Skocz do zawartości
djgromo

LG OLED55C6V vs Panasonic 58DX900 (TV do konsoli)

Rekomendowane odpowiedzi

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 24m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 1,5 m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 1
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? Na wprost
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Stać
6. Jak słońce świeci w pokoju ? Okno na prawo od telewizora na południowy zachód
7. Jaki masz obecnie telewizor ? Panasonic TX-P42S30E
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? HDR, niski input lag, dobrą czerń
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? 4K
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? Konsole 4K z HDR
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 8
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? Matową
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Nie oglądam TV, ale będę planował używać Netflix
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? Sporadycznie
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? 80%
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Wieczorami, zaciemniony pokój
17. Preferencje co do wielkości? W moim budżecie 55-60
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? Słaba czerń, wysoki input lag, słabej jakości pilot
19. Preferencje co do marki ? LG, Samsung, Panasonic
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Bez znaczenia, nie korzystam z 3D
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 13000 zł

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? Tak

Witam. Od długiego czasu planuję zakup nowego telewizora, głownie do grania na konsoli i Netflix. W zasadzie mój wybór zawęziłem do dwóch modeli: LG OLED55C6V oraz Panasonic 58DX900. Fascynuje mnie technologia OLED oraz poziom czerni jaki można dzięki niej uzyskać, nie mniej jednak Panasonic jako ścisły top technologii LCD też biorę pod uwagę. Myślałem jeszcze o Sony ZD9 oraz Samsungu KS9500, ale ponieważ nie występują w mniejszych rozmiarach niż 65 cali, nie łapią się w moim budżecie. OLED E6 też odrzuciłem ponieważ myślę, że nie opłaca się dopłacać blisko 5 tysięcy za sam soundbar, który moim zdaniem wygląda tak sobie. Gdybym wybrał OLEDa to na pewno dokupiłbym ten mniejszy pilot, który dodają do E6, ponieważ bardzo mi się podoba i jest do tego bardziej poręczny. Poziom input laga na obu TV jest na akceptowalnym przeze mnie poziomie, DX900 ma znacznie wyższą jasność HDR. Menu TV bardziej podoba mi się w LG, ale pewnie do samego menu nie będę aż tak często zaglądał (pewnie tylko żeby włączyć Netflix). Jest też jeszcze trzecie wyjście. Wstrzymać się do stycznia i zobaczyć co pokażą na targach CES. Wiadomo - te TV do sprzedaży wejdą dopiero za jakieś pół roku, ale może będzie warto na nie czekać bo bardzo prawdopodobne, że będą miały jeszcze większą jasność HDR, a w przypadku technologi LCD - więcej stref wygaszania. Co radzicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Powidoki po statycznych obrazach  czyli w tym przypadku po wynikach z gry w telewizorze oled beda na pewno .

Przyklad pierwszy  na zdjeciu, powidok po jaskrawym logo w oled.

oled-burn_axqenwe.jpg

przyklad drugi i trzeci w linkach nizej

https://hdguru.com/lg-55ea9800-oled-hdtv-reviewed/

http://www.avsforum.com/forum/40-oled-technology-flat-panels-general/1481970-oled-london.html

cytat z instrukcji telewizora OLED.
Wyświetlanie przez długi czas nieruchomego obrazu (np. logo kanału, menu ekranowego, sceny z
gry wideo lub ekranu komputera) może spowodować uszkodzenie ekranu w postaci pozostałości
nieruchomego obrazu. Takie zmiany mogą mieć długotrwały lub nieodwracalny charakter. Gwaran-
cja produktu nie obejmuje zjawisko utrwalenia nieruchomego obrazu.
Należy unikać wyświetlania na ekranie telewizora nieruchomych obrazów przez dłuższy czas (powy-
żej 1 godziny na ekranach OLED).
Również długotrwałe oglądanie telewizji w formacie 4:3 może spowodować utrwalenie pozostałości
obrazu przy krawędziach ekranu.
To zjawisko występuje również w produktach innych firm i nie może być podstawą do wymiany pro-
duktu lub zwrotu pieniędzy.

18 minut temu, grundig napisał:

Powidoki po statycznych obrazach  czyli w tym przypadku po wynikach z gry w telewizorze oled beda na pewno .

Przyklad pierwszy  na zdjeciu

oled-burn_axqenwe.jpg

przyklad drugi i trzeci w linkach nizej

https://hdguru.com/lg-55ea9800-oled-hdtv-reviewed/

http://www.avsforum.com/forum/40-oled-technology-flat-panels-general/1481970-oled-london.html

cytat z instrukcji telewizora OLED.
Wyświetlanie przez długi czas nieruchomego obrazu (np. logo kanału, menu ekranowego, sceny z
gry wideo lub ekranu komputera) może spowodować uszkodzenie ekranu w postaci pozostałości
nieruchomego obrazu. Takie zmiany mogą mieć długotrwały lub nieodwracalny charakter. Gwaran-
cja produktu nie obejmuje zjawisko utrwalenia nieruchomego obrazu.
Należy unikać wyświetlania na ekranie telewizora nieruchomych obrazów przez dłuższy czas (powy-
żej 1 godziny na ekranach OLED).
Również długotrwałe oglądanie telewizji w formacie 4:3 może spowodować utrwalenie pozostałości
obrazu przy krawędziach ekranu.
To zjawisko występuje również w produktach innych firm i nie może być podstawą do wymiany pro-
duktu lub zwrotu pieniędzy.

Przyklad czwarty

http://www.hdtvtest.co.uk/news/ef9500-201509104179.htm

Edytowane przez grundig

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli ten TV ma być używany praktycznie tylko do gier to kup LCDka. Panasonic DX900 lub SONY Z9. Nie wiem czy starczy ci kasy na 55" bo na 65" na pewno nie.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 20.11.2016 o 14:38, pmcomp napisał:

Jesli ten TV ma być używany praktycznie tylko do gier to kup LCDka. Panasonic DX900 lub SONY Z9. Nie wiem czy starczy ci kasy na 55" bo na 65" na pewno nie.

Spokojnie przecież mu starczy, DX900 kosztuje niecałe 11 tyś, a C6 jeszcze mniej nawet(o dziwo, może przez to, że zakrzywiony...)

Ja bym wziął DX900, 3 cale robią różnice, sam miałem bardzo podobne wymagania(gry były bardzo ważne), w tych OLEDach ten input lag jest niepewny, według kilku serwisów input lag "skacze" między ~35-50+ ms, a moim zdaniem(nie sprawdzałem tego własnoręcznie to czysta spekulacja) takie skakanie może być jeszcze gorsze niż wysoki input lag, ponieważ normalnie człowiek przyzwyczaja się po ile milisekundach wyświetlacz reaguje na polecenia i dostosowuje swój "playstyle" do tego, a tutaj poprzez skakanie(mimo, że tylko 15 ms) może popsuć to, takie mam wrażenie, po za tym jeszcze jest najlepszy pilot na świecie(moim zdaniem) z genialnym odskokiem przycisków i brak ryzyka jakichkolwiek powidoków.

Edytowane przez aeeroO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, aeeroO napisał:

Spokojnie przecież mu starczy, DX900 kosztuje niecałe 11 tyś, a C6 jeszcze mniej nawet(o dziwo, może przez to, że zakrzywiony...)

No właśnie, też kojarzę, że 58DX900 chodził na allegro po 11000 zł, a teraz najtaniej gdzie go znajduję w internecie to już 12500. Szał przedświąteczny czy zapasy się skończyły? Ma ktoś namiary na ten TV po starej cenie? OLEDy potaniały z 14000 na ok 9500 zł, ostatnio była światowa obniżka więc bardziej w szybkim tempie raczej nie będzie już taniał. Teraz jeszcze doczytałem o zużyciu energii na Panasonicu (do 370 W w HDR), sporawo trochę. LG mniej niż połowę tego, ale efekt HDR też znacznie słabszy. Orientuje się ktoś czy w tych OLEDach jest opcja wymuszenia wygaszenia ekranu, tak żeby zrobił się czarny, ale żeby TV dalej chodził i odtwarzał dźwięk? Chodzi mi o sytuację kiedy odejdę od TV, ale nie będę chciał wyłączać konsoli (żeby powiadomienia dochodziły), a przy tym żeby nie utrwalały się powidoki. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DJGromo, co wybrałeś?? Mam bardzo podobny dylemat.. LCD czy jednak OLED? Obecnie widziałem tego panasa za 9990!

I jeszcze jedno pytanie? Czym kierujesz się wybierając zakrzywiony ekran w LG? Grałeś już na takim ekranie?? Jak wrażenia??

Edytowane przez Janosiq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wybrałem LG OLED C6 w 55 calach. Cena 9600 z allegro z pewnego sklepu. Moim zdaniem głęboka czerń i duża plastyczność robi większe wrażenie niż bardzo wysoka jasność. Poza tym ja i tak siedzę po ciemku więc te walory i tak są dla mnie ważniejsze. Na ten moment mam podpiętego xbox one, xbox one s i ps4 pro. Bez hdr input lag na poziomie 32 ms praktycznie nieodczuwalny. Ja przesiadłem się z plazmy panasa więc pod tym względem nie widzę różnicy. Żeby grać w hdr trzeba wyłączyć trumotion bo to podbija laga ponad 70 ms. Z wyłączonym jest ok na poziomie 50 ms. Na dniach wyjdzie patch do tych oledów i zbije laga w hdr do poziomu 32 ms czyli bajka. W stanach już mają patcha. Na AVForums bardzo podniecają się jakością 3d oraz 2d->3d w tym modelu, że podobno najlepszy efekt na rynku. W zestawie 2 pary okularów, ale jeszcze nie oglądałem filmów na nim. Z minusów to tylko 3 porty hdmi, pilot raczej mało fajny (czarny śliski plastik i dosyć gruby), na początku myślałem że dźwięk bardzo słaby ale jak włączyłem w opcjach intelligent sound to jest już bardzo dobrze. Ogólnie myślę, że poza pilotem i poziomem hdr to ten C6 gniecie panasa dx900.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo dobry wybor ale na statyczne obrazy   trzeba uwazac tak jak w pdp czyli telewizorach plazmowych.

Na filmie z youtube  zmasakrowany oled statycznymi obrazami czyli z powidokami  , np  po prawej stronie bardzo widoczne logo cnn i inne powidoki.

• Lubię 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak odchodze od konsoli na dluzej to odpalam przegladarke i wyswietlam obrazek z czarnym tlem. Tv w standbyu sam prowadzi kompensacje ekranu. Da sie tez wlaczyc reczne czyszczenie obrazu jak na plazmie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 godzin temu, Janosiq napisał:

DJGromo, co wybrałeś?? Mam bardzo podobny dylemat.. LCD czy jednak OLED? Obecnie widziałem tego panasa za 9990!

I jeszcze jedno pytanie? Czym kierujesz się wybierając zakrzywiony ekran w LG? Grałeś już na takim ekranie?? Jak wrażenia??

Wracając jeszcze do zakrzywienia to w c6 jest ono tak minimalne, że  siedząc na wprost się go nie dostrzega. C6 zamiast płaskiego B6 wybrałem ze względu na to ma niższy input lag dzięki szybszemu procesorowi (podobno C6, E6 i G6 korzystają z takiego samego układu a B6 ma wolniejszy procesor realteka. Czemu wybrałem OLEDa zamiast LCD opisałem w poście wyżej.

Edytowane przez djgromo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Djgromo, jak wrażenia z użytkowania tego OLED-a po pół roku? Miałeś jakieś problemy z powidokami albo jakieś inne np. z słabym in-put lag?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, dexter0 napisał:

Djgromo, jak wrażenia z użytkowania tego OLED-a po pół roku? Miałeś jakieś problemy z powidokami albo jakieś inne np. z słabym in-put lag?

Wyszedł już update kilka miesięcy temu i w trybie grania (nawet w 4K HDR) jest ok 30 ms input laga czyli bardzo dobrze. Podobno nowa seria (c7) schodzi do 20 ms, ale to już ciężko by wychwycić różnicę. Zero problemów z powidokami. Ekran sam po wyłączeniu przeprowadza sobie kompensację (czyli wyłączam TV pilotem, ekran jest czarny cały czas, ale TV manipuluje sobie ładunkiem na matrycy żeby nie było przepaleń). Przez pierwsze 2-3 tygodnie chuchałem, dmuchałem żeby nie wypalić obrazu, a teraz to zostawiam odpaloną konsolę w menu na kilka h i też nic się nie dzieje. Większe problemy miałem na starej plazmie Panasa. W moim pudełku od TV znalazł się zeszłoroczny model pilota, który nie działał z moim TV. Miałem trochę dochodzenia w sklepie (z internetu) ale w końcu dosłali dobry pilot i okazało się, że poszła pewna partia tych TV w świat z niewłaściwymi pilotami. Jak czytałem na forum to inni użytkownicy LG też mieli taki problem w innych TV. Jedyny minus dla mnie to jakość wykonania podstawy. Wszystko to chybocze się na tym przezroczystym akrylu jakby zaraz miało strzelić. Poprzedni Panas wykonany był jak czołg. Więc jak w pobliżu są małe dzieci to zalecałbym montaż na ścianie. Minusem są tylko 3 porty HDMI. Większość konkurencji ma 4. Od razu po zakupie radzę zrobić kalibrację dźwięku przy pomocy mikrofonu w pilocie. Dopiero jak to zrobiłem to dźwięk był taki jak powinien. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi