zajeccc 3 Napisano 12 Marca 2017 Witam, potrzebuję Waszej pomocy w wyborze telewizora, obecnie posiadam starą plazmę Philipsa 42PFL7762D/12 - typowy grzejnik salonowy, ale pobór w okolicach 170W jest dobijający, mam dylemat w kwestii wyboru telewizora w cenie ok 2500 zł, od kilkunastu dni czytam fora, testy i recenzje, modeli jest tyle, że mam mętlik, proszę Was o pomoc w ostatecznym doborze. Większość modeli przewija się tu na forach, ale chciałbym mieć wszystko sprecyzowane. TV będzie wykorzystywany do oglądania filmów i seriali w 1080p/4K - Netflix więc niebawem dojdzie HDR oraz filmy z sieci, do TV podpięty będzie HTPC, więc czasem posłuży jako PC - siedzi w nim GTX 1070, także do gier czasem służy, konsola PS4 Pro, kablówki itp. nie mam i mieć nie będę więc treści SD itp nie są brane pod uwagę. Do wydania mam ok 2500 zł, 1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 25m2 2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? ponad 2m 3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2 4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? rozstaw różny kąty są dosyć ważne 5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? stać 6. Jak słońce świeci w pokoju ? włączany tylko wieczorami, słońca brak, a jak już to z boku 7. Jaki masz obecnie telewizor ? stara, prądożerna plazma, typowy grzejnik 8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? dobra matryca, wi-fi, HDR, 9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? 4K, HD 10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? PC, PS4 Pro, 11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? ponad 4h 12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? a która lepsza? 13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? KODI - filmy, seriale, listam3u 14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? Tak 15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? czasem 100% a czasem godzinka 16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? stanowczo wieczorem 17. Preferencje co do wielkości? 43-55" 18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? smużenie, kiepskie odświeżanie, słabe kolory (szara czerń), marny dżwiek, duże ramki, 19. Preferencje co do marki ? Brak 20. Czy telewizor ma mieć 3D ? nie potrzebuje 3D ale jak będzie to trudno 21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 2000 (ewentualnie jakieś 200 zł więcej jeśli naprawdę warto) Na początku wpadły mi w oko Philipsy Philips 43PUS6401/12 oraz Philips 49PUS6561 - ale tyle czytam na forum wątków o problemach z tą firmą, że mnie zrażą, w zasadzie tylko ambilight mnie ciągną do tego, dlatego mam pytanie czy faktycznie zakup Philipsa to jak gra w rosyjską ruletke ? efekt brudnej matrycy, problemy z serwisem itp to porządek dzienny ? Następnie znalazłem: LG 49UH603V i LG 49UH610V Może podpowiecie coś ? będę wdzięczny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 746 Napisano 12 Marca 2017 A różnice między panelami (VA i IPS) znasz? To absolutny fundament przy wyborze. Jeżeli nie polecam artykuł w bazie wiedzy portalowej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zajeccc 3 Napisano 13 Marca 2017 jestem świadom różnić pomiędzy VA i IPS chociaż zapewne nie wszystkich, sęk w tym że na porządny TV z VA w tej cenie nie da się popaść, dlatego potrzebny mi kompromis. Czy jesteś w stanie odnieść do innych kwestii z 1 posta ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fjubens 307 Napisano 13 Marca 2017 (edytowane) Prawda jest taka, że 4K w tej kwocie to tylko Philips i LG, często RGBW, także niepełne 4K nawet. Wydaje mi się, że widziałem Twój temat na elektrodzie. LOCOLOCO to Kiki z HDTV, ta sama osoba, nawet sam to potwierdzał, sprzedawca, głównie TCL i Philipsa, bo na tym ma największy zysk. Jemu nie można ufać, twierdzi, że IPSy mają czern taką samą jak najlepsze VA, że IPS od TPV nie różni się niczym od IPS Eizo w monitorach za 3 tysiące itd. Sam przez Philipsa 6561 przechodziłem, jak jeszcze nie wiedziałem, że to taki kit i nikomu tego TV nie polecę. Nie mówiąc o tym, że wtedy jeszcze artefakty występowały z PS4 Pro. Nie wiem jednak czy na dzień dzisiejszy jest już z tym dobrze. Poza tym tutaj nawet w komentarzach pod recenzją 6501 + 6561 są same negatywne komentarze i wiele zdjęć problematycznych. Z tym HDR w najtańszych IPS to też ściema, po to żeby na pudełku od TV i stronie informacja wisiała. Plik HDR Ci taki Philips odtworzy, ale nie ma realnych możliwości wyświetlania HDR. Będziesz miał nieco bardziej cukierkowo, kolory podbite, bo sam to sprawdzałem na swoim w Forzie Horizon 3 np., ale to nie ma nic wspólnego z HDRem, ba, nawet nie takie jest jego założenie. Taka ciekawostka: W FH3 jest osobny slider nawet do HDR Brightness. Trzeba ustawić do tego momentu gdy logo zniknie, na Philipsie nawet na maksa w prawo logo dalej jest pięknie widoczne. Taki to HDR, że nawet na maksymalnych ustawieniach i w TV i w grze nie idzie dostosować się do zalecenia HDR w grze. Na Samsungu KS7000 logo FH3 znika na ok. 2/5 paska. (Tak, wiem, że to inny budżet, chodzi jedynie o ukazanie HDR w tym Philipsie, że po prostu go nie ma). Dobry artykuł w temacie: http://kjhank.pl/co-to-jest-hdr/ -- Wiem, że kwota 2500 zł to na pierwszy rzut oka kwota duża, ale niestety tak to wygląda, że 4K i HDR wymaga znacznie większego nakładu finansowego. Jeśli nie przeszkadza Ci 60Hz, jako, że i tak TV do gier to może Samsung KU6xxx? Tam chociaż VA jest, z HDR też będzie niezbyt zjawiskowo, ale chociaż utrzymasz czerń. Przejście z plazmy na IPSa w kwestii czerni będzie dla Ciebie niezłym szokiem. Zwłaszcza, że te matryce TPV IPS są naprawdę słabe, najtańszym kosztem produkowane, z kontrastem niziutkim. Jedynie co to z kątami będzie gorzej na pewno na VA. Zobacz jeszcze przykładowe filmiki jak obraz na VA wygląda od boku, na ile mocno na bok od TV przesiadujesz i zdecyduj czy jest ok pod tym względem, czy jednak nie bardzo: Zakrzywiony jeszcze: Edytowane 13 Marca 2017 przez Fjubens Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mmpeg-4 338 Napisano 13 Marca 2017 A nie bolą was oczy przy dłuższym nocnym oglądaniu na zalecanej jasności ? ja nieraz skręcam nieco jasność a jak dopiero HDR musi dawać po oczach przy nocnym oglądaniu, to jest pewnie dobre na 15 minut bo ile można mrużyć oczy . Jak to jest z tym HDR-em przy codziennym dłuższym nocnym oglądaniu ?. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 746 Napisano 13 Marca 2017 (edytowane) 5 godzin temu, zajeccc napisał: jestem świadom różnić pomiędzy VA i IPS chociaż zapewne nie wszystkich, sęk w tym że na porządny TV z VA w tej cenie nie da się popaść, dlatego potrzebny mi kompromis. Czy jesteś w stanie odnieść do innych kwestii z 1 posta ? Róznica w jakości obrazu między VA a IPS jest naprawde duza. Kupno IPS wiec ma sens tylko i wylacznie wtedy gdy ogladanie pod sporym katem to mus. A jezeli jeszcze piszesz, ze ogladasz glownie wieczorem to na IPS bedzie zwyczajnie szaro buro zamiast czarno, a jak bedziesz mial film z pasami anamofricznymi i bedziesz ogladac go z boku to zamiast czarnego w ogole bedziesz mial srebro. Dlatego ja osobiscie bym rekomendowal tylko tv na VA (mozesz zainwestowac w wieszak ruchomy i troche uciekniesz od klopotu) Samsung UE50KU6072U (podobno byly serie na VA i PLS, wiec trzeba sprawdzic przed kupnem typ panelu) Panasonic TX-50DX700 (bardzo fajny model jezeli chodzi o obraz) HDR na telewizorach z podswietleniem krawedziowym i w dodatku o niskiej jasnosci to troche przedsmak, na tv opatrtych o matryce IPS - Philips i LG to oszustwo. Edytowane 13 Marca 2017 przez Xisiek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zajeccc 3 Napisano 13 Marca 2017 akurat w między czasie trochę poczytałem i także doszedłem do wniosku, że IPS odpada, Philips z racji awaryjności także - a szkoda bo bajer w postaci ambilight prezentuje się dobrze, (mogliby podzielić się technologią). Reasumując budżet też z automatu muszę powiększyć, w końcu w przyszłości telewizor pójdzie na ścianę w sypialni więc warto żeby to było coś na więcej niż 2 lata. Także budżet 3 000 zł, 4K, matryca VA a jak da siła wyższa to namiasta HDR też by nie zaszkodziła. LG odpada bo to IPS, Samsung kojarzy mi się podobnie jak Philips z awarią goniącą awarię - czy słusznie? Panasonic klasa energetyczna jakaś jak na 2017 r. mało oszczędna prawie 100W ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach