Skocz do zawartości
mro123

48-50 cali do c.a. 3,5 k pln :)

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witajcie serdecznie!

Prośba o pomoc przy wyborze nowego TV, wielki moment ;)

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 16 m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 2 m ( przy stole pod kątem 35 st) lub 4 m (z narożnika, 0 st)
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? Generalnie kąt jest max 30 stopni powinno dać radę IPS
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju ? Słabo :), okno na tej samej ścianie co tv
7. Jaki masz obecnie telewizor ? Stary Sharp LC-32RD8E-BK
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? Android (kodi), nagrywanie na hdd, DVB-T C (UPC CI), DLNA to taka podstawa minimum :)
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) UPC z HD, ew PC. Jeśli da się 4k to ok, ale FHD powinno wystarczyć.
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? Być może kiedyś PS, Synology NAS - teraz
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 12 :)
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? Obojętne, rozumiem że innych niż 100 hz nie polecacie i słabszej nie chcę. Niestety mało kto to pisze na TV stąd też moja prośba o pomoc tu.
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Filmy, Filmy, Filmy, Discovery, Newsy, mało sportu :)
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? TAK
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? Tak, może kiedyś konsola, ale bez nastawienia na to jako wyznacznik (rozumiem, że chodzi o LAG. NIe jestem w żadnej lidze CS`a ;)
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Wieczorami, przy delikatnym słabym oświetleniu
17. Preferencje co do wielkości? Bardzo ważne, max szerokość może być 110 cm bez podstawy, więcej nie wejdzie. Co daje jakieś 48-50 cali przekątnej. (powieszony w rogu gdzie jedna ze ścian ma 50 cm długości i się kończy (drzwi) więc nie może za bardzo wystawać w światło przejścia.
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? Lubię :)
19. Preferencje co do marki ? Brak, ale strasznie podoba mi się amilight philipsa :). Ale jak się nie da z to trudno :)
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? TAK - Dowolne, jako dodatek
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 3000-3999 :)

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? Szczerze ... nie sądzę :), zależy ile taka przyjemność :)

Generalnie wszystko opisałem.

Blokerem jest szerokość powieszonego TV = 110 cm.

Znalazłem jeden w którym się zakochałem:

PHILIPS 48PFS8209 / 8109

Wydaje mi się, ze jest dla mnie idealny, ale praktycznie już chyba nie do dostania... :(

Szukałbym więc chyba czegoś identycznego tylko dostępnego.

Na następce mnie nie stać :( (48PUS7600)

Pomóżcie :) !

Edytowane przez mro123

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wchodzą nowe linie Philipsa. Na dniach w sklepach. Właśnie dostaliśmy do testów serię 6500. Będzie kosztować mniej więcej tyle ile masz. Może warto poczekać chwilę? Przegląd serii masz tutaj: http://hdtvpolska.com/topic/37010-philips-2016-nowa-linia-produktowa-telewizorow/ a o technologii tutaj: http://hdtvpolska.com/topic/37004-philips-tv-nowe-linie-telewizorow-na-2016-rok-technologie-hdr-4k-android-tv-ambilight-ambilux-oled/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wchodzą nowe linie Philipsa. Na dniach w sklepach. Właśnie dostaliśmy do testów serię 6500. Będzie kosztować mniej więcej tyle ile masz. Może warto poczekać chwilę? Przegląd serii masz tutaj: http://hdtvpolska.com/topic/37010-philips-2016-nowa-linia-produktowa-telewizorow/ a o technologii tutaj: http://hdtvpolska.com/topic/37004-philips-tv-nowe-linie-telewizorow-na-2016-rok-technologie-hdr-4k-android-tv-ambilight-ambilux-oled/

To czekam z niecierpliwością :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej Gmeru, dzięki za info.

Ostatnio zastanawiałem się nad 48PUS7600, jakoś nie do końca przerażają mnie negatywne opinie o zawieszaniu się, a spełnia wszystkie wymagania.

Pytanie czy jego cena spadnie poniżej 4k pln? :(

Ew. W takiej cenie jest już 49PUS7150 ale ponoć ma matrycję 50hz i nie wiem czy naprawdę różnica jest taka duża?

Sony Sony KDL-50W809C odpada ze względu na problemy z modułem UPC CI, ponoć nie chce banglać.

Sony KD-49X8309C nie ma 3d a jednak chciałbym je mieć...

No i to chyba wszystko czym mógłbym się zainteresować... :(

Trochę się boję tych nowych telewizorów. W sensie te z poprzedniego sezonu to już znany wróg, a te nowe to znowu będzie milion testów, niewiadomych itd.

I pewnie nie będą aż tak tanie jak się zanosi, więc trzeba będzie znowu z pół roku czekać zanim osiągną rozsądną cenę... :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

47PFS7509

49PUS7150

50PFK6550

?

Edytowane przez mro123

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz być pewien, że ceny 7600 na pewno spadną, ale jak już nowe telewizory fizycznie będą na półkach. I wtedy zacznie się polowanie, może będziesz szczęściarzem, który otrzyma szansę zakupu telewizora. :) Tak czy siak będziesz miał alternatywę w postaci nówki sztuki z tego roku. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi