Skocz do zawartości
  • 1
djbasen

Onkyo 905 805 czy coś nowoczesnego

Pytanie

Witam, Chciałbym kupić ampli do kina domowego, (czasem też muzyki - stereo, bez większych wymagań (imprezy typu urodziny, gdzie i tak nikt nie słucha))

Zastanawiałem się nad ampli ONKYO TX-NR905   806 805 875 itp. - Można, używane kupić w miarę w podobnych cenach- za 1k do 2k zł.

Wiem, że mają dobry dźwięk, ale też i pewne ograniczenia typu brak 3D i hdr itd. Jednak nie wiem czy w ogóle wykorzystam sygnał video, a już tym  bardziej nie mam tv z 3D. Docelowo i tak przymierzam się do kupna projektora, gdyż kable już tak w ścianach są przygotowane. Czy nie lepiej poszukać czegoś bardziej nowoczesnego, żeby dłużej służyło?

System będzie 5.1 (takie kable już w ścianach położone) lub 7.1 (jeżeli taki zestaw kolumn kupię to dodatkowe kable puszczę w listwie  przyściennej.) Salon to dwa pokoje po 5x4m-ścianka pomiędzy nimi została prawie całkowicie usunięta (70% usunięto) jednak kolumny jak i ekran będą tylko w 1 z nich.

Budżet na ampli to 1k - do 2k podobnie na kolumny

Przy okazji chciałbym się dowiedzieć co nieco o kolumnach - co można kupić do tego wzmacniacza w takich pieniądzach. Czy zawieszenie 10letnich głośników nie będzie już wymagało wymiany. Subwoofer - pasywny czy aktywny?  Mam na razie TONY 400 - ale nie jestem z nich zadowolony.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Zdecydowanie polecam modele 875/905.

Mojego 875 oferowałem tutaj kolegom. Woleli kupić plastikowe "nowoczesne" ;)

Kupił handlarz za 1000 i pewnie zarobił.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Zestaw kolumn 7.1 za 1000-2000 zł. Nawet w używce kupisz słaby. Nie ma co doradzać. Za ta kwotę nie kupisz nawet sporządnego soundbara a ty chcesz 5.1 czy nawet 7.1.

Ale jak już bardzo chcesz, z używanych:

Na przód Tannoy M2.5, na tył M1 plus centralny chyba MC się nazywał i do tego sub. To sie przynajmniej jakoś nada tez do muzy.

jesli chcesz lepiej na froncie to Tannoy R3.

Edytowane przez pmcomp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Witam mam amplituner Sony DN850,kolumny Taga Harmony TAV-906 5.0 i subwoofer aktywny Taga TSW-90. Grają bardzo dobrze w stereo :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Tak, chcę używki. Czyli na  kolumny trzeba ciut więcej przeznaczyć. Zapewne jak już wszystko kupię i będzie to grało na odpowiednim dla mnie poziomie to nie ruszę tego przez 10 lat, no może jak wygram w totka...... Lub w drugą stronę, będę potrzebować na operację. Co powiecie o kolumnach Klipsch lub Elac. Jakie modele ? Czego unikać, czego szukać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

A nie wiesz czasem, że kolumny to bardzo indywidualne sprawa?

Każde grają inaczej. Mało tego, należy je sprawdzać w pomieszczeniu docelowym. I najważniejszym wyznacznikiem jakości jest to, czy TOBIE się podobają. Nie mnie czy innemu userowi tego forum.

To tak jak z kolorami, jedzeniem, whisky czy z panienkami. Każdy lubi inne.

A żeby było merytorycznie. Zakładam, że 90% zestawów 5.1 w przedziale do 3000 zł jest robionych w Chinach, na chińskich przetwornikach po 1 USD za sztukę. A jak graja powinieneś przekonać się sam. Chińczycy potrafia juz robić niezły sprzęt audio ale zawsze robią pod dany budget. Chcesz kolumne podłogową z trzema przetwornikami za 50 zł/szt ... to Ci ja zrobimy.

:)

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi