Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? ok. 30m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 3-4m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? Na wprost
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Obojętnie
6. Jak słońce świeci w pokoju ? Z boku, okna dachowe ale będą rolety
7. Jaki masz obecnie telewizor ? Panasonic 46' seria g10
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? mile widziane HDR, 10bit, podświetlanie ściany, minimum 100hz, przyzwoity input-lag, 4K
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? Wszystkie 3
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? Komputer, Nintendo 64 (za pomocą konwertera RCA-VGA i kabla VGA do hdmi)
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 5-6
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? błyszczący mat albo błyszcząca
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? nie oglądam telewizji kablowej czy tam satelitarnej
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? być może
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? 50%
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? wieczorami
17. Preferencje co do wielkości? od 46 w górę
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? kiepskie kolory, schodkowanie, rozmazywanie
19. Preferencje co do marki ? brak
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? może być nie musi.
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? na obecną chwilę wzrosła do 4000zł.

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? Myślę że będę próbował skalibrować ekran według dostępnych poradników.

Obecnie zastanawiam się nad Philipsem 48PUS7600, jednak martwi mnie ten inputlag gdyż lubie gry akcji, oraz stabilność systemu. Dźwięk głośników telewizora nie jest istotny gdyż posiadam zestaw monitorów studyjnych w konfiguracji 2.1

Pozdrawiam

Edytowane przez Nexusprime

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Gdzieś po drodze się natknąłem na ten test ale zauważyłem że jest niższa wersja ambilight wiec z automatu stwierdziłem że to gorszy model. Widzę że jest np
49PUS6561 który jest już z wersją 3. Pierwsze różnice to brak 3D, input lag i niestety matryca ips Czy można w końcu odtwarzać materiał 4K z pendriva? Jak ten IPS się sprawuje względem modelu 7600 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie można ale wiesz jak to bywa... Ręki nie dam sobie uciąć, że wszystko zawsze pójdzie ok. Na pewno bym jednak poszedł w kierunku tych modeli z 2016 skoro zależy Ci chociażby na lagu. Ten element BARDZO poprawiono.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Niestety wprawiłeś mnie w niemałe zakłopotanie tym modelem z 2016. Powiem szczerze nie wiem który wybrać, uzupełniają się nawzajem. Widzę że ma on 10bit i wsparcie dla HDR ale za to kontrast jak w moim monitorze komputerowym za 500zł sprzed kilku lat;/

Euro ma promocje na niego, 3599zł.

Chyba wybiorę się do media z lapkiem i sprawdze ten input lag na miejscu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odwiedziłem dzisiaj kilka sklepów i oglądałem oba modele philipsów. Odniosłem wrażenie że ten z ipsem ma obraz bardziej płytki, płaski nie wiem jak to określić.Chodząc po markecie podziwiałem oleda za ponad 10k, masakra jaka jakość obrazu... Moją uwagę przykuł również taki o to telewizorek Samsung SUHD UE49KS7000S. Zastanawiam się czy tylko materiał promocyjny tak dobrze na nim wygląda czy inne filmy 4K również będą wyglądały podobnie. 1000zł droższy ale, jeśli zamiast gotówki wybrałbym raty to może bym się zdecydował tak na 10 rat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

KS7000 to bardzo mocarna propozycja... Ma wszystko pod Ultra HD: 4K, HDR i szeroką paletę barw. Też bym go brał pod uwagę. Nawet mocno. Przeczytaj nasz test KS8000 bo to baaardzo podobny telewizor.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odwiedziłem dzisiaj kilka sklepów i oglądałem oba modele philipsów. Odniosłem wrażenie że ten z ipsem ma obraz bardziej płytki, płaski nie wiem jak to określić.

Bardzo poprawna obserwacja. To co zauwazyles to min. konswekwencja tego malego kontrastu IPS'ow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Jest jeszcze 7500 z zakrzywionym ekranem który jest ok.300zł droższy i ma o 100 punktów wyższy picture index. Warto dopłacać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi