Skocz do zawartości
demografik

TV z dobrą jakością obrazu

Rekomendowane odpowiedzi

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 20m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 4-5m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? max 4
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? Na wprost
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju ? czasami wprost na ekran
7. Jaki masz obecnie telewizor ? Samsung UE55s7000 czyli model z 2013r ale mam smartkita z 2014 więc nowszy smart i soft który odtwarza mi praktycznie każde dostepne kodowanie
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? Jak nalepszą jakość obrazu. Również w 4K. Łatwe i proste menu i aby dobrze integrował się z pozostałymi komponentami (Amplituner Yamaha czy AppleTV)
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? 90% materiałów z dysku sieciowego przez smartTV lub AppleTV, Głównie FHD ale chciałbym aby był gotowy na 4K choć przy takiej odległości pewnie nie zauważę większej różnicy. 
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? przez HDMI (zwrotne) amplituner Yamaha a reszta sprzętu (np AppleTV) podłaczone już do aplitunera (po sieci również dysk). W przyszłości być może będę musiał zmienić ustawienie i kupić jakiś Soundbar. Nie wiem czy wtedy Apple TV bedzie podłączone poprzez ten Soundbar czy bezpośrednio do TV.
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 3-4
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? Jak najmniej odbijającą światło.
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ?  Netflix, AppleTV, Gry
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? nie
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? Tak, 25%
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Różnie 50/50
17. Preferencje co do wielkości? Minimum 65"
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? Słaba czerń i "dziwne" wygaszanie w ciemnych scenach (np takie jasne pasy przez cały ekran nawet jeśli jasny punkt jest tylko w jednym miejscu, powiedzmy w srodku)
19. Preferencje co do marki ? Do tej pory był to już kolejny Samsung ale nie mam konkretnych preferencji. Zawsze pasował mi Samsunga Smart. Ale teraz wiem, że systemy operacyjne się zmieniają. Podoga mi się pilot z żyroskopem (taki ma tez chyba LG).
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ?  Żaden priorytet. 3D mam teraz i obejrzałem może 2 razy jakiś materiał...
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? ok 6000 ale jeśli cos ciekawego sie znajdzie wyzej to chętnie dołożę.

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? NIE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W najniższej cenie sensowna jakość obrazu - Samsung 70 Ku6000.

A żeby uniknąć tego co opisales w punkcie 18 w 100% to raczej trzeba iść w system FALD a tu zabawa w sumie startuje od 10 tys wzwyż (58 cali Panasonic dx900).

PS. A co do punktu 9 to zobaczysz spora różnice, szczególnie w bardziej statecznych ujęciach oraz w dalszych planach jeżeli nakarmisz TV porzadnym gestym, materialem :)

Edytowane przez Xisiek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do 9 - pewnie masz sporo racji.

Co do 18 to ja na swoim obecnym Samsungu, nie mam takich akcji choć wiadomo, że pewnie nie ma takiego wygaszania stref jak obecne TV. Chyba wolłabym jednak gorszą czerń niż tak kiepskie wygaszanie. Mam u rodziców jakiegoś LG, wyższy model, kosztował swego czas w okolicach 7000. On ma właśnie takie wygaszanie. Jak pojawia się na ekranie kręcące sie kółko wczytywania treści, to strefy/pasy wygaszania na TV skaczą to w lewo to w prawo, podążajac za tym kółkiem. Okropne zjawisko...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na krawędziowcach będziesz miał w pkt. 18 mniej więcej taki efekt właśnie, czy to KS7000 czy to np. DX750 Panasonica.

Chociaż wygląda to nieco inaczej, bo nie tyle 'skaczące' podświetlenie, co 1. Blooming wokół tego obiektu (w tym wypadku np. kółko wczytywania całkowicie na czarnym tle),

2. w moim przypadku dotyczy tylko HDRa - 20 Backlight, Smart LED High. Na SDR przy niskich wartościach tego nie widać, efekt pewnie też taki jest, ale znacząco mniejszy.

Tak naprawdę tych modeli z pełnym podświetleniem jest malutko i kosztują tyle co OLEDy.

Nawet Sony XD93 znacząco droższy od KS7000 Samsunga czy Panasonica DX750 to też Edge LED.

Jeśli całkowicie tego efektu chcesz uniknąć to trzeba iść w OLED lub FALD.

Edytowane przez Fjubens

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
42 minuty temu, Fjubens napisał:

Na krawędziowcach będziesz miał w pkt. 18 mniej więcej taki efekt właśnie, czy to KS7000 czy to np. DX750 Panasonica.

Chociaż wygląda to nieco inaczej, bo nie tyle 'skaczące' podświetlenie, co 1. Blooming wokół tego obiektu (w tym wypadku np. kółko wczytywania całkowicie na czarnym tle),

2. w moim przypadku dotyczy tylko HDRa - 20 Backlight, Smart LED High. Na SDR przy niskich wartościach tego nie widać, efekt pewnie też taki jest, ale znacząco mniejszy.

Tak naprawdę tych modeli z pełnym podświetleniem jest malutko i kosztują tyle co OLEDy.

Nawet Sony XD93 znacząco droższy od KS7000 Samsunga czy Panasonica DX750 to też Edge LED.

Jeśli całkowicie tego efektu chcesz uniknąć to trzeba iść w OLED lub FALD.

Wiem, ze całkowicie go nie wyeliminuję. Na moim poczciwym Samsungu nie rzuca mi się to w ogóle w oczy. Ale na tym LG u rodziców od razu to zauważyłem. Być może była tam włączona jakaś funkcja która potęgowała to wrażenie. Na twoim filmie jest ok - nic więcej nie potrzebuję.
Widziałem dx900 Panasonica, i gdybym miał ponad 10tys na TV to bym chętnie go zakupił. 
Niestety nie jestem przekonany to płacenia takiej kasy za TV. Okolice 6000 to max co mogę wydać raz na kilka lat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, demografik napisał:

Co do 18 to ja na swoim obecnym Samsungu, nie mam takich akcji choć wiadomo, że pewnie nie ma takiego wygaszania stref jak obecne TV. Chyba wolłabym jednak gorszą czerń niż tak kiepskie wygaszanie. 

Dlatego poleciłem Ci model ku6000. Tam przy cirka 100cd/m² powinnieś mieć czerń z okolic 0,02-0,03cd/m2 natywnie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi