mro123 0 Napisano 5 Marca 2016 (edytowane) Witajcie serdecznie! Prośba o pomoc przy wyborze nowego TV, wielki moment 1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 16 m22. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 2 m ( przy stole pod kątem 35 st) lub 4 m (z narożnika, 0 st)3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 24. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? Generalnie kąt jest max 30 stopni powinno dać radę IPS5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Wisieć6. Jak słońce świeci w pokoju ? Słabo , okno na tej samej ścianie co tv7. Jaki masz obecnie telewizor ? Stary Sharp LC-32RD8E-BK 8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? Android (kodi), nagrywanie na hdd, DVB-T C (UPC CI), DLNA to taka podstawa minimum 9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) UPC z HD, ew PC. Jeśli da się 4k to ok, ale FHD powinno wystarczyć.10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? Być może kiedyś PS, Synology NAS - teraz11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 12 12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? Obojętne, rozumiem że innych niż 100 hz nie polecacie i słabszej nie chcę. Niestety mało kto to pisze na TV stąd też moja prośba o pomoc tu.13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Filmy, Filmy, Filmy, Discovery, Newsy, mało sportu 14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? TAK15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? Tak, może kiedyś konsola, ale bez nastawienia na to jako wyznacznik (rozumiem, że chodzi o LAG. NIe jestem w żadnej lidze CS`a 16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Wieczorami, przy delikatnym słabym oświetleniu17. Preferencje co do wielkości? Bardzo ważne, max szerokość może być 110 cm bez podstawy, więcej nie wejdzie. Co daje jakieś 48-50 cali przekątnej. (powieszony w rogu gdzie jedna ze ścian ma 50 cm długości i się kończy (drzwi) więc nie może za bardzo wystawać w światło przejścia.18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? Lubię 19. Preferencje co do marki ? Brak, ale strasznie podoba mi się amilight philipsa . Ale jak się nie da z to trudno 20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? TAK - Dowolne, jako dodatek21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 3000-3999 22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? Szczerze ... nie sądzę , zależy ile taka przyjemność Generalnie wszystko opisałem. Blokerem jest szerokość powieszonego TV = 110 cm. Znalazłem jeden w którym się zakochałem: PHILIPS 48PFS8209 / 8109 Wydaje mi się, ze jest dla mnie idealny, ale praktycznie już chyba nie do dostania... Szukałbym więc chyba czegoś identycznego tylko dostępnego. Na następce mnie nie stać (48PUS7600) Pomóżcie ! Edytowane 5 Marca 2016 przez mro123 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gmeru 2 237 Napisano 10 Marca 2016 Wchodzą nowe linie Philipsa. Na dniach w sklepach. Właśnie dostaliśmy do testów serię 6500. Będzie kosztować mniej więcej tyle ile masz. Może warto poczekać chwilę? Przegląd serii masz tutaj: http://hdtvpolska.com/topic/37010-philips-2016-nowa-linia-produktowa-telewizorow/ a o technologii tutaj: http://hdtvpolska.com/topic/37004-philips-tv-nowe-linie-telewizorow-na-2016-rok-technologie-hdr-4k-android-tv-ambilight-ambilux-oled/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rapiernik 1 Napisano 10 Marca 2016 Wchodzą nowe linie Philipsa. Na dniach w sklepach. Właśnie dostaliśmy do testów serię 6500. Będzie kosztować mniej więcej tyle ile masz. Może warto poczekać chwilę? Przegląd serii masz tutaj: http://hdtvpolska.com/topic/37010-philips-2016-nowa-linia-produktowa-telewizorow/ a o technologii tutaj: http://hdtvpolska.com/topic/37004-philips-tv-nowe-linie-telewizorow-na-2016-rok-technologie-hdr-4k-android-tv-ambilight-ambilux-oled/ To czekam z niecierpliwością Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mro123 0 Napisano 10 Marca 2016 Hej Gmeru, dzięki za info. Ostatnio zastanawiałem się nad 48PUS7600, jakoś nie do końca przerażają mnie negatywne opinie o zawieszaniu się, a spełnia wszystkie wymagania. Pytanie czy jego cena spadnie poniżej 4k pln? Ew. W takiej cenie jest już 49PUS7150 ale ponoć ma matrycję 50hz i nie wiem czy naprawdę różnica jest taka duża? Sony Sony KDL-50W809C odpada ze względu na problemy z modułem UPC CI, ponoć nie chce banglać. Sony KD-49X8309C nie ma 3d a jednak chciałbym je mieć... No i to chyba wszystko czym mógłbym się zainteresować... Trochę się boję tych nowych telewizorów. W sensie te z poprzedniego sezonu to już znany wróg, a te nowe to znowu będzie milion testów, niewiadomych itd. I pewnie nie będą aż tak tanie jak się zanosi, więc trzeba będzie znowu z pół roku czekać zanim osiągną rozsądną cenę... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mro123 0 Napisano 10 Marca 2016 (edytowane) 47PFS7509 49PUS7150 50PFK6550 ? Edytowane 10 Marca 2016 przez mro123 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FrankyGoes 80 Napisano 12 Marca 2016 Możesz być pewien, że ceny 7600 na pewno spadną, ale jak już nowe telewizory fizycznie będą na półkach. I wtedy zacznie się polowanie, może będziesz szczęściarzem, który otrzyma szansę zakupu telewizora. Tak czy siak będziesz miał alternatywę w postaci nówki sztuki z tego roku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach