Skocz do zawartości
  • 1
lukasz78

Philips PFH 6550 przepiecie z urzadzenia zewnetrznego..

Pytanie

Witam.Prosze o pomoc jak napisac oficjalna reklamacje do Philipsa.. Sklep umyl rece, serwis odmowil naprawy i ubezpieczyciel odmowil rowniez.. co robic teraz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

• 1
53 minuty temu, lukasz78 napisał:

Podzwonilem ,popytalem , dowiedzialem sie ze spalona jest plyta glowna, odplatnie tez nie naprawia bo nie ma czesci, czyli jestem ugotowany...

Jak przewidywałem niestety.

Nie może być czegoś takiego, że nie ma części :angry:.

Naprawa może być nieopłacalna ale o tym ma decydować klient, a nie producent.

Jak to kiedys mówili ... to się nadaje do prasy.

Kolejny przykład kiedy Philips w chińskiej skórze daje doopy. Żałość.

Edytowane przez pmcomp
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Ale co chciałbyś napisać do Philipsa?

Co stwierdził serwis Philipsa? Czemu odmówił ubezpieczyciel?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Serwis odmowil naprawy ze wzgledu wlasnie na to przepiecie w urzadzeniu zewnetrznym w tym wypadku jest to zlacze hdmi, ubezpieczyciel podobnie, troche popisalem na fanpagu Philipsa i tam poradzono mi napisac wlasnie oficjalna reklamacje.. Zostalem w domu ze spalonym tv...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Złącze HDMI to nie jest urządzenie zewnetrzne, to raz. Dwa co się stało że doszło do przepiecia i co dokładnie odpowiedział ubezpieczyciel i sklep? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Bylem w sklepie media expert bo to tam byl kupowany tv, i dalem im te wszystkie papiery,i opinie serwisu ktora przytoczylem , sklep stwierdzil ze oni juz nie moga zrobic.. A ubezpieczyciel w sumie ze wzgledu na to samo telefonicznie mnie poinformowal o odmowie , jeszcze dostane odp pisemna.Byl wlaczony komp, i tv i nagle cos gruchelo w tv, w komp poszla plyta glowna a tv jak wyzej..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Pomijam teraz zasadność, ale:

1) nic na gębę

2) wszystko na piśmie 

3) olej gwarancję producenta

4) reklamujesz tv jako niesprawny do sprzedawcy z tytułu rękojmi (patrz pkt 2) i wnosisz o wymianę na sprawny lub naprawe

5) przepięcia w sieci elektrycznej to nie to samo co padniete gniazdo HDMI (nie jestem elektronikiem więc warto się upewnić u profesjonalisty)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Problem chyba w tym xe na rekojmie nie bardzo moge sie powolac bo tv zakupiony byl w 2015r pazdziernik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

No niby tak.jak czytalem to ja bede musial udowodnic wtedy ze tv byl niesprawny, w ciagu pierwszego roku jest inaczej popraw mnie jesli sie myle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

To chyba bede musial sie pofatygowac do nich ze stosowna ustawa w reku.. Ja dzwonilem do nich nawet bylem w innym miescie w media expercie pokazalem im opinie z serwisu  to stwierdzili ze juz nie jest ich sprawa.. apropo tego zlacza hd to w plycie glownej w komputerze spalilo sie gniazdo hdmi

Edytowane przez lukasz78

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Ja podejrzewam jak to sie moglo stac.. mnie akurat nie bylo w domu wtedy byl siostrzeniec i pewnie chcial tv podlaczyc do tv na co wskazuje spalone gniazdo hdmi w plycie glownej kompa.. No nic jakies tam pisemko stworzylem i czekam na odp..Najwyzej z tv pod pacha i ze stosowna ustawa pojawie sie w sklepie..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Cytat "Przypominam: jeśli towar jest kupiony po 25 grudnia 2014 roku, to za wadliwy towar odpowiedzialny jest sprzedawca. Są na to dwa lata od daty zakupu. Jeśli składamy reklamację w ciągu roku od zakupu, sprzedawca musi udowodnić, że sprzedany towar był pełnowartościowy. A gdy reklamację złożymy po roku, musimy dowieść, że wada istniała już w dniu zakupu. Rozchodzi sie wlasnie o te druga polowke roku? Jak to udowodnic?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
9 godzin temu, lukasz78 napisał:

Cytat "Przypominam: jeśli towar jest kupiony po 25 grudnia 2014 roku, to za wadliwy towar odpowiedzialny jest sprzedawca. Są na to dwa lata od daty zakupu. Jeśli składamy reklamację w ciągu roku od zakupu, sprzedawca musi udowodnić, że sprzedany towar był pełnowartościowy. A gdy reklamację złożymy po roku, musimy dowieść, że wada istniała już w dniu zakupu. Rozchodzi sie wlasnie o te druga polowke roku? Jak to udowodnic?

Przeczytaj sobie całą ustawę, z tego co pamiętam tu chodzi, o to że jeżeli w ciągu roku to jest domniemanie, że wada była od samego początku, natomiast 2 lata to okres kiedy sprzedawca odpowiada za towar w ramach rękojmi a wcześniej było to zwane zgodnością towaru z umowa. 

Ale co udowodnić chcesz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Juz sie pogubilem.. czyli podsumowujac moge bez przeszkod isc ze spakowanym tv do sklepu i niech oni sie martwia? Albo naprawia albo jak w tym wypadku kiedy juz tv nie ma na rynku dostane odpowiednika z tego roku?.. Z tego cytatu wynikalo ze po roku wlasnie to na kupujacym a nie sprzedawcy ciazy obowiazek udowodnienia wady i o to glownie mi chodzilo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Mam wrażenie, ze trochę nie rozumiesz o co chodzi. Skąd w ogóle przypuszczenie, ze sprzedawca uzna Ci reklamacje skoro sam piszesz, ze to cos zmajstrowal Twój krewniak a serwis juz odesłał Cie na drzewo. Czemu sklep ma się czymkolwiek martwis skoro to Ty masz uwalony TV? :D

Poczytaj ustawę, jak nie czujesz o co c'mon zgłoś się do rzecznika konsumenta o poradę, albo zapytaj na forum prawnym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Juz sie pogubilem.. czyli podsumowujac moge bez przeszkod isc ze spakowanym tv do sklepu i niech oni sie martwia? Albo naprawia albo jak w tym wypadku kiedy juz tv nie ma na rynku dostane odpowiednika z tego roku?.. Z tego cytatu wynikalo ze po roku wlasnie to na kupujacym a nie sprzedawcy ciazy obowiazek udowodnienia wady i o to glownie mi chodzilo

Czyli juz nie da sie nic z tym zrobic i tv na smietnik?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Sprzedawca nie uzna reklamacji. Na jego miejscy zrobiłbym to samo. Nie mam na mysli przytoczonych faktów tylko tego, że telewizor nie był niesprawny w momencie zakupu tylko zespuł się w trakcie użytkowania. Nikt nie uwierzy w fakt, że właściciel nie korzystał z telewizora przez ponad rok. Moim zdaniem należy skorzystać z gwarancji producenta. Zapewne jej okres to dwa lata od daty zakupu. Ale czarno to widzę znając problemy z serwisem Philipsa. Poza tym będzie to bardzo problematyczne, co było pierwsze, jajko czy kura czyli co spowodowało uszkodzenie. Telewizor czy zewnętrzne uszkodzenie.

Czarno to widzę.

Nie mówiąc juz o tym, że opis sytuacji leży tu jak na tacy, a Sprzedawca i producent głupi nie są i fora internetowe śledzą.

Moim zdaniem największe szanse są uzyskać zwrot od ubezpieczyciela o ile wykupiona była taka opcja. Mozna też skorzystać z opcji ubezpieczenia wyposażenia mieszkania o ile wykupiona została taka polisa.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Ale na gwarancji kolegę już "odpalantowano", więc nie może do niej sięgnąć, poza tym gwarancja zazwyczaj ma sporo węższy zakres od regulacji/uprawnień wynikających z rękojmi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Ok.. rozumiem.. opis sytuacji byl mniej wiecej taki jak przedstawil mi siostrzeniec kiedy wrocilem, ze byl wlaczony i komp i tv, potem wylaczyl komp i cos zaczal ogladac na tv i cosw nim strzelilo..Ubezpieczenie jest..przeczytalem je cale i zasadzie mozna je do kosza wyrzucic..Co prawda jest w nim punkt dotyczacy przepiec ale dotyczy on przepiec pradu..Wyglada na to ze jestem uziemiony i tv faktycznie nadaje sie na smietnik..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
1 godzinę temu, lukasz78 napisał:

Ok.. rozumiem.. opis sytuacji byl mniej wiecej taki jak przedstawil mi siostrzeniec kiedy wrocilem, ze byl wlaczony i komp i tv, potem wylaczyl komp i cos zaczal ogladac na tv i cosw nim strzelilo..Ubezpieczenie jest..przeczytalem je cale i zasadzie mozna je do kosza wyrzucic..Co prawda jest w nim punkt dotyczacy przepiec ale dotyczy on przepiec pradu..Wyglada na to ze jestem uziemiony i tv faktycznie nadaje sie na smietnik..

Skoro wszystkie drogi naprawy gwarancyjnej, rękojmi i ubezpieczenia odpadają to może warto wezwać serwis i zrobić naprawę płatną. Możliwość, że koszt takiej naprawy zamknie się sumą 100-150 zł jest naprawdę duża. A taka suma przy całkowitej wartości tv powinna być do przyjęcia. To chyba lepsze rozwiazanie niz tv na śmietniku.

Edytowane przez Gandalf2305

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi