Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

pod koniec miesiąca szykuje mi się mały remont i chciałem skorzystać z okazji i wymienić TV na coś większego i nowszego. Niestety nie jestem specem od telewizorów więc proszę o pomoc bardziej ogarniętych w tym temacie. Poniżej odpowiedzi na proponowane pytania:

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? ok 9m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora? 2m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem? z reguły 1-2, rzadko kiedy więcej.
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? na wprost, czasami pod lekkim kątem
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? wisieć na ścianie
6. Jak słońce świeci w pokoju? słońce świeci z boku
7. Jaki masz obecnie telewizor? 27" LG 3D DM2780D
8. Co chcemy aby telewizor posiadał? internet - najlepiej wifi, co najmniej Full HD, dodatkowe aplikacje np. youtube itp.
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? HD
10 .Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora? dekoder nc+, komputer, internet (w zależności od możliwości TV - wifi lub przez kabel)
11. Ile godzin dziennie będzie telewizor? średnio 5-6h
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą? jest mi to obojętne, najważniejsze aby zapewniała komfort oglądania również za dnia przy takim umiejscowieniu
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? HD, do tego filmy również w tej rozdzielczości, dużo sportu
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora? tak
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? tak, zamierzam, ale raczej sporadycznie -1-2h

16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? w tygodniu raczej po 17, w weekendy zarówno w dzień jak i w nocy

17. Preferencje co do wielkości? myślę, że najlepszy będzie z przedziału 50-55"

18. Co Cię denerwuje w telewizorach? na ten moment nie nic szczególnego
19. Preferencje co do marki? brak
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie, pasywne czy aktywne? nie potrzebuję 3D
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? 3000zł

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu? tak

Dodam tylko, że żaden z posiadanych obecnie telewizorów nie posiada Smart TV, więc nie wiem jaki system jest najlepszy, najbardziej stabilny. Nie chciałbym aby TV się zawieszał co chwila, ale jednocześnie dobrze by było gdyby system był w miarę wspierany poprzez aktualizacje czy aplikacje.

Z góry dziękuję za pomoc.

Edytowane przez Sebamiz3r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LG55LF652V ma stabilny szybki smart. TV naprawde wart swojej ceny

Edytowane przez Garczek
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dużo sportu zatem dobrze by było żeby telewizor te 120Hz odświeżania miał. Do 3tyś... wybór mocno się zawęża. Patrząc na wszystkie twoje punkty czyli telewizor i multimedialny, i z płynnym menu, i raczej gdy jest ciemniej to wydaje mi się, że ten model w 55" : http://www.ceneo.pl/29606885#mh=M8D4W0HD26007samsung8vXBqhmqQ-1Hfhq-2ov-WyEkyhOQpTqy-LasmcSo6bg0c-kCt7Id702r2pow6o3eDpKzgiIxFOqulhBTBTqUvlzBAfKkjUvh1H4EjvuFHjsjM316W6O6kq6O7Hlsfo9WsaLLjg95TVD_v8y_6DhPvZ0-l2nzCuPTCRi7AiQRmDtCi1sdVXKBUkeMXBcoqSIe0

Powyższe LG też spoko.

Edytowane przez Gmeru

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Samsung H6400 jest z 2014 a LG z 2015 wiec ten drugi może mieć dłuższe wsparcie producenta

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No jedyne co mnie ruch drażni w tych modelach to 3D - funkcja mi kompletnie nie potrzebna. Czy są odpowiedniki tych modeli tylko bez 3D?

Trochę poczytałem w necie i tam, w moim przedziale cenowym najczęściej polecane są LG 50LF652V, Sony 50W755C oraz Samsung UE50J6200. Co możecie o nich powiedzieć?

Wysłane z mojego E5823 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To samo: będą spoko. 3D to bez znaczenia. I tak za to nie płacisz w sumie - ceny są tak samo dobre. Sony to android. Poczytaj o nim bo napisałeś, że chcesz mieć super szybki system. Jest generalnie ok ale to.. android ;) J6200 spoko jak H6400 tylko bez 3D. LG też ok kolega wyżej napisał. Tylko jedyne co to będzie miał trochę gorszą czerń wieczorem bo matryca IPS. Ale za to duuuuuuuuuuuuużo lepsze kąty od wszystkich wymienionych. I ten fajny system WebOS. Dla mnie rewela.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też polecam LG.

Ale bierz 55LF652V.

5cali więcej naprawdę robi różnicę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie też bardziej skłaniałbym się do tego modelu, tylko nie wiem czy te 55" to nie za dużo jak na taka odległość? Te 2m to jest max, czasami będę siedział trochę bliżej i czy 50" nie będzie wystarczające?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja siedze pomiedzy 3.5 a 2m od Tv i jest ok. Mimo że, jestem zwolennikiem: im wiekszy tym lepszy to jednak w Twoim przypadku 50" da też rade. Za zaoszczędzone pieniądze polecam dokupić pilota Magic Remote

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja siedze pomiedzy 3.5 a 2m od Tv i jest ok. Mimo że, jestem zwolennikiem: im wiekszy tym lepszy to jednak w Twoim przypadku 50" da też rade. Za zaoszczędzone pieniądze polecam dokupić pilota Magic Remote

Dokładnie ten sam miałem pomysł. Pytanie tylko który pilot? Znalazłem dwa modele do LG AN-MR600 oraz AN-MR500. Różnią się rozmiarem i ilością przycisków, czy oba będą dobrze działały z 50LF652V? Czy któryś z nich lepiej się sprawdza/jest bardziej intuicyjny/ma więcej przydatnych funkcji?

Małe jeszcze jedno pytanko, czy ten standard Vesa będzie dobry do tego TV i który byłby lepszy/bardziej wytrzymały:

http://allegro.pl/obrotowy-uchwyt-do-tv-23-55-slim-74mm-vesa-400x400-i5157504810.html

http://allegro.pl/uchwyt-wieszak-scienny-na-telewizor-vesa-400x400-i5273519163.html

http://allegro.pl/uchwyt-wieszak-do-telewizora-lcd-led-vesa-400x400-i5603601081.html

http://allegro.pl/wieszak-uchwyt-uchylny-do-tv-led-lcd-50-80-vesa-i5580609972.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MR600 jest dedykowany do tego modelu, mam go i dziala bardzo dobrze. Co do uchwytów to tv ma standard vesa 400x400, tylko zwróc uwage by wieszak nie zasłonil Ci tylnych portów które ulokowane sa troche w kiepskim miejscu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem po tygodniu i 55 cali będzie wydawał Ci się za mały.

Ale może Garczek ma rację. Wybór należy do Ciebie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak więc wybrałem model 50LF652V. Zamówiłem wraz z pilotem i uchwytem a całość nie przekroczyła 2700zł. Jak już zawiśnie na ścianie to podzielę się opinią.

Mam pytanie jeszcze odnośnie kalibracji obrazu. Czy jest gdzieś w sieci instrukcja jak powinno się to wykonać przy tym konkretnym modelu TV? Czy daje to jakieś konkretne efekty?

znalazłem coś takiego https://www.youtube.com/watch?v=7XNolBYfWvE testował to ktoś?

Edytowane przez Sebamiz3r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kalibracje robi się dla kazdego tv indywidualnie.Nie ma uniwersalnych ustawien

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kalibracje robi się dla kazdego tv indywidualnie.Nie ma uniwersalnych ustawien

Czytałem że te ustawienia dają radę, dlatego pytam. Taj czy inaczej je sprawdzę i dam znać jak da to efekt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytałem że te ustawienia dają radę, dlatego pytam. Taj czy inaczej je sprawdzę i dam znać jak da to efekt.

Nie jesteś w stanie sprawdzić na oko czy dane ustawienia "daja radę".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi