bierhoff 1 Napisano 8 Grudnia 2016 Cześć. Tytułem wstępu - od ponad dziesięciu lat nie mam telewizora, ostatni z którym miałem dłuższy kontakt, to kineskop z kuli, jeden z pierwszych telewizorów z pilotem dostępny wtedy w Polsce. Innymi słowy - dawno, więc planowany przeze mnie zakup będzie pewnie meblem w moim domu przez kolejnych lat... wiele, dlatego też chcę się poradzić zanim wybiorę. Generalnie - telewizji w domu nie mam (w sensie sygnału jakiegoś, czy anteny), telewizor przeznaczony będzie do oglądania filmów, ewentualnie bajek przez Dzieci. Wymagania mam małe - niech barwa czarna będzie czarną (nie filetową), a biała białą (nie żółtą, czy wręcz różową). Do tego dobrze byłoby mieć dobre kąty oraz wysoki poziom jasność. Szczegóły poniżej. 1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? ~20m2 2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? 2.5~3.0m 3. Ile osób zasiada przed telewizorem? 2~5 4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne? 2~3 osób vis-à-vis, ~5 już pod kątami do 60* od osi głównej. 5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? Docelowo wisieć. 6. Jak słońce świeci w pokoju? Mocno. Pokój NE - cztery komory okienne + trzy drzwiowe (balkon). 7. Jaki masz obecnie telewizor? Nie mam. 8. Co chcemy aby telewizor posiadał? Dobry obraz. 9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD )? DVD/BD 10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora? Amplituner, komputer, DVD, BD 11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor? Dziennie, to może z godzinę, max półtorej. 12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą? Matową, ale nie jest to priorytet. 13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? Filmy, raz na "ruski rok" jakiś mecz z sieci. 14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora? Nie mam pojęcia - kwestia na ile się urządzenie przyjmie w domu. Możliwe, że tak, ale nie jest to priorytet. 15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? Nie gram w gry, acz nie wiem czy nie udzielić tu odpowiedzi potwierdzającej, ze względu na rosnące Dzieci... 16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? W skali do 100 - 70/30 wieczór/dzień 17. Preferencje co do wielkości? 55~60 18. Co Cię denerwuje w telewizorach? Przekłamanie kolorów, obraz widoczny niczym spod szarej półprzezroczystej warstwy. 19. Preferencje co do marki? Sony/Panasonic - moooże Sharp/Philips 20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne? Nie musi. 21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? Zdroworozsądkowej. W sensie konkretna kwota raty miesięcznie przez rok, czy przez dwa/trzy lata problemem nie jest, tylko czy jest sens kupować 58DX900 na dwa filmy i trzy bajki w tygodniu? 22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu? Niewykluczone. Na koniec miałbym pytanie bonusowe w temacie poruszonego wyżej Panasonica 58DX900 - czy faktycznie te "ramki" dookoła białych plam na czarnym tle są aż tak widoczne i rażące, jak to można w sieci wyczytać? Widziałem 58DX900 w działaniu w jakimś Saturnie czy czymś takim, no i jasność tego panelu na prawdę mnie zachwyciła niesamowicie. Dzięki! 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bierhoff 1 Napisano 8 Grudnia 2016 EDIT: Rzecz jasna pokój południe wschód, nie północ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grundig 494 Napisano 8 Grudnia 2016 (edytowane) Witam. Najlepiej porownac wyniki w testach czyli zajrzec na hdtvtest. http://www.hdtvtest.co.uk/news/kd65xd9305-201604034267.htm input lag wazny w przypadku gier im nizszy tym lepiej, w sony wynosi 51 ms, poziom czerni 0.036 cd/m2 panasonic dx750 input lag 48ms , poziom czerni 0.023 cd/m2 czyli lepiej niz w sony. dx900 input lag 38ms, poziom czerni jeszcze lepszy czyli 0.019 cd/m2. input lag i poziom czerni najlepszy dx900.W linku test modelu dx902b to ten sam telewizor jak dx900 tylko przeznaczony do sprzedazy w UK dlatego ma inny symbol.http://www.hdtvtest.co.uk/news/tx65dx902b-201608144320.htm Na filmie nizej porownanie poziomu czerni w dx900 i ubieglorocznym mpdelu cx700.w dx900 widoczne odblaski z lamp ale poziom czerni na bardzo dobrym poziomie. Edytowane 8 Grudnia 2016 przez grundig 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bierhoff 1 Napisano 8 Grudnia 2016 (edytowane) Dziękuję za ten materiał. Kurczę - w 0:13 faktycznie wygląda to... mocno tak sobie :| Z drugiej jednak strony paleta kolorów nawet na tym filmie powyżej jest zdecydowanie zauważalna - że nie wspomnę o wrażeniu wyniesionym ze sklepu. Kolejne pytanie - na ile często w realnych filmach/bajkach spotkam różnicę kolorów 100 "do" 0, żeby ten efekt aż w takiej mocy wyłapać? Jeszcze w temacie XD93 vs. DX870 - jak faktycznie wygląda kwestia jasności tych paneli? Raz czytam, że XD93 ma niemalże 1000 nitów, a raz że DX780 jest jaśniejszy i trochę głupieję. Edytowane 8 Grudnia 2016 przez bierhoff Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bierhoff 1 Napisano 8 Grudnia 2016 EDIT: DX870 = DX780 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 688 Napisano 8 Grudnia 2016 DX780 aż tak jasny to chyba nie jest Skąd te dane? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bierhoff 1 Napisano 9 Grudnia 2016 Nie wyraziłem się wystarczająco precyzyjnie - w jednym miejscu jest o tym, że Sony jest super jasne i "doświeca" do bardzo wysokich wartości, a w innym że jednak nie aż tak bardzo i Panasonic świeci od Sony jaśniej - to chciałem przekazać :-) Gdzie czytałem - szczerze już mi trochę pierniczy którą informację skąd mam... Rozumiem jednak, że sony świeci jaśniej? Jasność, to jeden z ważniejszych punktów w moim przypadku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bierhoff 1 Napisano 9 Grudnia 2016 XD93: Measured panel refresh rate 120Hz Measured peak brightness 1045 cd/m2 on 2% window DX750: Measured panel refresh rate 120Hz Measured peak brightness 507 cd/m2 Do tego Sony 10 bit, a Panasonic 8bit. Jeszcze jedno pytanie bym miał. Czy w jakikolwiek sposób mam co zawracać sobie głowę kwestią Full 4:4:4 reproduction (PC) nie grając w gry: Sony - Yes for 3840×2160@60Hz with [HDMI Enhanced Signal] Panasonic - Yes for 1920×1080 & 3840×2160@60Hz Pytam, ponieważ nie rozumiem czego to w ogóle dotyczy, ni do czego służy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grundig 494 Napisano 9 Grudnia 2016 (edytowane) To informacja o sygnale ktory przesylany jest do telewizora przez wejscie hdmi.Przykladowo gdy zrodlem sygnalu bedzie tuner satelitarny , nacisniesz na pilocie przycisk I , w oknie pojawi sie 1080i/50hz. Bez znaczenia czy bedziesz posiadal telewizor full-hd czy 4k.Podobnie bedzie w przypadku kanalow hd np z dvb-t, telewizji kablowej czyli tvp1 hd, ,(tvp nadaje w 1080i /50 jak tvn hd i inne programy hd) .W oknie pojawi sie informacja 1080i/50hz.Inny przyklad to np niemiecki kanal ZDF I ARD ktory nadaje w 720p/50hz Wracajac do kontrastu i poziomu czerni to wazne parametry im lepszy poziom czerni tym czern bardziej czarna . Dobrym przykladem sa telewizory plazmowe.Wiekszosc plazm w sklepie prezentowala sie gorzej od lcd tzn ekran slabiej swiecil ale w innym oswietleniu czyli w domu plazma zdecydowanie wygrywa z kazdym lcd.Tzn w domu jakosc obrazu jest bardzo dobra. Na zdjeciu moj telewizor plazmowy tx-p42cx3e , rozdzielczosc ekranu 1024 x768 ( jasnosc i kontrast ustawiony ponizej polowy wartosci, w sklepie bylaby tragedia gdyby telewizor dzialal na takich niskich ustawieniach) , w innym panasonicu tzn tx-p50st50 full-hd jakosc obrazu jest jeszcze lepsza.W sklepie slabo ale w domu bardzo dobrze. Jeszcze jedno.W sklepie wszystkie telewizory sa na ustawieniach sklep i takie parametry obrazu w domu sa nie do przyjecia.Kazdy moze sie o tym przekonac gdy w domu wybierze funkcje sklep. Ten teoretycznie gorszy telewizor ktory" slabiej swieci" w domu bedzie bardzo dobry, pod warunkiem ze telewizor ma dobry poziom czerni W domu wszystkie parametry obrazu trzeba ustawic nizej wtedy jakosc obrazu bedzie zdecydowanie lepsza niz w sklepie. Edytowane 9 Grudnia 2016 przez grundig 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bierhoff 1 Napisano 9 Grudnia 2016 (edytowane) Dziękuję za wyjaśnienie. Zdjęcie mnie co-nie-co powaliło... Super efekt. Co do podświetlenia, to w sumie w większości TV i tak będzie chodził wieczorem przy znikomym świetle dopełniającym... Jeszcze dopytam - ta fioletowa poświata w DX900 jest w sumie przy mocno rozjaśnionym pokoju, więc i pewnie ustawienia są a'la "sklepowe". Czy kojarzysz może jak ów efekt wygląda przy ustawieniach typu THX Cinema? Czy dobrze mi się wydaje, że efekt ów powinien być mniejszy (więc i mniej rażący)? Edytowane 9 Grudnia 2016 przez bierhoff Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grundig 494 Napisano 9 Grudnia 2016 W dx900 jest az 9 trybow zmiany obrazu i mozliwosci ustawienia najlepszego obrazu sa bardzo duze.Jesli chodzi o poswiate to moze cos takiego jest widoczne w sklepie przy bardzo wysokich ustawianiach lub ktos cos zle ustawil w zaawansowanych ustawieniach obrazu.To wysoki model telewizora, Sa osoby ktore wczesniej ogladaly telewizje w plazmie pioneer kuro a obecnie w dx900 i sa zadowolone z jakosci obrazu w tym telewizorze. Kliknij na link nizej https://hdtvpolska.com/forum/topic/37323-panasonic-tx-65dx900-dx900-test-ultra-hd-premium-lcd-led/?do=findComment&comment=398511 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciej Koper 1 175 Napisano 9 Grudnia 2016 5 godzin temu, bierhoff napisał: Do tego Sony 10 bit, a Panasonic 8bit. Jeszcze jedno pytanie bym miał. Czy w jakikolwiek sposób mam co zawracać sobie głowę kwestią Full 4:4:4 reproduction (PC) nie grając w gry: Sony - Yes for 3840×2160@60Hz with [HDMI Enhanced Signal] Panasonic - Yes for 1920×1080 & 3840×2160@60Hz Pytam, ponieważ nie rozumiem czego to w ogóle dotyczy, ni do czego służy Nie ma czegoś takiego jak matryca 8 bit w klasie premium, od wielu lat. Przeczytaj tekst o input lag i chromie, jest na portalu jeśli chcesz wiedzieć, czy jest Ci to potrzebne XD93 to klasa obrazu wyżej niż DX750/DX800. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mmpeg-4 338 Napisano 9 Grudnia 2016 Nowa Toshiba Regza, będzie miała matrycę 30 bit (o ile o to chodzi w tym menu) : Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bierhoff 1 Napisano 9 Grudnia 2016 No to byłem dzisiaj w Sony Centre i uderzyłem prosto do 55XD93. Pilot, poprzełączałem trochę trybów, czernią trochę zabawy... no i spoko - obraz ciekawy, poprawny... i nic. Co gorsza - siadłem do 55XD85 - cóż wiadomo, że inaczej, ale czy ja wiem czy jakoś znacząco gorzej na sklepowe warunki? No właśnie - warunki w sklepie - słaba kwestia. Nie mniej, gdy wszedłem do tego Saturna (w którym światło jest przecież jeszcze gorsze niż w Sony Centre) i zobaczyłem tego DX900, to po prostu chciałem tak siedzieć i się na niego gapić (do czasu pojawienia się białego napisu na czarnym tle, ale jednak). Tym czasem w tym XD93 - ten obraz jest na prawdę poprawny i ładny, ale jakoś nie wiem... No na ZD9 ten czarny garnitur któregoś tam trenera już jest nie tylko czarny, ale chyba nawet jedwabny Na XD93 nie odnotowałem u siebie tego efektu "wow". Parafrazując, wiele kobiet spotkałem w życiu i wiele z nich na prawdę mi się podoba, w jakiś z sposób coś mnie w nich interesowało, ale tylko jedna z nich wywołała pierwszy efekt "wow" Co więcej, poza efektem "wow" nie ma efektu "halo", no a DX900 już owszem Podsumowując - poszedłem sobie wszystko wyjaśnić i poukładać w głowie, a teraz zamiast spokoju i harmonii mam już taki mętlik, że zastanawiam się, czy aby na pewno brakowało mi telewizora przez tych ostatnich kilkanaście lat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mataman 55 Napisano 9 Grudnia 2016 No stary jak ty porównujesz krawędziowke (xd93) do pełnego podświetlenia ledami to nie mam pytań DX900 to lekko nie ta półka Co tu wyjaśniać? XD93 to najlepszy lcd z podświetleniem krawędziowym, ale do FALDów nie ma startu. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bierhoff 1 Napisano 9 Grudnia 2016 (edytowane) No tak - co fakt, to fakt. Ciekawym jest dla mnie to, że w ZD9 nie dopatrzyłem się obwoluty fioletu dookoła bieli na czarnym tle, jaką zobaczyłem na DX900. Kurcze - furę kabony to kosztuje, a niewiadomo jak się sprawdzi w realnych domowych warunkach. Boję się tej poświaty w DX900... :-/ Edytowane 9 Grudnia 2016 przez bierhoff Edycja ostatniego akapitu. Chyba zasnąłem pisząc, ale pisałem dalej... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciej Koper 1 175 Napisano 9 Grudnia 2016 6 godzin temu, mmpeg-4 napisał: Nowa Toshiba Regza, będzie miała matrycę 30 bit (o ile o to chodzi w tym menu) : "30 bit" to inaczej 10 bit zsumowane z każdego kanału R, G i B. Nic wyjątkowego. 45 minut temu, bierhoff napisał: Ciekawym jest dla mnie to, że w ZD9 nie dopatrzyłem się obwoluty fioletu dookoła bieli na czarnym tle, jaką zobaczyłem na DX900. Kurcze - furę kabony to kosztuje, a niewiadomo jak się sprawdzi w realnych domowych warunkach. Boję się tej poświaty w DX900... :-/ Kwestia ustawień i materiału źródłowego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bierhoff 1 Napisano 10 Grudnia 2016 8 hours ago, Maciej Koper said: 8 hours ago, bierhoff said: Ciekawym jest dla mnie to, że w ZD9 nie dopatrzyłem się obwoluty fioletu dookoła bieli na czarnym tle, jaką zobaczyłem na DX900. Kurcze - furę kabony to kosztuje, a niewiadomo jak się sprawdzi w realnych domowych warunkach. Boję się tej poświaty w DX900... :-/ Kwestia ustawień i materiału źródłowego. Żeby efekt ten wyeliminować na DX900, czy osiągnąć na ZD9? Czy podczas Waszych testów DX900 nie wychodził ten efekt? No i pytanie zasadnicze, na ile wadę (wada nie wada - cecha fizyczna?) tę można dojrzeć na innym obrazie niż biały napis na czarnym tle? Na ile zauważalna i drażniąca jest ona przy zwykłym korzystaniu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bierhoff 1 Napisano 11 Grudnia 2016 Ponowię swoje pytanie - czy da się wyregulować DX900 na tyle, żeby nie prezentował obrazu w sposób taki, tylko w taki? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bierhoff 1 Napisano 12 Grudnia 2016 Czy 55XD93 współpracuje z RMF-ED004? Ponadto - dlaczego w tym roku nie ma go w standardzie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grundig 494 Napisano 13 Grudnia 2016 (edytowane) Dnia 11.12.2016 o 10:30, bierhoff napisał: Ponowię swoje pytanie - czy da się wyregulować DX900 na tyle, żeby nie prezentował obrazu w sposób taki, tylko w taki? W tym modelu telewizora jest bardzo duzo mozliwosci zmiany parametrow obrazu.Jesli przykladowo chcesz aby czern byla bardziej czarna to gamme mozna ustawic na 2,4. Jesli masz wysokie wymagania to mozesz skorzystac z platnej kalibracji. przyklad w linku https://hdtvpolska.com/zdjeciamaciek/DX900/Panasonic-65-DX900.pdf Edytowane 13 Grudnia 2016 przez grundig 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciej Koper 1 175 Napisano 13 Grudnia 2016 Dnia 11.12.2016 o 10:30, bierhoff napisał: Ponowię swoje pytanie - czy da się wyregulować DX900 na tyle, żeby nie prezentował obrazu w sposób taki, tylko w taki? Nie wynika nic z tych filmów. Chcesz, żeby Ci na czerwono migotał obraz? Nie da się przenieść aparatem obrazu z telewizora na monitor: https://hdtvpolska.com/aparat-foto-czyli-najwiekszy-klamca-przy-testac/ 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bierhoff 1 Napisano 13 Grudnia 2016 (edytowane) Przecież to oczywiście, że nie :-) Nie chcę tej "otoczki" wokół białych plam na czarnej płaszczyźnie - czy z tym da się coś zrobić - wyregulować, żeby aż tak po oczach nie kopało? Edytowane 13 Grudnia 2016 przez bierhoff Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bierhoff 1 Napisano 13 Grudnia 2016 PS. Fakt istnienia tego efektu potwierdziłem empirycznie w sklepie, tylko nie wiem na ile da się go zniwelować. Nie chcę wtopić z zakupem i potem biadolić, a nie wiem - więc pytam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bierhoff 1 Napisano 15 Grudnia 2016 Ktoś coś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach