Darek Prywatnie 12 Napisano 15 Stycznia 2017 1 minutę temu, photosmart napisał: No to nie wiem skąd te opinie w necie, ze OLED nie ma duzej jasnosci No bo w porowaniu z LCD faktycznie nie ma - jesli obejrzysz sobie dokladnie obrazek w tescie pokazujacy jasnosc vs APL to zobaczysz, ze dla materialow SDR max. to 460, typowo pewnie 200-300 cd/m2 (czyli ca 2-3x wiecej niz plazma?) a w przypadku 100% bialego ekranu ca. 150. A najjasniejsze LCD sa w stanie swiecic na poziomie 600-700 i to pewnie bez wzgledu na % bieli na ekranie (chociaz jak tutaj pisza uzytkownicy - nie sa w stanie utrzymac takich jasnosci zbyt dlugo). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maxkorzen 48 Napisano 15 Stycznia 2017 Wtrącę obserwacje z innej beczki : "rażą" różnice w filmach pomiędzy tym co naturalne a tym co generowane komputerowo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
photosmart 2 Napisano 15 Stycznia 2017 2 minuty temu, ataman76 napisał: No cóż, odpowiedziec na proste pytania to sie temu "panu" nie chciało, lepiej kogos obrazać, a pisać na mój temat przez 2 strony watku to juz nie jest strata czasu. W sklepie nigdy nie mozna rzetelnie ocenic mozliwości telewizora, nawet jkesli sprzedawca właczy łaskawie cos innego niz material promocyjny. No ale co ja bede tłumaczył wszechwiedzacemu pmcompowi. Dziekuję wszystkim którzy udzieli merytorycznej podpowiedzi na moje pytania. Z tego wnioskuję że z zakupem tv oled trzeba jeszcze sie wstrzymać, rok lub 2, no chyba że Panasonic coś poprawi juz w modelu na 2017r. A pmcompowi czy jak mu tam proponuje walnąc sie w łeb, może coć wskoczy na swoje miejsce, a jak nie to tez żadna strata byłem w MM, Saturnie, Media expert i Euro agd i nigdzie, ale to nigdzie nie mozna było sprawdzic na sygnale HD. Wszedzie mieli podłaczony tylko jakies demo 4K i tyle w temacie. Jako bardzo zainteresowany zakupem OLEDA nikt nie chciał ruszyc [beeep]y ... sprzedawcy maja gdzies czy kupię czy nie. Ceny w necie są identyczne i zdecydowanie wolałbym kupic na miejscu, ale ich podejscie jest niestety jakie jest 2 minuty temu, ataman76 napisał: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darek Prywatnie 12 Napisano 15 Stycznia 2017 4 minuty temu, photosmart napisał: Myślę tylko czy kupować LG czy poczekac np. na Sony, ktore maja pojawic sie w tym roku - ale pewnie wielu, wielu z nas ma podobny dylemat Ciezko mi cos radzic, ale wydaje mi sie, ze wszyscy uzywaja (tzn. beda uzywac?) paneli dostarczonych przez LG, z tym, ze czytajac materialy z CES wychodzi mi, ze w 2017 beda uzywac paneli z 2016, a LG - swoich najnowszych wersji z 2017. W sumie na miejscu LG tak wlasnie bym robil . Jezeli nie zalezy Ci na jasnosci to tym sie pewnie nie powinienes bardzo przejmowac, ale zwroc uwage na dwie superwazne rzeczy: (i) jak tv radzi sobie w ciemnych obszarach - prawie czarnych. Bo niestety moj LG pokazuje tam b. malo detali? Ludzie od kalibracji tlumaczyli mi ze to wynika z braku mozliwosci slabego zaswiecenia diod OLED - przy bardzo niskich poziomach to sie robi dyskretne - 0% lub 5% i jasnosc reguluje sie na poziomie kilku takich diod (niektore 0% niektore 5%, etc - ale nie wiem czy czegos nie pokrecilem ). Wiec moze ktos wymysli lepszy od LG algorytm jak z tego zrobic detale? (ii) system operacyjny tv, sterowanie, apki - tutaj LG moim zdaniem zrobilo rewelacyjna robote z webOS - po prostu zachwycajace! Pozdrawiam DP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boban61 3 Napisano 15 Stycznia 2017 Ciezko mi cos radzic, ale wydaje mi sie, ze wszyscy uzywaja (tzn. beda uzywac?) paneli dostarczonych przez LG, z tym, ze czytajac materialy z CES wychodzi mi, ze w 2017 beda uzywac paneli z 2016, a LG - swoich najnowszych wersji z 2017. W sumie na miejscu LG tak wlasnie bym robil . Jezeli nie zalezy Ci na jasnosci to tym sie pewnie nie powinienes bardzo przejmowac, ale zwroc uwage na dwie superwazne rzeczy: (i) jak tv radzi sobie w ciemnych obszarach - prawie czarnych. Bo niestety moj LG pokazuje tam b. malo detali? Ludzie od kalibracji tlumaczyli mi ze to wynika z braku mozliwosci slabego zaswiecenia diod OLED - przy bardzo niskich poziomach to sie robi dyskretne - 0% lub 5% i jasnosc reguluje sie na poziomie kilku takich diod (niektore 0% niektore 5%, etc - ale nie wiem czy czegos nie pokrecilem ). Wiec moze ktos wymysli lepszy od LG algorytm jak z tego zrobic detale? (ii) system operacyjny tv, sterowanie, apki - tutaj LG moim zdaniem zrobilo rewelacyjna robote z webOS - po prostu zachwycajace! Pozdrawiam DP Gdzie kalibrowales TV? Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darek Prywatnie 12 Napisano 15 Stycznia 2017 1 minutę temu, boban61 napisał: Gdzie kalibrowales TV? u Panow z tego portalu? DP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dickus 13 Napisano 15 Stycznia 2017 15 minut temu, photosmart napisał: Jestem zdecydowany tylko na OLED, gdyz to jedyna technologia ktora moze zastąpic plazmy. Posiadam pioneera kuro KRP500 ale niestety jest juz za mały dla mnie ... choc kupujac swego czasu był przeogromny ... jak się wszytko zmienia Myślę tylko czy kupować LG czy poczekac np. na Sony, ktore maja pojawic sie w tym roku - ale pewnie wielu, wielu z nas ma podobny dylemat pozdrawiam photosmart Jak już wcześniej pisałem zamieniłem plazmę Panasonic na OLED LG. Zostawiłem Kuro. Zamiany nie żałuję. OLED na początku mnie raził jasnością - kwestia ustawień. Wczoraj opanowałem napisy Netflixa, które tak biły po oczach, że nie dało się nic oglądać. Jestem bardzo zadowolony z OLEDa, czasem zaczynam odcinek serialu z Netflixa na OLED i kończę na Kuro i jest duża różnica, przede wszystkim w intensywności kolorów. Nie robię takich porównań liczbowych jak niektórzy użytkownicy, dla mnie wszystko jest bardzo subiektywne. Wahałem się czy czekać na nową generację, albo chociaż na coś lepszego niż LG, ale na razie nie widzę wad - wszystko super działa, webos jest szybki, pilot z wskaźnikiem super. Sam telewizor (B6) wygląda rewelacyjnie. Kuro prawdopodobnie wymienię w drugiej połowie roku na OLED Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boban61 3 Napisano 15 Stycznia 2017 u Panow z tego portalu? DPTeż zauważyłem tą przypadłość w tym modelu i miałem nadzieję, że profesjonalna kalibracja pozwoli na wyeliminowanie tego problemu, tym bardziej, że Pan Maciej nie wspominał o tego typu problemach w recenzji. Teraz jednak okazję się, że nie da się z tym nic zrobić? Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darek Prywatnie 12 Napisano 15 Stycznia 2017 2 minuty temu, dickus napisał: Wczoraj opanowałem napisy Netflixa dickus - wlasnie, jak to sie robi? Bo o ile normalnie to jest jeszcze ok, to w HDR po prostu koszmar? Daj znac pls! DP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
photosmart 2 Napisano 15 Stycznia 2017 zastanawiam się bardzo nad jedną sprawą - jak ten B5 radzi sobie z ruchem ? wiem, ze sa polepszacze płynnosci ale czy nie wyswiatlaja one obrazu z teatru ? Niestety nigdzie nie moglem go obejrzec na normalnym sygnale HD, a zalezy mi na duzej płynnosci. Oglądam trochę tenisa i nie chcę np. lecąca pilka pozostawiała długie smugi ... na pioneerze pod tym względem jest perfekt ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dickus 13 Napisano 15 Stycznia 2017 1 minutę temu, Darek Prywatnie napisał: dickus - wlasnie, jak to sie robi? Bo o ile normalnie to jest jeszcze ok, to w HDR po prostu koszmar? Daj znac pls! DP trzeba wejść na ustawienie konta przez przeglądarkę w komputerze - Moje Konto i tam na samym dole jest opcja "wygląd napisów" - można zmienić czcionkę, wielkość, pogrubienie, kolor, ramkę, tło. Ważne, żeby aplikację na tv lub konsoli ponownie załadować (jest tam taka opcja) - inaczej nie będzie zmian. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darek Prywatnie 12 Napisano 15 Stycznia 2017 2 minuty temu, boban61 napisał: Też zauważyłem tą przypadłość w tym modelu i miałem nadzieję, że profesjonalna kalibracja pozwoli na wyeliminowanie tego problemu, tym bardziej, że Pan Maciej nie wspominał o tego typu problemach w recenzji. Teraz jednak okazję się, że nie da się z tym nic zrobić? Po pierwsze - nie jest to bardzo straszne - w sumie detale w czerniach i tak sa lepsze, niz na (relatywnie tanim - fakt, i nieskalibrowanym) samsungu ks7500. Po drugie - chyba faktycznie niewiele da sie zrobic - p. Maciek mi nawet kiedys odpisal, ze to wlasnie kwestia kalibracji, ale: po kalibracji mam gorsze detale, niz na nieskalibrowanych trybach (co nie zmienia faktu, ze obraz jest calosciowo wyraznie lepszy). Pozdrawiam DP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
photosmart 2 Napisano 15 Stycznia 2017 mam głupie pytanie - czy aby oglądac i cieszyc się jakością HDR sam program musi miec zakodowany HDR ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darek Prywatnie 12 Napisano 15 Stycznia 2017 10 minut temu, dickus napisał: trzeba wejść na ustawienie konta przez przeglądarkę w komputerze Probowalem wczesniej, ale przegapilem opcje "polprzezroczyste" - teraz jest super! Dzieki! DP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boban61 3 Napisano 15 Stycznia 2017 mam głupie pytanie - czy aby oglądac i cieszyc się jakością HDR sam program musi miec zakodowany HDR ?Tak Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
photosmart 2 Napisano 15 Stycznia 2017 Przed chwilą, boban61 napisał: Tak Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka dzięki serdeczne czyli oglądając kanały w HD tak naprawdę HDR jest totalnie bez znaczenia? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boban61 3 Napisano 15 Stycznia 2017 Po pierwsze - nie jest to bardzo straszne - w sumie detale w czerniach i tak sa lepsze, niz na (relatywnie tanim - fakt, i nieskalibrowanym) samsungu ks7500. Po drugie - chyba faktycznie niewiele da sie zrobic - p. Maciek mi nawet kiedys odpisal, ze to wlasnie kwestia kalibracji, ale: po kalibracji mam gorsze detale, niz na nieskalibrowanych trybach (co nie zmienia faktu, ze obraz jest calosciowo wyraznie lepszy). Pozdrawiam DPNa ile ustawił Ci jasność OLED? Co do detali w ciemnych scenach zawsze można się usprawiedliwić i powiedzieć, że to właśnie tak widział to reżyser i wcale nie musi być tam tak wyraźnie hah Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka dzięki serdeczne czyli oglądając kanały w HD tak naprawdę HDR jest totalnie bez znaczenia?Niby tak ale na próbę pobrałem sobie super kopię Daredevil w 1080p co by porównać ją z tą z Netflixa, która jest w DOLBY VISION ( czyli jeszcze lepszym HDR mówiąc w uproszczeniu). Najbardziej chciałem zobaczyć scenę z pierwszego odcinka gdzie, główni bohaterowie wchodzą do domu tego niewidomego gościa. Są tam bardzo kontrastowe sceny, mocno świecące neony zza okna i całkowita czerń w pokoju. I mówiąc szczerze aż takiej wielkiej różnicy nie było. I nie piszę tego, żeby powiedzieć że efekt HDR na B6j jest słaby, piszę dlatego, że ten TV oferuje taki kontrast i możliwość pokazania super jasności obok kompletnej czerni, że nawet materiał nie w HDR robi piorunujące wrażenie bo jasne wydaje się jeszcze jaśniejsze kiedy jest wyświetlone koło głębokiej czerni. TV jest rewelacyjny, po prostu. Aż chce się oglądać wszystkie klasyki od nowa, żeby zobaczyć jak to " naprawdę" miało wyglądać Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
franus122 143 Napisano 15 Stycznia 2017 Witam Kolego ten tv to już jest stary model z 2016 Dziś mamy już 2017 i te tv nowe jeszcze będą lepsze a te klasyki będą przepiękne ze szczęka opadnie Witam Zostaw sobie te Kuro i dalej je oglądaj A te wszystkie nowe tv są do niczego Powiedz mi jedno co tam lepszego zobaczysz A na temat tv mogę coś powiedzieć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
photosmart 2 Napisano 15 Stycznia 2017 16 minut temu, franus122 napisał: Witam Kolego ten tv to już jest stary model z 2016 Dziś mamy już 2017 i te tv nowe jeszcze będą lepsze a te klasyki będą przepiękne ze szczęka opadnie Witam Zostaw sobie te Kuro i dalej je oglądaj A te wszystkie nowe tv są do niczego Powiedz mi jedno co tam lepszego zobaczysz A na temat tv mogę coś powiedzieć obraz z Kuro bardzo, bardzo mi odpowiada - jest wciaz rewelacyjny ... chodzi tu o przekatną - 50 juz mi niewystarcza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darek Prywatnie 12 Napisano 15 Stycznia 2017 29 minut temu, boban61 napisał: Na ile ustawił Ci jasność OLED? Boban, jesli mam byc szczery to nie polecilbym Ci tych ustawien, bo po prostu nie dzialaly: a) w trybie ciemnym podswietlenie oled na 24 i jasnosc 53 (!) - efekt byl taki, ze czarny kolor swiecil wyraznie. Powiedzieli mi, zebym sobie zdjal jasnosc (u mnie max kiedy czarne nie swieci to 50), ale musialem wyraznie podbic podswietlenie, zeby bylo cokolwiek widac b ) w trybie jasnym - oled max i jasnosc znowu 53. Jak wyzej - musialem ustawic jasnosc na 50, detale w czerniach pojawiaja sie przy moze 52 (ale wtedy czarne swieci co jest duzo gorsze). 34 minuty temu, boban61 napisał: zawsze można się usprawiedliwić i powiedzieć, że to właśnie tak widział to reżyser Troche nad tym myslalem i to faktycznie w wiekszosci przypadkow tak wlasnie jest - po prostu przy ciemnych scenach NIE MA detali w czerniach - musieliby "swiecic" te detale specjalnie - czysta optyka. Per ktorys tam wpis powyzej: obejrzalem sobie nawet film w kinie skupiajac sie (od czasu do czasu) wlasnie na tym - i trudno bylo zobaczyc jakies detale na ciemnych scenach Pozdrawiam DP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
franus122 143 Napisano 15 Stycznia 2017 Ja tez zmieniłem na większy tv i co z tego nic lepszego mi ni pokazało a zmieniłem na 65 dx900 a miałem plazmę tylko 42 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
patrycjan78 1 Napisano 16 Stycznia 2017 Oled byłby lepszym wyborem, bliżej mu do plazmy oczywiście stwierdzenie poparte doświadczeniem. 3 godziny temu, franus122 napisał: Ja tez zmieniłem na większy tv i co z tego nic lepszego mi ni pokazało a zmieniłem na 65 dx900 a miałem plazmę tylko 42 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawelll 118 Napisano 16 Stycznia 2017 10 godzin temu, Darek Prywatnie napisał: obejrzalem sobie nawet film w kinie Paradoksalnie kina wcale nie są dobrym punktem odniesienia dla oceny obrazu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
shook 0 Napisano 16 Stycznia 2017 Zastanawiam się nad kupnem tego TV. Proszę niech wypowiedzą się osoby grające w gry na tym Tv. Głownie posiadacze PS4 PRO i Xbox S. Czy ipnut lag jest bardzo odczuwalny ? Czy po aktualizacji którą wydało LG jest bardzo dobrze ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
patrycjan78 1 Napisano 16 Stycznia 2017 Możesz brać śmiało co prawda najnowsza aktualizacja jeszcze nie jest u nas dostępna ale i bez niej jest bardzo dobrze, gram od zawsze a nie odczuwam opóźnienia związanego z lagiem. A obraz po odpowiednim ustawieniu wypnie cię z wrotek. Służę pomocą jeżeli potrzebna będzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach