Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED 65B6J Test - młodszy brat OLED'a E6

Rekomendowane odpowiedzi

Ja będę czekać max 6 miesięcy. Kluczowa też będzie pewnie różnica w cenie między B6 a B7.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdy juz sie pojawia na rynku nowe modele to cena bedzie o wiele wyzsza od obecnych a na wiekszy spadek cen musimy poczekac minimum5-6 m/c, a tuz za horyzontem czekaja juz nowe modele 2018 i tym sposobem mozemy tylko czekac..czekac i w koncu nic nie kupimy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego ja zaryzykowalem i kupiłem 65B6D. Była aukcja na allegro. Niby nowy, końcówka wyprzedaży niemieckiej. Cena 12900. Testuje od czwartku i - odpukać - wydaje się, że jest bez wad. W menu serwisowym na liczniku były 3h.( niestety ponoć licznik można zerowac). Mam jeszcze tydzień na zwrot ale nie zapowiada się żebym skorzystał z tej opcji. Jakieś pomysły jak mogę dokładnie sprawdzić czy wszystko jest ok, jakieś plansze czy inne testy? Planszę testowa 4k sprawdzałem, wypalen nie ma, przebarwień też nie.

Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 2.02.2017 o 00:24, dudiduu napisał:

wiadomo kiedy b7 trafia na polski rynek ?

Nie prędko na początku będzie  w USA ,Europa zachodnia..a my na końcu..pewnie gdzieś w sierpniu..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja swojego 55B6J użytkuję od miesiąca.  Doświadczenie z tv zaczynałem od plazmi LG . Miałem ich trzy wszystkie wyzionęły ducha średnio po 1 roku. Przestawiłem się na LCD Samsung. Ostatni mój tv to seria HU7500. Minęło wiele lat więc zaryzykowałem zakup Oleda LG. Po wyjęciu z pudła i uruchomieniu miałem mieszane uczucia. Wynika to z trochę mojego podejścia do materiału TV. Przede wszystkim lubię używać ulepszaczy. Po walce w trybie ekspert uzyskałem efekt, który totalnie przerósł moje oczekiwania. Obraz jest kontrastowy ostry i sprawia przyjemność oglądania no,,, i ta czerń . Miałem problem z "mrowieniem" w ciemnych scenach, porównywałem to z  ledem H6400 Samsung. Zauważyłem że LCD trochę więcej wybacza.  Problem ten można zniwelować ustawiając redukcję szumu na poziom niski (kosztem utraty ostrości) a podnieść ostrość do poziomu 25 . Mój egzemplarz w ciemnych scenach wpadał w zielonkawy kolor. Poradziłem sobie regulując balans bieli. Obiektywnie muszę stwierdzić, że upłynniacze w samsungu pracują lepiej. W  LG w szybkich scenach na ostrych krawędziach widać "poszarpania". W samsungu taki efekt miałem w serii D7000. W kolejnych  seriach samsunga dopracowano upłynniacze. Jeśli chodzi o powidoki to nie zauważyłem problemu. Często oglądam TVN24 i muszę przyznać że po pasku widać powidoki które znikają po jakiś 20s. Trwałych powidoków nie mam. Zresztą TVN24 to telewizja reklamowa z przerwami na informacje, dlatego mniejsza szansa na powidoki. Miałem problem z CAM NC MIX Neotion. TV nie potrafił prawidłowo zainicjować modułu podczas zaplanowanego nagrywania na HDD - działy się cuda.Potrafiła zniknąć lista kanałów SAT. Nagrywało się np 10 min zamiast 2 godziny. Zmieniłem moduł  NC CAM z 2016r wszystkie dolegliwości zniknęły. Po miesiącu używania ciężko wrócić do LCD ze względu na brak czerni.

• Lubię 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich na forum,

Mam pytania dotyczące 65B6J i sportu:

1) jak się ma odwzorowanie ruchu (piłka nożna) np do Samsunga KS8000?

2) czy po oglądaniu meczu zostają na długo powidoki loga stacji i wyniku w drugim rogu?

3) w temacie dotyczącym zakrzywionej wersji tego telewizora użytkownik pisze o pionowych pasach - czy jest to uciążliwe w ciemnych scenach?

dziękuję za pomoc

Edytowane przez Ricco Z Madagaskaru

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam wszystkich na forum,

Mam pytania dotyczące 65B6J i sportu:
1) jak się ma odwzorowanie ruchu (piłka nożna) np do Samsunga KS8000?
2) czy po oglądaniu meczu zostają na długo powidoki loga stacji i wyniku w drugim rogu?
3) w temacie dotyczącym zakrzywionej wersji tego telewizora użytkownik pisze o pionowych pasach - czy jest to uciążliwe w ciemnych scenach?

dziękuję za pomoc

AD 2. Miałem dwa egzemplarze. Jeden z maja 2016 drugi z sierpnia 2016. Mam wrażenie, że na tym starszym modelu trochę czasem zostawaly powidoki ( bardziej od ekranu Windows XP - np ten niebieski pasek na dole niż wyniki meczów ), natomiast na tym młodszym praktycznie nic takiego nie ma miejsca, żadne wyniki czy loga stacji.
As3. W płaskim modelu przy 5% szarości są delikatne pionowe pasy, na codzień w oglądaniu tv czy filmów tego nie widać. Przy meczach delikatny banding jest, ale naprawdę trzeba się przyglądać, więc praktycznie to nie przeszkadza.

Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dziękuję za pomoc :)

jeszcze jedno pytanie: czy ktoś próbował podłączyć zewnętrzny sobwofer poprzez Bluetooth? Mam taki w Philipsie 7509 i chętnie bym go zapiął po zakupie OLED :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Od początku testu śledzę na bieżąco wątek. Chorowałem na 55B6J i stało się – od prawie 2 tygodni jestem szczęśliwym posiadaczem! Co mogę powiedzieć…

Przesiadałem się z ponad 7-letniego 37-calowego LCD (nawet nie LEDa…), też od LG. Więc dla mnie
przesiadka jest duuuużo bardziej odczuwalna niż dla posiadaczy plazm.

Sygnał – Vectra, Netflix i komp pełniący rolę Media Center. Jest też Kino domowe LG z BR, ale używam tylko do dźwięku. Podłączenie obrazu do TV: HDMI z kompa, Vectry i Kona domowego (chyba tylko po to, żeby działał SIMPLINK). Dźwięk z kompa po Coaxialu do Kina domowego, z TV po optyku do Kina (w Kinie mam po jednym Coaxialu i optyku, więc to jedyna opcja i tak już to działa kilka lat…).

Obraz z Vectry – zależy od kanału. Różnice są nawet między poszczególnymi kanałami HD. Czasem na programach typu Planete+ obraz żyleta. Czasem widać pixelozę. Wydaje mi się, że wszystko zależy od materiału źródłowego – jak coś było kręcone pod HD i jest na kanale HD, to jest spoko. Kanały HD z programami starszymi – widać niedociągnięcia. SD – co by nie podłączyć to będzie słabo.

Komputer – Pentium z wewnętrzną grafą i daje radę w FHD. 4k już nie pociągnie, ale mimo to jest świetnie. Na początku się przeraziłem – obraz jak na słabym IPS. Ale pogrzebałem w ustawieniach Intel Graphics i znalazłem opcję w ustawieniach zaawansowanych „Zakres kwantyzacji – trzeba było przestawić na „pełny”. Po tym bajka – czarny stał się czarnym. Oglądam filmy/seriale mkv 720p lub 1080p i jest naprawdę rewelacyjnie.

Netflix – bajka. Mam Internet 100 Mb, ustawienie zawsze najlepsza jakość i jest genialnie. Jedynie mogę się przyczepić do napisów – ta biel bije po oczach i męczy wzrok. Nie widziałem możliwości zmiany barwy napisów na lekko szarą. Jak sobie z tym radzicie?

TV nie został skalibrowany, bo na razie nie widzę takiej potrzeby – na fabrycznych ustawieniach jest na tę chwilę wystarczający. Może w przyszłości, jak mi zachwyt przejdzie będzie dobry czas na jakąś poprawę…

Co do samej matrycy – nie widzę żadnych kresek o których niektórzy wspominają, obraz wydaje się równomierny na bieli i szarości. Powidoków na razie nie zanotowałem. Raz wydawało mi się, że jakiś mały się pojawił, ale zniknął po sekundzie… Faktycznie w ciemnych miejscach jest ciemno, ale tak miałem w poprzednim. A tej czerni nic nie przebije…

Problemy, jakie do tej pory się pojawiają to dźwięk. Ale nie ten z głośników TV… Głupia sprawa – do tej pory zawsze zarówno z kompa jak i z TV na Kino domowe szedł dźwięk 5.1. Teraz nagle zabrakło – z TV i z Kompa! Zrozumiałbym, że coś z TV idzie nie tak, ale co ma do tego PC? No ale jak się okazało, po godzinach bezczynnego przeinstalowania kodeków, odzyskiwania systemu, że winne jest jednak ustawienie w menu TV. Po pierwsze: Dźwięk -> Ustawienia Dźwięku DTV musi być przestawione na Dolby Digital Plus, po drugie: Dźwięk -> Wyjście dźwięku -> Wyjście audio (Optyczne/HDMI ARC) z włączoną funkcją SIMPLINK. I tu niespodzianka – to ustawienie mi się przestawiało na wyłączone i ponownie brakowało dźwięku 5.1 – w Kinie mogłem sterować tylko dwoma głośnikami i subem. I to samo właśnie na kompie. Jeśli tak będzie dalej, to widzę jedno rozwiązanie – odłącznienie HDMI między TV i Kinem, żeby nie przestawiało nic w Kinie. Albo jakaś aktualizacja to poprawi.

Internet – do tego weekendu bez problemu. Ale w weekend 2 razy zerwało połączenie i musiałem ponownie łączyć… Będę obserwował dalej.

Jeszcze jedna sprawa – TV kupowałem w MM, bo pojawiła się ciekawa oferta – ze zwrotem wyszło prawie tyle, co najniższa w necie… Wybrałem MM ze względu na większą pewność zwrotu. Ale mam wrażenie, że dostałem TV właśnie ze zwrotu – niby wszystko jak nowe, ale nie było jednej części styropianowej… Zastanawiałem się nad zwrotem, ale TV chodzi idealnie i bałbym się chyba bardziej tego, że ponownie dostanę jakiś z wadami… Data produkcji – listopad 2016.

Wrażenia ogólne – jakbym oglądał wszystko od nowa. Koszt ogromny, ale warty każdej złotówki!

• Lubię 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
24 minuty temu, m-a-r-s napisał:

Netflix – bajka. Mam Internet 100 Mb, ustawienie zawsze najlepsza jakość i jest genialnie. Jedynie mogę się przyczepić do napisów – ta biel bije po oczach i męczy wzrok. Nie widziałem możliwości zmiany barwy napisów na lekko szarą. Jak sobie z tym radzicie?

Gratulacje, dobry zakup! Napisy w Netflixie można zmieniać przez przeglądarkę - Moje Konto -> Mój Profil -> Wygląd Napisów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, dickus napisał:

Gratulacje, dobry zakup! Napisy w Netflixie można zmieniać przez przeglądarkę - Moje Konto -> Mój Profil -> Wygląd Napisów

Problem w tym, że nie ma tam możliwości wyboru lekko szarej barwy. Poza białą są kolory: czarny, czerwony, zielony, granatowy, żółty, różowy i niebieski.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Problem w tym, że nie ma tam możliwości wyboru lekko szarej barwy. Poza białą są kolory: czarny, czerwony, zielony, granatowy, żółty, różowy i niebieski.

Możesz wybrać polprzezroczyste ( semitransparent) właśnie w tym samym miejscu gdzie wybierasz kolor - poniżej masz tą opcję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, boban61 napisał:

Możesz wybrać polprzezroczyste ( semitransparent) właśnie w tym samym miejscu gdzie wybierasz kolor - poniżej masz tą opcję.

Próbowałem z tą opcją, ale efekt nie jest najlepszy. W zależności od scen nie zawsze napisy są wystarczająco widoczne. Czasem wyglądają bardzo sztucznie. Może pozostaje poczekać i mieć nadzieję, że Netflix coś z tym zrobi... W końcu coraz więcej TV daje takie efekty..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam,

To mój pierwszy post na forum więc proszę o wybaczenie jeśli nie zachowam jakiś standardów. Bardzo chciałem przesiąść się z LED na OLED po poczytaniu wielu pochlebnych recenzji na temat tych tv LG. W moim wypadku tv służy jedynie jako monitor (może kilka razy w roku jako faktycznie tv ;-) ) do oglądania filmów w 1080p i 720p i zdjęć. Poszedłem do Saturna z kilkoma filmami, planszami testowymi i zdjęciami by sprawdzić jak on działa na żywo na wersji 65BJ. Przez kilkanaście minut było bardzo fajnie, filmy w sumie bez zarzutu, czerń i kolory bardzo fajne, jakość czy skalowanie do przyjęcia. Niestety zgrzyt pojawił się przy oglądaniu plansz i zdjęć. Pierwsze co zauważyłem to przejścia tonalne w okolicy różowego były bardzo słabe - w sumie pasy i bloki. Na zdjęciach (20Mpix dobrej jakości) z wieloma szczegółami bez dużych jednorodnych powierzchni było ok, choć wydawało mi się że czasami pixele jakby się 'zlewały' w niektórych miejscach. Natomiast po zapodaniu zdjęcia z dużą powierzchnią o jednolitym kolorze - np. z zachodu słońca (np. tego: https://www.flickr.com/photos/123409587@N07/23583727512/sizes/k/)

to się załamałem - nie od razu, ale po kilku sekundach pomarańcz pośrodku ekranu (ok. 10-20% całości) zaczął w oczach zmieniać kolor z jednolitego na 'pobrudzony' z szarymi i czarnymi przebarwieniami - nie wiem jak to dobrze wytłumaczyć - jakby ktoś pod ekranem przecierał go brudną gąbką :-(. Żółty kolor słońca zaczął przechodzić za to w zielony. Czy to może być wada tego egz. czy tak po prostu jest? Czy ktoś z posiadaczy może to sprawdzić i potwierdzić lub obalić 'live'? Głupio mi było w Saturnie kręcić film ;-).

pozdrawiam

Macias

test.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie,

Jestem przed zakupem LG OLED55B6J i z tego co widzę ten model jest teraz w bardzo dobrych cenach np. w AFG Computers - 8999 pln albo Proline - 9559 pln. W obu przypadkach jest to podobno polska dystrybucja. Te ceny są dużo niższe niż obecne promocje w MM czy w Saturnie, czyli 11998 pln minus 500 pln od LG. Czy ktoś z Was kupował może w tych sklepach i może podzielić się swoimi doświadczeniami? Różnica 2499 pln jest naprawdę duża.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
HDTVPOLSKA polecają ten sklep: http://www.rtvmax.pl/Sklep/OLED55B6,2,0,947,11784.htm Masz tam cenę 8982 i jeszcze 100,- karty rabatowej na kalibrację.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
HDTVPOLSKA polecają ten sklep: http://www.rtvmax.pl/Sklep/OLED55B6,2,0,947,11784.htm Masz tam cenę 8982 i jeszcze 100,- karty rabatowej na kalibrację.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam cena w MM ME Saturn jest  taka bo im odbiło w przeciągu ostatniego miesiąca:) tak jak w przypadku  Tv panasonika dx900 który był po niecałe 10 tysięcy teraz już jest  chyba ponad 13... tak jak tego LG cena została podniesiona o ok 2-3 tysiące  pierwsze podnosi MM jak robią raty 50x0% w ten sam dzień zaraz podnosi reszta  dużych sklepów ( na pewno się nie umawiają...) obserwuje sprawę bo przymierzam się do jednego z tych modeli:) stawiam ze  podnoszą cenę specjalnie  do  nowa  generacja nadciąga pytanie kiedy  dotrze

Edytowane przez dudiduu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
witam cena w MM ME Saturn jest  taka bo im odbiło w przeciągu ostatniego miesiąca:) tak jak w przypadku  Tv panasonika dx900 który był po niecałe 10 tysięcy teraz już jest  chyba ponad 13... tak jak tego LG cena została podniesiona o ok 2-3 tysiące  pierwsze podnosi MM jak robią raty 50x0% w ten sam dzień zaraz podnosi reszta  dużych sklepów ( na pewno się nie umawiają...) obserwuje sprawę bo przymierzam się do jednego z tych modeli:) stawiam ze  podnoszą cenę specjalnie  do  nowa  generacja nadciąga pytanie kiedy  dotrze

Ale w niedzielę w Neonet.pl był 65B6J za 14450, a do tego 500 zł zwrotu od LG. Jutro też ma być - 15% na TV w Neonet.pl, oby nie podwyższyli ceny na ten czas to znowu będzie można kupić za poniżej 14 tysięcy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A szkoda bo już się czaiłem na zakupik .....:)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi