś widzieć) mamy żółtawo pomarańczową delikatnie widoczną poświatę przy odbiciach światła od matrycy. Też trzeba było się nagimnastykować, żeby to dostrzec.

Więc... Panowie, mamy telewizory ze wspaniałym, chyba możliwie najwyższej jakości obrazem jaki może być w konsumenckich urządzeniach... cieszmy się więc tym obrazem, oglądając filmy, grając na konsolach i co tam jeszcze każdy sobie wymarzy, a przestańmy się doszukiwać na siłę czasem mam wrażenie, jakichś tam niuansów... typu pasów na szarym tle, widocznych jedynie przy wyświetleniu konkretnej jednolitej planszy. Odpowiedzmy sobie, ile razy normalnie użytkujący telewizor widz, będzie sobie taką planszę wyświatlał? Może lepiej tego wcale nie robić, jeśli obraz nie budzi zastrzeżeń, żeby sobie nerwów nie psuć...

Podejrzewam, że przeciętny użytkownik, nie za bardzo znający się na technice i tych wszystkich "mankamentach" nawet tego nie zauważy, tylko będzie się cieszył zapierającym dech w piersiach obrazem.

• Lubię 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie widać u Ciebie lekki żółty kolor przy krawędzi. Jeśli jest to tylko na planszy testowej to nie ma sobie co głowy zawracać. Jeżeli jednak podczas normalnego oglądania coś też widać, to można próbować reklamować. Co do planszy 5% to wygląda bardzo spoko i tutaj bym się nie czepiał. Bardzo ciężko jest trafić zbliżony do ideału egzemplarz, jednak większość niedoskonałości wychodzi tylko na planszach testowych, a przecież nie kupujemy telewizorów do ich oglądania. Także ja bym się takimi rzeczami nie przejmował, dopóki podczas normalnego seansu jest wszystko ok.

W każdym razie ja się pochwalę swoim zdjęciem planszy testowej 5% grey:

59b6fbeaaf5bd_OLEDB7.thumb.jpg.19f8a99ecc41ef5299732ced804d24c1.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@KaMario

Mario - zgadzam się, tylko że wiesz - jak się wydaje tyle kasy na OLEDa to się już oczekuje niemal perfekcji i stąd potem sprawdzanie OLEDów na wszelkie różne sposoby :) Ten banding u stecko jest faktycznie nieistotny, bo nie będzie go nigdy widział w rzeczywistym materiale. Co do tej żółci - u mnie też pod kątem obraz zmienia lekko kolor, ale to są już niuansy. Decyzja co do wymiany OLEDa należy do Ciebie stecko, ale po ostatnich zdjęciach wydaje mi się, że ten problem nie jest wcale taki poważny. Poniżej zdjęcia mojego OLEDa wzięte pod dość dużym kątem w trybie technicolor ekspercki.

white_leftpg.jpg

white_right.jpg

1 godzinę temu, vader_4747 napisał:

W każdym razie ja się pochwalę swoim zdjęciem planszy testowej 5% grey:

No ładnego masz grey'a, ale dolna połówka OLEDa jednak nieco ciemniejsza :P

Edytowane przez Subman
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kazdy ma racje Panowie. Tv ogolnie bardzo fajny, nie żałuję zakupu. Choć przyznam szczerze że za takie pieniądze oczekiwałem produktu idealnego. Te żółte zabarwienie jest delikatnie widoczne podczas normalnego oglądania nanjasnych scenach tylko. I jest widoczne tam gdzie ja siedzę. Dlatego zacząłem oglądać plansze testowe. Przyznam że mnie to denerwuje trochę. Jedno oko ciszy się obrazem a drugie zerka w narożnik czy aby nic żółtego nie wyskoczyło. Myślę że to kwestia przyzwyczajenia się i z czasem nie będę aż tak zwracał uwagę na to. Boję się zaryzykować i prosić o wymianę bo jeżeli trafię jeszcze gorszą sztukę to wtedy będę zły:)
Dlatego nie wiem co robić. Wydaje mi się że pogram ze dwa miesiące i zobaczę jak to bedzie wygladać. Jeżeli nadal będzie drażniące to poproszę o serwis.

Nie chcę sobie pogorszyć sprawy:). Z drugiej strony można mieć też sztukę wolną od wad. Loteria...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fakt, macie rację Panowie. Jak już się kupuje telewizor za takie pieniądze, to oczekuje się produktu idealnego.

Rzeczywiście, widoczne są te lekko żółte zabarwienia pod katem. W A7 tego nie ma, bo tam matryca, mimo wszystko sądzę, że jest poprawiona względem 910V, ale daje z kolei różową poświatę. Jak już wcześniej pisałem, dla mnie jest to niuans, bo nie jest to zauważalne przy zwykłym świetle jak na 910V. Żeby faktycznie obnażyć ten mankament, trzeba zaświecić latarką na wprost w  matrycę lub przy zdjęciach celowo robionych z lampą błyskową, ten efekt jest widzialny.

Postaram się jednak zrobić zdjęcie mojego A7 na planszy 5%. Ale jak już pisałem, po rozpakowaniu tv z kartonu i po pierwszym uruchomieniu był widoczny banding, teraz matryca się wyrównała, praktycznie na drugi dzień szare tło wyświetlone na wolnym kanale amplitunera generowało idealnie równą szarość na całym ekranie. Ja wiem, że to nie jest plansza 5% szarości - takiej jeszcze nie sprawdzałem, ale uważam, że trafiłem nieźle z moim egzemplarzem telewizora. Może też coś w tym jest, że pierwsze egzemplarze z linii produkcyjnej są lepiej dopracowane, bo taki chyba posiadam - zakup z 08.08. i niestety za wyższą cenę niż obecnie w MM lub Saturnie, no i nie obejmuje mnie promocja zwrotu 300 zł od LG :-/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bilem dzis w mm  i sprawdziłem jak na philips oled 55 wygląda matryca na 5% gray , w porównani z nim LG c7 to niezły crap :(  no chyba ze taki egzemplarz tam mieli 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, a12 napisał:

Bilem dzis w mm  i sprawdziłem jak na philips oled 55 wygląda matryca na 5% gray , w porównani z nim LG c7 to niezły crap :(  no chyba ze taki egzemplarz tam mieli 

Takie rzeczy sprawdza się w zupełnej ciemności. Przy sklepowym oświetlaniu to każdy będzie dobrze wyglądał. Inaczej mówiąc, taki test w sklepie nie daje kompletnie żadnego poglądu jeżeli chodzi o jednorodność przy 5% grey.

Edytowane przez vader_4747

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zgadza sie ,  tylko na c7 widac nawet przy oświetleniu jak staniesz blisko 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko zależy od danego egzemplarza - są gorsze, są lepsze, są i też fatalne i tylko to ma znaczenie, a nie marka Philips czy też LG. Na pewno nie wolno się sugerować jednym egzemplarzem. Poza tym jednorodność OLEDa 55" jest przeważnie lepsza niż OLEDa 65". To też trzeba brać pod uwagę. Ja na swoim C7 65" nie widzę absolutnie żadnych problemów na 5% planszy przy dziennym oświetleniu.

Nota bene jak są problemy z jednorodnością na planszy 5% to warto właśnie wtedy zapuścić godzinną, ręczną kompensację OLEDa i jednorodność powinna się poprawić.

Edytowane przez Subman
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dałem już 2x reczna kompensacje i w sumie poprawy to za bardzo nie widze 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

subman- Opętany to jesteś ty tak jak mówię, powtarzasz się w kółko jak nakręcona zegarynka. :wacko:

W skrócie X930E  ,,efektami halo, słabą jednorodnością obrazu i wolnym Android''.

Dziwne bo Maciej i inni testujący go nic takiego nie napisali w testach, a ty tak wierzysz przecież wszystkiemu co piszą.

Czyli mamy kolejnego teoretyka z forum. :unsure:

Nie użytkuje platformy Android TV ale się wypowiem. :lol::mellow:

Tak na przyszłość powiem ci czytaj z zrozumieniem, a nie napinasz grzywę a nie wiesz o co komu chodzi.

Bo ja nie napisałem że XE jest lepszy od oled'a obrazowo, tylko wspomniałem choćby pisane słowa Maćka że ''Segment telewizorów premium LCD, należy w tym roku do telewizorów Sony'' czy chociaż by ''Sony XE93 okazał się tak dobrym telewizorem, że bez wątpienia można by go nazwać „małym ZD9”. Jest to najlepszy telewizor z podświetleniem krawędziowym jaki powstał na planecie ziemia i zarazem jeden z najlepszych ekranów w tym roku z dedykacją do treści Ultra HD z HDR''.

Tym bardziej z tak niską ceną.

Bez odbioru.

• Lubię 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
43 minuty temu, Robert_1988_KrK napisał:

W skrócie X930E  ,,efektami halo, słabą jednorodnością obrazu i wolnym Android''.

Dziwne bo Maciej i inni testujący go nic takiego nie napisali w testach, a ty tak wierzysz przecież wszystkiemu co piszą.

A to ciekawe. Piszesz, że nic takiego nie napisali w testach ? Że niby "teoretyzuję" ??? Że niby "Maciek" nic takiego nie napisał w testach ??? Że niby inni testyjący nic nie napisali ??? Naprawdę chcesz porównywać krawędziaka do OLEDa ??? Ok, proszę bardzo:

1.  Poniżej jednorodność matrycy - OLED LG po lewej stronie, po prawej Sony XE93. Zdjęcia zrobione przez Maćka umieszczone w testach.

rtings o XE93: The gray uniformity of the X930E is average. The edges are darker than the rest of the screen, and there is a darker band on the bottom half of the screen.
rtings o XE93: The black uniformity is decent (...)
rtings o C7: The overall gray uniformity of the C7 is good. There are some faint vertical lines visible when you look very closely and the right side is a bit warmer than the rest of the screen but it does not show when watching normal content.
rtings o C7: The C7 has flawless black uniformity when displaying a black image

2. efekt halo/blooming

Maciek o XE93: Obszary czerni są niezależnie wygaszane. Oczywiście wokół jasnych obiektów jest pewna łuna bieli.

Poniżej porównawcze zdjęcie Maćka między "high-endowym telewizor LCD wiodącego producenta (z podświetleniem edge led)" a OLEDem LG.

rtings o XE93: The local dimming feature of the X930E works surprisingly well for an edge-lit TV. Blooming still happens when there is a very bright highlight (...). 
rtings o C7: Since there is no need for local dimming on OLED TVs, this video is for reference only.

3. szybkość Androida

rtings o XE93: Smoothness: Not Smooth; Time taken to Slect Youtube: 4s
rtings o C7:   Smothness: Average; Time taken to Slect Youtube: 2s

A o kątach to widzę że kolega już wyciął wątek, więc już o tym nie wspomnę.

46 minut temu, Robert_1988_KrK napisał:

Tak na przyszłość powiem ci czytaj z zrozumieniem, a nie napinasz grzywę a nie wiesz o co komu chodzi.

Ja ci odpowiem tak - trzeba mieć naprawdę tupet, aby namawiać kogoś, kto jest zdecydował na OLEDa na krawędziaka i wmawiać komuś, że trafił w sieciówce na "spoko sprzedawcę" no i że jeszcze zaoszczędzi kasę, gdy w rzeczywistości obraz krawędziaka ma się nijak do obrazu OLEDa, bo to są zbyt odległe od siebie technologie.

compare_OLED_XE93.png

edge_vs_OLED.png

1 godzinę temu, ma_ko napisał:

Subman a przy nocnym...

W nocy w całkowitej ciemności jak puszczę planszę 5% to widzę lekki banding. Przy oglądaniu rzeczywistego materiału w całkowitej ciemności nie widzę w ogóle tego bandingu.

• Lubię 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnie foto pokazuje dobitną przewagę oled nad lcd. Dla maniaków filmów,seriali te fioletowe plamy są ciężkie do przyjęcia:)

Bynajmniej Ja tak miałem, rozpraszały mnie. Dodatkowo włączone napisy na tym fioletowo/czarnym pasie robiły jeszcze większą masakrę:) 

Dlatego plazma lub oled będzie najlepszym wyborem dla Nas kinomanów.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć wszystkim,

Zastanawiam się nad zakupem 55B7V. Do tej pory posiadam plazmę LG PK760, którą sobie bardzo chwalę, niestety zaczyna szwankować. Poczytałem wątek, kilka osób pisało o jasności... czy zauważę to przesiadając się z tv o takich parametrach (dane producenta)?

Brightness (cd/m2) 1,500 cd/m2
Contrast Ratio 3,000,000:1
Colours Reproduction (R,G,B) Bit 16Bit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś Ci się pomyliło z tymi parametrami. Jasność chyba 150cd/m2 a kontrast to raczej 3000:1. Każdy Oled jest dużo jaśniejszy od najjaśniejszej plazmy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wkleiłem za oficjalnymi danymi producenta, można je znaleźć np. tutaj:

www.lg.com/no/products/documents/tv/PK760N.pdf

Jak się one mają do rzeczywistości tego nie wiem, wiem tylko że przez 7 lat użytkowania tego TV z jasnością problemu nigdy nie miałem. Czyli zasadniczo będzie tylko lepiej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LG robiło bardzo dobre plazmy (a w stosunku jakość/cena wręcz rewelacyjne) i gdyby nie awaria mojej to pewnie bym przy niej pozostał jeszcze przez 5 lat (czekając na rozwój OLEDów i celując w 65" w cenie obecnych 55"), bo od 2010 roku nie widziałem u nikogo ze znajomych lepszego obrazu, niezależnie od tego ile wydał na TV, a niektórzy powydawali spore sumy (no dobra, jeden znajomy miał plazmę Sony i było dobrze ;>). Niemniej opinie o plazmach LG interesowały mnie w 2010 roku, teraz mi kompletnie zwisają i powiewają i na tym proponuję zakończyć tę do niczego prowadzącą dyskusję :).

Teraz interesuje mnie, czy ktoś kto przesiada się z plazmy o parametrach jak podałem odczuje jakikolwiek problem z jasnością OLEDa w normalnych warunkach domowych, okno bokiem do TV, nasłonecznienie przeciętne, czy też nie mam zupełnie się czym przejmować? O jasność w warunkach wieczorno-nocnych się nie martwię, wiem że będzie idealnie.

EDIT: Sytuacji nie wyjaśniają też takie artykuły jak np. ten:

https://hdtvpolska.com/czym-roznia-sie-telewizory-lg-oled-2017-wzgledem-modeli-2016/

Chodzi mi o punkt 1 tj "Sprawność OLED w mocno oświetlonych pomieszczeniach", gdzie widać, że modele 2016 miały z tym problem i w 2017 jest lepiej, ale nadal nie idealnie. Dlatego pytam. Mając na uwadze, że do tej pory użytkowałem plazmę (o podanych parametrach), a nie świecącą żarówkę lcd/led.

Edytowane przez plast

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te parametry od LG co podałeś nie są prawdziwe, bo najjaśniejsze plazmy osiągały max jasność 250cd/m2 i kontrast 20000:1. Oledy LG osiągają jasność w SDR przynajmniej 350cd/m2 a więc widać że będą dużo jaśniejsze.

Edytowane przez gh0st666

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi