Sebamiz3r 0 Napisano 19 Lipca 2016 (edytowane) Witam wszystkich, pod koniec miesiąca szykuje mi się mały remont i chciałem skorzystać z okazji i wymienić TV na coś większego i nowszego. Niestety nie jestem specem od telewizorów więc proszę o pomoc bardziej ogarniętych w tym temacie. Poniżej odpowiedzi na proponowane pytania: 1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? ok 9m2 2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? 2m 3. Ile osób zasiada przed telewizorem? z reguły 1-2, rzadko kiedy więcej. 4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? na wprost, czasami pod lekkim kątem 5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? wisieć na ścianie 6. Jak słońce świeci w pokoju? słońce świeci z boku 7. Jaki masz obecnie telewizor? 27" LG 3D DM2780D 8. Co chcemy aby telewizor posiadał? internet - najlepiej wifi, co najmniej Full HD, dodatkowe aplikacje np. youtube itp. 9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? HD 10 .Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora? dekoder nc+, komputer, internet (w zależności od możliwości TV - wifi lub przez kabel) 11. Ile godzin dziennie będzie telewizor? średnio 5-6h 12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą? jest mi to obojętne, najważniejsze aby zapewniała komfort oglądania również za dnia przy takim umiejscowieniu 13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? HD, do tego filmy również w tej rozdzielczości, dużo sportu14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora? tak 15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? tak, zamierzam, ale raczej sporadycznie -1-2h 16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? w tygodniu raczej po 17, w weekendy zarówno w dzień jak i w nocy 17. Preferencje co do wielkości? myślę, że najlepszy będzie z przedziału 50-55" 18. Co Cię denerwuje w telewizorach? na ten moment nie nic szczególnego 19. Preferencje co do marki? brak20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie, pasywne czy aktywne? nie potrzebuję 3D21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? 3000zł 22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu? tak Dodam tylko, że żaden z posiadanych obecnie telewizorów nie posiada Smart TV, więc nie wiem jaki system jest najlepszy, najbardziej stabilny. Nie chciałbym aby TV się zawieszał co chwila, ale jednocześnie dobrze by było gdyby system był w miarę wspierany poprzez aktualizacje czy aplikacje. Z góry dziękuję za pomoc. Edytowane 19 Lipca 2016 przez Sebamiz3r Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Garczek 9 Napisano 19 Lipca 2016 (edytowane) LG55LF652V ma stabilny szybki smart. TV naprawde wart swojej ceny Edytowane 19 Lipca 2016 przez Garczek 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gmeru 2 237 Napisano 19 Lipca 2016 (edytowane) Dużo sportu zatem dobrze by było żeby telewizor te 120Hz odświeżania miał. Do 3tyś... wybór mocno się zawęża. Patrząc na wszystkie twoje punkty czyli telewizor i multimedialny, i z płynnym menu, i raczej gdy jest ciemniej to wydaje mi się, że ten model w 55" : http://www.ceneo.pl/29606885#mh=M8D4W0HD26007samsung8vXBqhmqQ-1Hfhq-2ov-WyEkyhOQpTqy-LasmcSo6bg0c-kCt7Id702r2pow6o3eDpKzgiIxFOqulhBTBTqUvlzBAfKkjUvh1H4EjvuFHjsjM316W6O6kq6O7Hlsfo9WsaLLjg95TVD_v8y_6DhPvZ0-l2nzCuPTCRi7AiQRmDtCi1sdVXKBUkeMXBcoqSIe0 Powyższe LG też spoko. Edytowane 19 Lipca 2016 przez Gmeru Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Garczek 9 Napisano 19 Lipca 2016 Samsung H6400 jest z 2014 a LG z 2015 wiec ten drugi może mieć dłuższe wsparcie producenta Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sebamiz3r 0 Napisano 19 Lipca 2016 No jedyne co mnie ruch drażni w tych modelach to 3D - funkcja mi kompletnie nie potrzebna. Czy są odpowiedniki tych modeli tylko bez 3D? Trochę poczytałem w necie i tam, w moim przedziale cenowym najczęściej polecane są LG 50LF652V, Sony 50W755C oraz Samsung UE50J6200. Co możecie o nich powiedzieć? Wysłane z mojego E5823 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gmeru 2 237 Napisano 19 Lipca 2016 To samo: będą spoko. 3D to bez znaczenia. I tak za to nie płacisz w sumie - ceny są tak samo dobre. Sony to android. Poczytaj o nim bo napisałeś, że chcesz mieć super szybki system. Jest generalnie ok ale to.. android J6200 spoko jak H6400 tylko bez 3D. LG też ok kolega wyżej napisał. Tylko jedyne co to będzie miał trochę gorszą czerń wieczorem bo matryca IPS. Ale za to duuuuuuuuuuuuużo lepsze kąty od wszystkich wymienionych. I ten fajny system WebOS. Dla mnie rewela. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MANOL 4 Napisano 19 Lipca 2016 Też polecam LG. Ale bierz 55LF652V. 5cali więcej naprawdę robi różnicę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sebamiz3r 0 Napisano 20 Lipca 2016 No właśnie też bardziej skłaniałbym się do tego modelu, tylko nie wiem czy te 55" to nie za dużo jak na taka odległość? Te 2m to jest max, czasami będę siedział trochę bliżej i czy 50" nie będzie wystarczające? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Garczek 9 Napisano 20 Lipca 2016 Ja siedze pomiedzy 3.5 a 2m od Tv i jest ok. Mimo że, jestem zwolennikiem: im wiekszy tym lepszy to jednak w Twoim przypadku 50" da też rade. Za zaoszczędzone pieniądze polecam dokupić pilota Magic Remote Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sebamiz3r 0 Napisano 20 Lipca 2016 Ja siedze pomiedzy 3.5 a 2m od Tv i jest ok. Mimo że, jestem zwolennikiem: im wiekszy tym lepszy to jednak w Twoim przypadku 50" da też rade. Za zaoszczędzone pieniądze polecam dokupić pilota Magic Remote Dokładnie ten sam miałem pomysł. Pytanie tylko który pilot? Znalazłem dwa modele do LG AN-MR600 oraz AN-MR500. Różnią się rozmiarem i ilością przycisków, czy oba będą dobrze działały z 50LF652V? Czy któryś z nich lepiej się sprawdza/jest bardziej intuicyjny/ma więcej przydatnych funkcji? Małe jeszcze jedno pytanko, czy ten standard Vesa będzie dobry do tego TV i który byłby lepszy/bardziej wytrzymały: http://allegro.pl/obrotowy-uchwyt-do-tv-23-55-slim-74mm-vesa-400x400-i5157504810.html http://allegro.pl/uchwyt-wieszak-scienny-na-telewizor-vesa-400x400-i5273519163.html http://allegro.pl/uchwyt-wieszak-do-telewizora-lcd-led-vesa-400x400-i5603601081.html http://allegro.pl/wieszak-uchwyt-uchylny-do-tv-led-lcd-50-80-vesa-i5580609972.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Garczek 9 Napisano 20 Lipca 2016 MR600 jest dedykowany do tego modelu, mam go i dziala bardzo dobrze. Co do uchwytów to tv ma standard vesa 400x400, tylko zwróc uwage by wieszak nie zasłonil Ci tylnych portów które ulokowane sa troche w kiepskim miejscu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MANOL 4 Napisano 20 Lipca 2016 Moim zdaniem po tygodniu i 55 cali będzie wydawał Ci się za mały. Ale może Garczek ma rację. Wybór należy do Ciebie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sebamiz3r 0 Napisano 22 Lipca 2016 (edytowane) Tak więc wybrałem model 50LF652V. Zamówiłem wraz z pilotem i uchwytem a całość nie przekroczyła 2700zł. Jak już zawiśnie na ścianie to podzielę się opinią. Mam pytanie jeszcze odnośnie kalibracji obrazu. Czy jest gdzieś w sieci instrukcja jak powinno się to wykonać przy tym konkretnym modelu TV? Czy daje to jakieś konkretne efekty? znalazłem coś takiego https://www.youtube.com/watch?v=7XNolBYfWvE testował to ktoś? Edytowane 22 Lipca 2016 przez Sebamiz3r Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Garczek 9 Napisano 22 Lipca 2016 Kalibracje robi się dla kazdego tv indywidualnie.Nie ma uniwersalnych ustawien Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sebamiz3r 0 Napisano 24 Lipca 2016 Kalibracje robi się dla kazdego tv indywidualnie.Nie ma uniwersalnych ustawienCzytałem że te ustawienia dają radę, dlatego pytam. Taj czy inaczej je sprawdzę i dam znać jak da to efekt.Wysłane z mojego E5823 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 746 Napisano 25 Lipca 2016 Czytałem że te ustawienia dają radę, dlatego pytam. Taj czy inaczej je sprawdzę i dam znać jak da to efekt. Wysłane z mojego E5823 przy użyciu Tapatalka Nie jesteś w stanie sprawdzić na oko czy dane ustawienia "daja radę". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach